شماره روزنامه ۶۲۰۰
|

تجزیه راه‏‏‌وشهرسازی به ۵ دلیل ضرر دارد؛

طرح تجزیه وزارت راه‌وشهرسازی روی دو ادعا سوار شده که صاحب‌نظران هر دو را «مردود» می‌دانند. موافقان گسترده‌تر شدن ساختار دولتی، «افت سرمایه‌گذاری در حوزه راه» را به ادغام ۱۳سال پیش نسبت می‌دهند و معتقدند، جداشدن مسکن از راه باعث کاهش تورم مسکن می‌شود. ۴صاحب‌نظر در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» به این…

کنایه معاون زاکانی به دولت درباره «انتقال پایتخت»؛

دنیای‌اقتصاد: معاون کلیدی شهردار تهران، «انتقال پایتخت» از تهران را اقدامی «شتابزده» و «غیرمنطقی» توصیف کرد و نسبت به «گزینه مکران» برای شکل‌گیری پایتخت جدید هشدار داد.

    شنبه، ۲۲ دی ۱۴۰۳
  • معاون زاکانی: مکران خطر «سونامی» دارد

    دنیای‌‌‌اقتصاد-گروه آنلاین: معاون کلیدی شهردار تهران، «انتقال پایتخت» از تهران را اقدامی «شتابزده» و «غیرمنطقی» توصیف کرد و نسبت به «گزینه مکران» برای شکل‌‌‌گیری پایتخت جدید هشدار داد.
  • تجزیه راه‏‏‌وشهرسازی به ۵ دلیل ضرر دارد؛

    طرح تشدید رکود مسکن؟

    طرح تجزیه وزارت راه‌وشهرسازی روی دو ادعا سوار شده که صاحب‌نظران هر دو را «مردود» می‌دانند. موافقان گسترده‌تر شدن ساختار دولتی، «افت سرمایه‌گذاری در حوزه راه» را به ادغام ۱۳سال پیش نسبت می‌دهند و معتقدند، جداشدن مسکن از راه باعث کاهش تورم مسکن می‌شود. ۴صاحب‌نظر در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» به این موضوع واکنش نشان دادند.
  • محمد طبیبیان به «انتقال پایتخت» واکنش نشان داد

    اعتراف به شکست در اداره تهران

    دنیای‌‌‌اقتصاد-گروه آنلاین: دکتر محمد طبیبیان، اقتصاددان، به موضوع «طرح چندباره انتقال پایتخت» واکنش نشان داد.
    جمعه، ۲۱ دی ۱۴۰۳
  • کنایه معاون زاکانی به دولت درباره «انتقال پایتخت»؛

    مکران خطر «سونامی» دارد

    دنیای‌اقتصاد: معاون کلیدی شهردار تهران، «انتقال پایتخت» از تهران را اقدامی «شتابزده» و «غیرمنطقی» توصیف کرد و نسبت به «گزینه مکران» برای شکل‌گیری پایتخت جدید هشدار داد.
    پنجشنبه، ۲۰ دی ۱۴۰۳
  • دلیل اصلی «اوهام انتقال پایتخت و طنز استقرار در جنوب‌شرق» به روایت دکتر طبیبیان؛

    اعتراف به شکست در اداره تهران

    دنیای‌اقتصاد: دکتر محمد طبیبیان، اقتصاددان، به موضوع «طرح چندباره انتقال پایتخت» واکنش نشان داد.
  • ۵ راهبرد عربستان برای رونق املاک و ساختمان چیست؟

    پلان عربی مسکن حمایتی

    عربستان پس از مواجهه با رشد بیش از حد متقاضی خرید و اجاره مسکن در اوایل دهه گذشته، با پنج راهبرد کلیدی، اقدام به تدوین سیاست‌‌‌ها و اصلاحات جدیدی برای رونق املاک و ساختمان در این کشور در راستای چشم‌انداز ۲۰۳۰ کرد که این پلان عربی مسکن حمایتی از «سرمایه‌گذاری خارجی» برای «تحریک مسکن» تا «سیاست‌‌‌های پولی و مالی» برای «تسهیل خرید خانه اول» را دربر می‌گیرد.
  • انتقال پایتخت؛ نادرست و نشدنی

    امانی عضو شورای شهر تهران ایده انتقال پایتخت به شهری ساحلی را غیرقابل اجرا دانست و گفت: معتقدم ایده انتقال پایتخت در شرایط فعلی کشور، چه در شهر ساحلی و چه در غیرساحلی، امکان‌‌‌‌پذیر نیست و اساسا به‌‌‌‌صلاح هم نیست. چنین طرح‌‌‌‌هایی نیازمند منابع عظیم مالی و زمانی است که در وضعیت کنونی اولویت کشور نیست. بهتر است به‌‌‌‌جای پاک کردن صورت‌‌‌‌مساله، روی مشکلات اصلی تهران تمرکز کنیم و از راهکارهای تجربه‌‌‌‌شده در دنیا برای بهبود کیفیت زندگی در این شهر بهره ببریم.
  • اجاره‌‌‌بهای شمال تهران چقدر است؟

    متوسط اجاره‌‌‌بهای مسکن در مناطق شمالی تهران بر اساس شاخص «اجاره‌‌‌بهای پیشنهادی» به صورت ۶۳میلیون تومان اجاره ماهانه و یک میلیارد و ۱۰۰میلیون تومان پول پیش است.
    چهارشنبه، ۱۹ دی ۱۴۰۳
  • بازار مسکن از لنز دنیای اقتصاد؛

    اجاره‌بها در شمال تهران چقدر است؟

    تحقیقات میدانی «دنیای‌اقتصاد» حاکی است، تفاوت چندانی بین ارقام اجاره‌بها در فایل‌های منطقه یک و منطقه سه وجود ندارد.
  • آیا مکران می‌تواند جایگزین تهران شود؟

    ۴ شرط «مکان‏‏‌یابی» درست؛ قد و قواره پایتخت جدید

    دولت بنا دارد دو چالش تهران و مکران را یکجا حل کند؛ با «انتقال پایتخت». اما اگر به کلیدواژه‌های دیروز سخنگو با فرض خوش‌بینانه نگاه شود، در این صورت احتمال «تصویب نهایی این تصمیم غیرکارشناسی» پایین خواهد آمد. این برای دومین‌بار است که دولت چهاردهم از «انتقال پایتخت» صحبت می‌کند؛ آن هم بدون توجه کافی به «پژوهش مفصل سال۹۴ به سفارش دولت وقت» که راه‌حل مشکلات زیست‌محیطی و زندگی در تهران را نه انتقال پایتخت که «ساماندهی مجموعه شهری تهران» معرفی کرده بود. در حال حاضر بر اساس گفته‌های سخنگوی دولت، دو شورای کارشناسی یکی برای «شناسایی مشکلات تهران» و دیگری «توسعه اقتصاد دریامحور» شکل گرفته و قرار است این دو با استناد به نظر دانشگاهیان و صاحب‌نظران حوزه‌های مختلف اقتصادی، شهری و اجتماعی، طرح انتقال پایتخت از تهران به مکران را محک بزنند. بررسی‌های «دنیای‌اقتصاد» در این رابطه نشان می‌دهد، صرف‌نظر از «بیراهه انتقال پایتخت به امید حل مسائل تهران»، هر نوع جانمایی برای تاسیس پایتخت جدید باید ۴شرط لازم را داشته باشد.
  • ۴ درس «اولین طرح ترافیک در خیابان‏‏‌های نیویورک» برای تهران چیست؟

    طرح‏‏‌ترافیک با نسخه ۲۰۲۵

    از نیمه‌‌‌شب ۵ ژانویه ۲۰۲۵، طرح جدید عوارض ترافیکی در نیویورک آغاز به کار کرد. این اولین طرح از این نوع در آمریکاست که هدف آن کاهش ترافیک سنگین در مناطق مرکزی شهر و جمع‌‌‌آوری بودجه برای بهبود سیستم حمل‌‌‌و‌‌‌نقل عمومی است. بر اساس این طرح، رانندگان خودروهای شخصی برای ورود به مناطق شلوغ مانند میدان تایمز و وال‌استریت، باید عوارضی بین ۲.۲۵ تا ۹ دلار پرداخت کنند. مبلغ دقیق عوارض بسته به نوع وسیله نقلیه و ساعت ورود متفاوت است. برای مثال، کامیون‌‌‌های کوچک و اتوبوس‌‌‌های غیرمسافربری در ساعات اوج باید ۱۴.۴۰ دلار و کامیون‌‌‌های بزرگ و اتوبوس‌‌‌های توریستی ۲۱.۶۰ دلار پرداخت کنند. این طرح با واکنش‌‌‌های متفاوتی روبه‌‌‌رو شده است. در حالی که بسیاری از کارشناسان و فعالان محیط‌زیست از آن استقبال کرده‌‌‌اند، برخی از رانندگان، کسب و کارها و حتی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا، با آن مخالفت کرده‌‌‌اند. ترامپ اعلام کرده است که پس از آغاز به کار، تلاش خواهد کرد این طرح را متوقف کند.
    سه‌شنبه، ۱۸ دی ۱۴۰۳
  • یک فوریت تفکیک یک وزارتخانه کلیدی کلید خورد؛

    تجزیه راه و شهرسازی در بهارستان

    دنیای اقتصاد: روز گذشته در مجلس شورای اسلامی طرح تفکیک وزارت راه و شهرسازی مطرح شد و نمایندگان با ۱۶۷ رای موافق، ۶۹ رای مخالف و ۳ رای ممتنع از ۲۴۶ مجموع نماینده حاضر با یک فوریت طرح تفکیک وزارت راه و شهرسازی موافقت کردند.
  • «دنیای‌اقتصاد» ۴ شرط «مکان‌یابی درست» برای انتقال پایتخت را بررسی می‌کند؛

    آیا «مکران» می‌تواند جایگزین تهران شود؟

    دنیای اقتصاد: دولت چهاردهم بی‌توجه به نظرات کارشناسان بر طرح انتقال پایتخت تاکید دارد و سخنگوی دولت در صحبت‌های خود سواحل جنوب خلیج فارس و احتمالا منطقه مکران را به‌عنوان گزینه اصلی برای انتقال پایتخت معرفی کرده است.
  • «دنیای‌اقتصاد» بر مبنای داده شامخ پاسخ می‌دهد؛

    رکود ساختمان ۱۴۰۳ شدیدتر شد؟

    دنیای‌اقتصاد: فعالان صنعت ساختمان طی ۹ ماه ابتدایی امسال با رکودی شدیدتر از رکود حاکم بر این بخش در بازه ۹ ماه ابتدایی سال گذشته مواجه شدند؛ البته هنوز آماری از پروانه‌‌های ساختمانی صادر شده در کشور طی سال‌جاری منتشر نشده است؛ با این وجود داده‌‌های ماهانه شامخ صنعت ساختمان، تشدید رکود در بخش ساختمان‌‌سازی را تایید می‌کند.
  • نمرات منفی بانک‌ها در «وام‏‏‌دهی به بخش مسکن و ساختمان» چه پیامی دارد؟ «دنیای‌اقتصاد» بررسی می‌کند

    تحریم بانکی بازار مسکن

    شبکه بانکی در هر سه نمره «وام‌دهی به بخش مسکن و ساختمان» مردود شد. بررسی‌های «دنیای‌اقتصاد» از کارنامه تامین مالی مسکن، ثبت رکورد جدید در سقوط سهم این بخش از تسهیلات بانکی را نشان می‌دهد. پرداخت وام‌های ساخت، خرید و تعمیر آپارتمان به لحاظ «رشد واقعی» افت شدید کرده است. «تحریم بانکی بازار مسکن» سه علت دارد.
  • کاهش آلودگی هوای پایتخت با وزش باد

    دنیای‌اقتصاد: وزش باد و بارش‌‌‌های پراکنده در ارتفاعات تهران در اواسط ساعات کاری روز گذشته باعث شد تا از میزان آلودگی هوای پایتخت کاسته شود. شرکت کنترل کیفیت هوا، میزان آلودگی هوای پایتخت برای ساعت ۱۵:۰۰ را برابر ۱۱۶ اعلام کرد؛ به این ترتیب اگرچه در این زمان همچنان هوا در وضعیت ناسالم برای گروه‌‌‌های حساس قرار داشت؛ اما از شدت آلودگی هوا کاسته شد. شاخص آلودگی هوای تهران برای ۲۴ ساعت منتهی به ساعت ۱۱ صبح روز دوشنبه هفدهم دی ماه برابر ۱۴۵ بود.
    دوشنبه، ۱۷ دی ۱۴۰۳
  • بازار مسکن از لنز دنیای اقتصاد؛

    خانه های منطقه یک و سه تهران چند؟

    دنیای‌اقتصاد: قیمت فروش آپارتمان در شمال شهر تهران تقریباً بیش از ۲ برابر متوسط شهر است.
  • چرا رابطه معنادار بین «سیاست‏‌پولی» و «تورم‏‌مسکن» در غرب مختل شده است؟

    سازنده‌ها در تار عنکبوت

    مقررات ساخت‌وساز در آمریکا مثل «تار عنکبوت»، سازنده‌ها را محاصره کرده و اجازه فعالیت - سرمایه‌گذاری - را با وجود نیاز بالای بازار به خانه جدید گرفته است. سلب انگیزه سازنده‌ها در حدی است که «اثر تغییرات نرخ بهره‌ بر قیمت مسکن» به پایین‌ترین میزان از سال۱۹۷۰ رسیده است.
  • آثار عدم انطباق نیازهای شهروندان با برنامه‌های ارائه‌شده؛

    ۶ چالش کلان‌شهرها

    توسعه شهرنشینی و بزرگ شدن کلان‌شهرها، علاوه بر اینکه در کاهش امنیت و رفاه شهروندان نقش داشته، نارسایی‌‌‌هایی را نیز در زندگی آنها به‌ویژه از نظر اقتصادی، اجتماعی و کالبدی به وجود آورده است، که در بسیاری موارد این نارسایی‌‌‌ها به صورت مسائل حاد جلوه‌‌‌گر شده است. پیشی گرفتن شهرنشینی از روند توسعه اقتصادی و اجتماعی یکی از ویژگی‌‌‌های مهم این پدیده محسوب می‌شود که به بروز و تشدید مشکلات شهری منجر شده است.
  • تشدید رکود ساختمان‏‏‌سازی در آذر ماه

    دنیای‌اقتصاد: شامخ صنعت ساختمان ایران برای آذر ماه در فاز رکود و کمتر از ماه قبل اعلام شد؛ اتاق تعاون ایران شامخ کل آذر ماه به شکل تعدیل‌نشده فصلی را برابر ۳۸.۸۳ و به شکل تعدیل‌شده فصلی برابر ۴۷.۴۷ واحد اعلام کرد. این در حالی بود که شامخ تعدیل‌نشده فصلی در آبان ماه برابر ۴۷.۴۷ و تعدیل‌شده فصلی آن برابر ۴۹.۶۲ واحد بود. در این گزارش آمده است که مولفه‏‏‌های مصرف حامل انرژی و سرعت انجام و تحویل سفارش حتی پس از حذف اثر فصلی نسبت به آبان ماه کاهشی بی‏‏‌سابقه داشته است. این در حالی است که مولفه موجودی محصول نهایی در انبار یا کارهای معوق و ناتمام پس از حذف اثر فصلی، نسبت به آبان ماه افزایشی قابل‌توجه داشته است.
  • هوای پایتخت در مرز هشدار

    دنیای‌اقتصاد: شاخص کیفیت هوای تهران تا ساعت ۱۵:۰۰ روز یکشنبه شانزدهم دی ماه به ۱۴۷ واحد رسید و به مرز هشدار نزدیک شد. از روز پنج‌شنبه چهاردهم دی ماه مجدد هوای تهران وارد فاز نارنجی شد و برای گروه‏‏‌های حساس در وضعیت ناسالم قرار گرفته است. درصورتی که شاخص ۲۴ ساعت کیفیت هوا به ۱۵۰ واحد برسد، کمیته اضطرار آلودگی هوا باید تشکیل جلسه داده و نسبت به اخذ اقدامات لازم تصمیم‏‏‌گیری کند. طی ۱۶ روز سپری شده از دی ماه امسال هوای تهران برای ۳ روز در وضعیت ناسالم برای تمامی گروه‏‏‌ها، ۱۱ روز در وضعیت ناسالم برای گروه‏‏‌های حساس و ۲ روز در وضعیت قابل قبول قرار داشت. در ۲۴ ساعت منتهی به ساعت ۱۱ صبح روز یکشنبه شانزدهم دی ماه میزان غلظت ذرات ۲.۵ میکرون به ۱۴۰ رسید؛ افزایش غلظت ذرات معلق در هوای پایتخت عامل آلودگی هوای تهران در این روز بود. همچنین در این روز غلظت SO۲ نیز به ۴۷ رسید که بیش از حد مجاز برای این آلاینده است.
    یکشنبه، ۱۶ دی ۱۴۰۳
  • شاخص کل «شامخ بخش مسکن و ساختمان» سقوط کرد؛

    دوپینگ رکود ساختمان

    دنیای‌اقتصاد: شاخص کل در گزارش «شامخ بخش مسکن و ساختمان» سقوط کرد و به پایین‌ترین میزان از اردیبهشت ۹۳ به بعد رسید.
  • متهم اصلی جهش جمعیت مستاجرهای دچار به فقر مطلق؛

    پادزهر فوری فقر مسکن

    تصمیمات ۲۰سال اخیر دولت در بخش مسکن، عامل «جهش جمعیت مستاجرهای دچار به فقر مطلق» معرفی شد. پای ثابت «سیاست حمایتی» در بخش مسکن ۲۸کشور جهان، «یارانه اجاره‌بها در کنار عرضه مسکن اجاره‌ای به محرومان» است. در انگلیس نزدیک به ۷۰درصد از «عرضه حمایتی خانه» را مسکن‌ استیجاری شکل می‌دهد؛ اما در ایران سهم «مسکن اجاره‌ای» از طرح‌های دولتی مسکن‌سازی، «صفر» است. پادزهر فقر مسکن در توصیه‌نامه ۴صفحه‌ای معرفی شد.
  • مقصر آلودگی هوا از زبان معاون اسبق شهرداری تهران

    دنیای‌اقتصاد: رئیس کمیسیون حمل‌ونقل شورای شهر تهران ناکافی بودن حمل‌‌‌ونقل عمومی در شهر تهران و اجبار مردم برای استفاده از خودروهای شخصی را عامل اصلی بروز آلودگی هوای تهران می‌‌‌داند و معتقد است که کم‌توجهی سیاستگذار به تکمیل ناوگان حمل‌‌‌ونقل عمومی باعث بروز این مساله شده است. وی تاکید دارد: در حالی که تهران به ۱۱‌هزار اتوبوس نیاز دارد؛ در شرایط کنونی حدود ۲‌هزار اتوبوس در پایتخت فعالیت دارد. وی ادامه داد: نشستن در انتظار باد و باران و فرمان الهی نیازی به مدیر ندارد و مدیران باید اقداماتی را در راستای بهبود وضعیت داشته باشند.
    شنبه، ۱۵ دی ۱۴۰۳
  • «دنیای‌اقتصاد» گزارش می‌دهد؛

    حذف «فقر مسکن» از سایت وزارت رفاه

    دنیای‌اقتصاد: گزارش ۴ صفحه‌ای درباره «شدت فقر مسکن در کشور» که هفته پیش توسط وزارت رفاه منتشر شد، از روی سایت اطلاع‌رسانی این وزارتخانه برداشته شده است.
  • دولت شیوه ثبت‌نام از «کم‌درآمدها» برای تامین مسکن حمایتی را تغییر داد؛

    گام اول خروج از انحراف سیاستی؛ شرط چهارم تحویل مسکن

    متولی «مسکن حمایتی» در دولت برای دور جدید تامین واحد مسکونی مشمولان، شرط چهارم به شروط ۳گانه قبلی اضافه می‌کند. این اقدام در پی «انحرافات سال‌های گذشته» در روند شناسایی نیازمندان واقعی در دستور کار قرار گرفته است. براساس روش جدید، خانوار مشمول مسکن‌حمایتی علاوه بر «متاهل بودن یا تعهد به ازدواج در زمان دریافت حمایت»، «نداشتن مسکن ملکی» و همچنین «عدم دریافت مسکن دولتی در گذشته (فرم جیم سبزرنگ)»، باید جزو سه دهک اول درآمدی نیز باشد. این شرط آخر از طریق داده‌های پایگاه اطلاعات رفاه ایرانیان که به سامانه ثبت‌نام مسکن حمایتی متصل شده است، مورد پایش قرار می‌گیرد. سطح درآمد سالانه، تعداد و نوع خودرو و همچنین سفر خارجی از جمله داده‌های کلیدی در این پایگاه برای تشخیص طبقات درآمدی خانوارها است. مدل جدید اگرچه از ورود ثروتمندان به صف مسکن محرومان جلوگیری می‌کند، اما کامل نیست.
  • بر اساس گزارش شهردار تهران؛

    تراموا به گمرک رسید

    شهردار پایتخت گفت: دو رام تراموا به کشور وارد شده که اکنون در گمرک بندرعباس است. به گزارش اکوایران علیرضا زاکانی، شهردار تهران، در نشست بررسی آلودگی هوای پایتخت گفت: بزرگ‌ترین مشکل تهران امروز مساله آلودگی هواست، که طی سه سال گذشته در مواجهه با چالش آلودگی هوا تلاش کردیم قابلیت‌های حمل‌ونقل عمومی تهران را بالا ببریم تا از این طریق قدرالسهم آن در جابه‌جایی‌های درون‌شهری افزایش پیدا‌کند. بنابر آمار، ۳۴درصد از جابه‌جایی درون‌شهری توسط حمل‌و‌نقل عمومی انجام می‌شود و ۶۴درصد به وسیله خودروهای شخصی که این آمار باید تغییر کند.
    جمعه، ۱۴ دی ۱۴۰۳
  • آیا واقعاً بانک‌ها «وام مسکن» نمی‌دهند؟

    عطش بانکی ۴۰۰ هزار مسکن ملی

    دنیای‌اقتصاد: بانک‌ها در «تامین مالی مسکن دولتی»، از ۲۰ نمره ۱۰ می‌گیرند؛ همان نمره‌ای که نتایج آزمون آن را دولت چهاردهم منتشر کرده است.
  • «دنیای‌اقتصاد» از خطر «سستی زمین» در مازندران گزارش می‌دهد؛

    نقشه «فرونشست» در شهرهای «شمال»

    دنیای‌اقتصاد: زمین‌شناس ایرانی با انتشار نقشه ریسک «فرونشست زمین در استان شمالی»، جغرافیای خطر ناشی از این پدیده «انسان‌ساز» را تصویر کرد.
  • متوسط اجاره ماهانه در جنوب شهر؛

    با ودیعه کمتر از یک میلیارد کجا خانه اجاره کنیم؟

    دنیای اقتصاد: در این گزارش سطح متوسط اجاره‌بهای آپارتمان در مناطق پایین شهر تهران بررسی شده است.