بازار داخلی

شتاب بورس در کانال ۲.۷

بورس اوراق بهادار تهران روز یکشنبه را با رشد ۰.۹۱ درصدی پشت سر گذاشت و روند مثبتی را برای سه روز متوالی معاملاتی به ثبت رساند. محدوده ۲ میلیون و ۷۶۳‌هزار واحدی شاخص کل در حالی به ثبت رسید که شاخص کل هم‌وزن با نزول ۰.۲۴درصدی همراه شد و مسیری خلاف جهت شاخص کل را در پیش گرفت. شاخص کل هم‌وزن با حدود ۲‌هزار و ۳۲ واحد نزول به ۸۳۹‌هزار و ۹۶۲ واحد رسید، که می‌توان آن را نشانه‌‌‌ای از افت عملکرد در صنایع کوچک و متوسط  بازار دانست.

در این بین شاخص کل فرابورس نیز با کاهش ارتفاع ۰.۰۹ درصدی همراه شد و به ۲۵‌هزار و ۹۰۴ واحد رسید.

از دیگر سو اما ارزش معاملات خرد بازار (سهام + حق‌تقدم)، در خلال روز گذشته با افزایش ۴۹ درصدی به ۹۴۲۲ میلیارد تومان رسید. با پایان روز معاملاتی گذشته بازار سرمایه با خروج پول ۲۱۲ میلیاردی همراه شد. روز گذشته محمد باغستانی، مدیرعامل سپرده‌‌‌گذاری مرکزی با اشاره به اقدامات سپرده‌‌‌گذاری برای پرداخت سود سهام عدالت سال ۱۴۰۱ گفت: سپرده‌‌‌گذاری مرکزی، پیرو مصوبه شورای عالی بورس، واریز مرحله سوم سود سال مالی منتهی به ۱۴۰۱ را از ۳۶ ناشر بورسی تجمیع و به مشمولان سهام عدالت پرداخت کرد. او وصول نشدن سود شرکت مپنا را یکی از موانع بر سر راه پرداخت سود کامل سال مالی ۱۴۰۱ اعلام کرد و افزود: مطالبات این شرکت، بالغ بر ۴۵۰ میلیارد تومان بود که به‌‌‌رغم تلاش‌‌‌های صورت‌گرفته وصول نشد، از این رو، واریز ۱۰۰ درصدی سود سهام عدالت محقق نشد.

باغستانی با وجود این‌، پرداخت سود وراث متوفیان را از دیگر اقدامات این شرکت برشمرد و گفت: یکی از مواردی که برای اولین بار انجام شد، پرداخت سود وراث متوفیان سهام عدالت بود. براین اساس، آن دسته از متوفیان وراث سهام عدالت که از طریق سامانه میراث نسبت به تقسیم ارث خود اقدام کرده بودند، برای نخستین بار مالیات بر ارث این سود با هماهنگی سازمان امور مالیاتی از محل سود ثبت و خالص سود وراث سهام عدالت بین ورثه بر اساس گواهی انحصار وراثت تقسیم و در این دوره پرداخت شد.

بازار خارجی

 انتظار تداوم کاهش طلا

این هفته، فدرال رزرو سومین کاهش متوالی نرخ بهره خود را در سال ۲۰۲۴ انجام داد و  با کاهش ۰.۲۵ واحد درصدی نرخ بهره فدرال، دامنه هدف را در محدوده ۴.۲۵درصد تا ۴.۵۰درصد قرار داد. رابطه بین نرخ بهره و قیمت طلا به طور تاریخی معکوس بوده است، به طوری که کاهش نرخ بهره معمولا باعث افزایش ارزیابی‌‌‌های طلا می‌شود. این به این دلیل است که هزینه فرصت نگهداری دارایی‌‌‌های بدون بازده مانند طلا زمانی که نرخ بهره کاهش می‌‌‌یابد، کمتر می‌شود، و به طور نظری فلز گرانبها را جذاب‌‌‌تر می‌کند . علاوه بر تصمیمات فدرال رزرو، یکی از عوامل کلیدی که بر بازارهای طلا تاثیر می‌‌‌گذارد، خریدهای طلا از سوی بانک‌های مرکزی، به‌ویژه در اقتصادهای نوظهور است که به دنبال متنوع‌سازی ذخایر خود هستند. این خریدها به تازگی به سطوح تاریخی رسیده‌‌‌اند و همچنان حمایت قابل‌توجهی از قیمت‌های طلا فراهم می‌کنند. تنش‌‌‌های تجاری جهانی، اختلالات در زنجیره تامین و تقاضای صنعتی در حال تحول نیز بر عرضه و تقاضای طلا تاثیر می‌‌‌گذارد. قدرت دلار آمریکا همچنین نقش حیاتی در قیمت‌گذاری طلا ایفا می‌کند. با این حال، عواملی مانند نرخ‌های رشد اقتصادی نسبی، تعادل‌‌‌های تجاری و جریان‌‌‌های سرمایه بین‌المللی می‌توانند این اثر را تحت‌‌‌الشعاع قرار دهند. انتظارات تورمی همچنین تاثیر قوی بر بازار طلا دارند. در حالی که تورم متوسط معمولا از طلا به عنوان یک ذخیره ارزش حمایت می‌کند، تورم شدید می‌تواند الگوهای سرمایه‌گذاری را تغییر دهد و احتمالا تقاضا را کاهش دهد. تغییرات در تقاضای مصرف‌کننده، به‌ویژه از سوی کشورهای بزرگ خریدار طلا، می‌تواند بیشتر بر قیمت‌ها تاثیر بگذارد، و روندهای فصلی مانند افزایش خرید طلا در جشن‌‌‌ها یا عروسی‌‌‌ها در این کشورها نیز ممکن است به نوسانات قیمت‌ها کمک کند. طلای جهانی بعد از نشست فدرال‌رزرو و لحن انقباضی آقای پاول یک ریزش سنگین را تجربه و ۲۵۸۱ دلار به ازای هر اونس را لمس کرد. اما بعد از انتشار داده‌‌‌های شاخص PCE آمریکا که کمتر از انتظار بود دلار آمریکا کمی ضعیف شد و فلز زرد توانست کمی از افت اخیر خود را جبران کند. باتوجه ‌‌‌به رشد بازده اوراق و داده‌‌‌های قوی اقتصادی آمریکا و آرام‌‌‌شدن نسبی تنش‌‌‌های ژئوپلیتیک، می‌توان انتظار افت مجدد طلا را داشت.

10 copy

11 copy