بعد از حمله نظامی اسرائیل به برخی مراکز نظامی در ایران در بامداد شنبه ۵آبان ماه ۱۴۰۳، این پرسش در میان افکار عمومی مطرح است که چرا روسیه گامی در حمایت از ایران برنداشت؟ مگر نه این است که گفته میشود ایران در جنگ اوکراین در حمایت از روسیه درآمده است؟ مگر نه این است که قرار است «موافقتنامه جامع همکاریهای ۲۰ساله بین ایران و روسیه» امضا شود؟ پس چرا روسها نهتنها اقدام نظامی اسرائیل علیه ایران را محکوم نکردند بلکه از حمایت تسلیحاتی از ایران هم دریغ کردند؟ در اینجا میخواهیم بر اساس یک رویکرد تاریخی، گریزی به تاریخ بزنیم و ببینیم «دکترین»های روسیه در رابطه با «منافع روسیه» و «همسایگان» چه میگویند.در این میان مختصات دو دکترین «پریماکوف» و «کاراگانوف» و تاثیر آن بر سیاست خارجی روسیه بررسی میشود. بر اساس این دو دکترین، خواننده درخواهد یافت که نگاه روسیه به «منافع» خود و «همسایگان» دور و نزدیکش چیست.
بزرگترین دختر دونالد جی.ترامپ و دستیار ارشد سابق او زمانی یکی از برجستهترین بازیگران کمپین انتخاباتی او بود. اخیرا او بهطور محسوسی غایب است. به نوشته روزنامه نیویورکتایمز، در چند وقت اخیر ایوانکا در حال موجسواری در دریا دیده شده؛ بعد در مقابل برج ایفل ژست گرفته و در یک مهمانی فرمولیک در میامی با لباس قرمز ماشین مسابقهای شرکت کرده؛ بعد با فرزندانش در حال گشت و گذار مشاهده شده و به دیدار کیم کارداشیان رفته و با او نیز به گردش و تفریح پرداخته است؛ بعد در آکروپلیس در کنار همسرش، جرد کوشنر به دوربینها لبخند زده است. با این حال، تنها جایی که ایوانکا ترامپ نرفته است، سر زدن به کارزار انتخاباتی پدر است.
فتحالله گولن، متفکر دینی مستقر در آمریکا که جنبش اسلامی قدرتمندی را در ترکیه و فراتر از مرزهای این کشور ایجاد کرده بود، در سن ۸۳سالگی درگذشت. گولن زمانی متحد اردوغان رئیسجمهوری ترکیه بود، اما سالهای پایانی خود را در اتهام سازماندهی کودتا علیه اردوغان، رهبر ترکیه سپری کرد. خبرگزاری آناتولی نیز در گزارشی به نقل از هاکان فیدان وزیر خارجه ترکیه اعلام کرد: «این گروه به یک منبع تهدید کمنظیر در تاریخ ملت ما تبدیل شده بود. هزاران نفر از جوانان ترکیه را با ارزشهای مقدس فریب داد و به صفوف خود ملحق کرد. این جوانان را به ماشینی تبدیل کرد که به میهن، ملت و ارزشهای مقدس خود خیانت کنند.»
دنیای اقتصاد:
حزبالله لبنان «شیخ نعیم قاسم» را بهعنوان دبیرکل جدید معرفی کرد. در بیانیه حزبالله آمده که قاسم بهدلیل «پایبندی به اصول و اهداف حزبالله» برای تصدی این سمت انتخاب شده است. او از موسسان حزبالله بوده و از سال۱۹۹۱ نایبرئیس آن بوده است.
دنیایاقتصاد:
مقامات و تحلیلگران منطقه روز دوشنبه (۷ آبان ماه) گفتند، از آنجا که دولت بایدن آخرین فشار دیپلماتیک خود را در خاورمیانه قبل از انتخابات ریاست جمهوری هفته آینده اعمال میکند، انتظار میرود قبل از مشخص شدن نتیجه، دستاوردهای کمی از تحولات خاورمیانه حاصل شود. «پاتریک کینگزلی» در گزارش ۲۸ اکتبر در نیویورکتایمز نوشت، فرستادگان اسرائیل، مصر، ایالات متحده و قطر روز دوشنبه در دوحه پایتخت قطر درباره آتشبس در غزه گفتوگو کردند. همچنین انتظار میرفت که میانجیهای آمریکایی در این هفته به تلاش برای دستیابی به آتشبس بین اسرائیل و حزبالله لبنان ادامه دهند. اما به گفته چهار مقامی که در مورد تفکر داخلی اسرائیل توضیحاتی دادند، تعداد کمی انتظار دارند که نتیجه قطعی از هر یک از این تلاشها قبل از انتخابات سهشنبه آینده به دست بیاید و بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل منتظر است ببیند چه کسی جانشین رئیسجمهور بایدن میشود تا رویکرد خود را بر اساس آن تغییر دهد. این مقامات به شرط ناشناس ماندن صحبت میکردند.
دنیایاقتصاد:
پکن که در حال حاضر تولیدکننده غالب مواد معدنی کمیاب است، از محدودیتهای صادراتی و قدرت خود بر شرکتهای دولتی، برای کنترل بیشتر دسترسی استفاده میکند. به نوشته روزنامه نیوریورکتایمز، سیطره چین برای تولید و پالایش مواد معدنی کمیاب که اجزای حیاتی برای پیشرفتهترین فناوریهای امروزی است، در شرف قویتر شدن است. در یکسری اقدامات انجام شده در هفتههای اخیر، دولت چین خرید بسیاری از فلزات خاکی کمیاب و سایر مواد معدنی استخراجشده و تصفیهشده عمدتا در چین را برای شرکتهای خارجی، بهویژه تولیدکنندگان نیمههادی، بهطور قابلتوجهی سخت کرده است.
دنیای اقتصاد:
دولت کر استارمر، نخستوزیر بریتانیا، از زمانی که حزب او به پیروزی قاطع دست یافت، دچار مشکل شد، اما برنامه مالی که روز چهارشنبه اعلام خواهد شد، خبر از احیای مجدد احتمالی را میدهد.
در فاصله کمتر از یکهفته مانده به انتخابات، دموکراتها در حالی دچار حملات عصبی شدهاند که در نظرسنجیهای ملی، ترامپ رشد قابلتوجهی داشته و در ایالتهای چرخشی نیز که آرای آن بسیار حائز اهمیت است، برتر از هریس است. آلیسیا فاینلی در روزنامه والاستریتژورنال نوشت: حملات بدون وقفه به نامزد جمهوریخواهان و رأیدهندگانش، به او در پیروزیِ سال ۲۰۱۶ کمک کرد. این ممکن است همین تاثیر را داشته باشد. سهنظرسنجی در هفته گذشته نشان میدهد که رأیدهندگان به ترامپ نسبت به کامالا هریس امتیاز بیشتری میدهند و گالوپ دریافت که رتبه مثبت او برای اولین بار در سه کمپین انتخاباتیاش به ۵۰درصد رسیده است.
دنیایاقتصاد:
عملیات ۲۴روزه نظامی اسرائیل در شمال غزه بیش از هزار شهید بر جا گذاشت که بیشترشان کودک و زن بودند. الگوی حملات این جنایت اخیر حاکی از آن است که ارتش اسرائیل بیشتر علاقهمند است تا سطح عظیمی از تخریب را در ساختمانهای مسکونی به جا بگذارد.
دنیای اقتصاد:
حزب حاکم ژاپن (LDP) اکثریت خود را در انتخابات پارلمانی روز یکشنبه از دست داد؛ زیرا رایدهندگان با رد قاطع وضعیت موجود، سیاست ژاپن را به نامطمئنترین دوره خود در چند سال اخیر سوق دادند. به گزارش رادیو تلویزیون عمومی NHK، حزب لیبرال دموکرات (LDP) که از سال۱۹۵۵ به این سو به جز چهار سال بر ژاپن حکومت کرده است، بیش از ۵۰کرسی را در انتخابات مجلس نمایندگان از دست داد.«هیساکو اونو»، «موتوکو ریچ» و «کیوکو نوتویا» در گزارش خود برای نیویورکتایمز نوشتند، برای بیش از یک دهه، انتخابات در ژاپن برای لیبرال دموکراتهای محافظهکار رنگ و بوی فرمالیته به خود گرفته بود. اینبار، مردم خسته و خشمگین از رسوایی طولانی مدت مالی، سیاسی، تورم فزاینده و بار تامین خانوادهها، تنها یکماه پس از انتصاب «شیگرو ایشیبا» بهعنوان نخستوزیر جدید، ضربه تحقیرآمیزی به حزب وارد کردند. این شکست حتی زمانی آشکارتر شد که حزب «لیبرال دموکرات» (LDP) نتوانست از طریق ائتلاف حزبی با شریک سنتی خود «کومیتو» اکثریت را در مجلس دارای ۴۶۵کرسی بهدست آورد.
دنیایاقتصاد:
هواپیمای بدون سرنشین در حال پرواز بر فراز روستای کورینهوو، در منطقه کورسک روسیه که اوکراین در ماه اوت به آن حمله کرد، صحنه وحشتناکی را ثبت کرد: «حداقل هفت جسد در جاده افتاده بود که بیشتر آنها لباس غیرنظامی داشتند.» خودروهای ویرانشده در کنار جاده دیده میشدند؛ در برخی از آنها جسد دیده میشد. در یکی از تصاویر مردی کنار دوچرخه خودش درازکش افتاده بود. به گفته یکی از داوطلبانی که به بازیابی بقایای آنها کمک کرد، برخی اجساد در گرمای تابستان بهشدت تجزیه شده بودند که باید از روی دندانهایشان شناسایی میشدند. به نوشته روزنامه نیویورکتایمز، ویدئو و عکسهایی که این صحنه را به تصویر میکشد، در روزهای اولیه حمله اوکراین، اولین تهاجم به خاک روسیه از زمان جنگ جهانی دوم، گرفته شده است.
دیوید فرنچ، ستوننویس نیویورکتایمز در ۲۷اکتبر در مقالهای نوشت: من درباره خیلی چیزها اشتباه کردهام؛ اما در اینجا در دو مورد از مهمترینهایش صحبت خواهم کرد: من فکر میکردم که دونالد ترامپ هیچ حمایت معناداری در حزب جمهوریخواه پیدا نخواهد کرد. من اعلان مبارزات انتخاباتی عجیب او را تماشا کردم که همراه با جمعیتی با دستمزد جزئی و یک سخنرانی تند، وحشیانه و گیجکننده بود و فکر میکردم: «این مرد به جایی نمیرسد.» دوم اینکه اعتقادم این بود که اوانجلیکاها یک دیواره آتشین در برابر او خواهند بود و مانع از رشد وی خواهند شد؛ درحالیکه آنها تبدیل به وفادارترین یاران ترامپ تبدیل شدند و این گروه سوخت بازگشت او به سیاست، از فردای ششم ژانویه (روزی که طرفداران ترامپ به کنگره حمله کردند) هستند.