راهکارهایی برای فرار از جهنم کاری؛ هجرت از «محیط کار سمی» به «یک شغل جدید»

گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد- نیلوفر ادیب‌نیا: وقتی همه چیز خوب شروع می‌شود، اما به سرعت به یک کابوس تبدیل می‌شود. تصور کنید شغلی رویایی پیدا می‌کنید، اما پس از مدتی کوتاه، متوجه می‌شوید که در یک محیط کار سمی گرفتار شده‌اید.

واقعیت آن است که انتقادهای مداوم رئیس، بی‌توجهی به نگرانی‌های کارمندان، فقدان شفافیت و کاهش روحیه، تنها بخشی از نشانه‌های این محیط‌های ناسالم هستند؛ ضمن اینکه مطالعات نشان داده‌اند که محیط‌های کاری سمی دلیل اصلی ترک کار بسیاری از افراد است.

در گزارش سال  iHire۲۰۲۴، محیط کار سمی به عنوان اصلی‌ترین دلیل استعفاهای داوطلبانه معرفی شده است. این محیط‌ها نه تنها بر بهره‌وری تأثیر می‌گذارند، بلکه سلامت روان کارمندان را نیز به خطر می‌اندازند و می‌توانند منجر به استرس، افسردگی و فرسودگی شغلی شوند.

اگر تصمیم گرفته‌اید این محیط سمی را ترک کنید، آماده شدن برای مصاحبه‌های بعدی بسیار مهم است. یکی از رایج‌ترین سوالاتی که در مصاحبه‌ها پرسیده می‌شود، دلیل ترک شغل قبلی است. برای پاسخ به این سوال، بهتر است یک توضیح مختصر و واضح آماده کنید که نشان دهد شما به دنبال محیط کاری سالم و پویا هستید.

آنگونه که فوربس در گزارش خود آورده است: «آیا باید در مصاحبه شغلی، دلیل ترک محیط کار سمی را توضیح دهم؟» سوالی است که بسیاری از جویندگان کار با آن مواجه می‌شوند. طبق این گزارش، شفافیت در این مورد نه تنها به شما کمک می‌کند تا دلایل ترک خود را به طور واضح بیان کنید، بلکه به کارفرمای آینده نیز نشان می‌دهد که شما به دنبال چه محیط کاری هستید. با توضیح دلایلی که باعث ترک محیط کار قبلی‌تان شده، به کارفرما کمک می‌کنید تا بهتر بفهمد برای شما چه چیزی در یک شغل اهمیت دارد.

توانایی صحبت صادقانه در مورد تجربیات گذشته، نشان‌دهنده اعتماد به نفس و صداقت شماست. همچنین، با شفافیت، می‌توانید شغل‌هایی را انتخاب کنید که با ارزش‌ها و اهداف شغلی شما همسو هستند.

بر این اساس، به جای تمرکز بر جنبه‌های منفی محیط کار قبلی، روی درس‌هایی که از آن تجربه گرفته‌اید و آنچه که در شغل بعدی به دنبال آن هستید، صحبت کنید. این رویکرد نه تنها به شما کمک می‌کند تا شغلی را پیدا کنید که برای شما مناسب‌تر باشد، بلکه به شما این امکان را می‌دهد تا رابطه قوی‌تری با کارفرمای آینده خود برقرار کنید.

۵ مرحله برای توضیح دلایل ترک یک محیط کار سمی در مصاحبه

قبل از هر مصاحبه شغلی، بهتر است برای سوال رایجی مانند «چرا شغل قبلی خود را ترک کردید؟» آماده باشید. به‌خصوص اگر دلیل ترک شما، محیط کار سمی بوده باشد. در ادامه، 5 مرحله برای ارائه یک پاسخ صادقانه و حرفه‌ای به این سوال آورده شده است:

پاسخ خود را از قبل آماده کنید

قبل از مصاحبه، در مورد چگونگی توضیح ترک محیط کار سمی خود فکر کنید. برای مثال، می‌توانید بگویید که فرهنگ شرکت قبلی شما مناسب نبوده و به دنبال محیط کاری هستید که با ارزش‌های شما همسو باشد.

گزینه دیگر این است که اشاره کنید که فرصت‌های توسعه شغلی نداشته‌اید و احساس می‌کنید که این سازمان جایی است که می‌توانید آینده‌ای بلندمدت داشته باشید.

نگرش مثبت داشته باشید 

هنگام توضیح دلیل ترک شرکت قبلی خود، همیشه از زبان مثبت استفاده کنید. سعی کنید دیگران را سرزنش نکنید. در عوض، مسئولیت را بر عهده بگیرید و اقداماتی را که برای حل مشکل انجام داده‌اید، توصیف کنید. ب

هتر است به طور کلی صحبت کنید تا اینکه افراد خاصی مانند رئیس قبلی خود را مشخص کنید. اگر نشان دهید که چگونه این تجربه به رشد حرفه‌ای شما کمک کرده است، به مصاحبه‌کننده اطمینان خواهید داد که می‌توانید با سناریوهای چالش‌برانگیز کاری کنار بیایید.

کوتاه؛ اما صادقانه پاسخ دهید

برای جلوگیری از بروز احساسات یا کینه، پاسخ مختصر اما صادقانه‌ای ارائه دهید. اگر پاسخ شما بر حقایق متمرکز باشد نه شایعات، کارآمدتر و قابل اعتمادتر به نظر خواهید رسید. به یاد داشته باشید که مصاحبه‌کننده بر اساس آنچه شما می‌گویید و نحوه بیان آن، نظر خود را در مورد شما شکل می‌دهد.

آنها همچنین بر نحوه همکاری شما با دیگران تمرکز می‌کنند. اگر می‌خواهند بیشتر بدانند که چرا شرکت را ترک کرده‌اید، جزئیات بیشتری از شما خواهند پرسید.

بر روی دلایل علاقه‌مندی خود به این شغل تمرکز کنید

تمرکز مصاحبه همیشه باید بر این باشد که چرا شما بهترین گزینه برای این شغل هستید. بنابراین، زمانی که از شما پرسیده می‌شود که چرا محل کار سمی خود را ترک کرده‌اید، به طور خلاصه پاسخ دهید و مکالمه را دوباره بر روی این موضوع متمرکز کنید.

به عنوان مثال، اگر توضیح دهید که شرکت قبلی شما فاقد کار گروهی و ارتباطات باز بوده است، می‌توانید در مورد این که چگونه از کار گروهی در این شغل جدید هیجان‌زده هستید، صحبت کنید.

اهداف شغلی بلندمدت خود را توضیح دهید

برای نشان دادن تعهد خود به پیشرفت در سازمان، اهداف شغلی خود را توصیف کنید. به این ترتیب، می‌توانید در عین حال که در مورد چگونگی کمک این موقعیت شغلی به شما برای دستیابی به بلندپروازی‌های بلندمدت خود صحبت می‌کنید، صلاحیت‌های خود را نیز نشان دهید.

مدیران به دنبال افرادی هستند که از نظر شخصی و حرفه‌ای انگیزه دارند. با بیان اهداف خود و در عین حال معرفی خود به عنوان یک گزینه قوی، اشتیاق و تعهد خود را نسبت به این شغل نشان می‌دهید.

محیط کار سمی می‌تواند تأثیر جدی بر سلامت روان و جسمی شما داشته باشد. اگر زمان آن فرا رسیده است که از آن خارج شوید، نحوه توضیح دلایل خود را در مصاحبه‌های آینده تمرین کنید. با اتخاذ رویکردی مثبت، محتاطانه و صادقانه، شانس خود را برای به دست آوردن این شغل و یافتن شرکتی که بتوانید در آن رشد کنید، افزایش خواهید داد.