بازار سرمایه، هفته گذشته تحولات چشمگیری را تجربه کرد و با نوساناتی در نقدینگی و ارزش معاملات همراه بود که تغییرات رفتار سرمایهگذاران را بهوضوح نشان داد. یکی از اتفاقات مهم این هفته، شکستن رکورد تاریخی شاخص کل بورس بود. روز چهارشنبه، شاخص کل از سقف تاریخی ۲میلیون و ۵۳۵هزار واحدی اردیبهشت ۱۴۰۲ عبور کرد و با رشد حدود ۰.۹۷درصدی در آخرین روز معاملاتی، به سطح ۲میلیون و ۵۴۳هزار واحدی رسید. هفته گذشته، گروه پیمانکاری صنعتی با بازدهی ۱۲.۶۱درصدی بهترین عملکرد هفتگی را ثبت کرد و گروه فعالیتهای مهندسی با بازدهی ۸.۳۲درصدی و صنعت بیمه با بازدهی ۷.۰۶درصدی، در رتبههای بعدی قرار گرفتند. در مقابل، ۱۳صنعت بازدهی منفی داشتند که گروه چوب با افت ۳.۹۲درصدی در انتهای فهرست قرار گرفت.
اخیرا صحبتهایی مبنی بر حذف قیمتگذاری دستوری در صنعت لبنیات شنیده شد که این موضوع جو مثبتی را برای نمادهای این صنعت در بازار ایجاد کرد. در صورت تحقق این وعده، سودآوری شرکتهای لبنی رشد چشمگیری را تجربه خواهد کرد و این امر موجب ایجاد جو مثبت در نمادهای این صنعت خواهد شد. تا قبل از این، قیمتگذاری محصولات لبنی بهطور دستوری و با توجه به رشد قیمت شیرخام صورت میگرفت. ارزیابی مقادیر تولید، فروش و درآمد شرکتهای لبنی نشان میدهد که در سال ۱۴۰۲ وضعیت مطلوبی برای نمادهای این صنعت رقم خورده است.
متغیرهای مالی شرکتهای منسوجات بازار سرمایه در دورههای اخیر با نزول همراه شد. در سال ۱۴۰۲ مقادیر تولید و فروش منسوجات بهترتیب با افت ۴۶ و ۵۳درصدی همراه بود که این نزول بیشترین میزان کاهش تناژ تاریخی صنعت منسوجات بوده است. در بخش درآمدی نیز فروش ۱۴۰۲ این صنعت با افت شتاب ۲۲درصدی نسبت به متوسط سالانه همراه شد و به ۲هزار و ۸۱۵میلیارد تومان رسید. نزول متغیرهای مالی در بازه فصلی نیز ادامه داشته است.
شنبه، ۱۷ آذر ۱۴۰۳
در هفته گذشته خروج نقدینگی درآمد ثابتها شتاب گرفت
بررسی وضعیت بازار صندوقهای سرمایهگذاری در هفتهای که گذشت، نشان میدهد که بازدهی صندوقهای اهرمی، اگرچه همچنان در بین صندوقها پیشتاز بود، اما نسبت به هفته قبل کاهش یافت و همزمان، صندوقهای درآمد ثابت شاهد خروج نقدینگی بودند و در مقابل حدود هزار میلیارد تومان پول وارد صندوقهای طلا شد.
چهارشنبه، ۱۴ آذر ۱۴۰۳
حاشیه سود تابستان متانولسازان بورسی بهبود ۱۲درصدی را تجربه کرد
در سالهای گذشته متانولیها وضعیت خوبی را تجربه نکردند که علت این امر به بحث قطعی گاز این صنعت بازمیگردد. شرکت زاگرس بهعنوان بزرگترین متانولساز خاورمیانه در دورههای قبل در عین ناباوری زیانده شد. اتفاقی که به ذهن هیچ فعال بازار نمیرسید که رخ دهد در زاگرس رقم خورد و در پاییز و زمستان سال ۱۴۰۰ این شرکت زیان شناسایی کرد. با وجود تلاش متانولیهای بورسی برای بهبود وضعیت تولید و فروش خود در سال ۱۴۰۲، طی دو فصل آغازین امسال نزول متغیرهای تولیدی در این صنعت رقم خورد. در هفتماه امسال مقدار تولید و فروش متانولسازان بورسی در قیاس با مدت مشابه بهترتیب کاهش ۲۱ و ۲۳درصدی را ثبت کرد. درآمد فروش این صنعت در هفتماه امسال ۳۲هزار و ۹۸۳میلیارد تومان به ثبت رسید که در قیاس با هفتماه ابتدایی ۱۴۰۲ تنها ۱۴درصد رشد را تجربه کرد. با همه این تفاسیر وضعیت سودآوری متانولیها بهدلیل رونق صادرات و همچنین رشد ۲۸درصدی نرخ فروش، افزایش خوبی را تجربه کرد.
یکشنبه، ۱۱ آذر ۱۴۰۳
درآمد و سودآوری حملونقل آبیها رشد ۹۰ و ۲۶درصدی را تجربه کرد
از میان سهضلع حملونقلی کشور، لجستیک دریایی طی دورههای اخیر وضعیت بهتری را بهلحاظ درآمد و سودآوری تجربه کرده است. اصلیترین علت رونق در این صنعت به بحث درآمد دلاری بازمیگردد که ریسک عدمپایداری سودآوری و درآمد این صنعت را به حداقل رسانده است. البته این واقعیت را باید در نظر داشت که با سر کار آمدن ترامپ در منصب ریاستجمهوری ایالاتمتحده، احتمال محدودیت تجارت ایران با چین توسط آمریکا وجود دارد. همین امر موجب میشود تا درآمد صنعت لجستیک دریایی به حداقل برسد و سودآوری این صنعت محدود شود. از آنطرف هرچه روابط ایران با سایر نقاط دنیا بهتر شود، سایه تحریم کمرنگ شده و شرکتهای حملونقل رونق درآمدی بیشتری را تجربه خواهند کرد. در بازه سالانه طی سال ۱۴۰۲ جهش بیسابقهای در درآمد حملونقل دریایی رقم خورده است. طی این سال تجمیع درآمد این صنعت ۶هزار و ۷۷۳میلیارد تومان بوده که در قیاس با سال ماقبل رشد ۹۰درصدی را تجربه کرده است. این میزان رشد نسبت به متوسط سالانه ۴۶درصد بالاتر است.
گزارشهای آبان صنایع بورسی راهی کدال شد. رشد میانگین۳۲درصدی دلار نیما از آبان سال گذشته تاکنون به تقویت فروش شرکتها منجر شده است. محدودیتهای انرژی نیز، موجب کاهش مقداری فروش شده است. مجموع درآمد صنایع، در هشتمین ماه سال حدود ۳۰۰همت گزارش شد. این میزان نسبت به مهرماه، بدون تغییر مانده است. همچنین درآمد یادشده نسبت به آبان سال قبل ۲۴درصد بهبود یافته است. با این تفاسیر، صنایع بورسی احتمالا حاشیه سود بهتری را طی سومین فصل سال نشان خواهند داد.
تولید برق مستلزم وجود گاز است. قیمتگذاری دستوری کمر اقتصاد ایران را شکسته و ردپای شوم آن در صنایعی همچون نیروگاهها، گاز، شوینده و... بیشتر نمایان است. ایران بهعنوان دارنده دومین ذخایر گازی بزرگ دنیا هماکنون با کمبود گاز مواجه است و در زمستان بهناچار برای تامین گاز خانگی کشور از گاز صنایع استفاده میکند. نیروگاهها نیز در سالهای اخیر بهحدی از قیمتگذاری دستوری آسیب دیدهاند که حتی نمیتوانند هزینه استهلاک خود را پوشش دهند. این موضوع در مقادیر تولید این صنعت مشاهده میشود.
یکشنبه، ۰۴ آذر ۱۴۰۳
سود تابستان زیرشاخه کانههای فلزی نزول ۱۹درصدی را تجربه کرد
معادن سنگآهن در سالهای گذشته سود و درآمد اهرمی داشتند، چرا که درآمد این صنعت دلاری و هزینههای آنها که شامل حقوق و دستمزد کارگران است ریالی بوده است. با این حال از زمانی که دولت برای معادن بهره مالکانه و حق امتیاز تعریف کرد، میزان سودآوری و درآمد این صنعت تغییر چشمگیری یافت. درآمد فروش سنگآهنیها طی سال ۱۴۰۲ به میزان ۱۷۴هزار میلیارد تومان به ثبت رسید که در مقایسه با سال ماقبل رشد ۳۷درصدی را تجربه کرد. این در حالی است که متوسط رشد درآمد این صنعت طی ۱۳سال اخیر ۵۴درصد بوده که بهمعنای افت ۱۶واحد درصدی شتاب رشد درآمد سنگآهنیهاست. این افت در متغیرهای سودآوری این صنعت نیز مشاهده میشود.
شرکتهای کاغذساز بازار سرمایه در دورههای اخیر با توجه به کمبود مادهاولیه یعنی آخال (کاغذ باطله) با مشکلات عدیدهای دست و پنجه نرم میکنند. این مشکلات تا جایی ادامه یافته که در بهار امسال زیانده شدهاند. وارداتی بودن آخال بهعنوان ماده کلیدی تولید کاغذ موجب شده است تا شرکتهای کاغذساز برای تامین آن با هزینههای گزافی مواجه شوند. از طرفی تقاضا برای آخال در داخل ایران بسیار بالاست و همین موضوع موجب فزونی تقاضا بر عرضه میشود و در نتیجه نزول متغیرهای بنیادین کاغذسازان را به دنبال داشته است. طی نیمه نخست امسال، مقادیر تولید و فروش شرکتهای کاغذساز بورسی در قیاس با مدت مشابه بهترتیب افت ۳۴ و ۳۱درصدی را تجربه کرده است. به دنبال این کاهش، کاغذسازان نزول درآمدی را نیز تجربه کردهاند.