شماره روزنامه ۶۱۰۵
|

  • بانی ترافیک و آلودگی

    دنیای اقتصاد-صدیقه نژادقربان: ترافیک و ازدحام بیش از حد خودروها در خیابان‌‌‌های تهران که در روزهای پایانی تابستان به اوج خود رسید، رابطه معناداری با ضعف شبکه حمل‌ونقل عمومی و ناکارآمدی مدیریت شهری تهران دارد. در واقع مقصر اصلی ازدحام خودروها در خیابان‌‌‌های تهران، به‌‌‌طور مستقیم به ضعف عملکردی مدیران شهری برمی‌‌‌گردد که بانی اصلی ترافیک و آلودگی تهران تا به امروز به‌‌‌شمار می‌‌‌روند. تهران به‌‌‌عنوان یکی از کلان‌شهرهای جهان، همواره با چالش‌‌‌های اساسی همچون کیفیت سیستم حمل‌ونقل همگانی، تراکم ترافیک معابر و آلودگی هوای شهر در مدیریت شهری مواجه بوده است که مطابق آمارهای ارائه‌شده از سوی معاونت حمل‌ونقل شهرداری تهران، تنها کمتر از ۲۰درصد سفرهای روزانه درون‌شهری با ناوگان همگانی انجام می‌گیرد و خودروهای شخصی با نزدیک به ۵۰‌درصد بیشترین سهم را از سفرهای روزانه درون‌شهری به خود اختصاص داده‌‌‌اند. این سهم قابل‌توجه در تردد خودروهای شخصی رابطه مستقیمی با «آلودگی تهران» به عنوان یکی از اصلی‌‌‌ترین معضلات این کلان‌شهر دارد که آن را تبدیل به شهری با شاخص آلودگی بالا با میانگین سالانه ۲۶ میکروگرم بر مترمکعب ذرات معلق آلاینده در هوا کرده است.
  • مسکن روی زمین دولتی؛ فقط ۳۴۰‌هزار واحد

    دنیای‌اقتصاد- گروه مسکن و شهری: عیار طرح مسکن‌‌ ملی یا همان مسکن دولتی را باید با خط‌‌کش «تعداد واحدهای مسکونی در حال ساخت روی زمین ۹۹ ساله»‌سنجید. از زمان طرح مسکن مهر تاکنون، دولت‌‌ها هنگام ارائه کارنامه آماری از میزان پیشرفت پروژه‌هایی که با این نام یا نام‌های دیگر در قالب مسکن‌سازی دولتی اجرا شده بود، از «ساخت‌وسازهایی که روی زمین‌هایی غیر از زمین دولتی» انجام می‌شود نیز به عنوان بخشی از «عملکرد خودشان» استفاده کردند. مثلا در مسکن مهر، ساخت‌وسازها روی زمین شخصی در کارنامه دولت آمد. استدلال دولتی‌ها در این مدل آماردهی از طرح دولتی مسکن‌سازی این است که چون تسهیلات و حمایت‌های دولتی از ساخت‌وسازهای غیردولتی می‌شود، آنها هم جزو عملکرد دولت هستند.
  • انتقاد فرمانداری از شهرداری

    فرماندار تهران در جلسه شورای ترافیک شهرستان تهران ضمن انتقاد از سازمان زیباسازی شهر تهران به دلیل اختصاص سازه‌‌‌های اندک ویژه بازگشایی مدارس گفت: باید وظایف خود را به شکلی در تهران انجام دهید که دیده شود؛ بنابراین نیاز است تعداد سازه‌‌‌های تبلیغاتی اختصاص پیدا کرده به موضوع بازگشایی مدارس افزایش پیدا کند.
  • ۱.۵ قرن تا خانه‌اول

    دنیای اقتصاد: ماراتن مسکن خانوارهای ایرانی به‌واسطه «ترمیم نسبی درآمد سالانه مقابل تورم در ۱۴۰۲»، تا حدودی کم شد؛ اما همین ماراتن فرسایشی برای تهرانی‌ها، فرسایشی‌تر شد. «دنیای‌اقتصاد» با سنجش شاخص جهانی «مدت زمان انتظار برای صاحب‌خانه شدن» در بازار مسکن مناطق شهری ایران مشخص کرد: خانوارهای شهری فاقد مسکن با سطح متوسط درآمد۱۴۰۲ و نرخ پس‌اندازهای سال گذشته و همچنین سطح میانگین قیمت آپارتمان در شهرها، پس از ۵۹سال می‌توانند صاحب‌خانه شوند. این انتظار نجومی تا کلید خانه‌اول، در تهران ۱۵۲سال است. شاخص مورد سنجش که باید زیر ۱۵سال باشد، نشان می‌دهد، خانوارها نه تنها در «رفاه ملکی» قرار ندارند، بلکه «شدت فقر مسکن» دست‌کم در پایتخت بیشتر شده است. بررسی‌های «دنیای‌اقتصاد» از پشت صحنه «ماراتن مسکن» حاکی است، کم و زیاد شدن این مسیر در کشور و تهران، علل معنادار دارد. اما آنچه می‌تواند این راه تقریبا بی‌انتها را به حالت نرمال تبدیل کند، «ریسک‌زدایی از اقتصاد» است که باعث رشد اقتصادی، بهبود درآمدها و ثبات قیمت مسکن خواهد شد. این فرمول، سال۹۶ باعث حذف همین ماراتن شد.
  • نجات شهرداری از تحقیق و تفحص؟

    دنیای‌اقتصاد: در حالی که برخی از اعضای شورای شهر تهران طی ماه‌‌‌ها و هفته‌‌‌های اخیر خواهان تحقیق و تفحص بر عملکرد شهرداری تهران طی دوره مدیریت شهردار فعلی بوده‌‌‌اند؛ یکی از اعضای شورای شهر در جلسه روز گذشته این سازمان خبر از احتمال لغو تحقیق و تفحص از شهرداری تهران داد.
  • نبض اجاره در نوار میانی تهران

    دنیای‌اقتصاد-‌ گروه مسکن و شهری: مستاجرهای ساکن ۴ منطقه واقع در نوار میانی شهر تهران ماهانه حدود ۱۰ میلیون تومان به موجر خود پرداخت می‌کنند؛ اما این، همه هزینه اجاره‌نشینی در این مناطق نیست. گزارش خبرنگار گروه مسکن «دنیای‌اقتصاد» از وضعیت فایل‌های اجاره آپارتمان در مناطق ۹ تا ۱۲ حاکی است، در حال حاضر متوسط «اجاره‌بهای پیشنهادی» در این ۴ نقطه از شهر تهران به صورت ۱۰ میلیون تومان اجاره‌بهای ماهانه و ۵۰۰ میلیون تومان پول پیش است. تبدیل پول پیش به اجاره بهای ماهانه مشخص می‌کند، یک مترمربع آپارتمان اجاره‌ای در این مناطق ماهانه ۳۲۰ هزار تومان است. ارقام اجاره‌بها در این مناطق دست‌کم ۲۵ درصد کمتر از سطح متوسط شهر است.
  • سکته کامل ساخت‌وساز

    دنیای اقتصاد: ساخت‌وساز در تهران طی پنج ماه اول امسال باز هم رکورد «رکود» زد. تیراژ آپارتمان‌سازی در پروانه‌های ساختمانی که سال گذشته به نصف «حداقل عرضه مورد نیاز برای تعادل‌ بازار مسکن تهران» سقوط کرده بود، در سال جاری یک درصد دیگر کاهش یافت. رکود تولید مسکن براساس گزارش دیگری، «همچنان در سطح کشور» نیز برقرار است. شاخص‌های این بازار نشان می‌دهد، جنس این رکود «قیمت تمام‌شده بالا و قدرت خرید پایین» است. وضعیت پایتخت، سکته کامل ساختمانی است.
  • شیوه تامین مالی ۴ خط جدید مترو

    دنیای‌اقتصاد: میثم نوروزیان، سرپرست شرکت مجتمع‌‌‌های ایستگاهی مترو تهران از طرح شهرداری برای فروش و ارزش‌‌‌آفرینی املاک پیرامونی ایستگاه‌‌‌های مترو برای تامین مالی ساخت ۴ خط مترو خبر داد. خط ۸، ۹، ۱۰ و ۱۱ مترو با حدود ۱۷۰ کیلومتر و اعتبار ۵۱۰‌هزار میلیارد تومانی باید در افق ۱۴۲۰ که چشم‌‌‌انداز طرح جامع ریلی شهر تهران است تکمیل شود.‌
  • عدم‌تعادل بودجه مترو

    دنیای‌اقتصاد- گروه مسکن و شهری: حفظ و نگهداری شبکه مترو مستلزم تامین هزینه بهره‌‌‌برداری و نگهداری بوده که برای جبران این امر نیاز به تامین اعتبار موردنیاز و سرمایه‌گذاری مستمر شهرداری‌‌‌ها و البته حمایت متناسب دولت برای جلوگیری از استهلاک ناوگان و زیرساخت است. اما به دلیل نبود برنامه منسجم در تامین منابع مالی، جوابگو نبودن درآمدهای مترو، ضعف سیاستگذاری یکپارچه و ضعف نهاد تنظیم‌گر اقدامات موثری تاکنون صورت نگرفته است که بتواند به‌صورت پایدار نیازهای بهره‌‌‌برداری و نگهداری را رفع کند.
  • نبض دوم از اجاره‌بها

    دنیای اقتصاد: مستاجرتمدیدی‌ها در مقایسه با مستاجراولی‌ها در تابستان امسال، فشار کمتری از ناحیه رشد هزینه اجاره‌ متحمل شده‌اند. نتایج تحقیقات میدانی «دنیای‌اقتصاد» از بازار اجاره مسکن تهران حاکی است، تمدید اجاره‌نامه‌های۱۴۰۲ با نرخ رشد متوسط ۳۵درصدی اجاره‌بها صورت گرفته است. پیش‌تر، تورم اجاره مسکن کل شهر تهران – نبض اول- اعلام شده بود.
  • تصمیمات سال‌های اخیر در مورد تهران قابل دفاع نیست

    دنیای‌اقتصاد: وزیر راه و شهرسازی در نشست شنبه‌‌شب خود با گروهی از کارشناسان مسکن و شهرسازی، عملکرد سال‌های اخیر شهرداری تهران در حوزه «اداره شهر» را به شکل غیرمستقیم مورد نقد قرار داد. فرزانه صادق در این نشست اعلام کرد، «آنچه در چند سال اخیر در سیاستگذاری شهر تهران رخ داده است قابل دفاع نیست. موقعیت ویژه و چالش‌‌های شهر تهران ایجاب می‌کند که تصمیم‌‌سازی‌‌ها و تصمیم‌گیری‌‌ها در آن، در سطح کلان‌‌تری همچون هیات محترم وزیران انجام شود. ابر‌مشکلات پایتخت؛ صرفا در شهرداری تهران و کمیسیون‌‌های آن قابل حل نیست و نیازمند تصمیم‌‌های هیات وزیران و البته اجرای آنهاست.» به گزارش گروه شبکه‌‌های اجتماعی روزنامه «دنیای‌اقتصاد»، نقد غیرمستقیم وزیر راه و شهرسازی به تصمیمات و عملکرد شهرداری تهران به ماجرای «مصوبات کمیسیون ماده ۵» مربوط می‌شود.
  • ثبات مسکن به کلان‌شهرها رسید؟

    دنیای‌اقتصاد-گروه مسکن و شهری: ثبات نسبی قیمت مسکن در تهران بر اساس علائم اولیه به دیگر کلان‌شهرها نیز سرایت کرده است.تحقیقات میدانی «دنیای‌اقتصاد» از نبض قیمت پیشنهادی در فایل‌‌‌های فروش آپارتمان در بازار مسکن تبریز نشان می‌دهد، متوسط «قیمت پیشنهادی» فایل‌‌‌های موجود نسبت به همین سطح قیمت یعنی «قیمت فروشنده» در ابتدای امسال، حدود ۳‌درصد افزایش نشان می‌دهد.این سرعت رشد ۳درصدی طی ۵ ماه با معیار تغییر قیمت پیشنهادی بیانگر کندشدن جریان افزایش قیمت مسکن می‌تواند باشد.طی سال‌های گذشته، سرعت رشد قیمت مسکن به قدری شدید بود که در برخی ماه‌‌‌های سال، سطح قیمت ۳‌درصد افزایش پیدا می‌کند.
  • شرکای ترافیک شب‌های تهران

    دنیای اقتصاد: طی دو هفته اخیر، ترافیک‌‌‌های شبانه تهران به شکل چشمگیری تشدید شده که این افزایش ترافیک باعث شد مدت زمان انتظار شهروندان در ترافیک از محل کار تا منزل ۱.۵ برابر یا به‌‌‌عبارتی ۳۰ تا ۵۰درصد نسبت به ماه‌‌‌های قبل افزایش یابد. البته این تشدید ترافیک تنها محدود به شب نبوده بلکه در ساعت اوج صبحگاهی نیز، تشدید ترافیک کاملا محسوس بوده و تهران را با حجم بسیار بالایی از ازدحام خودرو در ساعات پرترافیک به‌‌‌ویژه هنگام شب مواجه کرده است.
  • شنبه آلوده تکرار شد

    دنیای‌اقتصاد: وزش باد و خشکی همزمان هوا، شنبه آلوده تهران را رقم زد؛ این چندمین شنبه متوالی است که تهرانی‌‌‌ها هوای ناسالم را تنفس می‌کنند. در حالی هوای تهران برای پایتخت‌‌‌نشینان در وضعیت ناسالم قرار گرفت که انتظار می‌‌‌رفت با توجه به تعطیلی دو روز پایانی هفته، افزایش حجم سفرها و کاهش تردد شهری، هوای تهران با هوای سالم به استقبال پاییز برود. شرکت کنترل کیفیت هوای تهران شاخص ۲۴ ساعت هوای تهران منتهی به ساعت ۱۱ روز شنبه بیست‌‌‌وچهارم شهریور را برابر ۱۳۶ اعلام کرد؛ در این روز میزان ذرات معلق با اندازه کمتر از ۲.۵ میکرون به ۱۳۶ واحد و میزان ذرات معلق کمتر از ۱۰ میکرون به ۱۳۱ واحد رسید. به این ترتیب هوای تهران وارد محدوده نارنجی (ناسالم برای گروه‌‌‌های حساس) شد. از ابتدای امسال تا روز ۲۴ شهریور ماه، تهرانی‌‌‌ها ۵ روز هوای پاک، ۱۱۶ روز هوای قابل قبول، ۵۶ روز هوای ناسالم برای گروه‌‌‌های حساس و ۲ روز هوای ناسالم داشته‌‌‌اند.
  • هفت‌خوان رونق مسکن

    دنیای اقتصاد: گرانی و رکود دو روی سکه بازار مسکن شهر تهران است؛ در حالی که جهش قیمت‌ها طی سال‌های اخیر باعث شده تا فضایی در بازار مسکن شهر تهران پدید آید که بخش قابل‌توجهی از مردم قدرت خرید خانه در این کلان‌شهر را از دست دهند؛ رشد محسوس هزینه‌‌های ساخت، مانع از آن می‌شود که به‌رغم نبود مشتری در بازار، سازندگان امکان کاهش قیمت‌های پیشنهادی را داشته باشند. به این ترتیب کلاف بازار ساخت و فروش مسکن در شهر تهران هر روز پیچیده‌‌تر می‌شود، به‌‌نحوی که ارائه نسخه‌‌‌‌ای قابل استناد برای برون‌‌رفت از این وضعیت نیز، دشوارتر می‌شود. شهرام آلبا دبیر گروه معماری انجمن مهندسان مشاور معمار و شهرساز در گفت‌‌وگویی با مجله «تجارت فردا» مشخصه‌‌های خاص رکود بخش مسکن کشور در سال‌جاری را بررسی کرد و با بیان ۷ گام، چگونگی خروج از این وضعیت را ترسیم کرد. مشروح کامل این گفت‌‌وگو در شماره جدید مجله تجارت به تاریخ شنبه ۲۴ شهریور چاپ شده است.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر