ایران در آستانه عصری تازه

در شرایطی که گمانه‌زنی‌ها درباره بازگشت کمپین فشار حداکثری ترامپ افزایش یافته، در ایران دو گفتمان رویاروی هم تعریف شده؛ گفتمانی که بر مقاومت در برابر آمریکا تاکید دارد و گفتمانی که خواهان توسل به دیپلماسی و بازگشت به میز مذاکره جهت عبور از بحران اقتصادی حاکم است. استراتژی ایران در ارتباط با آمریکا ماحصل پیروز این زورآزمایی است.

مدرن دیپلماسی با انتشار یادداشتی مدعی شد، ایران که از دیرباز بازیگر محوری در خاورمیانه بوده، در مدیریت سیاست‌های داخلی و خارجی خود با چالش‌هایی روبرو است. توسل به رویکردی معتدل به ویژه در مواجهه با مواضع جنگ دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده که به نظر می‌رسد کمپین «فشار حداکثری» را در اولویت قرار داده، پیچیدگی‌های حاکم را بیشتر کرده است.

به ادعای این نشریه، بازگشت دونالد ترامپ ایران را درگیر پارادوکس کرده است. در حالی که ترامپ در باب عدم تمایلش به درگیری‌های نظامی طولانی مدت ایالات متحده در خاورمیانه می‌گوید، دولت او فشارهای اقتصادی و دیپلماتیک بی‌امان بر تهران را در اولویت قرار داد.

خروج از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) و اعمال مجدد تحریم‌های فلج‌کننده نشانه‌های استراتژی «فشار حداکثری» ترامپ در دوران نخست ریاستش بود. با این حال، ترامپ از رویارویی مستقیم نظامی، حتی پس از حوادث تشدیدکننده ای مانند سرنگونی پهپاد آمریکایی توسط ایران در سال 2019 و حملات به تاسیسات نفتی عربستان، که ایالات متحده آن را به حوثی‌ها، نیروی حامی ایران نسبت داد، اجتناب کرد. این محدودیت حکایت از تمرکز ترامپ بر اهرم فشار از طریق ابزارهای اقتصادی و دیپلماتیک به جای جنگ داشت.

برای ایران، این یک چالش دوگانه ایجاد کرد؛ پرداختن به اثرات محسوس تحریم‌ها و در عین حال تفسیر سیگنال‌های چندگانه رئیس‌جمهور ایالات متحده در مورد اقدام نظامی. در چنین شرایطی جناح‌های مختلف در ایران، دو تفسیر از استراتژی ترامپ دارند، گروهی می‌گویند این رویکرد فرصت است و گروهی دیگر می‌گویند تهدید است.

مشروح این گزارش را در اقتصادنیوز با تیتر «ایران در آستانه عصری تازه؛ بازگشت ترامپ و معمای ۲ گفتمان برای پزشکیان/ مذاکرات هسته‌ای احیا می‌شود؟» بخوانید. 

 

 

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.