شورای مشترک کارآفرینان ایران و تاجیکستان درخواست کرد
افزایش مراودات در گروی «روادید»
به گزارش روابط عمومی اتاق خراسان رضوی، محمدحسین روشنک در نشست شورای مشترک کارآفرینان ایران و تاجیکستان گفت: شکل گیری شورای کارآفرینان ایران و تاجیکستان در راستای تحقق توافقنامه بین فعالان بخش خصوصی دو کشور در جریان سفر رییس جمهوری تاجیکستان به تهران و ماموریتی که به اتاق بازرگانی مشترک ایران و تاجیکستان محول شده بود، رقم خورده است و براساس آن، نخستین مجمع کارآفرینان دو کشور نیز تشکیل شده است.
روشنک بر ضرورت حل مسئله استانداردهای کالا در تعاملات تجاری ایران و تاجیکستان تاکید و اظهار کرد: بحث استانداردهای کالا در تجارت بین دو کشور می بایست یکبار برای همیشه تعیین تکلیف گردد. بدین معنا که اگر استاندارد کالایی در تاجیکستان مورد پذیرش است، در ایران نیز پذیرفته گردد و بالعکس. تقاضای ما حل این معضل از سوی وزارت خارجه و اتاقهای بازرگانی و مسئولان دو کشور است.
رئیس کمیسیون تجارت اتاق مشهد از اداره کل صمت خراسان رضوی درخواست کرد به عنوان سازمان متولی امر تجارت، رفع مشکلات حمل و نقل جاده ای و واگن را برای استان جدی بگیرد و مطالبهگری از سازمانها را در این زمینه در دستور کار قرار دهد. روشنک ادامه داد: امروز حجم قابل توجهی کالا برای صادرات به آسیای میانه از جمله تاجیکستان وجود دارد که به دلیل کمبود یا نبود واگن یا به علت بازار سیاه نوبت واگن، معطل مانده است. در صورت رفع این مشکلات، حجم مراودات بین ایران و آسیای میانه از جمله تاجیکستان افزایش خواهد یافت.
روشنک در بخش پایانی سخنانش، ابراز امیدواری کرد با برقراری پروازهای مشترک بین ایران و تاجیکستان، زمینه سهولت حضور تجار دو کشور در خاک یکدیگر و بهبود تبادلات فراهم گردد.
محمدتقی صابری، سفیر ایران در تاجیکستان نیز در این نشست، از تلاش مسئولان برای لغو روادید میان ایران و تاجیکستان خبر داد و اظهار کرد: پیشنهاد لغو روادید میان دو کشور را با مسئولان تاجیکستانی مطرح کردیم؛ آنها در حال بررسی آن هستند و امیدواریم به زودی به نتیجه برسد.
صابری خاطرنشان کرد: در دور جدید روابط میان ایران و تاجیکستان اقدامات خوبی برای توسعه و تعمیق همکاریهای دو کشور در همه بخشها بهویژه در حوزه اقتصادی صورت گرفته است. حجم مبادلات میان دو کشور از سال ۱۳۹۸ تا امروز با همکاری همه بخشها، بهبود یافته است؛ اما ظرفیت همکاریهای اقتصادی بیش از این است.
سفیر ایران در تاجیکستان با اشاره سفر روسای جمهور دو کشور ایران و تاجیکستان به دو کشور تصریح کرد: عمده این اسناد در حوزههای تجاری و اقتصادی به امضا رسیده است و یکی از موضوعات مفیدی که در جریان سفرها پیگیری شد و به امضاء روسای اتاقهای بازرگانی دو کشور رسید، تشکیل شورای کارآفرینان ایران و تاجیکستان است. این اقدامی مبارک و در راستای نهادینهشدن همکاریهای اقتصادی میان دو کشور است. ما از ایجاد این شورا استقبال کرده و تمام تلاش خود را برای اجرای مفاد این توافقنامه به کار میبندیم. خوشبختانه با بهبود شرایط ناشی از شیوع بیماری کرونا، وضعیت حوزه حملونقل نیز بهبود یافت و امروز تقریباً مانعی برای حملونقل کالا میان دو کشور وجود ندارد.
پیگیری ۱۰ سند دوجانبه همکاریهای اقتصادی بین ایران و تاجیکستان
معروف جان عبدالرحمانف، دبیر اول سفارت تاجیکستان در ایران نیز در این همایش گفت: ما روابط مشترک تاریخی بیش از ۶هزار ساله با ایران داریم و امسال ۳۰ سالگی روابط دیپلماتیک دو کشور را تجربه می کنیم. در طول این سالها اقدامات زیادی برای توسعه روابط انجام شده؛ اما هنوز از ظرفیتهای موجود به قدر کامل استفاده نشده است.
عبدالرحمانف، سیامین سال استقلال روابط ایران و تاجیکستان را سالی مهم و پربار دانست و گفت: در سال جاری بیش از ۵۰ هیات از تجار، مسئولان و کارآفرینان دو کشور با یکدیگر ملاقات کردند که مهمترین رویداد، سفر روسای جمهور دو کشور بود. در طول این دو سفر، ۲۶ سند دوجانبه در تمامی حوزه ها به امضا رسید؛ مهمترین آنها، اسناد حوزه اقتصادی است که بیش از ۱۰ سند و برنامه بلندمدت همکاریهای اقتصادی و تجاری را شامل میشود و تاسیس کمیسیون مشترک سرمایهگذاری و موافقتنامه تشکیل شورای مشترک کارآفرینان دو کشور از جمله آنهاست.
دبیر اول سفارت تاجیکستان در ایران از حوزه انرژی به عنوان یکی از حوزههای مهم همکاری دو کشور نام برد و گفت: در حوزه نیروگاههای آبی و برق و نیز راههای تاجیکستان، مهندسان ایرانی فعالیت دارند. این ظرفیت بدون استفاده از مترجم و از طریق زبان مشترک است که خود امتیازی مهم به شمار میرود. در حوزه گردشگری نیز در سال جاری، نشستی در شهر دوشنبه با حضور تعداد زیادی از مسئولان آژانسهای گردشگری و مدیران این حوزه برگزار شد و راهکارهای بهبود ارتباط بررسی شد. در زمینه توسعه گردشگری دو کشور، نکته مهم، توجه به حوزه حمل و نقل است.
امیررضا رجبی، مدیرکل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی نیز در این نشست مشترک، از رشد در خور توجه میزان تعاملات اقتصادی ایران و تاجیکستان در ۸ ماهه نخست امسال در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته خبر داد و گفت: صادرات کالا به تاجیکستان طی هشت ماهه نخست امسال در مقایسه با مدت مشابه پارسال به لحاظ وزنی ۴۰۹ درصد و از نظر ارزش ۵۴۵ درصد افزایش داشته است. مدیرکل صمت خراسان رضوی بیان کرد: بر اساس هدفگذاری انجام شده ظرف چهار سال آینده باید حجم مبادلات تجاری میان دو کشور به ۵۰۰ میلیون دلار برسد. این رقم باید تا پایان امسال به ۱۰۰ میلیون دلار رسیده و در سالهای آینده تا ۵۰۰ میلیون دلار افزایش پیدا کند. در این راستا ما هر حمایتی را که لازم باشد انجام میدهیم و از هیچگونه مساعدتی دریغ نمیکنیم تا موانع تجاری میان دو کشور از جمله مشکلات تعرفه تجاری و ناوگان حملونقل کاهش پیدا کند. در این خصوص منتظریم پیشنهادات کمیسیون مشترک دو کشور ارائه شود. البته بخشی از مسائل دو طرفه است و تاجیکستان نیز بایستی در این زمینه مساعدت و همکاری کند. وی با بیان اینکه ۹۰ درصد تجارت ایران با تاجیکستان از طریق استان خراسان رضوی انجام میگیرد، تصریح کرد: خوشبختانه نیازی که تاجیکستان برای تجهیزات و ماشینآلات دارد، جزو اولویتهای استان ماست و ما در استان به تولید آن میپردازیم و بر این اساس میتوانیم این تجهیزات را به تاجیکستان صادر کنیم.
لزوم برقراری ارتباط دریایی تاجیکستان با جهان از طریق ایران
محمدجان سلطان اوویچ، رئیس اتاق بازرگانی و صنایع واحد سغد جمهوری تاجیکستان نیز در بخشی از این نشست گفت: لازم است با توسعه حملونقل میان دو کشور، اتصال کشور تاجیکستان به جهان از طریق بنادر آبی برقرار شود. وی عنوان کرد: ایران و تاجیکستان دو کشور با مشترکات فرهنگی بسیاری هستند و این مشترکات میتواند در رشد همکاریهای اقتصادی میان دو کشور مفید و اثرگذار باشد.
سلطان اوویچ با اشاره به زمینههای مختلف همکاری تجاری و اقتصادی و فرهنگی میان دو کشور، تصریح کرد: لازم است برای افزایش تبادلات در همه زمینههای سودآور برای هر دو کشور تلاش کنیم. در این میان، تعاملات حمل و نقلی و رشد همکاری در بخش گردشگری برای دو کشور بسیار سودمند است.
محمدعلی امیرفخریان، رئیس اداره بازرگانی خارجی اداره کل صمت خراسان رضوی هم با ارائه گزارشی درباره معرفی ظرفیتهای صادراتی کالاهای ایرانی به بازار خارجی، بررسی مسیرها و روشهای امن صادرات به تاجیکستان اظهار کرد: عزم ما افزایش تبادلات تجاری با تاجیکستان به ۵۰۰ میلیون دلار در سال است.
هدفگذاری تاجیکستان به منظور ایجاد واحدهای تولیدی، یکی از موضوعاتی است که گسترش رابطه اقتصادی با این کشور را ضروری میسازد. اقتصاد تاجیکستان متکی بر کشاورزی و معادن است. این کشور در حال حاضر به دلیل نداشتن صنعت، با مشکل خامفروشی مواجه است و اگر بتوانیم به راهاندازی صنایع در آن کشور بپردازیم، هم ایران منتفع میشود و هم آنان به هدف خود در زمینه رشد صنعتی میرسند. در واقع، این یک رابطه برد- برد خواهد بود. وی افزود: با توجه به اشتراکات فرهنگی میان و ایران و تاجیکستان، لغو روادید میان دو کشور موجب افزایش ورود گردشگر به ایران و رونق اقتصادی میشود. همچنین، گردشگری سلامت میتواند منابع درآمدی خوبی برای ما به همراه داشته باشد. امیرفخریان با اشاره به عدم دسترسی تاجیکستان به آبهای آزاد، گفت: یکی از نزدیکترین مسیرهای دسترسی این کشور به آبهای آزاد از طریق ایران است که کریدور آن در حال شکلگیری است و ایجاد این مسیر هم به نفع ما و هم به نفع تاجیکستان است و باعث دسترسی تاجیکستان به آبهای آزاد میشود.