دنیای اقتصاد: کارگزاری بانک آینده، شامگاه چهارشنبه، دهم آبان ۱۴۰۲، میزبان جمعی از فعالان اقتصادی و نمایندگان شرکتهای خراسانی در همایشی با عنوان «آشنایی با بازار سرمایه و روشهای پذیرش و تامین مالی در بورس» بود. مراسمی که طی چهار ساعت در هتل میثاق ملل مشهد برگزار شد و مسوولان کارگزاری بانک آینده و چند تن از کارشناسان بازار سرمایه در آن، به تشریح و تبیین نقشه راه بنگاههای اقتصادی برای ورود به بورس و روشهای مختلف تامین مالی از طریق بازار سرمایه پرداختند. ضرورت آشنایی شرکتها با بورس به عنوان بازاری کمتر شناختهشده (با وجود ظرفیتهای فراوانی که دارد)، تشریح پتانسیل بازار سرمایه برای کمک به اقتصاد ایران و تعریف روند پذیرش شرکتها در بورس، محور سه سخنرانی نخست این همایش بود. در ادامه نیز، روشهای تامین مالی در کشور از طریق بازار سرمایه و ظرفیتها و مختصات بورس کالا از سوی سخنرانان تبیین شد و به توصیف روشهای سرمایهگذاری مستقیم و غیرمستقیم در بازار سرمایه و انواع صندوقهای سرمایهگذاری بانک آینده پرداخته شد.
اصولاً پنج روش سرمایهگذاری دولتی، خصوصی، بانکی، خارجی و بازارسرمایه در تمامی اقتصادها وجود دارد. در کشور ما سالها است که دولت اجازه و منابع لازم جهت سرمایهگذاری را ندارد و از سوی دیگر اغلب بنگاههای بزرگی که توسط سرمایهگذاری دولتی در ۱۰۰ سال گذشته تاسیس شده بودند، در دهه ۸۰ از طریق بورس به عموم مردم، صندوقهای بازنشستگی و شرکتهای سرمایهگذاری واگذار شدند.
تامین منابع مالی شرکتهای کوچک و متوسط یک مشکل همیشگی برای سیاستگذاران و فعالان دنیای کسب وکار بوده و به همین دلیل ارزش پرداختن به آن، در میان مدیران و متخصصین به خوبی درک شده است. عدم رشد، توسعه و به طور بالقوه شکست شرکتهای کوچک و متوسط از مهمترین تاثیرات عدم دسترسی این شرکتها به منابع مالی میباشد.
مسوول شعبه مشهد(پاژ) کارگزاری بانک آینده گفت: دولت با سیاستهایی که اعمال میکند میتواند در بازار سرمایه بسیار موثر باشد و در عین حال، اخذ تصمیمات یک شبه ضربههای بسیار زیادی به بورس میزند. «امیر زندنژاد طهرانی» در حاشیه همایش«آشنایی با بازار سرمایه و روشهای پذیرش و تامین مالی در بورس»، در خصوص اقدامات لازم برای افزایش حضور شرکتها در بازار سرمایه اظهار کرد: با وجود اینکه شرکتهای بسیار خوبی در کشور داریم؛ اما بسیاری از آنها به دلیل افکار سنتی یا ناشناخته بودن فضا به بازار سرمایه ورود نمیکنند.
سید یاسر مهرآور کارشناس بازار سرمایه گفت: شرکتها نباید برای ورود به بازار سرمایه عجله کنند؛ آنها ابتدا باید ساختارهای مالی خود را تصحیح کرده و در ادامه، از حضور موثر تیمهایی استفاده کنند که در این مسیر در کنارشان باشند. وی با اشاره به مهمترین مزایای ورود شرکتها به بازار سرمایه، اظهار کرد: در برنامه توسعه عنوان شده که اقتصاد کشور باید از بانکمحوری به سمت بازار سرمایه محوری برود و همچنین، محدودیتهای موجود در دریافت تسهیلات بانکی، موج علاقهمندی برای تامین منابع مالی را از طریق بازار سرمایه به وجود آمده است و از سوی دیگر، ابزارهای تعبیه شده در بازار سرمایه، متنوعتر شده و این امکان را به شرکتهای مختلف با هر اندازه میدهد که از این طریق تامین مالی کنند. مهرآور ادامه داد: اگر شرکتها استانداردهای حسابداری را رعایت کنند و استقرار حاکمیت شرکتی داشته باشند و یک تا دو سال سودده باشند، میتوانند بخشی از سرمایه و سهام خود را به عموم واگذار کنند و از مزایای ورود به بورس بهرهمند شوند.
معاون خدمات مالی کارگزاری بانک آینده با بیان اهمیت تامین سرمایه جهت راه اندازی یا توسعه کسب و کارها، انواع راهکارهای آن را به دو گروه عمده تامین مالی مبتنی بر ایجاد بدهی و حقوق صاحبان سهام دسته بندی کرد و گفت: تامین مالی مبتنی بر بدهی براساس انتشار و فروش اوراق بدهی در شبکه بازار سرمایه یا نظام بانکی قابل اجراست. همچنین تامین مالی مبتنی بر سهام به دو صورت پذیرش و عرضه در بورس و فرابورس یا افزایش سرمایه شرکت صورت میگیرد.
بیش از نیم قرن است که تامین منابع مالی لازم برای بنگاههای اقتصادی برعهده سیستم بانکی است. اما متناسب با جهتگیری اقتصاد کلان، در برنامه توسعه کشور، تامین منابع مالی بنگاههای اقتصادی اعم از دولتی و خصوصی از بانک محور به سمت بازار سرمایه محور جهت گیری شده است.
تأمین مالی مبتنی بر بدهی ساختار یافته، غالباً شامل روشهای تامین مالی با سررسید یکسال و یا بیشتر از یکسال است. در این روش شرکتها عمدتاً براساس یک مجموعه قرارداد اقدام به تامین مالی میکنند یعنی براساس ساختار پروژه در دست اجرا و سرمایه مورد نیاز، فرآیند تامین مالی شروع میشود. یکی از مهمترین خدمات مشاوران تامین مالی، شناسایی روش و مدل تامین مالی براساس ساختار مالی و عملیاتی، شرکت متقاضی جذب سرمایه است. برای مثال درصورتی که شما بدنبال تامین مالی خرید مواد اولیه باشید، مدل و نوع قرارداد تامین مالی متفاوت از زمانی است که شما بدنبال تامین مالی خرید تجهیزات ثابت هستید. مشاوران همیشه در تلاش هستند که روش و مدل تامین مالی شناسایی شده دارای کمترین فرآیند اجرایی و ادارای باشد.
بالا رفتن نرخ تورم و رشد ناگهانی بازارهای مسکن، طلا، خودرو و غیره، سرمایهگذاری را به یک امر اجتنابناپذیر بدل کرده است. اما نوسانات بازار سرمایه، رکود بازارهای مالی موازی و بحث نقدینگی، سرمایهگذاران را در چند راهی انتخاب شیوههای سرمایهگذاری قرار داده است. با وجود تمام این مشکلات و بر اساس شواهد تاریخی، بورس بالاترین بازدهی را در بین تمامی بازارها داشته است و با توجه به انتظارات سرمایهگذاران از یک سرمایهگذاری موفق بر اساس بازدهی مناسب و کمریسک، بحث سرمایهگذاری غیرمستقیم از طریق بازار سرمایه مطرح میشود.