متغیرهای مالی صنعت شیشه با افت شتاب رشد همراه شد
راه نجات شیشهسازان

تنها محرکی که میتواند وضعیت سودآوری صنعت شیشه را دگرگون سازد افزایش میزان صادرات این صنعت است. در بازار داخل عرضه شیشه از تقاضای آن بیشتر است و در حال حاضر بازار شیشه اشباع شده است. بنابراین هر شرکت تولیدکننده این صنعت که بتواند صادرات بیشتری داشته باشد حاشیه سود بهتری را تجربه خواهد کرد. در حال حاضر قیمت شیشه از طریق بازار تعیین میشود که این مهم موجب شده است تا ثبات در روند متغیرهای سودآوری این صنعت برقرار شود.
نزول شتاب تولیدات
اولین فاکتور برای ارزیابی وضعیت شرکتهای تولیدکننده شیشه بازار سهام، بحث تولیدات است. در بازه سالانه متوسط در هر سال ۴۴۶هزار تن شیشه از طریق هفت شرکت تولیدکننده این صنعت به چرخه تولید درآمده است و در هر سال ۱۷درصد به مجموع تولیدات این صنعت افزوده شده است. در سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ باتوجه به گسترش صادرات این صنعت، جهش بسیار خوبی در تولیدات شیشهسازها رقم خورد و متوسط در این دو سال ۶۱درصد به مجموع تولیدات این صنعت افزوده شده است. طی سال ۱۴۰۳ روند افزایشی تولیدات شیشهسازان تداوم نیافت. در سال گذشته ۹۹۰هزار تن شیشه از طریق بورسیهای این صنعت تولید شد که در مقایسه با سال ماقبل رشد ۹درصدی را تجربه کرد. در مقیاس فصلی نیز عملکرد تولیدکنندگان شیشه آنچنان مطلوب نیست.
در زمستان ۱۴۰۳، مجموع تولیدات صنعت شیشه با رشد ۱۴درصدی نسبت به فصل مشابه به میزان ۲۶۰هزار تن به ثبت رسید. در مقیاس ماهانه طی اردیبهشت ماه امسال مجموع تولیدات شیشهسازان بورسی با افت ۱درصدی نسبت به ماه مشابه سال قبل به ۸۸هزار تن نزول یافته است. بیشترین میزان افزایش تولیدات در دومین ماه سال جاری مربوط به شرکت «کقزوی» است. این شرکت در اردیبهشت موفق شد تولیدات خود را با افزایش ۴۲درصدی نسبت به اردیبهشت سال گذشته به ۳هزار و ۱۸۹تن افزایش دهد.
دوسال طلایی شیشهسازان
در کنار بررسی تولیدات، ارزیابی میزان فروش نشان میدهد که شرکتهای تولیدکننده شیشه بازار سهام تا چه حد توانستهاند در بحث فروش موفق عمل کنند و تولیدات خود را در بازار عرضه کنند. در هر سال ۳۶۳هزار تن شیشه به فروش رسیده است و در هر سال ۱۶درصد به فروش این صنعت افزوده شد. همانطور که در بخش تولیدات سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲، دو سال طلایی برای صنعت شیشه بوده، از منظر فروش نیز این صنعت بسیار خوب عمل کرده است. در این دو سال به طور متوسط بیش از ۶۱درصد به تناژ فروش شیشهسازها افزوده شده است. در سال ۱۴۰۳ شتاب رشد درآمد این صنعت کاهش یافته است.
در این سال مجموع فروش شیشهسازها با رشد 7درصدی به 973هزار تن افزایش یافته که این به معنای نزول شتاب رشد تناژ فروش نسبت به میانگین سالانه است. در بازه فصلی، طی چهار فصل سال 1403، به طور میانگین 7درصد به فروش صنعت شیشه افزوده شده است. در چهارمین فصل سال میزان فروش شیشهسازان بورسی با رشد 10درصد به 245هزار تن افزایش یافت. در اسکیل ماهانه به رغم نزول تولیدات این صنعت در اردیبهشت ماه امسال، میزان فروش افزایش خوبی را تجربه کرده است. طی دومین ماه سال جاری مقدار فروش شیشهسازان با افزایش 12درصد نسبت به ماه مشابه سال قبل به 97هزار تن رسیده است. رکورددار بیشترین میزان رشد تناژ فروش در دومین ماه سال جاری، شرکت «کقزوی» است. این شرکت توانست میزان فروش خود را با افزایش 61درصدی نسبت به اردیبهشت 1403، به 3هزار و 866تن افزایش دهد.
درخشش «کپشیر»
براساس افشای سامانه کدال شرکتهای تولیدکننده شیشه بازار سرمایه، نرخگذاری محصولات این صنعت در حال حاضر از طریق بازار صورت میگیرد. طی سال 1403، به طور میانگین 25درصد به نرخ فروش محصول اصلی شیشهسازان نسبت به سال ماقبل افزوده شده است. در این مقیاس بیشترین میزان جهش نرخ مربوط به شرکت «کپشیر» است. این شرکت محصول اصلی خود را که شیشه ایمنی تیباست در سال گذشته با افزایش 43درصدی به فروش رسانده است. در بازه نقطهبهنقطه طی اردیبهشت ماه امسال 34درصد به نرخ فروش محصول اصلی صنعت شیشه در قیاس با اردیبهشت 1403 افزوده شده است. بیشترین میزان جهش نرخ در این مقیاس مربوط به شرکت «کپشیر» است. کپشیر محصول اصلی خود را که پشم شیشه است در اردیبهشت ماه امسال با رشد 61درصدی نسبت به ماه مشابه به فروش رسانده است.
عدم رونق درآمدی
از منظر درآمدی، در بازه سالانه به طور میانگین در هر سال 36درصد به مجموع درآمد شرکتهای تولیدکننده شیشه بازار سهام افزوده شده است. در سال 1403، باتوجه به کاهش شتاب رشد مقداری تولید و فروش شیشهسازان، درآمد این صنعت کمتر از میانگین رشد سالانه افزایش یافته است. در سال 1403 به میزان 17درصد درآمد فروش صنعت شیشه افزایش یافت و به میزان 9هزار و 127میلیارد تومان به ثبت رسید. در مقیاس فصلی در هر چهار فصل سال 1403، میانگین 16درصد به درآمد شرکتهای شیشهساز بورسی افزوده شد.
در زمستان 1403 درآمد این صنعت با رشد 25درصدی نسبت به فصل مشابه سال گذشته به میزان 2هزار و 664میلیارد تومان به ثبت رسید. در دو ماه ابتدایی سال جاری بیش از 50درصد به درآمد فروش تولیدکنندگان شیشه بازار سرمایه افزوده شده است. طی اردیبهشت ماه امسال درآمد شیشهسازان با رشد 46درصدی نسبت به ماه مشابه سال قبل به میزان یکهزار میلیارد تومان به ثبت رسید. از میان هفت شرکت تولیدکننده صنعت شیشه شرکت «کپشیر» بهترین عملکرد را در اردیبهشت به ارمغان رسانده است. این شرکت در دومین ماه سال جاری بالاترین رشد نرخ فروش نقطه به نقطه را تجربه کرد و به دنبال آن با جهش 116درصدی درآمد فروش همراه شد.
ارزیابی متغیرهای سودآوری
با توجه به قیمت آزاد نرخ محصولات شیشهسازان، از این منظر حاشیه سود صنعت شیشه متزلزل نیست و ریسک ناپایداری متغیرهای سودآوری پایین است. در مقیاس سالانه متوسط حاشیه سود صنعت شیشه به میزان 24درصد به ثبت رسیده است. در سال 1403 حاشیه سود این صنعت 25درصد بوده که در مقایسه با میانگین سالانه یکدرصد بهبود یافته است. با این حال در بازه فصلی وضعیت سودآوری شیشهسازها چندان مناسب نیست. به رغم آنکه میانگین تاریخی حاشیه سود صنعت شیشه به میزان 30درصد بوده است، در زمستان 1403 حاشیه سود صنعت 21درصد ثبت شده است. شرکت «کپشیر» در قیاس با شرکتهای همگروه بیشترین میزان حاشیه سود را چه در بازه فصلی و چه در مقیاس سالانه تجربه کرده است. حاشیه سود این شرکت در سال 1403 و زمستان سال گذشته بهترتیب 41 و 44درصد به ثبت رسید.