حجت الاسلام دکتر سیدعباس موسویان که به عنوان مهمان ویژه در هشتمین همایش «تحول در نگاه دی» حضور یافته بود، در سخنرانی علمی خود ضمن تشریح دغدغه مراجع درباره معاملات بانکی درباره مباحث اخیری که به نقل از برخی مراجع منتشر شده بود، توضیحاتی ارائه کرد.
در نگرشهای نوین مدیریت، از منابع انسانی به عنوان یکی از منابع حیاتی سازمان یاد میشود که میتواند دستیابی به قابلیتها و توانمندیهای مورد نیاز سازمان، خلق مزیت رقابتی ودستیابی به اهداف استراتژیک کمک کند. به همین دلیل است که سازمانها از منابع انسانی به عنوان کلیدیترین منبع برای رشد، توسعه و موفقیت خود نام میبرند. با توجه به اهمیت سرمایههای انسانی در طراحی استراتژی بانک، معاونت سرمایه انسانی و توسعه مدیریت بانک دی باید به طور منطقی، به عنوان بخشی از عوامل توسعه و اجرای فرایندهای استراتژیک ایفای نقش کند.
اقتصاد جهان در سالی که گذشت تحت تاثیر نوسانات بازارهای ارز، بستههای محرک اقتصادی در اروپا و ژاپن، دوشنبه سیاه در چین، افزایش نرخ بهره بانک مرکزی آمریکا و سقوط قیمت نفت عملکرد چندان درخشانی نداشت و جمع بندی ارقام نشان میدهد که یک سال مأیوس کننده دیگر را از نظر رشد جهانی پشت سر گذاشته است.
بانک دی آخرین روزهای ششمین سال فعالیت خود را سپری کرده است. این بانک به استناد ماده ۹۸ قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران مصوب فروردین ۷۹ و در چارچوب قانون پولی و بانکی کشور مصوب سال ۵۱ قانون عملیات بانکی بدون ربا و بر اساس ماده واحده قانون تأسیس بانکهای غیردولتی مصوب ۲۱/ ۱/ ۱۳۷۹ و ضوابط مربوط، طبق مقررات بانک مرکزی و قانون تجارت تشکیل و اداره شد و براساس قوانین و مقررات جاری کشور و بخشنامهها و دستورالعملهای بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، اساسنامة مصوب شورای پول و اعتبار بانکی، هجدهم اردیبهشت ۸۹ فعالیت خود را آغاز کرد.
در دنیای رقابتی امروز هر سازمان با هر اندازه و ماهیت عملکردی، با تغییرات و تحولات سریعی روبرو است و باید فعالیتهای خود را به گونهای برنامهریزی و مدیریت کند که در محیط پرتلاطم و بازار به شدت رقابتی، موفقیت کسب کرده و تداوم حیات داشته باشد.
بانک دی که در هجدهم اردیبهشت ماه امسال هفتمین سالروز فعالیت خود را آغاز میکند، توانسته است طی این مدت کوتاه نقش خود را در اقتصاد کشور به اثبات برساند و با برخوردار شدن از سهم حدود ۷/ ۱درصدی از نقدینگی کشور در سال ۹۴ گامی بلند در مسیر ارزشآفرینی برای مشتریان خود بردارد. در ادامه این گزارش نگاهی به عملکرد بانک در حوزههای مختلف میشود که به خوبی نمایانگر رشد صعودی شاخصهاست. این روند مثبت که به ویژه در دو سال اخیر نمود بیشتری دارد حاصل تلاش تیمی و گروهی کارکنان جوان این مجموعه است.
کارکنان یک سازمان پیش از پیوستن به آن، از نهادهای فرهنگی متعددی مانند خانواده، اجتماع و نظامهای آموزشی تأثیر پذیرفته و این نهادها نگرشها، هویت و رفتار آنها را شکل میدهند. زمانی که کارکنان به سازمانی میپیوندند، این تأثیرات را با خود به سازمان میآورند. به همین دلیل، جداکردن فرهنگ سازمان از فرآیندهای فرهنگی کلانتر و فرهنگ عمومی حاکم بر جامعه، دشوار است. با این حال، دانش مدیریت این تفکیک را ضروری میداند و بر آن است که با محدود کردن موضوع فرهنگ در سازمان، آن را مانند سایر مؤلفهها مدیریت کند.
مدیرعامل بانک دی ضمن درخواست از نظام بانکی برای تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی، بر مسئولیت بانک دی در این زمینه تاکید و اظهار کرد: اگر بخواهیم اقتصاد مقاومتی عملیاتی بشود باید کیفیت محصولات را بالا ببریم و خود را مخاطب قرار دهیم و بهرهوری مجموعه خود را افزایش دهیم.
بانک ارزشآفرین دی باید نسبت به دیگر بانکها عملکردی متفاوت داشته باشد، همانگونه که در مدت فعالیت خود توانسته در جامعه جا باز کند و خود را به جمع بانکهای خوب برساند.
مسئله اقتصاد مهم است؛ اقتصاد مقاومتى مهم است. البته اقتصاد مقاومتى الزاماتى دارد. مردمى کردن اقتصاد، جزو الزامات اقتصاد مقاومتى است. این سیاستهاى اصل ۴۴ که اعلام شد، میتواند یک تحول به وجود بیاورد؛ و این کار باید انجام بگیرد.