تسلیم سهامداران در مقابل سیاستگذار
در هفته گذشته نیز که بازارسهام هفته کمرمقی را پشتسر گذاشت بهوضوح قابل پیشبینی بود که تالارشیشهای هفتهجاری را سرخپوش و رو به افول آغاز کند. به این ترتیب با نمایش ضعیف نماگرهای سهامی در نخستین روز هفته باید سناریوی خروج بیشتر سهامداران خرد از ترس بازندهبودن را سناریویی محتمل دانست؛ این در حالی است که رقبای این بازار نیز شنبه نوسانی و عمدتا منفی را آغاز کردند.
شواهد حاکی از آن است که آنچه سبب ریزش بیش از ۳درصدی شاخصکل در روزگذشته شد رابطه مستقیمی با اتفاقات روزچهارشنبه حول محور افشا و شناسایی زیان ۲۱ همتی خودروسازان در قالب تعدیلات سنواتی سال۱۴۰۰ و ۹ماهه ۱۴۰۱ دارد. فعل و انفعالاتی که پیرامون این مهم حادث شد مصداقبارزی از نتیجه دخالت در فرآیند قیمتگذاری خودرو و دخالت در سازوکار عرضه و تقاضا در این بازار است. از آنجا که نمادهای خودرویی بهعنوان لیدر سنتی بازار سهم بسزایی در سمت و سوی شاخصکل دارند روز گذشته بازار با ریزش بیش از ۷۳هزارواحدی مواجه شد. علاوهبر این موضوع دلیل بیاقبالی سهامداران در روز شنبه را میتوان نشاتگرفته از تداوم بیاعتمادی سرمایهگذاران در راستای دخالت سیاستگذار در سازوکار بازار دانست که میتواند از اکنون بخشی از جریان نقد را به سمت بازارهایی که عمدتا با ریسک کمتری مواجه هستند سوق دهد. شاخصکل وابستگی شدیدی به شرایط چند نماد بزرگ دارد، از اینرو اتفاقات رخداده برای این نمادها میتواند بر جو کلی بازار اثرگذار باشد، اما یکی از نکات حائزاهمیت در مورد روند آتی بازارسهام این است که اخبار مرتبط با گشایشهای سیاسی میتواند روند بازار را متعادل کند.
تجربهعملکرد بورس در سالهای گذشته حاکی از آن است که بازارسرمایه نسبت به اخبار سیاسی و اقتصادی معمولا بهصورت سریع واکنش نشان میدهد، بنابراین اخبار مثبت درخصوص آزادسازی منابع بلوکهشده ایران در عراق تا حدود زیادی میتواند اخبار منفی زیان خودروسازان را تحتالشعاع قرار دهد و سرمایهگذاران همزمان با پررنگشدن سیاستهای تثبیتی و دستوری برای عمده شرکتهای سهامی بهمرور قید اقبال به جریان خرید و فروش سهام را بزنند.