دنیای اقتصاد، گروه بازرگانی- خیلی وقت است که به دلیل کاهش توان قدرت خرید، بسیاری از مردم دیگر به کیفیت کالا و پوشاک اهمیتی نداده و بیشتر از هر چیزی، موضوع قیمت آن لباس برایشان مهم است؛ پوشاکی که اغلب نه از راه قانونی بلکه به صورت قاچاق وارد کشور شده و آسیبهایی جدی به اقتصاد و اشتغال ایران وارد کرده است.
در سالهای نه چندان دور، خراسان رضوی یکی از قطبهای تولید پوشاک کشور به شمار میرفت و تولیدات این استان از جایگاه خوبی در میان عرضهکنندگان پوشاک کشور برخوردار بود؛ اما رفته رفته با افزایش قاچاق در این زمینه، بازار به دست کالاهای چین و ترکیه افتاد و اغلب کالاهای بیکیفیت چینی و ارزانقیمت بخش عمده فروش را در اختیار گرفتهاند.
رضا سلیمان نوری*
نوزدهمین نوشتار از این سلسه یادداشتها را که هفته قبل تقدیم کردم به معرفی معروفترین آثار خطی برجای مانده از زبان پارتی یا همان پهلوی اشکانی به عنوان زبان اصلی رایج در ایران عهد حکومت اشکانیان اختصاص داشت. نوشتاری که وقتی در برخی سایت های مجازی منتشر شد، باعث شد تا موارد جالبتری از آثار خطی پهلوی اشکانی را بشناسم.
دوستی از اهالی فضای مجازی که هنوز توفیق زیارت حضوری وی را کسب نکردهام، توصیه کرد تا کمی بیشتر درباره حضور اشکانیان در منطقه جنوب خراسان بزرگ تحقیق کنم زیرا چند سنگ نوشته از آنان در این مکان باقی مانده است.
دنیای اقتصاد، سپهر استیری- خراسان رضوی به دلیل همجواری با دو کشور افغانستان و ترکمنستان و وجود مناطق ویژه اقتصادی سرخس و دوغارون در مرز این دو کشور، وجود گمرکات فعال در استان و داشتن تقاضای ۳۰ میلیونی به دلیل وجود جاذبههای گردشگری، بازار مناسبی را برای سرمایهگذاران داخلی و خارجی فراهم کرده است.
برای درک هرچه بهتر سرمایهگذاری در استان خراسان رضوی به سراغ «مرکز خدمات سرمایهگذاری خراسان رضوی» رفتهایم. این مرکز مانند سایر همتایان خود در دیگر استانها به ریاست استانداران و با استناد به ماده ۷ قانون اصل ۴۴ شکل گرفته است.
دنیای اقتصاد، سیدمهرداد امیرکلالی- یکی از اقدامات مهم مدیریتی و اقتصادی دولت در سال گذشته، احیاء مجدد سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور بود؛ وعدهای که حسن روحانی از زمان شروع مبارزات انتخاباتی خود داده بود و بالاخره بعد از گذشت حدود ۱۶ ماه از روی کارآمدن دولت، گامی عملی برای اجرایی شدن آن برداشته شد. سازمانی که حالا در سال ۱۳۹۴ اصلیترین گامها و اقدامات اجرایی برای بازگشایی مجدد آن برداشته خواهد شد.
سازمان «مدیریت و برنامهریزی کشور» که خود در سال ۷۹، از ادغام دو سازمان «امور اداری و استخدامی کشور» و سازمان «برنامه و بودجه» ایجاد شده بود، سال ۸۶ به دستور رئیس دولت نهم منحل شد و وظایفش را معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهوری برعهده گرفت.
دنیای اقتصاد، ناهید کاویانی- جلسه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی با حضور رئیس و اعضای کمیسیون صنایع و معادن و کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای اصل ۴۴ مجلس شورای اسلامی در محل اتاق بازرگانی خراسان رضوی برگزار شد.
لزوم برنامهریزی برای کشور براساس ویژگیهای هر استان، ضرورت تفویض اختیارات منطقهای و مسئولیت بیشتر برای استانداران، اجرای بومیسازی تولیدات، رفع مشکلات تامین مالی صنایع، حمایت دولت از بخش خصوصی و ارائه آمار واقعی در اقتصاد از جمله درخواستهای مطرح شده توسط رئیس اتاق و روسای برخی کمیسیونهای اتاق بازرگانی استان در این جلسه بود.
حسین متین راد*
آنچه بیش از هر نوع سفر هیأتهای تجاری در شرایط فعلی ضرورت دارد اتخاذ سیاست مشخص دیپلماسی اقتصادی است.
مولفههای اقتصادی جزئی از اهداف پنهان سیاستها و موضعگیریهای سیاسی است. در واقع دیپلماسی اقتصادی برای ارتقاء سطح تعاملات تجاری مهمترین اهداف سیاست خارجی کشورها را تشکیل میدهد.
حداقل از سال گذشته تاکنون بالغ بر ۱۰۰ هیأت و نزدیک به ۲۵۰۰ تاجر و فعال اقتصادی از کشورهای مختلف و در حدود ۹۰۰تاجر و بازرگان در قالب گروههای مختلف و با مجوز سازمان توسعه تجارت در سفر بودهاند.
دنیای اقتصاد، عماد نصرآبادی- تاریخ هر رشتهای از فعالیتهای بشری، از زمان معینی (معلوم)، یا تقریبا از دوره مشخصی آغاز میشود، اما تعیین کردن نقطههای آغاز یا همیشه ممکن نیست، یا بر سر آنها همیشه اتفاق نظر نیست.
نام سینما برای جهانیان با برادران لومیر و ادیسون پیوند خورده است؛ اشخاصی که برای این صنعت تلاش و پشتکار فراوانی داشتند و اولین تصاویر متحرک را به جهانیان نشان دادند. آنها میدانستند که این مدیوم وسیعتر خواهد شد و به همین دلیل دست از تلاش برنداشتند و آثار زیادی را در آن زمان تولید کردند.
عکس: دنیای اقتصاد/ حسین حسین زاده
دنیای اقتصاد، فاطمه رافع- ساختمان ساپکوی مشهد در روز ۱۹ شهریور ماه میزبان دوره آموزشی «تجزیه و تحلیل صورتهای مالی» بود که با همکاری روزنامه «دنیای اقتصاد» و «انجمن مدیران صنایع خراسان رضوی» برگزار شد.
«جریان وجوه نقد در چارچوب حسابداری مالی و حسابداری مدیریت»، «تجزیه و تحلیل صورتهای مالی در قالب نسبتهای نقدینگی»، «فعالیت اهرمی سودآوری و بازار» و «سود و زیان انباشته» از جمله سرفصلهای ارائه شده در این کارگاه بود که با حضور ۳۰ نفر از مدیران مالی و حسابداران شرکتها و صنایع استان برگزار شد.
امیر شهلا* کمپین تحریم خودروهای داخلی، نه به قوت قبل، اما همچنان فعال است و در سایه این تحریم، خودروسازان چینی، همچنان مشغول فروختن خودروهای شان هستند. چرا خودروسازان چینی را مثال میزنم؟
چون مخاطب کمپین مذکور، افرادی هستند که میخواهند از «ایران خودرو» و «سایپا» بخرند و از آن جا که متوسط قیمت خودروهای داخلی، ٣٠-٤٠میلیون تومان بیشتر نیست، در صورت متقاعدشدن برای تحریم خودروی ایرانی، پولشان فقط به ماشینهای کشور دوست و برادر، چین قد میدهد. اجازه بدهید با چند پرسش شروع کنم: اول: تحریمیها، صنعت خودروسازی کشور را با کدام صنعت دیگر داخلی مقایسه میکنند که از بیکیفیتیاش گلایه دارند؟ به عبارت دیگر، دوستان تحریمی، کدام یک از صنایع کشور، نظیر صنایع غذایی، نساجی، پوشاک، پتروشیمی، کانی و معدنی، بستهبندی، خدمات فنی/ مهندسی، کشاورزی و .
در بیانیهای از سوی استانداری خراسانرضوی: چارچوب استمرار فعالیت شرکت پدیده مشخص شد
تسنیم- چارچوب مشخصی برای اخذ مجوزهای لازم و استمرار فعالیت شرکت پدیده مشخص شد.
با هدف حل مشکلات شرکت پدیده و حمایت از حقوق سهامداران، با پیگیری ستاد تدبیر و ساماندهی موسسات مالی و شرکتهای سرمایهگذاری استان، مجوزهای لازم برای سیر مراحل قانونی فعالیتهای پدیده از مراجع ذیصلاح ملی اخذ و با هماهنگی مقامات قضایی در جلسهای که با حضور مدیران شرکت برگزار شد؛ به آنان ابلاغ شد.
طبق این مصوبات که به دستگاههای اجرایی مرتبط ابلاغ شده؛ مدیران این شرکت ملزم شدند تا نسبت به اخذ مجوزهای لازم اقدام و در چارچوب مصوبات ابلاغی و رعایت ضوابط و مقررات فعالیت کنند و مطالبات سهامداران را در زمانبندی مشخصشده پاسخ دهند.
هادی پژوهش
علىمحمد شریفالدوله کاشانی در کاشان متولد شد و در مدرسه علوم سیاسى تهران به تحصیل پرداخت. به سال ۱۳۲۴ ش قنسول بادکوبه شد و در دوره مشروطیت کارگزار رشت بود و برای مدتی کفالت وزارت جنگ را برعهده داشت.
وى حکومتهاى کردستان، گروس، بروجرد، لرستان آذربایجان و خوزستان را عهدهدار گردید و در سال ۱۳۰۳ شمسی با سمت استاندار خراسان راهی مشهد شد و تا اواخر سال ۱۳۰۵ خورشیدی در سمت خود باقی بود. شریفالدوله آخرین استاندار حکم گرفته قاجاری در خراسان است. در سال ۱۳۰۴ با مقدماتی که از قبل فراهم شده بود مجلس شورای ملی با اکثریت ۸۰ رای از ۸۵ نفر حاضر در مجلس که به ریاست سید محمد تدین بیرجندی نائب رئیس مجلس اداره میشد با تصویب ماده واحدهای رای به تغییر سلطنت از قاجاریه به پهلوی با تغییر مواد ۳۶ و ۳۷ و ۳۸ و ۴۰ متمم قانون اساسی مشروطیت داد و رضاخان میرپنج معروف به سردار سپه به عنوان بنیانگذار سلسله پهلوی شد.
علی رزاقی بهار*
پروژه سینمایی محمد رسول الله بزرگترین پروژه تاریخ سینمای ایران با هزینه تقریبی ١١٦ میلیاردی به پایان رسید و تصاویر فیلم سه ساعتی مجید مجیدی کارگردان صاحبسبک ایرانی این روزها بر روی پرده سینماهای کشور دیده میشود.
فیلمی که طبیعتا انتقادها و حمایت های بسیاری را تاکنون و نه تنها در ایران بلکه در سراسر جهان به جهت برداشتهای تاریخی متفاوت از ١٢ سال اول زندگی حضرت محمد (ص) برانگیخته است.
اولین پروژه بینالمللی سینمای ایران، فارغ از موفقیت، یک امتیاز بزرگ دارد و آن هم ورود ایران به جغرافیای سینمایی جهان، یعنی ساخت فیلمی با استاندارهای تکنیکی بالا و صرف هزینههای هالیوودی- بالیوودی که خود یک موفقیت برای سینمای ایران است.
دنیای اقتصاد- مجموعة منحصر به فردی شامل ۲۰۰ برگ سند تجاری، مبایعهنامه، وصیتنامه، قبالهنامه و مصالحهنامه مربوط به شهر یزد و متعلق به دورة قاجار و پهلوی، توسط آقای «علی اناری مرادی» شهروند یزدی به مرکز اسناد آستان قدس رضوی اهدا شد.
نکات مهمی در زمینههای اقتصادی، تجاری، سیاسی، اجتماعی و هویت و تاریخ محلی از دل این اسناد استخراج میشود و موارد شاخص در این مجموعه، اسناد شرعی است که شامل مبایعهنامهها، مصالحهنامهها، وکالتنامهها و شهادتنامههاست. نحوة ادارة مدرسة اسلامیة اردکان در دورة قاجار، وضعیت گمرکات و روابط با تجار به ویژه تجار یزدی، اعلام اسامی تحصن کنندگان معترض به انتخابات مجلس پانزدهم در یزد در دورة پهلوی دوم، مسائل کشاورزی همچون تعمیر و لایروبی قنوات و انجام اصلاحات، از جملة موارد مهم در این اسناد است.
مزدا نوبری*
در یادداشتهای قبلی پس از مروری بر ویژگیهای معماری تاریخی و فضاهای عمومی، بهعنوان بسترهایی برای بالندگی دوسویه اقتصاد و فرهنگ؛ نکاتی را ذکر کردیم و در این قسمت، حوزهای دیگر از توجه در معماری را بهعنوان نگرشی موثر در پویایی همزمان اقتصاد، بررسی میکنیم.
گستره سوم؛ معماری فضاهای مسکونی
معماری مسکونی از آنجا که فضای محیطی کوچکترین واحد اجتماعی(خانواده) را دربرمیگیرد و در ارتباطی مستقیم با مبانی اقتصادی و سرمایهای همین واحد اجتماعی تعریف میشود، ملموسترین و موثرترین نوع ارتباط یاد شده را برقرار نموده و از مصادیق بارز نکاتی است که تا بهحال به آن اشاره داشتهایم.
احمد ناصری روز ملی سینما روز به خاطر آوردن و خاطره بازی است؛ میشود با هر سن و سالی گوشه ای تکیه کرد و به گذشته نگاهی انداخت و آهی کشید. آه از روزهای رفته و خاطرات فیلم های کوچک و بزرگ.
«فرمان» ی که با نگاه جدی و غریب در بیمارستان قدم میزند و به سمت مادر پیر میرود و او را به آغوش میگیرد. فرمان پناهگاه مادر است و پناهگاه یعنی چیزی به نام سینما و تاثیرگذاری آن. همین حجم تاثیرگذاری است که ما را همراه میکند و تنفرمان را نسبت به متجاوزان نشان میدهد. هرچند یار و قهرمان دشنه بخورد و آه مردانگیاش دل بیننده را به درد آورد و قیصر_ برادر کوچک تر و قهرمان قصه ما را_ با زجر و ناتوانی صدا بزند.
پانزدهم شهریور، در چهارمین روز بازارچه نیکوکاری خیر و خرید همدم، فیلم سینمایی «یحیی سکوت نکرد» با حضور فاطمه معتمدآریا اکران و با استقبالی گرمی روبهرو شد.
در ادامه مراسم این شب، بخش ویژه همت عالی با حضور هنرمندانی چون فاطمه معتمدآریا، علی صالحی، محسن افشانی، صادق مرادی و جمعی از اعضای تیم سیاه جامگان خراسان برگزار و تعدادی فرشینه، گلیم و تابلو به بالاترین قیمت به خیران و همشهریان نیکوکار حاضر در سالن و به نفع موسسه خیریه همدم فروخته شد.