شماره روزنامه ۶۱۸۳
|

ویژه نامه خراسان

  • گره کور‌«ارز چندنرخی» بر‌کلاف صادرات

    طبق مصوبات هیأت وزیران و شورای عالی هماهنگی اقتصادی، همه صادرکنندگان کالا به خارج از کشور وظیفه دارند ارز ناشی از صادرات را دوباره به چرخه اقتصادی کشور برگردانند. در واقع اینطور اعلام می شود که دولت با استفاده از این طرح می خواهد مطمئن شود ارز دریافتی حاصل از کالایی که اجازه صادرات داده، دوباره وارد کشور شده است یا خیر. برای برگرداندن ارز حاصل از صادرات کالا نیز روش‌های مختلفی وجود دارد، اما چنانچه یک صادرکننده ارز را به کشور برنگرداند، متهم به قاچاق ارز خواهد بود. اما تمام این فرآیند چرا به وجود آمده است؟ به دلیل ارز چندنرخی. صادرکنندگان باید ارز حاصل از صادرات را در سامانه نیما عرضه کنند و با توجه به فاصله موجود میان قیمت دلار بازار آزاد و نیما در نهایت چه اتفاقی می‌افتد؟ واردات به طرز چشمگیری افزایش می‌یابد و دولت با مشکل کمبود ارز نیما روبه‌رو شده و در نهایت قیمت دلار در بازار آزاد نیز افزایش می‌یابد. اکثر فعالان این حوزه چه خصوصی‌ها و چه حتی دولتی‌ها معتقدند در صورت وجود یک نرخ برای ارز، تمام این مشکلات رفع می‌شود. نه نیاز به سازوکارهای پیچیده برای رفع تعهدات ارزی است و نه اقتصاد کلان در نهایت با مشکل مواجه خواهد بود. اما موضوع گره محکمی دارد و آن رانت حاصل از ارز دو نرخی است که به مذاق عده‌ای آنچنان خوش آمده که حاضر به حذف آن نیستند.
  • به اسم «دانش بنیان» به کام «وام‌خواران»

    رئیس اتاق بازرگانی ایران و خراسان رضوی باردیگر درباره سوء استفاده از نام «دانش بنیان» ابراز نگرانی کرد. غلامحسین شافعی که در نود و نهمین جلسه شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی با حضور استاندار صحبت می‌کرد، بر اهمیت توسعه صنایع دانش بنیان به عنوان یک ضرورت برای جبران شکاف تکنولوژی در اقتصاد مولد تاکید کرد و گفت: امروز این نگرانی وجود دارد که با توجه به تاکیدی که در حمایت از این صنایع صورت گرفته، اصالت کار دانش بنیان، متاثرازهجوم شرکت‌ها برای اخذ تسهیلات قرار بگیرد و اعتبارات تخصیص یافته سهم افرادی شود که در ماهیت عملکردی خود، «دانش بنیان» نیستند و تنها از این عنوان بهره جسته‌اند.
  • تولید برق نیروگاه مشهد از مرز۴/ ۱میلیارد کیلووات ساعت گذشت

    ایسنا: مدیر عامل شرکت مدیریت تولید برق مشهد گفت: در ۹ ماه گذشته یک میلیارد و ۴۸۹ میلیون کیلووات ساعت انرژی الکتریکی در نیروگاه مشهد تولید شده و در اختیار شبکه سراسری برق کشور قرار گرفته است.
  • مازوت سوزی در صنایع، تاوان پرمصرفی گاز خانگی

    با فرا رسیدن فصل سرما و کاهش فشار گاز، باز هم اولویت با تامین گاز برای مصارف نامحدود خانگی است و سوزاندن مازوت، پیشنهاد دولت برای صنایعی مثل سیمان و فولاد است. سوختی مایع که سوزاندنش موجب انتشار گازی به شدت سمی در ترکیب با اکسیژن هوا می‌شود و با همراهی پدیده وارونگی، به آلودگی شدید هوا به ویژه در شهرهای بزرگ منجر می‌شود. اما به نظر می‌رسد فعلا در بر همان پاشنه می‌چرخد و نه مردم خیال بهینه مصرف کردن گاز ارزان را دارند و نه دولت راهی جز پیشکش کردن مازوت به صنایع در عوض بستن شیر گازشان دارد.
  • خطر بروز آنارشی صنعتی در ایران؟

    دنیای اقتصاد: در نودونهمین نشست شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی، موانع و مشکلات شرکت‌های دانش بنیان در زمینه تأمین مالی و تسهیلات، صدور پروانه‌‎های بهره‌برداری و معافیت مالیاتی شرکت‌های مستقر در پارک علم و فناوری با حضور استاندار بررسی شد. همچنین، مشکلات انجمن صنفی کارفرمایی شن شویی استان در خصوص تغییر کاربری اراضی معادن استخراج شن و پرداخت عوارض تغییر کاربری به بحث گذاشته شد.
  • آتش ۲۵ میلیون بخاری غیر استاندارد به جان صنایع

    دولت تعهد دارد به کشورهای عراق، ترکیه و ارمنستان صادرات گاز انجام دهد که این مسئله به دلیل درآمد صادراتی‌اش برای کشور الزامی است.
  • وضعیت ذخیره آب سدهای مشهد بحرانی است

    ایرنا: مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب مشهد گفت: تنها ۱۷ درصد حجم ذخیره آب سدهای مشهد پُر است که این رقم در مدت مشابه پارسال ۳۵ درصد بود و این امر نشان دهنده وضعیت بحرانی تامین آب مشهد است. حسین اسماعیلیان افزود: سد دوستی مهمترین منبع تامین آب مشهد است که در سالهای گذشته ۷۰ درصد از آب شرب مشهد از محل این سد تامین می شد اما هم اینک این رقم به کمتر از ۲۰ درصد رسیده است.
  • ۸۴۵ حلقه چاه غیرمجاز در خراسان رضوی مسدود شد

    ایرنا: مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی گفت: ۸۴۵ حلقه چاه غیرمجاز از ابتدای سال تا کنون در استان مسدود شده است. علیرضا طاهری افزود: طی این مدت ۱۱۴ حلقه چاه نیز به کنتور هوشمند مجهز شد. وی اضافه کرد: با این اقدام ۱۳۰ میلیون متر مکعب در مصرف آب خراسان رضوی صرفه جویی شده است.
  • منابع دولتی فقط ۱۰ درصد نیاز حوزه صنعت را تأمین می‌کند

    ایسنا: معاون وزیر صمت گفت: منابع دولتی فقط ۱۰ درصد نیازها را در حوزه صنعت تأمین می‌کند. علی رسولیان تأمین زیرساخت‌ها برای صنایع کوچک را از وظایف سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی ایران دانست و اذعان کرد: منابع دولتی فقط ۱۰ درصد نیازهای حوزه صنعت را تأمین می‌کنند. مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی ایران بیان کرد: امروز تأمین هر مگاوات برق برای شهرک‌های صنعتی کشور ۲.۵ میلیارد تومان و خرید هر یک مترمربع زمین صنعتی با نرم خدمات آن شامل برق و آب و گاز در شهرک‌های صنعتی ۷۷۰ هزار تومان هزینه دارد و هر هکتار زمین صنعتی نیازمند ۲۵۰ کیلووات برق و آب و جاده و راه دسترسی است.
  • ۱۸۰ تن زعفران در خراسان رضوی برداشت شد

    ایرنا: معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: با برداشت ۱۸۰ تن محصول راهبردی زعفران در استان به طور رسمی برداشت این محصول در استان پایان یافت.
  • نیاز امروز شهرداری ها، لزوم احیاء اتحادیه

    محمدرضا بختیاری:‌ شهرداری‌ها درتعریف موسسه غیرانتفاعی، غیردولتی، خدماتی و عمومی است که برای مدیریت و انجام امور شهری و ارائه خدمات مورد نیاز در شهرهایی که بیش از۵۰۰۰ نفرجمعیت داشته و توانایی تامین هزینه های مربوط را داشته باشد تشکیل می شود.
  • امضای چهاردهمین تفاهم نامه طرح نجات آب

    دنیای اقتصاد: چهاردهمین تفاهم نامه همکاری برای نجات سفره های آب زیرزمینی در خراسان رضوی امضا شد. به گزارش ایسنا علیرضا طاهری، مدیر عامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی در این مراسم با اشاره به سابقه اجرای طرح نجات آب در استان اظهار کرد: دانش آموزانی که ۱۴ سال پیش نخستین مخاطبان این طرح بوده‌اند، اکنون افراد بالغی هستند که در پیاده سازی راهکارهای سازگاری با اقلیم همکاری و مشارکت موثر می‌کنند. وی در خصوص پیشرفت طرح انتقال آب از دریای عمان ابراز امیدواری کرد و افزود: خوشبختانه اکنون این پروژه بیش از ۱۰ درصد رشد فیزیکی دارد و امیدواریم با این اقدام بخشی از کمبود آب مورد نیاز صنعت و کشاورزی تامین شود.
  • افزایش مراودات در گروی «روادید»

    دنیای اقتصاد: رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و تاجیکستان گفت: لغو روادید بین ایران و تاجیکستان، یکی از مهم‌ترین درخواست‌های تجار دو کشور است. این موضوع بر افزایش مراودات اقتصادی دو طرف اثرگذار است و اعضای شورای کارآفرینان ایران و تاجیکستان بایستی تحقق این امر را پیگیری نمایند.
  • درخواست بازنگری در تعرفه حقوق دولتی معادن

    دنیای اقتصاد: در تازه‌ترین نشست کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی خراسان‌رضوی، مشکلات و موانع فعالیت معادن غیرفعال شهرستان‌های کاشمر، بردسکن، تربت حیدریه و گناباد مورد بررسی قرار گرفت.