بازار مسکن ۱۴۰۳؛ از ثبات نسبی تا جهش دقیقه نودی!

به گزارش گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد؛ سال ۱۴۰۳ برای بازار مسکن تهران سالی پر از تضاد بود؛ سالی که با ثبات نسبی قیمت‌ها شروع شد، اما در دقیقه نود با یک جهش قیمتی غافلگیرکننده به پایان رسید.

بر اساس گزارش «دنیای اقتصاد»، شاخص قیمت پیشنهادی آپارتمان‌ها در تهران در اسفند ۱۴۰۳ با رشد ۵.۱ درصدی نسبت به بهمن، به میانگین ۹۹.۳ میلیون تومان در هر مترمربع رسید. این عدد برای آپارتمان‌های میان‌متراژ (متوسط ۸۱.۸ مترمربع) ثبت شده و نشان‌دهنده بالاترین تورم ماهانه مسکن در کل سال است. اما این جهش از کجا آمد؟

بررسی‌های «دنیای اقتصاد» نشان می‌دهد که بازار مسکن در نیمه اول سال تحت تأثیر «ریسک جنگ» و تنش‌های منطقه‌ای قرار داشت. این ریسک غیراقتصادی، میل به سرمایه‌گذاری در ملک را کاهش داد و باعث شد قیمت‌ها از رشد دلار (با بازدهی ۵۷ درصدی) جا بمانند.

در ۹ ماه اول سال، ریسک جنگ خط مسکن را از دلار جدا و تورم مسکن را مهار کرد. که نتیجه آن ثبات نسبی قیمت‌ها و کاهش خریدهای سرمایه‌ای بود؛ اما از زمستان، ورق برگشت. با کمرنگ شدن ریسک تنش‌های نظامی و بازگشت «ریسک ترامپ» -که از سال ۹۷ تا ۹۹ بازار را با جهش‌های ۶۰ درصدی تکان داده بود- انتظارات در بازار ملک تغییر کرد.

فعال شدن دوباره ریسک غیراقتصادی «ترامپ» و نگرانی از تکرار سناریوی جهش دلار و نااطمینانی اقتصادی، خریداران را به میدان آورد. این تغییر جنس ریسک، مثل دوپینگی برای بازار عمل کرد و قیمت‌ها در اسفند با شتابی کم‌سابقه بالا رفت.

شاخص «دنیای اقتصاد» که از ابتدای ۱۴۰۳ قیمت پیشنهادی فایل‌های فروش در ۲۲ منطقه تهران را رصد کرده، نشان می‌دهد میانگین قیمت از ۸۴ میلیون تومان در فروردین ۱۴۰۳ به ۹۹.۳ میلیون تومان در فروردین ۱۴۰۴ رسیده؛ یعنی تورم نقطه‌ای ۱۸.۲ درصدی. با این حال، در مقایسه با بازدهی ۱۲۹ درصدی سکه، ۵۷ درصدی دلار، ۲۵ درصدی بورس و ۲۴ درصدی سپرده بانکی، مسکن کماکان کم‌بازده‌ترین بازار سال بود؛ اما این ثبات نسبی در پایان سال رنگ باخت و رشد ۵.۱ درصدی اسفند، زنگ خطر بازگشت تورم به این بازار را به صدا درآورد.

مشروح گزارش را اینجا بخوانید.