شماره روزنامه ۶۱۰۸
|

  • «هفتادودوملت» در سودای چین

    سید محمد هاشمی: هند پرجمعیت‌‌‌ترین کشور جهان است که تحت رهبری نخست‌‌‌وزیری جاه‌‌‌طلب موفق شده است نفوذ گسترده‌‌‌ای در صحنه جهانی داشته باشد. در سال ۲۰۲۲، هند به‌‌‌عنوان پنجمین اقتصاد بزرگ جهان از بریتانیا پیشی گرفت و سال گذشته به یکی از چهار کشوری بدل شد که با موفقیت یک فضاپیما را روی ماه نشاند. در شرایطی که رشد اقتصادی چین در حال کند شدن است و دولت‌‌‌های غربی به طور فزاینده‌‌‌ای به این کشور به‌‌‌جای شریک اقتصادی، به چشم رقیب می‌‌‌نگرند، هند سخت در تلاش است تا جایگاه چین را تصاحب کند.
  • در حسرت مدال‏‏‌های المپیک

    ‏‏‌اشا میترا /سی‌ان‌ان لکس هاروی /سی‌ان‌ان
    براساس گزارش سازمان ملل، هند با بیش از ۱.۴میلیارد نفر جمعیت، پرجمعیت‌ترین کشور جهان است. در سال ۲۰۲۲، هند به‌عنوان پنجمین اقتصاد بزرگ جهان از بریتانیا پیشی گرفت و سال گذشته به یکی از چهار کشوری بدل شد که با موفقیت یک فضاپیما را روی ماه فرود آورد. هند توسط نخست‌وزیری جاه‌طلب که نفوذ گسترده‌ای در صحنه جهانی دارد رهبری می‌شود. اما وقتی نوبت به المپیک می‌رسد، همیشه کمتر از حد واقعی خود ظاهر شده است.
  • آیا هند می‌تواند تاج پادشاهی چین را برباید؟

    ‌بلومبرگ
    در شرایطی که رشد اقتصادی چین در حال کندشدن است و دولت‌‌‌های غربی به‌طور فزاینده‌‌‌ای به این کشور به‌‌‌جای شریک اقتصادی، به چشم رقیب می‌‌‌نگرند، کمی آن‌‌‌طرف‌‌‌تر و در جنوب چین، کشور دیگری در تلاش است تا جایگاه چین را در جهان تصاحب کند. امروز بازار سهام هند پررونق است، سیل سرمایه‌‌‌های خارجی به این کشور سرازیر شده است و دولت‌‌‌های خارجی برای عقد توافق‌‌‌های مختلف تجاری و حضور در بازار ۱.۴میلیارد نفری این کشور صف‌‌‌کشیده‌‌‌اند.
  • ‏‏هجوم مغزهای هندی به دانشگاه‏‏‌های غربی

    اکونومیست
    برخلاف دهه‌‌‌های گذشته که بازار دانشجویان در حال تحصیل در کشورهای انگلیسی‌‌‌زبان عمدتا در سیطره سیل انبوه دانشجویان چینی بود، با تغییر رویکرد جوانان چینی به ادامه تحصیل در خارج از کشور، این دسته، جای خود را به سیل انبوهی از دانشجویان تازه از کشور هند داده‌‌‌اند. این تازه‌‌‌واردان در مقایسه با همنوعان پیشین آسیایی خود، خواسته‌‌‌های متفاوتی دارند. مهاجرت وسیع دانشجویان هندی ناشی از رشد جمعیت جوان و بهبود شرایط اقتصادی جامعه است. این کشور با داشتن جمعیتی در حدود ۱.۴میلیارد نفر، بیشترین میزان فارغ‌التحصیلان دانشگاهی را در جهان دارد.
  • آسیا در تسخیر گردشگران هندی

    اکونومیست
    رستوران ایندین‌اکسپرس عصرهای جمعه همیشه شلوغ است و مشتریان از گوشه‌‌‌وکنار برای صرف کباب و خورش کاری به این مکان می‌‌‌آیند. در فضای داخل رستوران با آرایه‌‌‌گری سنتی، موسیقی سنتی هندی نواخته می‌شود. در نگاه اول ممکن است تصور کنید که در یک غذاخوری در یکی از خیابان‌‌‌های دهلی یا شهرهای دیگر هند قرار دارید؛ اما واقعیت آن است که این غذاخوری در شهر بانکوک، پایتخت تایلند قرار دارد. رشد اقتصادی هند میلیون‌‌‌ها نفر را از فقر نجات داده و اهمیت و جایگاه ژئوپلیتیک این کشور را ارتقا داده است. میزان مسافرت مردم هند در دهه منتهی به ۲۰۱۹، بیش از دوبرابر شده و به ۲۷میلیون رسیده است. میزان پولی که مسافران هندی بین سال‌های ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۳ در خارج از کشور خرج کرده‌‌‌اند با رشد سه‌برابری، به رقم ۳۳میلیارد دلار رسیده است.
  • ۲۰۲۵؛ سال مرگ و زندگی برجام

    سعیده‌سادات فهری: آغاز سفر رئیس‌‌‌جمهور به آمریکا و حضور در مجمع سالانه سازمان ملل متحد در نیویورک، شایعات درباره کلید خوردن دوباره گفت‌وگو میان ایران و کشورهای درگیر در پرونده هسته‌‌‌ای را شدت بخشیده و امیدواری به بازگشت برجام به صحنه سیاست خارجی را افزایش داده است. اما آیا برجام که قراردادی مربوط به سال ۲۰۱۵ است و نطفه آن حدود یک‌دهه پیش بسته شد، امکان احیا دارد؟ آیا این توافق تاریخی که زمینه‌‌‌ساز برچیده شدن برخی از تحریم‌‌‌های جهانی علیه ایران بود، هنوز زنده است؟
  • ابزار فنی توافق‌ساز برای ایران

    رحمن قهرمانپور/پژوهشگر مسائل بین‌الملل
    از زمان انعقاد برجام در ۲۳ تیرماه ۱۳۹۴ تا امروز، ۹سال زمان سپری شده است؛ ولی شرایطی که به لحاظ وضعیت غنی‌‌‌سازی در ایران و وضع تحریم‌‌‌ها از سمت طرف مقابل وجود دارد، به دلیل خروج یک‌‌‌جانبه دونالد ترامپ، رئیس‌‌‌جمهور پیشین آمریکا از برجام در اردیبهشت‌ماه ربطی به آن مقطع ندارد. امروز وضعیت غنی‌‌‌سازی ایران نسبت به آنچه در برجام آمده، از چند منظر تغییر کرده است. نخست شروع غنی‌‌‌سازی ۶۰درصدی از سوی ایران است که قبلا چنین اقدامی صورت نمی‌‌‌گرفت. دومین مساله آغاز مجدد غنی‌‌‌سازی ۲۰‌درصدی است که با شروع برجام این غنی‌‌‌سازی نیز متوقف شده بود، اما بعد از خروج یک‌جانبه ترامپ از برجام دوباره راه‌‌‌اندازی شد.
  • چالش‌‌‌های ایران و جهان در ۲۰۲۵

    ابراهیم متقی/استاد دانشگاه تهران
    سال ۲۰۲۵ برای بسیاری از کشورهای منطقه و سیاست بین‌الملل نشانه‌‌‌هایی از ابهام امنیتی را منعکس می‌‌‌سازد. هر گاه فضای سیاست جهانی مبتنی بر ابهام امنیتی و راهبردی باشد، در آن شرایط گزینه‌‌‌های متفاوت و حتی متعارضی در روابط کشورها شکل می‌گیرد. ایران، ایالات‌متحده و اتحادیه اروپا در سال ۲۰۲۵ باید مرزبندی‌‌‌های جدیدی را در دستور کار قرار دهند. برخی از نظریه‌‌‌پردازان اعتقاد دارند که به قدرت رسیدن ترامپ ضریب و احتمال همکاری‌‌‌های متقابل ایران و سیاست بین‌الملل را افزایش خواهد داد.
  • موانع فنی احیای برجام

    کوروش احمدی/دیپلمات پیشین کشورمان
    سخنان اخیر دکتر مسعود پزشکیان در مورد حل مشکلات اقتصادی، بیش از پیش موجب توجه به مساله تحریم و سیاست خارجی شده‌‌‌ است. کارشناسان اتفاق نظر دارند که بدون رفع تحریم‌‌‌ها و انجام گشایشی در سیاست خارجی، مشکل می‌‌‌توان انتظار گشایش چندانی در شرایط اقتصادی را داشت. مشکل تنها آثار مستقیم تحریم نیست، مشکل اصلی تالی فاسدهای تحریم است. در درستی سخن دکتر پزشکیان در مورد ضرورت جلب حداقل ۱۰۰میلیارد دلار سرمایه خارجی برای تحقق رشد ۸درصدی و رفع ناترازی‌‌‌ها و... تردیدی نیست.
  • سرکوب ارزی تا کجا؟

    سیاست تثبیت نرخ ارز، یکی از سیاست‌‌‌هایی است که در کشورها برای کنترل نرخ تورم، مبارزه با بحران‌های اقتصادی و در شرایط کمبود ارز در دسترس اتخاذ می‌شود. نرخ ارز ناپایدار که موجب کاهش توان پیش‌بینی و به‌هم‌خوردن نظم اقتصادی می‌شود، به‌مراتب از نرخ ارز بالا خطرناک‌‌‌تر است. سیاست تثبیت نرخ ارز، علاوه بر ایجاد رانت به‌اندازه اختلاف نرخ بازار با نرخ‌های دولتی و فساد، می‌‌‌تواند باعث کاهش اعتماد سرمایه‌گذاران، چالش‌‌‌های تولیدکنندگان و وارد‌‌‌کنندگان، تخصیص غیر‌بهینه منابع و کاهش کارآیی اقتصادی شود. «باشگاه اقتصاددانان» در این پرونده سعی کرده است با بررسی سیاست تثبیت نرخ ارز، پیشنهادهایی برای اتخاذ سیاست‌‌‌های بهینه‌‌‌تر ارائه کند.
  • سیاست تثبیت در ترازوی نقد؟

    دکتر زهرا شاهی/پژوهشگر اقتصاد و مالی
    در شرایط کنونی اقتصادی ایران، نوسانات نرخ ارز به یکی از چالش‌‌‌های اساسی تبدیل شده است. نرخ ارز تحت‌تاثیر ترکیبی از عوامل است که اغلب به‌سرعت و به صورت پویا تغییر می‌کند.
  • ۱۰ پیشنهاد ارزی به دولت

    سید کمال سیدعلی/معاون ارزی اسبق بانک‌مرکزی
    همان‌گونه که در اقتصاد کلان کشور تصمیم‌گیری در مورد متغیرهای اصلی اقتصاد ابعاد منفی هم دارد و با مقایسه هزینه و فایده آن، جمع‌‌‌بندی توسط سیاستگذار اقتصادی صورت می‌گیرد، در زیرمجموعه‌‌‌ یعنی بازرگانی، خصوصا سیاست‌‌‌ها و مقررات نیز این مطلب صادق است. امروزه همه شکایت دارند و نگران توزیع رانت فروش ارز ترجیحی و نیمایی هستند. هرچند ارقام نجومی رانت مذکور بسیار زیاد است و شکاف طبقاتی ایجاد می‌کند، حذف این نرخ‌های ترجیحی با شعار دولت یعنی کنترل تورم و متعاقب آن کاهش سرمایه اجتماعی، سیاستگذار ارزی را در یک دوراهی قرار داده که نیازمند محاسبه ابعاد این تصمیم‌گیری در مورد بار تورمی تحمیلی به جامعه است.
  • سپر حوادث ارزی

    دکتر سلمان فرج‏‏‌نیا/پژوهشگر اقتصادی
    مهم‌ترین قیمت در اقتصاد ایران، قیمت ارز (اصطلاحا نرخ ارز) است. نوسانات نرخ ارز تقریبا تمامی آحاد اقتصادی شامل دولت، بنگاه‌ها و خانوار را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد. درآمد دولت و محبوبیت سیاسی دولت، کاملا با این نرخ مرتبط است. رقابت‌‌‌پذیری بنگاه‌های داخلی با بنگاه‌های جهانی، هزینه‌‌‌های مواد اولیه، انگیزه‌‌‌های سرمایه‌گذاری خارجی، صادرات و واردات همگی با نرخ ارز تنیده شده است. تمامی هزینه‌‌‌های خانوار نیز مستقیما از نرخ ارز اثر می‌‌‌پذیرد. در بحث تولید، تقریبا تمامی مواد اولیه و نهاده‌‌‌های تولید با نوسانات و افت‌وخیز قیمت ارز (دلار) دچار نوسان شده و این نوسانات بودجه‌‌‌بندی و برنامه‌‌‌ریزی تولید و فروش را دگرگون می‌کند.
  • کدام اصلاحات اقتصادی؟

    صحبت از اصلاحات اقتصادی در ایران هر روز شدت می‌گیرد و بحث بر سر چند و چون‌ گذار و نحوه بده‌بستان دولت و جامعه در جریان اصلاحات، بخش اعظم مباحث را تشکیل می‌دهد. بخشی از موافقان اصلاحات با یادآوری ناترازی‌‌‌های گسترده اقتصادی، دور شدن دولت از رویکردهای پوپولیستی در سیاستگذاری را کلید موفقیت دولت برای گشودن قفل اقتصاد ایران می‌‌‌دانند.
  • طبابتی حکیمانه

    دکتر علی حیدری/کارشناس رفاه و تامین‌اجتماعی
    امروز بیش از هر زمان دیگری از مواجهه دولت با ناترازی‌ها سخن به میان می‌آید و متعاقب آن عده‌ای بر ضرورت انجام جراحی اقتصادی تاکید می‌کنند و عده‌ای دیگر آن را پوست خربزه‌ای زیر پای دولت جدید قلمداد می‌کنند. رئیس‌جمهور محترم، استاد و پزشک حاذقی است که با حکمت نهج‌البلاغه نیز آشناست و اخیرا در مشهد اعلام کرد که «ما مریض را بدون اخذ رضایت عمل نمی‌کنیم و اگر بخواهیم جراحی اقتصادی انجام دهیم، با رضایت مردم خواهد بود.» پرواضح است که کشور بیش از هر زمان دیگری نیازمند مداخلات توسعه‌ای و اصلاحات اقتصادی است و هر روز که می‌گذرد، بر ابعاد ناترازی‌ها و اثرات متقاطع و مضاعف آنها بر یکدیگر و تاثیر مخرب آن بر کشور و مردم افزوده می‌شود و باید چاره‌ای اندیشید. کشور نیازمند طبابت است و تجربه‌های تلخ جراحی‌های اقتصادی گذشته ایجاب می‌کند که طبیبان حاذق به نحو حکیمانه و منطقی و علمی به معالجه این تن رنجور بپردازند. حال باید دید الزامات اصلاحات اقتصادی چیست؟

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر