رضا دهقان:
سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان در خرداد سالجاری با پیشنهاد معاونت حملونقل وزارت راه و شهرسازی در خصوص افزایش ۲۵درصدی نرخ بلیت قطار موافقت کرد و این پیشنهاد در ستاد تنظیم بازار به ریاست معاون اول رئیسجمهور به تصویب رسید. این افزایش نرخ ۲۵درصدی بلیت در حالی ابلاغ شده که مهمترین هزینههای شرکتهای ریلی مسافری (شامل تامین چرخ یا منوبلوک، محور، بانداژ، اقلام پذیرایی از مسافران و ماموران قطار) طی سالهای ۱۳۹۳ تا ۱۴۰۰ حدود ۱۰ برابر افزایش یافته؛ در حالی که اگر به تناسب این افزایش هزینهها قیمت بلیت نیز افزایش مییافت، اکنون باید قیمت بلیت حداقل تا سه برابر نرخ کنونی افزایش مییافت. این امر نشان میدهد که فشار سنگینی روی فعالان این صنعت وجود دارد. «دنیایاقتصاد» ابعاد این موضوع را در گفتوگو با کارشناسان و شرکتهای حملونقل ریلی مورد بررسی قرار داده است.
حدود ۱۰ شرکت حملونقل ریلی برای حمل مسافر مجوز گرفتهاند. یک انجمن صنفی هم دارند. در بین آنها شرکت خصوصی و مستقل به ندرت یافت میشود. جمعبندی عملکرد این شرکتها از قول مدیرعامل وقت راهآهن، ضرر سالانه ۸۰۰میلیارد تومانی در بخش مسافری است. مدیرعامل رجاء از عملی نشدن وعدههای داده شده شکایت میکند و چارهای جز افزایش قیمت بلیت قطارهای حومهای نمیبیند. وزارت نفت به تعهد خود در مورد جبران صرفهجویی سوخت به صنعت حملونقل ریلی کجدار و مریز عمل میکند. تاکنون تنها راهکار، تزریق یارانه به بخش مسافری بود که حالا دیگر توان پرداخت همان یارانه هم وجود ندارد.
بر اساس اعلام شرکت مادرتخصصی ساخت و توسعه زیربناهای حملونقل کشور در سال ۱۴۰۰، ریلگذاری ۲۴۸ کیلومتر از خطوط راهآهن کشور را در شش طرح تکمیل کرده که از جمله آنها میتوان به راهآهن میانه- اردبیل به طول ۲۸ کیلومتر اشاره کرد. همچنین ۴۴/ ۳ کیلومتر از راهآهن رشت- کاسپین طی این مدت از سوی شرکت مادرتخصصی ساخت و توسعه زیربناهای حملونقل کشور ریلگذاری شده است. ریلگذاری ۷۷/ ۱۹ کیلومتر از راهآهن بستانآباد- خاوران و حدود ۵۳ کیلومتر از راهآهن یزد- اقلید از دیگر اقدامات شرکت مادرتخصصی ساخت و توسعه زیربناهای حملونقل کشور در حوزه توسعه خطوط ریلی کشور بوده است.
فرودگاه امام خمینی از ابتدای دولت سیزدهم تا ۱۲ تیرماه سالجاری برنامهها و پروژههای متنوع از سوی شهر فرودگاهی امامخمینی (ره) با هدف توسعه خدمات الکترونیکی و هوشمندسازی این شهر فرودگاهی در تمامی حوزهها انجام شده است. به گزارش روابط عمومی شهر فرودگاهی حضرت امام خمینی (ره)، از شروع به کار دولت سیزدهم تا دوازدهم تیرماه ۱۴۰۱ درحوزه حملونقل هوایی، برای هوشمندسازی و توسعه شهر فرودگاهی حضرت امامخمینی (ره) ۲۷ برنامه و پروژه متنوع در بخشهای مختلف انجام شده است.
دنياي اقتصاد:
اخیرا شرکت راهآهن تعرفه بهرهبرداری از خطوط ریلی را ا فزایش داده و آن را طی مصوبهای به شرکتهای حملونقل ریلی مالک واگن باری ابلاغ کرده است. به عقیده کارشناسان این افزایش قدرت چانهزنی شرکتها در جذب بار را محدود و حمل و نقل را در رقابت با بخش جادهای در این زمینه ناتوان میکند. «دنیای اقتصاد» ابعاد این تصمیم را در گفتوگو با کارشناسان و شرکتهای حملونقل ریلی مورد بررسی قرار داده است.
سجاد اسلامي
رئيس كارگروه واگنهاي لبه كوتاه انجمن صنفي شركتهاي حمل و نقل ريلي
تعرفه حق دسترسی به شبکه ریلی (شامل تعرفه لکوموتیو و تعرفه استفاده از شبکه ریلی) که از سوی شرکت راهآهن ج.ا.ا از شرکتهای حمل و نقل ریلی اخذ میشود، در سال جاری برای بارهای معدنی و جنرال کارگو ۵۷ درصد و برای بارهای کانتینری حدود ۳۰ درصد افزایش نسبت به نرخ قبلی آن تعیین شده است. در این افزایش نرخ که از ابتدای تیر ماه توسط شرکت راه آهن اعمال شده چند نکته وجود دارد که میتوان به آنها اشاره کرد؛ در سالهای گذشته قبل از افزایش نرخ، معمولا شرکت راه آهن از انجمن حمل و نقل ریلی و روسای کارگروههای آن به نیابت از بخش خصوصی دعوت و نظرات آنها را روی موضوع افزایش نرخ اخذ و تا حدودی روی این موضوع اعمال میکرد. متاسفانه در سال جاری از طرف انجمن و شرکتهای مالک واگنهای باری هیچ نمایندهای دعوت نشد و نظرخواهی صورت نگرفت.
دنیای اقتصاد:
از آغاز به کار دولت سیزدهم تا ۱۲ تیرماه سال جاری ۲۲ پروژه در زمینه عملیات هوانوردی توسط شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران برای توسعه و نوسازی و بهسازی ناوگان هوایی انجام شده است. با آغاز به کار دولت سیزدهم در شهریورماه سال گذشته، در راستای اجرای برنامههای رئیسجمهور در حوزه راه و شهرسازی، رستم قاسمی، وزیر راه و شهرسازی جزئیات ۱۰ اقدام راهبردی وزارت راه و شهرسازی را برای اجرا به معاونان خود در حوزههای مختلف ابلاغ کرد. از ۱۰ اقدام راهبردی وزارت راه و شهرسازی، دو اقدام مختص حوزه حمل و نقل بوده است و در این نامه تاکید شده بود که معاونت حمل ونقل باید با سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای، شرکت راهآهن جمهوری اسلامی ایران، شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران برای اجرایی و عملیاتی شدن اقدامات مورد انتظار این بخش که شامل تکمیل طرح جامع حمل و نقل و نقشه راه عملیاتیسازی آن مبتنی بر زمانبندی مشخص، تدوین نقشه راه بهبود کیفیت ناوگان حمل و نقل در چهار بخش، تدوین نقشه اقدام کریدورهای بینالمللی و هابهای لجستیکی، تدوین برنامه عملیاتی برای کاهش تلفات با افزایش ایمنی راههای کشور و تکمیل پروژههای نیمه تمام راه روستایی میشود همکاری کند. از شروع به کار دولت سیزدهم درحوزه حمل ونقل هوایی تا ۱۲ تیر۱۴۰۱ برای توسعه و نوسازی و بهسازی ناوگان هوایی گامهای مثبتی برداشته شده است و ۲۲ پروژه در زمینه عملیات هوانوردی توسط معاونت عملیات فرودگاهی شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران انجام شده است.
دنیایاقتصاد:
به دنبال انتشار یک گزارش که هفته گذشته با تیتر «ترافیک پروازی درکریدور زیان» در این صفحه منتشر شد، نرخ تمام شده یک ساعت-صندلی پرواز، مطابق اعلام مقامات مسوول ۴۵ تا ۵۵ دلار محاسبه شده است. رئیس انجمن آژانسهای گردشگری در این زمینه نظر متفاوتی دارد.
دنیای اقتصاد:
گروه کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران با ترابری ۳۰۰ کانتینر صادراتی به مقصد روسیه پروژه احیای کریدور شمال-جنوب را کلید زد. به گزارش روابط عمومی گروه کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران، نخستین فاز عملیات حمل کالا در مسیر کریدور شمال-جنوب از سوی گروه کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران با انتقال ۳۰۰ کانتینر کالای صادراتی کشور به مقصد روسیه کلید خورد.
رضا دهقان:
چندی است که موضوع فروش بلیت پروازهای داخلی به اتباع خارجی به صورت ارزی سرخط خبرهای رسانههای مختلف شده است. دو هفته بعد از رسانهای شدن بخشنامه انجمن شرکتهای هواپیمایی به همه ایرلاینها که موضوع فروش دلاری بلیت هواپیما را آشکار کرد، وزیر راه و شهرسازی از ابطال آن و توقف فروش ارزی بلیت به اتباع خارجی خبر داد. در همین راستا رئیس سازمان ضمن اعلام «توقف فروش ارزی بلیت به اتباع خارجی» گفت که سایتهای ایرانی حق فروش بلیت هواپیما بر اساس دلار را نداشته و بلیت با همان نرخ مصوب به فروش میرود.
معاون حملونقل سازمان راهداری و حملونقل جادهای، سهم ناوگان اتوبوسی در جابهجایی مسافران بینشهری را ۵۶درصد دانست و گفت: در صورت تاخیر بیش از یکساعت در حرکت، شرکتها موظف به استرداد بلیت بدون کسر وجه هستند.
در ابتدای انقلاب، کشور به لحاظ تجهیز ناوگان هوایی بسیار قوی بود و حمل و نقل هوایی دارای ناوگان به روز و آماده به کار بود. به مرور زمان چند مشکل و گرفتاری گریبان این بخش را گرفت. اول اینکه تحریمهای ناجوانمردانه برای این صنعت هزینههای مضاعف ایجاد کرد. شرکتها برای خرید یک قطعه که در شرایط قبل تحریم به راحتی آن را خریداری میکردند، مجبورند برای دور زدن تحریمها چندین برابر قیمت پرداخت کنند.
دنیای اقتصاد:
در سه ماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل، رشد ۱۵۰ درصدی تولید ناوگان ریلی صورت گرفته است. به گزارش روابط عمومی راهآهن جمهوری اسلامی ایران، دکتر سیدمیعاد صالحی معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل راه آهن، در مراسم بهرهبرداری از ۳۱۹ ناوگان جدید ریلی گفت: در سال ۱۴۰۰ رکورد تولید داخلی ناوگان هم به لحاظ تعداد و هم ارزش شکسته شد که بخش قابل ملاحظهای از آن مربوط به نیمه دوم سال قبل بود. وی افزود: در سال ۱۴۰۱ و بنا به نامگذاری امسال یکی از مهمترین مصادیق این شعار، حوزه حمل و نقل ریلی است که هم با اشتغالزایی عجین است و هم با نفوذ فناوری میتواند جهش خوبی پیدا کند.
دنیای اقتصاد:
مدیرکل بنادر و دریانوردی استان بوشهر گفت: پایانه مسافری دریایی بندر بوشهر تا زمان جام جهانی قطر آماده بهرهبرداری مسافران و گردشگران میشود. محمد شکیبینسب مدیرکل بنادر و دریانوردی استان بوشهر، درباره آخرین اقدامات صورت گرفته برای بهسازی این بندر جهت استفاده گردشگران و مسافران جام جهانی ۲۰۲۲ قطر گفت: با توجه به اینکه اسکله قدیم بندر بوشهر با هدف آمادهسازی جهت سرویسدهی مناسب به مسافران جام جهانی ۲۰۲۲ قطر در دست تعمیر است، ما در این مدت یک اسکله شناوری مسافری احداث کردهایم که هدف از آن جابهجایی مسافر از بوشهر به سمت خارگ و بالعکس است.
رضا دهقان:
طبق سند چشمانداز، بخش حمل و نقل ریلی باید تا سال ۱۴۰۴ به سهم جابهجایی ۲۰ درصد مسافری و ۳۰ درصد باری برسد. در حال حاضر حدود ۹۰ درصد جابهجاییها توسط حمل و نقل جادهای، ۷ درصد توسط حمل و نقل ریلی و ۳ درصد توسط حمل و نقل هوایی انجام میشود. این در حالی است که برای تحقق سند چشمانداز۱۴۰۴، باید سهم ناوگان ریلی افزایش و ارتقا یابد.