لزوم بارورکردن ابرهای شمالغرب کشور
یونس ژائله در نود و هفتمین نشست شورای گفتوگوی دولت و بخشخصوصی آذربایجانشرقی که با محوریت بررسی عوامل ایجاد بحران آب و راهکارهای مقابله با آن برگزار شد، بر ضرورت استفاده از روشهای نوین در مدیریت مصرف آب بهخصوص در بخش کشاورزی و صنعت تاکید کرد. وی با اشاره به مشکلات واحدهای صنعتی استان ازجمله تامین انرژی، مسائل و دغدغههای مالیاتی و... گفت: فضای کسبوکار استان در حالحاضر مطلوب نیست و درخواست ما بهعنوان نماینده بخش خصوصی، طرح دغدغهها و پیگیری برای حل آنها است.
در ادامه نشست، احمد فاخریفرد، استاد دانشکده مهندسی آب دانشگاه تبریز با تاکید بر اینکه تحقیقات گستردهای در دانشگاه تبریز در حوزه دریاچه ارومیه و آجیچای صورتگرفتهاست، گفت: اقدامات متعددی از سوی بخشهای مختلف علمی استان در این زمینه صورتگرفته و حتی بهصورت دشت به دشت میزان مصرف آب و تعیین کاربری اراضی مشخص شدهاست؛ اما تاکنون هیچیک از این طرحهای علمی اجرایی نشدهاند. وی بر ضرورت حرکت به سمت هوشمندسازی، ارتقای سیستمهای آبیاری، تعیین الگوی کشت، مدیریت بارشهای غیرفصل زراعی و هدایت بارشها به سمت منابع زیرزمینی برای مدیریت مصرف آب تاکید کرد. فاخریفرد ادامه داد: در حالحاضر باید با انجام روشهای کوتاهمدت، میانمدت و درازمدت در راستای احیای دریاچه ارومیه گام برداریم. او انتقال آب از دریاچه وان، مقابله با برداشتهای غیرمجاز از خط رودخانه در فصول غیرزراعی، بهرهگیری از آبهای تصفیهخانههای شهرهای اطراف دریاچه ارومیه و مدیریت مصرف در داخل حوزه را از نکات اساسی در رابطه با احیای دریاچه ارومیه دانست.
فاخریفرد همچنین با تاکید بر اهمیت بارورسازی ابرها در شمالغرب کشور گفت: اگر هواپیماهای بارورسازی ابرها در استان مستقر شود، ما با توجه بهسرعت، ضخامت و دمای ابر، بهراحتی میتوانیم در زمان مناسب ابرها را بارور کنیم. رضا کهولی، پژوهشگر حوزه آب نیز با تاکید بر اینکه موضوع آب و گرمایش زمین یک مساله جهانی است، گفت: بخش علمی استان وظیفه خود را در حوزه مدیریت آب انجام دادهاست. وی با اشاره به اینکه در حالحاضر در تمام دنیا بحث بازچرخانی آب مطرح است، تاکید کرد: در بسیاری از کشورها اکنون صنایع از پساب کارخانههای خود در چرخه تولید استفاده میکنند؛ اما ما در اینجا بهرغم احداث چندین تصفیهخانه، در صنایع ازجمله پالایشگاه و پتروشیمی از آب آشامیدنی استفاده میکنیم.کهولی با تاکید بر ضرورت بازچرخانی آب در حوزه شهری و صنعتی و استفاده از تکنولوژیهای جدید در حوزه منابع آبی در شهرها افزود: بهرغم بحران آب در تبریز، همچنان بازچرخانی آب در اولویت شهرداری قرار نگرفته است. او افزود: در بحث استحصال آب میتوان از طریق تکنولوژی بارورسازی ابرها، حداقل ۹درصد میزان بارشها را افزایش داد و به همین منظور باید مرکز بارورسازی ابرها در شمالغرب کشور احداث شود.