حمل هر تن بار ترانزیت در ایران معادل یک بشکه نفت درآمدزایی دارد

پیش از این عضو هیات‌مدیره راه‌آهن جمهوری اسلامی و رئیس کمیته ترانزیت راه‌آهن در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» از برنامه‌های جدید راه‌آهن برای دستیابی به بازارهای جدید ترانزیتی خبر داده بود. حسین عاشوری با اشاره به اینکه راه‌آهن جمهوری‌اسلامی در ۲۰ سال گذشته به‌صورت سنتی عمده بار ترانزیتی را از آسیای میانه به بندرعباس حمل می‌کرده است، گفت: این مرز ۸۰ درصد فعالیت ترانزیتی راه‌آهن را به خود اختصاص داده بود و سایر مبادی مرزی همچون میرجاوه، مرز رازی و جلفا میزان بار مرزی ترانزیتی کمتری را دارا بوده و در مجموع ۲۰ درصد را شامل می‌شده است. وی گفت: سال گذشته مجموع بار ترانزیتی وارداتی و صادراتی از این مرز ۳۶۰هزار تن بوده است که براساس اقداماتی که انجام دادیم، هدف‌گذاری ما برای سال‌جاری رسیدن به یک میلیون تن بار در این مرز است.

عاشوری همچنین از راه‌اندازی قطار اروپا به ایران خبر داد و گفت: با توجه به رفع تحریم‌ها و استقبال کشورهای اروپایی برای صادرات و واردات کالا از ایران، در جلساتی که با شرکت‌های DB SCHENKER و DB CARGO و DHL در ماه‌های اخیر داشتیم، این شرکت‌ها تمایل زیادی برای راه‌اندازی قطاری از تهران به آلمان داشتند که لازمه آن همکاری راه‌آهن ترکیه در زمینه تعرفه کالا و جدول زمانی سیر قطار است. وی افزود: راه‌اندازی این قطار به‌دلیل اینکه حجم قابل‌توجهی کالا بین اروپا و ایران در حال تبادل است، ‌می‌تواند گام موثری در زمینه نقل‌وانتقال کالا به‌صورت ریلی باشد.

عاشوری گفته بود: براساس مذاکراتی که انجام شده است، قطعات خودرویی از اروپا به ایران و کالاهای پتروشیمی ایران به اروپا در این مسیر جابه‌جا می‌شوند، همچنین کالاهایی که از سوی شرکت زیمنس برای پروژه‌های ایرانی وارد می‌شوند نیز می‌توانند از این مسیر عبور کنند. وی پیش‌تر به «دنیای اقتصاد» گفت: پیرو توافقات میان سه راه‌آهن روسیه، جمهوری آذربایجان و ایران مقرر شد که در انتظار تکمیل این مسیر ریلی برای فعال‌سازی این کریدور نباشیم و توافقاتی برای تعرفه‌های سال ۲۰۱۷ انجام دادیم که براساس آن نرخ تعرفه‌ها در این سال ۵۰‌درصد کاهش یافت که این موضوع می‌تواند به فعال‌سازی بیشتر این مسیر کمک کند. وی افزود: براساس این توافق کالا از بندر‌عباس تا مسکو و از مسکو به سمت فنلاند، لتونی، استونی و بلاروس حمل می‌شود و همچنین همزمان امکان سیر قطار و حمل‌ونقل ترکیبی را فراهم کردیم که جذابیت‌های لازم برای صاحبان بار در این مسیر را داشته باشد.

 

ورود اولین قطار کانتینری چین به ایران

معاون بهره‌برداری و سیر و حرکت راه‌آهن جمهوری‌اسلامی در مراسم ورود اولین قطار کانتینری چین به ایران از طریق کریدور ریلی اینچه‌برون نیز گفت: موقعیت جغرافیایی ایران و کریدورهای شمال به جنوب و شرق به غرب آن و نیز راه داشتن به دریا می‌تواند درآمد اقتصادی بالایی نصیب ایران کند. ابراهیم محمدی با اشاره به جایگاه راهبردی راه‌آهن اینچه‌برون -گنبدکاووس اضافه کرد: درصورت توجه به این خط ریلی و ترانزیت کالا، علاوه بر رونق اقتصادی و ایجاد اشتغال، افزایش درآمد ناخالص در این منطقه نیز از دیگر نتایج آن خواهد بود. وی تصریح کرد: وصل بودن این خط ریلی به کریدور شمال و جنوب و نیز راه‌آهن ترکمنستان و قزاقستان و در ادامه به چین، یک مزیت است. معاون بهره‌برداری و سیر و حرکت راه‌آهن جمهوری‌اسلامی به حجم مبادلات هند به روسیه و کشورهای اروپایی اشاره کرد و گفت: این کشور، سالانه هفت میلیون تن کالا از خلیج‌فارس و از خاک ایران به روسیه ارسال می‌کند.

محمدی گفت: علاوه بر این، حجم مبادلات هند سالانه ۷۰ تا ۸۰ میلیارد دلار از طریق ایران به کشورهای اروپایی ارسال می‌شود. وی بابیان اینکه حجم مبادلات تجاری چین نیز سالانه ۵۳۰ تا ۸۰۰ میلیارد دلار است، افزود: اگر بخشی از این مبادلات کالا از طریق کریدور‌های ریلی ایران انجام شود، درآمد زیادی برای کشور خواهد داشت. وی خاطرنشان کرد: در سال‌های گذشته کمتر به اهمیت خطوط ریلی و ترانزیت کالا از کشور توجه شده است که باید این کم‌وجهی جبران شود. محمدی تصریح کرد: بهترین مسیر ترانزیت کالا از هند و چین و نیز روسیه به کشورهای مختلف آسیایی و اروپایی، از خاک ایران و کریدورهای ریلی آن است که مجلس شورای اسلامی می‌تواند با تخصیص بودجه‌های لازم به توسعه خطوط ریلی به‌ویژه در مناطق مرزی کمک کند. معاون بهره‌برداری و سیر و حرکت راه‌آهن جمهوری اسلامی، امنیت‌افزایی و ایجاد درآمد پایدار برای کشور و مردم را از مهم‌ترین پیامدهای استفاده از خطوط ریلی دانست و بر آن تاکید کرد.

محمدی با اشاره به راه‌اندازی قطار کانتینری چین گفت: این قطار در راستای توافق چهارجانبه ایران، چین، ترکمنستان و قزاقستان راه‌اندازی شده و تا پایان امسال ۶ قطار دیگر نیز از این مسیر اینچه‌برون می‌آید. وی اضافه کرد: توسعه خطوط ریلی در اسناد بالادستی چشم‌انداز توسعه کشور، برنامه ششم توسعه و اقتصاد مقاومتی آمده است که می‌توان از آن استفاده کرد. محمدی خاطرنشان کرد: در وضعیت فعلی ترانزیت جاده‌ای مقرون به صرفه نیست و همه توان را باید به توسعه خطوط ریلی گذاشت و مجلس باید در این خصوص به دولت کمک کند. نخستین قطار کانتینری چین با طی مسافت دو هزار و ۷۰۰ کلیومتری و گذر از کشورهای قزاقستان و ترکمنستان، ۱۰ روز پیش از مرز اینچه‌برون در استان گلستان به خاک ایران وارد شد و به گفته مدیرکل راه‌آهن شمال شرق ۲ کشور (استان گلستان) به جنوب کشور یا ترکیه ادامه مسیر خواهد داد.

تاکنون بخش زیادی از محصولات چین با قطار از گمرک سرخس واقع در خراسان رضوی یا با استفاده از کشتی در جنوب ایران وارد کشورمان می‌شد و ورود نخستین قطار کانتینری چین به گمرک اینچه‌برون، گشایش مسیری جدید در مبادلات جدید تجاری و اقتصادی با این کشور محسوب می‌شود. راه‌آهن شمال شرق ۲ (استان گلستان) یکی از خطوط مهم شبکه ریلی کشور محسوب می‌شود و این مسیر برای انتقال باراز کشورهای CIS (کشورهای مستقل مشترک‌المنافع) از لحاظ مسافت نسبت به دیگر کریدورهای موجود کشور کوتاه‌ترین و ارزان‌ترین مسیر به حوزه آب‌های آزاد و کشورهای اروپایی محسوب می‌شود. در آذر ماه سال ۱۳۹۳ راه‌آهن بین‌المللی قزاقستان - ترکمنستان - ایران با حضور روسای جمهوری سه کشور در مرز اینچه‌برون در استان گلستان مورد بهره‌برداری قرار گرفت.

 

توافق اولیه برای اعزام ۶ قطار باری از اینچوآن به تهران تا پایان سال‌جاری میلادی

 همچنین در دیدار بین معاون بهره‌برداری و سیر و حرکت راه‌آهن و مدیرکل همکاری‌های اینچوآن- تهران، بر اعزام ۶ قطار باری از اینچوآن به تهران تا پایان سال جاری میلادی توافقات اولیه صورت گرفت. به گزارش روابط‌عمومی راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران، ابراهیم محمدی معاون بهره‌برداری و سیر و حرکت راه‌آهن گفت: در دیدار با هوآ لیانگ مدیرکل همکاری‌های اینچوآن- تهران و مدیر قطار باری اینچوآن – تهران مقرر شد تا پایان سال جاری میلادی هر ماه ۲ قطار باری از منطقه اینچوآن چین به تهران اعزام شود.

وی افزود: این قطار از منطقه اینچوآن چین حرکت کرده و در مدت زمان ۱۴ روز پس از عبور از قزاقستان و ترکمنستان به تهران خواهد رسید. به گفته معاون بهره‌برداری و سیر و حرکت، در این دیدار پیشنهاد ایجاد پایانه کانتینری در مجاورت ایستگاه راه‌آهن تهران مورد استقبال هیات چینی قرار گرفت؛ ضمن آنکه طرف چینی از اعطای مشوق دولت خود برای معافیت هزینه حمل ریلی تا مرز چین خبر داد. وی خاطرنشان کرد: درخواست همکاری از طرف ایرانی برای فراهم کردن شرایط برای راه‌اندازی قطار چینی از ایران به مقصد اروپا از دیگر موضوعات مطرح شده در این دیدار بود.