تحولات و چشم انداز بازار

به دلیل ماهیتی که صندوق‌های اهرمی دارند، در صورت تداوم وضعیت رکودی بازار، این صندوق‌ها موظف به پرداخت سود ماهانه به دارنده واحدهای عادی هستند. از این رو پذیره‌نویسی صندوق‌های اهرمی جدید در زمان رخوت بازار یکی از اقدامات نامطلوبی بود که در مدار تصمیم‌گیری رفت.

از طرفی صعود بازار در شرایطی رخ داد که بسیاری از معیارها بر ارزندگی بازار تاکید داشتند؛ به طوری که ارزش دلاری بازار که به طور میانگین حدود ۱۶۰میلیارد دلار است، تا مهرماه به پایین‌تر از ۹۰میلیارد دلار رسیده بود. کاهش ریسک‌های گوناگون در کنار تغییر رویکرد سیاستگذاران به بورس موجب شد بازار وضعیت مساعدی را تجربه کند. به عنوان مثال، حذف ارز نیما و جایگزینی سامانه ارز توافقی از جمله اقداماتی بود که اتمسفر خوشایندی به بازار بخشید و موتور محرک رشد بازار بود. در بررسی شاخص‌های ارزندگی بازار، P/E بازار که به طور میانگین حدود ۸.۵ بوده، به حوالی ۷.۴ در مقطع فعلی رسیده و P/B بازار نیز به طور میانگین حدود ۳ بوده و در شرایط فعلی حدود ۲.۸۶ است. نسبت ارزش ریالی بازار به نقدینگی کشور که به طور معمول ۰.۸ بوده در‌حال‌حاضر حدود ۱.۱ است.

اعداد و ارقامی از این دست نشان می‌دهند که بازار تا پایان سال می‌تواند ارزندگی حوالی ۳میلیون واحدی داشته باشد. مقایسه وضعیت بازار با سایر بازارهای موازی نیز بر رفتار منطقی شاخص و وضعیت مساعد بازار تاکید دارد. برخلاف زمان‌های گذشته بازار رفتار مشخص‌تری در هفته‌های اخیر به‌خصوص در اصلاح زمانی و قیمتی از خود بروز داده است. نکته حائز اهمیت بازار این روزها در مقایسه با بازار سال‌های گذشته، توسعه ابزارهای مالی جدید است که موجب شده روند بازار منطقی‌تر به نظر برسد.

* کارشناس بازار سرمایه