شماره روزنامه ۶۲۰۴
|

سازمان ملل بر نیاز فوری برای اقدامات اقلیمی تاکید کرد؛

دنیای اقتصاد: سازمان جهانی هواشناسی اعلام کرد که سال ۲۰۲۴ با ۱.۵ درجه سانتیگراد بالاتر از سطح قبل از صنعتی شدن، گرم ترین سال ثبت شده در تاریخ بوده است.

واکنش «ظریف» به آتش سوزی کالیفرنیا؛

دنیای اقتصاد: محمدجواد ظریف، معاون رئیس جمهور در توییتی به آتش‌سوزی گسترده در کالیفرنیا واکنش نشان داد.

    شنبه، ۲۲ دی ۱۴۰۳
  • سریال آتش؛ این قسمت هالیوود

    دنیای اقتصاد: طی روزهای گذشته آتش در منطقه لس‌آنجلس می‌تازد، از جمله آتش‌سوزی‌های ویرانگر پالیسیدز و ایتون، که این مناطق را دچار وضعیت اضطراری ساخت و خانه‌ها را ویران کرد.البته آتش‌سوزی در مناطق دیگری از جمله هرست، لیدیا و کنت نیز در جریان است.
  • سازمان ملل بر نیاز فوری برای اقدامات اقلیمی تاکید کرد؛

    فاجعه اقلیمی؛ ۲۰۲۴ رکورد گرم ترین سال تاریخ را شکست

    دنیای اقتصاد: سازمان جهانی هواشناسی اعلام کرد که سال ۲۰۲۴ با ۱.۵ درجه سانتیگراد بالاتر از سطح قبل از صنعتی شدن، گرم ترین سال ثبت شده در تاریخ بوده است.
    پنجشنبه، ۲۰ دی ۱۴۰۳
  • بادهای شیطانی همچنان با خشم تمام می‌وزند؛

    لس‌ آنجلس، «شهری در آستانه فاجعه»

    دنیای اقتصاد: بنا به گزارش نشریه اکونومیست، تا ۸ ژانویه، دو آتش‌سوزی عظیم، هر کدام به وسعت تقریبی ۱۱۰۰۰ هکتار، در دو سوی لس‌آنجلس شعله‌ور بود؛ یکی دامنه‌های تپه‌های شمالی پاسادنا را در کام خود فرو برد و دیگری در پاسیفیک پالیسیدز، محله‌ای مرفه و ساحلی، هزاران نفر را مجبور به ترک خانه‌هایشان کرد.
    پنجشنبه، ۱۳ دی ۱۴۰۳
  • شرکت‌های انرژی اقدامات کافی برای جلوگیری از نشت‌های نفتی انجام نمی‌دهند؛

    نفت؛ قاتل خاموش دریاها

    طلای‌سیاه همواره در طول تاریخ حیات بشر، نقشی کلیدی در تامین نیازهای انرژی ایفا‌کرده و میزان استخراج و مصرف آن نیز همیشه سیر صعودی داشته‌است. صنعت نفت به‌رغم وجود تاثیرات مثبت اقتصادی، تاثیرات منفی فراوانی نیز بر محیط‌زیست و جوامع انسانی داشته و خواهدداشت. نشت‌های نفتی در دریاها و اقیانوس‌ها از جمله بحران‌های زیست‌محیطی هستند که سال‌هاست بسیاری از کشورها و سازمان‌های بین‌المللی را درگیر خود کرده‌اند. این نشت‌ها ناشی از حوادثی است که توسط شرکت‌های نفتی بزرگ و عمدتا به‌دلیل غفلت از مسائل زیست‌محیطی یا نبود سیستم‌های ایمنی کافی، رخ می‌دهند.
  • مرکز پژوهش‌های مجلس بررسی کرد

    آسیب‌شناسی قوانین کشور در زمینه آلودگی منابع آب

    مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی به بررسی و آسیب‌شناسی قوانین کشور در زمینه آلودگی منابع آب پرداخت. به گزارش «دنیای‌اقتصاد» دفتر مطالعات زیربنایی این مرکز در گزارشی با عنوان «بررسی و آسیب‌‌‌‌‌‌شناسی قوانین کشور در زمینه آلودگی منابع آب» مطرح می‌کند که یکی از بحران‌های پیش‌‌‌‌‌‌روی محیط‌های آبی کشور آلودگی‌‌‌‌‌‌های روزافزون ناشی از منابع آلاینده مختلف است. به‌‌‌‌‌‌علت اهمیت منابع آب حیاتی و محدود ایران، سیستم قانون‌گذاری کشور نیازمند چاره‌‌‌‌‌‌اندیشی در جهت تحول نظام‌‌‌‌‌‌ها و راهکارهای قانونی این بخش حساس در راستای حفاظت و حراست از منابع آبی در‌برابر آلودگی‌‌‌‌‌‌ است. در حیطه قوانین آلودگی منابع آب، آسیب‌ها، محدودیت‌ها و کاستی‌‌‌‌‌‌هایی وجود دارد که می‌تواند آثار بعضا غیرقابل‌جبرانی بر کلیت کیفی محیط‌های آبی کشور داشته‌باشد.
  • اقتصاد چرخشی؛ گامی به‌سوی توسعه پایدار

    اقتصاد دورانی(Circular economy) یک سیستم اقتصادی با هدف کاهش ضایعات و مصرف پیوسته منابع است. اقتصاد چرخشی در قالب یکی از موضوعات حیاتی و درحال‌توسعه در حوزه نوآوری اجتماعی و توسعه پایدار و در پاسخ به تحولات جاری بین‌المللی درخصوص گرمایش زمین، کمبود منابع، توجه به محیط‌زیست و همچنین ارائه مدلی اقتصادی با هدف حذف ارتباط مستقیم مابین توسعه اقتصادی و استفاده از منابع، به‌عنوان یکی از روندهای روز دنیا توجه خیل عظیمی از پژوهشگران، متخصصان و اهالی سیاستگذاری را به خود جلب کرده‌است. بااین وجود، مفهوم اقتصاد چرخشی به‌عنوان یک مفهوم کلان هنوز درحال‌توسعه است. علاوه‌بر این، بسیاری از متخصصان، تشریح مفهوم اقتصاد چرخشی را وابسته به بستر ظهور آن می‌دانند. به بیانی دیگر، اقتصاد چرخشی مفهومی است که به‌کارگیری عناصر استفاده‌شده و همچنین ذخیره ارزش موجود در انتهای یک چرخه و بازگرداندن آن به ابتدای فرآیند با هدف به‌کارگیری مجدد، آن را تشریح و توصیه می‌کند. به‌طور کلی اقتصاد چرخشی یا دورانی مدلی از تولید و مصرف است که به‌‌‌‌‌اشتراک‌‌‌‌‌گذاری، اجازه، استفاده مجدد، تعمیر، نوسازی و بازیافت محصولات می‌پردازد. به‌‌‌‌‌این‌‌‌‌‌ترتیب چرخه عمر محصولات افزایش خواهد یافت. این رویکرد با هدف دستیابی به آماج نهایی توسعه پایدار پایه‌‌‌‌‌ریزی شده‌است.
    پنجشنبه، ۰۶ دی ۱۴۰۳
  • فلات مرکزی ایران یکی از نمونه‏‏‏‏‏‌های برجسته تاثیرپذیری از تغییرات اقلیمی؛

    بهای گزاف مهاجرت‏‏‏‏‏‌های اقلیمی

    تغییرات اقلیمی به‌عنوان یکی از بزرگ‌‌‌‌‌‌ترین چالش‌های قرن حاضر، تاثیرات عمیق و چندجانبه‌‌‌‌‌‌ای بر اقتصاد، زیست‌بوم‌های طبیعی و جوامع انسانی داشته‌است. این پدیده، با تغییر الگوهای آب‌‌‌‌‌‌وهوا، کاهش بارندگی، افزایش دما و وقوع خشکسالی‌‌‌‌‌‌های شدید، شرایط زندگی را در بسیاری از نقاط جهان از جمله ایران دگرگون کرده‌است. یکی از پیامدهای ملموس و پرچالش تغییرات اقلیمی، مهاجرت‌‌‌‌‌‌های اقلیمی است که به‌صورت داخلی یا بین‌المللی رخ می‌دهد و پیامدهای اقتصادی، اجتماعی و زیست‌محیطی پر هزینه‌ای به‌همراه دارد. ایران، به‌ویژه در فلات مرکزی، یکی از نمونه‌‌‌‌‌‌های برجسته تاثیرپذیری از تغییرات اقلیمی است. این مناطق که به‌‌‌‌‌‌طور تاریخی وابسته به منابع آبی محدود و کشاورزی سنتی بوده‌اند، در دهه‌های اخیر با کاهش چشمگیر بارندگی و افزایش دما مواجه شده‌اند.
  • آیا غول‌های نفتی در حال تطبیق خود با دستورالعمل‌های زیست‌محیطی هستند؟

    تعامل با محیط‌زیست؛ از شعار تا عمل

    با نگاهی به چشم‌‌‌‌‌‌انداز انرژی جهانی که البته به‌سرعت در حال تغییر است، می‌توان دریافت که شرکت‌های سرمایه‌گذاری نفت و گاز با چالش‌ها و فرصت‌های بی‌سابقه‌‌‌‌‌‌ای روبه‌رو هستند. تحت‌شرایط کنونی، جایگاه سنتی سوخت‌های فسیلی در بسیاری از مجموعه‌‌‌‌‌‌های صنعتی توسط مباحثی نظیر پایداری و مقررات دولتی متمرکز بر تغییرات آب‌و‌هوایی، در بوته آزمایش قرار گرفته‌است. در همین حال، سرمایه‌گذاران سوخت‌های فسیلی به‌طور فزاینده‌ای این سوال را مطرح می‌کنند که؛ آیا شرکت‌های عمدتا تولیدکننده نفت و گاز قادر خواهند بود جذابیت سرمایه‌گذاری جدید خود را در افق طولانی‌مدت حفظ کنند؟
  • تغییرات بزرگ با همسو‌شدن منافع اقتصادی و محیط‌زیست

    معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست گفت: زمانی‌که منافع اقتصادی و محیط‌زیست با یکدیگر همسو شوند، می‌توانیم به تغییرات بزرگ امیدوار باشیم. به گزارش «ایرنا» شینا انصاری اظهار کرد: وقتی از حفاظت محیط‌زیست سخن می‌گوییم؛ در واقع از یک تغییر عمیق، اثرگذار و پایدار در زمینه توسعه صحبت می‌کنیم. تغییری که این‌بار، به زیرساخت‌های طبیعی و تبعات توسعه ناپایدار نیز توجه جدی دارد به‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌همین‌دلیل در برنامه‌های عمومی سازمان حفاظت محیط‌زیست، برنامه‌های اقتصادی سبز و مشارکت همگانی نقش قابل‌توجهی خواهند داشت.
  • عزم دولت برای احیای تالاب‏‏‏‏‌ها

    معاون محیط‌زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط‌زیست با بیان اینکه ۴۵‌تالاب کشور به کانون گردوغبار تبدیل شده‌اند، گفت: دریاچه ارومیه و همچنین هامون، هورالعظیم، گاوخونی، میانکاله و شادگان از جمله تالاب‌هایی هستند که دولت برای احیای آنها برنامه دارد.
  • الزام تقویت دیپلماسی محیط‌زیستی

    ایرنا: کارشناس مباحث بین‌المللی تغییر اقلیم و توسعه پایدار و استاد دانشگاه تهران تاکید کرد: زمانی دیپلماسی محیط‌زیستی در کشور بسیار پررنگ بود اما با تغییر اولویت‌‌‌‌‌های مقطعی و نگاه مدیران، به مرور کمرنگ شد و اکنون بستر اکولوژیک کشور توانی برای تعلل ندارد و تقویت آن دیگر نه یک انتخاب بلکه یک الزام است. مجید شفیع‌پور در گفت‌وگو با «ایرنا» افزود: از مباحث بسیار مهم و گسترده جهانی که امروزه برای بهره‌مندی از ابزارهای دستیابی به نتایج نام‌برده می‌شود، همان مباحث، مشکلات و معضلات درهم تنیده محیط‌زیستی است که در این راستا در سطح جهان در خیلی از عرصه‌ها مانند حامل‌های انرژی، آب، تغییرات آب‌و‌هوایی و اقلیمی استفاده از ابزاری همچون دیپلماسی محیط‌زیستی یا دیپلماسی تغییر اقلیم، استفاده می‌شود.
    چهارشنبه، ۰۵ دی ۱۴۰۳
  • آلودگی کشنده در هوای پایتخت؛

    «برج میلاد» در «دود» محو شد

    دنیای اقتصاد: امروز ۵ دی ۱۴۰۳ «برج میلاد» به دلیل شدت بالای آلودگی‌هوا، در «مه‌دود» محو شده است.
  • سوال «دنیای‌اقتصاد» درباره «توییت شینا انصاری»

    دنیای‌اقتصاد: رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست در یک توئیت، نسبت به «حذف یک بند مرتبط با عوارض آلایندگی در بودجه ۱۴۰۴» انتقاد کرد؛ اما درباره این انتقاد، یک پرسش وجود دارد که باید شینا انصاری پاسخ دهد.
    چهارشنبه، ۲۸ آذر ۱۴۰۳
  • چالش‌های زیست‌محیطی ایران، ریشه در کوتاهی‌های متعدد در دهه‌های متمادی دارند

    بحران محیط زیست ایران، نیازمند رویکرد ملی و جهانی

    دنیای اقتصاد: معاون اول رئیس‌جمهور، محمدرضا عارف در سخنرانی اخیر خود در بیست و دومین نمایشگاه بین‌المللی محیط زیست در تهران، تأکید کرد که عبور از ابرچالش‌های محیط زیستی نیازمند یک عزم ملی است. به گفته او، برای حل مسائل محیط زیستی کشور، ضروری است که تمامی ارگان‌های دولتی، بخش خصوصی، سازمان‌های مردم‌نهاد و حتی آحاد مردم در این مسیر گام بردارند.
  • «دنیای اقتصاد» استراتژی دوگانه پکن در حوزه انرژی را بررسی کرد؛

    چین در مسیر رهبری انرژی‌های پاک

    دنیای اقتصاد: سیاست دوگانه چین در حوزه انرژی‌های پاک و فناوری‌های نوین، این کشور را در مسیر رهبری جهانی قرار داده است. در حالی که پکن بزرگترین تولیدکننده کربن در جهان به شمار می‌رود، با سرمایه‌گذاری گسترده در انرژی‌های تجدیدپذیر و کنترل زنجیره تامین مواد اولیه استراتژیک، به دنبال تغییر این تصویر است. طبق پیش‌بینی آژانس بین‌المللی انرژی، چین تا سال ۲۰۳۰ حدود ۶۰ درصد از کل ظرفیت انرژی‌های تجدیدپذیر نصب‌شده در جهان را به خود اختصاص خواهد داد. این کشور همچنین با در اختیار داشتن ۸۰ درصد از تولید جهانی گالیوم و ۶۰ درصد ژرمانیوم، نقشی تعیین‌کننده در بازار جهانی عناصر کمیاب دارد.
    پنجشنبه، ۲۹ آذر ۱۴۰۳
  • کاهش کیفیت هوا ارتباط مستقیمی با افزایش مازوت‌سوزی در نیروگاه‌ها و صنایع دارد

    آلودگی هوا؛ بلای سلامت جان و روان

    در دو هفته گذشته، وضعیت آلودگی هوا در تهران به‌شدت به مرزهای خطرناک رسیده‌است. شاخص کیفیت هوا(AQI) به‌طور مکرر از حد مجاز «ناسالم» فراتر رفته، به‌ویژه در روزهایی که وضعیت جوی ایستای هوا وضعیت را بدتر کرده‌بود. در برخی روزها، مقدار AQI به بیش از ۱۵۰ رسید‌که به‌معنای شرایط ناسالم برای افراد حساس بود. بدترین وضعیت در دو هفته آخر آذر ماه مشاهده شد، زمانی‌که سطح آلودگی به حدی رسید‌که با عنوان «بسیار ناسالم» یا «خطرناک» طبقه‌‌‌‌‌بندی و سلامت‌ میلیون‌ها نفر تهدید شد. این کاهش کیفیت هوا ارتباط مستقیمی با افزایش انتشار گازهای گلخانه‌ای، به‌ویژه از خودروهای قدیمی و سوخت‌های باکیفیت پایین مانند مازوت در نیروگاه‌ها و صنایع در ماه‌های زمستان دارد.
  • آلاسکا؛ تشنه حفاری بیشتر؟

    دونالدترامپ، رئیس‌‌‌‌‌جمهور منتخب در طول مبارزات انتخاباتی خود بارها وعده داد که حفاری نفت در ایالات‌‌‌‌‌متحده را گسترش خواهد داد.‌ این خبر خوبی برای رهبران سیاسی در آلاسکا است، منطقه‌ای که نفت منبع حیات اقتصادی آن بوده و بسیاری احساس می‌کنند دولت بایدن مانع از افزایش روند نزولی تولید این ایالت شده‌است. رهبران سیاسی در آلاسکا از وعده‌‌‌‌‌های دونالد ترامپ رئیس‌‌‌‌‌جمهور منتخب آمریکا، برای توسعه میادین نفتی و تولید بیشتر نفت استقبال کرده‌اند. به نوشته تارنمای ای‌‌‌‌‌بی‌‌‌‌‌سی‌‌‌‌‌ نیوز، بحث بر سر حفاری در اراضی فدرال شمالی غنی از نفت آلاسکا احتمالا در ماه‌های آینده احیا خواهدشد، به‌ویژه در پناهگاه حیات‌وحش ملی قطب‌‌‌‌‌شمال که دوست‌‌‌‌‌داران محیط‌زیست مدت‌هاست به‌دنبال حفاظت از آن به‌عنوان یکی از آخرین مکان‌های بکر حیات‌‌‌‌‌وحش کشور بوده‌اند، درحالی‌که دفتر مدیریت زمین و اراضی ملی ایالات‌‌‌‌‌متحده اعلام کرده‌است؛ دشت ساحلی این منطقه می‌تواند حاوی حداقل ۴.۲۵ تا حداکثر ۱۱.۸میلیارد بشکه نفت قابل‌استحصال باشد، اطلاعات محدودی در مورد مقدار و کیفیت نفت این حوزه در دسترس عموم قرار دارد.
  • انرژی خورشیدی؛ راه‏‏‏‏‌حل بحران برق ایران

    افزایش بی‌‌‌‌‌رویه مصرف انرژی‌های فسیلی در سال‌های اخیر پیامدهای زیست‌محیطی و تغییر اقلیم و موضوعات امنیتی گسترده‌ای به‌همراه داشته‌است. با توجه به بحران انرژی در سطح بین‌المللی بسیاری از کشورها توانسته‌اند با استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر بر این معضل فائق آیند، در حالی‌که ایران در بخش برق با کسری ۱۴‌هزار تا ۱۵‌هزار ‌مگاواتی در اوج تقاضای تابستان مواجه است، قطع مکرر برق، به تشدید اختلال در زندگی صنعتی و مسکونی دامن زده است، بنابراین در این نوشته سعی بر آن است تا دریابیم؛ چگونه می‌توان با استفاده از تجارب بین‌المللی و توانایی داخلی و بر مبنای انرژی‌های تجدیدپذیر با اولویت و محوریت انرژی PVخورشیدی راه‌حلی مناسب برای این معضل در ایران پیدا کرد.
  • حفظ محیط‌زیست در گرو مشارکت جامعه

    معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست تاکید کرد: حفاظت از محیط‌زیست بدون مشارکت مردم و آحادجامعه عملی نخواهد شد. به گزارش «ایرنا» شینا انصاری روز چهارشنبه در مراسم افتتاحیه بیست و دومین نمایشگاه محیط‌زیست که با حضور محمدرضا عارف معاون اول رئیس‌‌‌‌‌‌جمهور برگزار شد، افزود: صحبت از وضعیت محیط‌زیست چیزی نیست که بتوان‌‌‌‌‌‌ به‌راحتی از آن عبور کرد. آلودگی شهری، کاهش منابع آب، فرسایش خاک و توفان گرد و غبار از جمله موارد محیط‌زیستی است که نیاز به آگاهی جامعه دارد. معاون رئیس‌جمهور تصریح کرد: اصل‌پنجاهم قانون‌اساسی به‌عنوان‌‌‌‌‌‌ یک اصل‌مترقی قانون، حفاظت از محیط‌زیست را یادآور می‌شود و وظیفه جامعه، شهروندان و مسوولان در آن ذکر شده‌است. آنچه از این اصل برمی‌‌‌‌‌‌آید، سایر قوای کشور وظایفی خطیرتر نسبت به آحاد جامعه و شهروندان دارند.
۱