شماره روزنامه ۶۰۴۸
|

  • اقتصاد ناکام از معادن

    دنیای اقتصاد-فاطمه صالحی : بخش معدن به‌عنوان یکی از ارکان مهم اقتصاد ایران با داشتن ذخایر غنی و متنوع، ظرفیت بالایی برای توسعه اقتصادی و ایجاد اشتغال دارد. با وجود این ظرفیت‏‏‌ها، سهم معدن از تولید ناخالص داخلی (GDP) ایران تنها ۲ تا ۲.۵‌درصد است که این عدد شامل صنایع مرتبط با معدن نیز می‌شود. از دیگر سو، تجربه کشورهای موفق در توسعه معدن‏‏‌کاری نشان می‌دهد که با سیاست‏‏‌های مناسب و کاهش موانع، می‏‏‌توان از این بخش به عنوان یکی از موتورهای محرکه اقتصادی بهره‏‏‌برداری کرد.
  • چالش‌های صنعت لوازم خانگی

    دنیای‌اقتصاد: صنعت لوازم‌خانگی یکی از بخش‌های اقتصادی مهم و پرسود جهان به شمار می‌رود. این صنعت با تولید محصولات متنوع و کاربردی، نقش بسزایی در بهبود کیفیت زندگی مردم ایفا می‌کند. براساس آمارهای جهانی، درآمد سالانه این صنعت به میلیاردها دلار می‌رسد و به‌عنوان یکی از محورهای توسعه اقتصادی کشورها شناخته می‌شود. همچنین این صنعت با ایجاد اشتغال برای هزاران نفر و تولید محصولات با ارزش‌افزوده بالا، سهم قابل‌توجهی در اقتصاد کشور دارد. ایران نیز در این صنعت فعال است؛ اما به دلایل مختلف، از جمله تحریم‌های بین‌المللی و مشکلات داخلی، نتوانسته است به جایگاه مطلوبی دست یابد.
  • عبور تقاضای مصرف برق از ٧٤‌هزار مگاوات در هفته جاری

    دنیای‌اقتصاد: مدیرعامل شرکت توانیر گفت: پیش‌بینی می‌شود میزان تقاضای مصرف برق کشور با حاکم شدن موج جدید گرما از ٧٤‌هزار مگاوات عبور کند که تامین مطمئن و پایدار این میزان برق مستلزم همراهی عموم مشترکان است
  • رشد چهار برابری حجم آب دریاچه ارومیه

    دنیای‌اقتصاد: وزیر نیرو گفت: با اجرای پروژه‌‌‌های احیای دریاچه ارومیه امید می‌رود هر سال شاهد افزایش تراز و احیای دریاچه ارومیه باشیم.
  • موافقان و مخالفان بازی با نرخ ارز

    تعداد زیادی از تحقیقات نظری و تجربی نشان می‌دهند کاهش ارزش واقعی نرخ ارز (RER) برای رشد و توسعه اقتصادی مفید است؛ درحالی‌که ارزش‌گذاری بیش از حد اثر معکوس دارد. به‌رغم مزایای این موضوع، بسیاری از کشورهای درحال‌توسعه از اجرای سیاست‌هایی که کاهش ارزش ارز را تسهیل می‌کنند، اجتناب می‌کنند یا عمدا ارزش‌گذاری بیش از حد را انتخاب می‌کنند. چرا بسیاری از کشورها سیاست‌های ارزی‏‏‏‌ را اتخاذ می‌کنند که ممکن است مانع توسعه بلندمدت آنها شود؟ کاهش ارزش ارز (PER) می‌تواند نوعی سپر دفاعی برای صنایع قابل تجارت داخلی نسبت به رقبای بین‌المللی ایجاد کند. سیاست‌های RER می‌توانند با تحریک صادرات و کاهش کسری حساب جاری، وابستگی اقتصاد به جریان‌های سرمایه خارجی را کاهش دهند. به لطف حضور بیشتر سرریزهای دانش یا یادگیری از طریق گسترش تجارت با بالا نگه‌داشتن قیمت کالاهای قابل‌مبادله نسبت به کالاهای غیرقابل تجارت می‌توان ابزاری برای سیاست توسعه تولید ایجاد کرد.استفاده از RER به‌عنوان انگیزه‏‏‏‌ای برای افزایش گردش منابع در فعالیت‌های قابل‌مبادله می‌تواند به اقتصادهای کم‌درآمد کمک کند تا بهره‏‏‏‌وری فوری و رشد سریع داشته باشند. شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد دوره‏‏‏‌های پایدار افزایش سرمایه‌گذاری در کشورهای با نرخ ارز واقعی رقابتی بیشتر است.
  • استراتژی کارآ در حکمرانی صنعتی

    دنیای‌اقتصاد: نشست کمیسیون صنعت اتاق ایران برگزار شد؛ موضوع این نشست بررسی استراتژی توسعه صنعتی بود که حمیدرضا فرتوک‌زاده، استاد دانشگاه درباره آن، گزارشی ارائه کرد.
  • تعلیق کارت‌های بازرگانی متوقف شد

    دنیای‌اقتصاد: کنفدراسیون صادرات ایران اعلام کرد: تعلیق کارت‌های بازرگانی به دلیل عدم‌ایفای حداقل ۶۰‌درصد تعهدات ارزی، متوقف‌شده و صادرکننده صرفا در بخش صادرات کالا اجازه فعالیت نخواهدداشت.
  • تراز تجاری متعادل می‌شود؟

    دنیای اقتصاد-گروه بازرگانی: بر اساس آخرین آمار گمرک از تجارت ایران در سه ماه نخست سال، صادرات غیرنفتی به عدد ۱۳.۵میلیارد دلار رسیده و در مقابل ارزش واردات رقم ۱۴.۳میلیارد دلار را ثبت کرده است. با احتساب این ارقام، کسری تجاری کشور در فصل بهار معادل رقم ۸۰۰میلیون دلار بوده است. نکته مهم این گزارش این است که ایران همچنان با شرکای محدودی تجارت دارد و کشور جدیدی به لیست مقاصد صادراتی و مبادی وارداتی ایران اضافه نشده است. با وجود این شرایط، آیا تراز تجاری متعادل خواهد شد؟
  • تحریم‌ها؛ مانع رشد تجارت ایران و هند

    دنیای اقتصاد: همایش توسعه روابط تجاری ایران و هند به همت اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران و اتاق مشترک ایران و هند برگزار شد. به گزارش اتاق ایران آنلاین، در این نشست، ابراهیم جمیلی، رئیس اتاق مشترک ایران و هند، گفت: ما به هند توجه داریم و برای همین به دنبال تسهیل فرصت سرمایه‌گذاری مشترک هستیم. باید این فرصت‌ها به فعالان اقتصاد معرفی شود و ظرفیت‌های اقتصادی دو کشور را شناخت و بدانیم در دوره تحریم چگونه صادرات مجدد به هند داشته باشیم.
  • امکان ابطال بخشنامه‌های خلق‌الساعه در حوزه تجارت

    دنیای اقتصاد: نخستین جلسه کارگروه «شناسایی و رفع مشکلات مرتبط با ثبت سفارش و تخصیص ارز موردنیاز واحدهای تولیدی» به عنوان یکی از کارگروه‌های دوازده‌گانه ستاد اقتصاد مقاومتی استان تهران برای شناسایی و رفع موانع واحدهای تولیدی به ریاست نعمت‌الله بهروزی، معاون قضایی رئیس‌کل و سرپرست معاونت حقوقی دادگستری، برگزار شد.
  • سلامت تراز پرداخت ارزی

    از خام‌فروشی فاصله بگیرید تا رستگار شوید. ایران باید این سیاست را در دستور کار خود قرار دهد؛ زیرا ساختار صنعت و صادرات نقش مهمی در حفظ سلامت پرداخت ارزی یک کشور دارد. کشورهایی با وابستگی بیشتر به صادرات خام بیشتر در معرض بحران‌های ارزی قرار دارند.
  • ضررهای مداخله‌گرایی

    نیلوفر ادیب‌نیا: در دنیای امروز، شاهد بازگشت سیاست‌‌‌های صنعتی به عنوان ابزاری قدرتمند در دست دولت‌‌‌ها برای هدایت و پیشبرد اقتصاد هستیم. این پدیده در بسیاری از نقاط جهان رواج پیدا کرده و به نظر می‌رسد در چین تحت رهبری شی جین پینگ، اهمیتی دوچندان یافته است؛ به‌‌‌ویژه در شرایطی که این کشور به دنبال جایگزینی سرمایه‌گذاری در املاک و مستغلات به‌عنوان محرک اصلی رشد اقتصادی خود است. اما شاید بارزترین نمود این تغییر را بتوان در ایالات‌متحده مشاهده کرد. زمانی که رونالد ریگان، رئیس‌جمهور اسبق آمریکا، جمله معروف خود را به زبان آورد: «ترسناک‌‌‌ترین کلمات در زبان انگلیسی این است: من از طرف دولت هستم و برای کمک آمده‌‌‌ام.» گویی پتکی بر تابوت سیاست‌‌‌های مداخله‌‌‌گرایانه دولت کوبید. اما امروزه، شاهدیم که دولت جو بایدن با اشتیاق تمام در پی «کمک» به اقتصاد و صنایع مختلف است.
  • شناسایی ۲۶۵۰ رشته انشعاب غیرمجاز آب در جنوب‌غربی استان تهران

    دنیای‌اقتصاد: مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب جنوب غربی استان تهران از شناسایی ۲۶۵۰رشته انشعاب غیرمجاز و تخلفات انشعابی از ابتدای سال تاکنون خبر داد.
  • رشد سه‌برابری صدور ضمانت‌‌‌نامه صنایع کوچک در سال گذشته

    دنیای‌اقتصاد: مدیر برنامه‌‌‌ریزی، هوشمند‌سازی اطلاعات و امنیت فضای مجازی گفت: در سال ۱۴۰۲ در راستای تحقق برنامه‌‌‌ها و اهداف صندوق ضمانت سرمایه‌گذاری صنایع کوچک، رشد سه‌برابری صدور ضمانت‌‌‌نامه در صندوق رقم خورد.
  • سمت‌و‌سوی فرمان تجارت

    دنیای اقتصاد: تنها چند روز تا مرحله دوم انتخابات ریاست‌جمهوری چهاردهم باقی مانده است. در این بین برخی شهروندان نسبت به مشارکت در انتخابات تردید دارند. آنها معتقدند دست رئیس‌جمهور در ایجاد تغییرات در حوزه سیاستگذاری چندان باز نیست. در مقابل، برخی کارشناسان اعتقاد دارند که به‌رغم محدودیت‌های موجود، همچنان رئیس‌جمهور نقش اساسی در ساختار سیاستگذاری کشور دارد. در این بین سوال اساسی این است که رئیس‌جمهور تا چه حد قادر است بر سیاست‌های تجاری کشور اثرگذار باشد؟

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر