شماره روزنامه ۶۲۳۲
|

ویژه نامه خراسان

  • سنگِ قیمت‌های‌دولتی، بر پای اقتصاد‌ رقابتی

    ساختارهای معیوب اقتصادی باعث شده افزایش ناگهانی و چشمگیر قیمت کالاها و خدمات همچون بادهای موسمی هرازچند گاهی تن تولیدکنندگان، مصرف‌کنندگان و فعالان اقتصادی را بلرزاند، معمولا هروقت که تولید یا عرضه یک کالا دچار اخلال یا نارضایتی از سوی مردم می‌شود دولت به سلاح «دخالت در بازار و قیمت‌گذاری دستوری» متوسل می‌شود. سلاحی که شاید در کوتاه مدت اندکی التیام‌بخش ناآرامی‌های بازار باشد اما در دراز مدت آسیب‌های جدی به اقتصاد وارد کرده است.فعالان بازار پیشنهاد می‌دهند که در کوتاه مدت دخالت دولت در قیمت‌گذاری فقط به واحدهایی که از دولت یارانه می‌گیرند، معطوف شود.به باور کارشناسان اقتصادی، موضوع قیمت‌گذاری دستوری از سوی دولت به تشدید رکود تولید در کشور و بی اعتمادی مصرف‌کنندگان به تولید‌کنندگان و فروشندگان منجر شده است، آنها برای حل مساله تاکید می‌کنند دولت باید پایش را از قیمت‌گذاری بر روی کالاها پس بکشد و درباره قیمت کالاهای اساسی معتقدند بهترین گروهی که می‌توانند مسوولیت توزیع مواد اولیه و تعیین قیمت‌ها را برعهده بگیرند تشکل‌های مربوط به آن حوزه از تولید هستند، تشکل‌ها باید مشخص کنند چه کالاهایی در زمره کالاهای اساسی قرار گیرند و با چه قیمتی عرضه شوند.
  • خطر نفتی‌شدن دوباره درآمدها

    رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران از دغدغه فعالان بخش خصوصی درباره بازگشتن به رویه های قبل از تحریم در صورت به ثمر نشستن مذاکرات احیای برجام سخن گفت.
  • برنامه مجلس برای جبران کسری بودجه ۱۴۰۱ چیست؟

    علی چشمی، استاد اقتصاد دانشگاه فردوسی و نایب رئیس کمیسیون سرمایه گذاری و بازار پول اتاق مشهد گفت: فعالان اقتصادی نسبت به سهم غیرمنصفانه مالیات خراسان رضوی و سهم اندک استان ما از بودجه عمرانی و وضعیت راه ها و... انتقادات متعددی دارند اما در این میان مسائل مهم دیگری هم هستند که بستر نگرانی را رقم می‌زنند.
  • نامه اعتراضی کانون کارآفرینان به مدیرکل کار

    رئیس کانون کارآفرینان خراسان رضوی در یادداشتی اعتراضی به آنچه سخنان مدیرکل کار در جمع اعضای هیئت مدیره این کانون بیان شده واکنش نشان داد. محمدحسین روشنک در این یادداشت آورده است: کانون‌های کارآفرینی حتما گزارشی از عملکرد خود که واقعا موفق بوده ارائه خواهند داد، لطفاً شما گزارشی از اقدامات مؤثر وزارت خانه متبوع برای حمایت از کارآفرینان و تشکل‌های کارآفرینی ارائه فرمایید. برابر آنچه از وظایف و بودجه‌های مصوب وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بر می‌آید، حوزه کاری آن مدیرکل می‌بایست ضمن حمایت از کارآفرینان، به تشکل‌های کارآفرینی کمک‌های راهبردی و مالی داشته باشد، حال سؤال این است کدام حمایت و کدام کمک مالی انجام شده است؟
  • بازارهای غیررسمی و رانت، نتیجه قیمت‌گذاری دولتی است

    امیررضا رجبی، رئیس سازمان صمت خراسان رضوی در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» با تاکید بر اینکه واقعی‌سازی نرخ ارز در کوتاه مدت باعث ایجاد تورم در کشور می‌شود، اظهار کرد: در صورت اجرای برنامه‌های اصلاحی می‌توان به بهبود شرایط در طولانی‌مدت امیدوار بود، این موضوع باعث خواهد شد تا قاچاق کالا به سایر کشورها کاهش یابد و برخی محصولات که از یارانه مردم استفاده می‌کنند، ولی به قیمت تمام شده با ارز آزاد در بازار عرضه می‌شوند، به تعادل قیمت خرید و فروش نزدیک شوند. وی تصریح کرد: از طرفی با واقعی کردن قیمت، رانت‌ها و فسادهای ایجاد شده در طول زمان که بر اثر استفاده از ارز ترجیحی ایجاد شده از بین رفته و محصولاتی که ارزش واقعی صادرات دارند از کشور خارج خواهند شد. در حال حاضر سوای برخی کالاهای اساسی محدود، سیاست شفاف‌سازی قیمت از طریق درج قیمت تولید کننده و مصرف کننده و بسط و توسعه سامانه‌های هوشمند نظارتی از سوی متولیان امر دنبال می‌شود.
  • راه بهبود صنعت خودرو از واردات نمی‌گذرد

    سید محمد بحرینیان، پژوهشگر توسعه و فعال صنعت خودرو معتقد است که مصوبه واردات خودرو راهگشای مشکل خودروسازی ایران نیست. به گزارش جماران، بحرینیان با اشاره به متن آیین‌نامه واردات خودرو گفت: با تجربه بیش از یکصدساله تشکیل دولت‌های مدرن، بیم آن می‌رود که با جای‌گیری بندهای ۳، ۴ و ۵ در این آیین‌نامه و با بکارگیری الفاظ آبرومند، در حقیقت مقاصد دیگری را پیگیری کنند که همواره شاهد این نوع رفتارها بوده‌ایم. از گفته‌های مسوولان دولت و مجلس در ماه‌های اخیر، می‌توان نکات مشخصی را استنتاج نمود.
  • تسهیل عرضه آثار هنری با تکیه بر «کارآفرینی اجتماعی»

    «نمایشگاه هنر ایران» به عنوان پلتفرم آنلاین و تسهیلگر عرضه آثار هنری و صنایع دستی، بر مبنای کارآفرینی اجتماعی و با محوریت استان خراسان رضوی از مشهد آغاز به کار کرد.
  • در جست‌وجوی کارآفرینان فردا

    اختتامیه سومین دوره فرهنگستان نوآوری نوجوانان به همت مرکز آموزش اتاق خراسان رضوی با حضور ۵۳ نفر از نوجوانان برگزیده در حوزه نوآوری برگزار شد و از برگزیدگان اول تا سوم تقدیر به عمل آمد.
  • دغدغه‌های پسابرجام

    در نشست مشترک اعضای کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی با فعالان اقتصادی خراسان رضوی، اهالی بخش خصوصی، دغدغه‌ها و چالش‌های خود را در بخش‌های مختلف به ویژه در موضوع فرسودگی صنایع، تامین مالی، بازرگانی خارجی و ضعف حمایت های قانونی و...، مطرح نمودند و نمایندگان مجلس نیز از نکات اصلاحی بودجه کشور و لزوم توجه به بخش خصوصی سخن گفتند.
  • قیمت‌گذاری دولتی، نه اسلامی است و نه لیبرالی

    از نظر تئوری در اقتصاد آزاد قیمت تعادلی داریم، قیمت دستوری نداریم. قیمت تعادلی همواره در حال تغییر است و بازار میل دارد به سمت آن حرکت کند. وقتی دولت در روند قیمت‌گذاری دخالت می‌کند و قیمتی را ثابت می‌کند معمولا در حال انجام یک کنشگری سیاسی است و یک منطق پوپولیستی پشت آن است، اینکه دولت می‌گوید “اجازه نمی‌دهم قیمت فلان کالا گران شود” برای مردم یک موضع‌گیری مطلوب و دوست‌داشتنی است در حالی که منطق اقتصادی پشت آن نیست.