سوال «دنیای‌اقتصاد» درباره «توییت شینا انصاری»

به گزارش گروه آنلاین روزنامه دنیای‌اقتصاد، شینا انصاری معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست در شبکه اجتماعی ایکس (توییتر) نوشت: «آلودگی هوا با شعار رفع نمی‌شود؛ ‌در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ مقرر شده بود معادل ۳۵ درصد عوارض آلایندگی وصولی موضوع مواد (۲۷) و (۴۰) قانون مالیات بر ارزش افزوده، صرف توسعه ناوگان حمل‌ونقل عمومی،  کاهش آلودگی هوای و... در شهرها شود. اما این بند در مجلس حذف شده است!»

به گزارش خبرنگار دنیای اقتصاد؛ براساس این بند که به یک ماده در قانون مالیات بر ارزش افزوده ارتباط دارد، «کارخانه‌های آلاینده اگر نسبت به کاهش تولید آلودگی اقدام نکنند، باید معادل ۰.۵ تا ۱.۵ درصد قیمت فروش کالاهای خود عوارض آلایندگی پرداخت کنند. بطوریکه ۳۵ درصد منابع حاصل از اخذ این عوارض، صرف توسعه حمل و نقل عمومی شود».

این بند که در لایحه بودجه ۱۴۰۴ آمده بود، اکنون توسط نمایندگان مجلس حذف شده است.

شینا انصاری، پیامد حذف این بند را به نوعی، «آلودگی‌هوای بیشتر در شهرهای آلوده» می‌داند.

اما اگر رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست به این پرسش،‌ پاسخ دهد، چه بسا «بند حذف شده، وارد بودجه شود»: طی ۵ سال گذشته که شهرهای مختلف کشور به ویژه کلان‌شهرها با «آلودگی فزاینده هوا» دست به گریبان بودند، چند همت «عوارض آلایندگی» از تولیدکنندگان ذرات معلق و گازهای سمی در هوا دریافت شد و البته، عوارض دریافتی دقیقا برای تامین چند دستگاه واگن مترو و اتوبوس درون‌شهری هزینه شد؟»

به نظر می‌رسد، عوارض آلایندگی، یک «موضوع فانتزی» بوده و اگر درآمدی هم در بودجه سالانه برای دولت‌ها داشته، «انحراف در هزینه‌کرد» صورت گرفته است.

در یک نمونه، پایتخت طی همه حداقل ۱.۵ دهه گذشته، «شهر خودروسواران» بوده تا «شهر متروسواران».