قیمتهای پایه جدید اعلام شد
جهتگیری متناقض محصولات پلیمری
با مقایسه میانگین قیمت ارزش دلار در هفته گذشته با میانگین قیمتی محصولات پلیمری طی هفته قبل از آن، مشاهده میکنیم که میانگین قیمتی این شاخص در روز گذشته با ۶۸/ ۱ درصد افت به نسبت هفته قبل از آن رقم ۴۵ هزار و ۳۵۲ ریال اعلام شد که در پی این کاهش قیمتی، برخی از گریدها پا در مسیری نزولی گذاشته و روندی کاهشی را دنبال کردند. بیشترین کاهش مربوط به پلیاتیلن سنگین تزریقی و دورانی با ۹/ ۱ درصد کاهش به نسبت هفته قبل بود که به ترتیب ارقام ۴۹ هزار و ۷۹۳ ریال و ۵۲ هزار و ۳۳ ریال را به خود اختصاص دادند. پلیاستایرن مقاوم و pvc ها نیز دقیقا دنبالهروی دلار بوده و با کاهشی ۷/ ۱ درصدی به نسبت هفته گذشته همراه شدند.
در طرف دیگر محصولاتی همچون SBRها و پلیپروپیلنهای شیمیایی، پلیپروپیلنهای نساجی و... هستند که با رشد هر چند ناچیز همراه شدند. بیشترین رشد مربوط به پلیاتیلن سبک خطی است که افزایشی ۷/ ۱ درصدی را به نسبت هفته گذشته تجربه کرده و SBR ۱۷۱۲ با افزایشی ۵/ ۱ درصدی جایگاه دوم را به خود اختصاص داده است. بررسی روند قیمتی این محصولات در بازار GCC و CFR چین حاکی از رشد قیمت پلیاتیلن سبک خطی، پلیاتیلن سنگین فیلم و... با افزایش قیمت به نسبت هفتههای گذشته همراه بودند. بهطور مثال پلیاتیلن سبک خطی در منطقه GCC با افزایشی ۵۰ دلاری به نسبت هفته گذشته مواجه شده است.
رصد بازار آزاد
قیمت محصولات پلیمری در بازار آزاد هفته را با جرقههایی مثبت شروع کرد. این جرقهها حاکی از آن است که این بازار بعد از دو هفته کاهش قیمت محصولات، تمایل به تغییر فاز و ورود به فاز افزایشی دارد. این ادعا در روز یکشنبه دومین روز هفته محقق شد و شاهد این امر بودیم که محصولات در بازار آزاد روند قیمتی مثبتی را دنبال کردند. از جمله دلایل این اتفاق میتوان به توقع افزایش قیمتهای جهانی اشاره کرد. شاهد این مدعا این است که قیمت محصولات پلیمری در بازار منطقه GCC و خاورمیانه در هفته منتهی به دوم مارس به شدت صعودی بوده است، به طوری که در برخی از گروهها همچون پلیپروپیلنهای نساجی افزایش نرخ ۶۵ دلاری به ثبت رسیده که افزایشی قابل توجه است. در طرف دیگر ضعف معاملات در بورس نقرهای طی دو هفته گذشته از جمله دلایل دیگر این امر است.
حجم معاملات در بورس شیشهای طی دو هفته گذشته از متوسط رقم ۵۰ هزار تن به چیزی در حدود ۲۷ هزار تن رسیده است. این ارقام نشانگر کاهش موجودی انبار تولیدیهای پایین دست است که به نظر میرسد تولیدکنندگان پاییندستی بعد از دو هفته صبر برای تعدیل قیمت خرید خود را از سر بگیرند و این موضوع میتواند سیگنالی برای افزایش قیمتها در بازار آزاد باشد. در کنار این دو عامل شرایط دلار و آینده مبهم قیمتی از این شاخص را میتوان عامل دیگری برای وضعیت بازارهای آزاد دانست. برخی از تحلیلها چشمانداز افزایشی را برای این شاخص متصور میشود و با توجه به اینکه این شاخص وابستگی عمیق و مستقیمی بر قیمت محصولات پلیمری دارد این امر طبیعی است که عرضهکنندگان محصولات را با قیمتهای پایین در بازارهای آزاد عرضه نکنند و سعی کنند قیمتها را به گونهای مشخص کنند که در صورت بالا رفتن نرخ ارز متضرر نشوند.
چشمانداز بازارهای در هفته پیشرو: آرامش کلی در بازار و خودنمایی مجدد سیگنالهایی مهم از رکود تقاضا و ضعف معاملات در بازار محصولات پتروشیمی مخصوصا پلیمرها شرایط آرام و ضعیفی را در این بازار پدید آورد که انتظارات را برآورده نساخت. هفته گذشته زمان آرام و کم رمقی در بازار محصولات پتروشیمی در بورس کالا بود و همین ویژگی موجب میشود تا اخبار چندانی برای مخابره وجود نداشته باشد. هنوز تقاضا در بورس کالا و بازار داخلی ضعیف است ولی پیشبینی میشود این وضعیت بهبود یابد؛ همانگونه که به نسبت هفته قبل از آن اندکی تقویت شده است. دلیل اصلی ضعف تقاضا را باید در قیمتهای نسبتا بالای فعلی جستوجو کرد؛ مخصوصا در شرایطی که برخی از خریداران برجسته پلیاتیلنها به دلیل قیمتهای بالای فعلی اقدام به خرید نکردند ولی برای هفته پیشرو احتمالا به بازار باز میگردند مگر آنکه رخداد خاصی تجربه شود. حال در شرایطی که بازار ارز با نرخ آزاد از شفافیت بالایی برخوردار نیست باید گفت که باز هم با ادامه ابهام قیمتی و ابهام معاملاتی در بورس و بازار رودررو خواهیم بود. هماکنون دورهای عجیب در کارنامه معاملات بورس کالا و بازار داخلی است زیرا هیچگاه حجم معاملات به جز روزهای ابتدایی سال اینقدر پایین نبوده است. این وضعیت کلی به معنی ابهام و همچنین کمرمقی واقعی در این بازار بوده و هست و ذاتا بازاری نیمه تعطیل را روایت میکند که البته از نمودارهای معاملاتی در بورس کالا نیز چنین ادعایی برداشت میشود.
ارسال نظر