«دنیایاقتصاد» بازارها را بررسی میکند
انتظار فعالان از نشست فدرال رزرو
بازار داخلی
پایان مثبت بازار
روز یکشنبه شاخص اصلی بورس در حالی رشد حدود ۵۱هزار و ۹۹۵ واحد را ثبت کرد که شاخص کل هموزن با رشد ۱۱هزار و ۶۶۵واحدی در ارتفاع ۸۴۵هزار و ۹۳۳واحدی ایستاد.
در این میان شاخص کل فرابورس که از هفتههای گذشته رشد مستمر داشته حدود ۱.۰۷درصد افزایش ارتفاع پیدا کرد و با قرارگرفتن در ارتفاع ۲۵هزار و ۸۳۶ واحدی کار خود را به پایان رساند. در بررسیهای «دنیایاقتصاد» ارزش معاملات خرد سهام و حقتقدم نسبت بهروز شنبه حدود ۸۹درصد رشد داشته و به رقم ۱۱ هزار و ۶۱۲میلیارد تومان رسیده است. همچنین با ورود ۲۱۳میلیارد تومانی سرمایه مجموع ورود پول از آغاز هفته به ۱۴۸۱ میلیارد تومان رسید.
بازار سرمایه با ادامه اقبال نسبی خریداران توانست روز گذشته قله جدیدی را به ثبت برساند. در این بین راهاندازی سامانه توافقی توانست اشتیاق جدیدی به بازار روانه کند و بازار را در آخرین روزهای آذر ماه همچنان در محدوده سبز نگه دارد. سامانهای که دلار آن با دلار نیما تفاوت داشته و چشمانداز خوبی را برای صنایع صادراتی بازار ایجاد کرد. این اقدام قرار است در چند مرحله انجام شود و براساس وعدههای بانک مرکزی ابتدای بهمن ماه به عنوان زمانی برای حذف دلار نیمایی به طور کامل در نظر گرفته شده است.
با وجود این بازار همچنان با چالشهایی مانند موضوع ناترازیهای مربوط به انرژی روبهرو است و باید در این خصوص سیاستهای لازم اتخاذ شود تا این شرایط تاثیر زیادی در وضعیت صنایع نگذارد.
روز گذشته ولیاله جعفری مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: درخصوص نرخ یوتیلیتیها از پتروشیمیها خواسته شده اینکه چه میزان برای سرویسهای جانبی در دفاتر آنها ثبت شده، اثر ابطال افزایش نرخهای اخیر توسط دیوان عدالت اداری و مدل جایگزین و پیشنهادی، اقدام به شفافسازی کنند.
با توجه به شرایط موجود، ضرورت دارد هرچه سریعتر اطلاعات شفافی در این مورد ارائه شود تا سهامداران بتوانند با اطمینان بیشتری تصمیمگیری کنند. از مدیران نیز درخواست شد تا با شفافسازی کامل، زمینه تصمیمگیری مناسب برای سهامداران را فراهم کنند.
بازار خارجی
دات پلات تعیینکننده مسیر آینده دلار
با وجود اینکه دادههای منتشرشده در روز چهارشنبه نشان داد که تورم در ایالات متحده اندکی بالاتر از سطح ماه اکتبر بوده است، بازارها به این نتیجه نزدیکتر شدهاند که فدرال رزرو هفته آینده نرخ بهره را کاهش خواهد داد. بر اساس دادهها، احتمال کاهش ۰.۲۵,واحد درصدی نرخ بهره تقریبا به طور کامل درنظر گرفته شده است. با این حال، احتمال اینکه سیاستگذاران در ژانویه تغییری در نرخ بهره ایجاد نکنند، به حدود ۸۰درصد افزایش یافته است. به نظر میرسد که سرمایهگذاران اظهارات چند سیاستگذار فدرال رزرو را جدی گرفتهاند. اظهاراتی که نشان میدهد برخی از اعضا حاضرند از کاهش نرخ بهره حمایت کنند، اما در عین حال تاکید دارند که روند کاهشها باید با سرعتی کمتر طی شود. این رویکرد شاید به دلیل وعدههای دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا، باشد که اعلام کرده تعرفههای سنگینی بر واردات، بهویژه از چین، اعمال خواهد کرد و کاهش گسترده مالیات بر شرکتها را در دستور کار قرار داده است. این سیاستها میتوانند تورمی را که پیش از اجرای برنامههای ترامپ نیز چسبنده به نظر میرسید، تشدید کنند. عملکرد خوب اقتصاد ایالات متحده نیز این باور را تقویت میکند که مقامات فدرال رزرو نیازی به عجله برای کاهش نرخ بهره ندارند. موضوعی که جروم پاول، رئیس فدرال رزرو، نیز به آن اشاره کرده است. مدل GDPNow فدرال رزرو آتلانتا رشد قوی ۳.۳ درصدی فصلی را برای سهماه چهارم پیشبینی میکند و گزارش اشتغال غیرکشاورزی اخیر نشان میدهد که بازار کار همچنان قدرتمند است و دادههای ضعیف ماه اکتبر تنها یک استثنا بوده که از اعتصابات و شرایط نامساعد آب و هوایی نشات میگرفت. با توجه به این شرایط، کاهش ۲۵ نقطهپایهای نرخ بهره احتمالا تاثیر چندانی بر بازارها نخواهد داشت. سرمایهگذاران ممکن است بیشتر بر سرنخهایی درباره احتمال توقف کاهش نرخ بهره در ژانویه و تعداد کاهشهای احتمالی در سال ۲۰۲۵ تمرکز کنند. با حذف کاهش هفته آینده از معادله، قیمتگذاری بازار یک کاهش ۵۰ نقطهپایهای دیگر نرخ بهره توسط فدرال رزرو تا دسامبر سال آینده را نشان میدهد. این امر میتواند ریسکهایی نزولی برای دلار آمریکا داشته باشد.