آمریکا با خاورمیانه جدید چه میکند؟
در آستانه ورود ترامپ به کاخ سفید، تحلیلگران در باب استراتژی او در ارتباط با ایران گمانهزنیهایی را مطرح کردهاند. گروهی میگویند که ترامپ کمپین فشار حداکثری را در اولویت قرار میدهد، در حالی که گروهی دیگر بر این باورند که هزینههای توسل به چنین استراتژی بسیار بالاست و از آنجایی که ترامپ به دنبال معامله است، حاضر نخواهد بود متحمل چنین هزینههایی شود.
نشریه هیل با انتشار یادداشتی مدعی شد، دونالد ترامپ بازگشته و بعید نیست برای جلوگیری از صادرات نفت ایران کمپین فشار حداکثری را بازگرداند. با این همه معادلات سال جاری با سالهای ۲۰۱۵ و ۲۰۱۸ متفاوت است.
به ادعای هیل، حمایت آمریکا از کمپینهای اسرائیل علیه مردم فلسطین و لبنان، حمایت محلی از سیاستهای این بازیگر را کاهش داده است، همزمان بسیاری از پایتختهای خاورمیانه در مورد «فشار حداکثری» تردید دارند و احساس میکنند که این امر باعث افزایش تنشهای منطقهای خواهد شد.
ترامپ با خاورمیانهای متفاوت روبرو است
نشریه هیل در ادامه یادداشت ادعاییاش آورد، عربستان سعودی و ایران از سال ۲۰۲۳، زمانی که برای از سرگیری روابط به توافق رسیدند، به هم نزدیک شدهاند. ولیعهد عربستان اخیرا با رئیس جمهور جدید ایران رایزنی داشت و روسای نظامی آنها ماه گذشته مذاکرات دفاعی برگزار کردند و به دنبال ارتقای روابط اقتصادیشان هستند.
به نوشته این نشریه، امروز معادلات بازار نفت نیز از سال ۲۰۱۸ متفاوت است. براساس گزارش آرگوس مدیا، صادرات نفت ایران که در نیمه دوم سالهای ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ به دلیل تحریمهای دوران ترامپ به زیر ۵۰۰ هزار بشکه در روز رسیده بود، اما از سال ۲۰۲۱ افزایش یافته و از آن زمان هر سال رشد دارد.
مسعود پزشکیان رئیس جمهوری ایران پس از پیروزی، برنامه خود را در قاب «پیام من به دنیای جدید» اعلام کرد و قصد خود را برای تقویت روابط با همسایگان این کشور اعلام کرد. او بر نیاز به یک "منطقه قوی" تاکید کرد، گفت که به "گفتگوی سازنده" با اروپا امیدوار است، از توافق هستهای دولت اوباما با ایران انتقاد کرد و از واشنگتن خواست با واقعیت کنار بیاید.
مشروح این گزارش را در اقتصادنیوز با تیتر «ترامپ و معمای ایران/ همصدایی ایران با عربستان، امارات و قطر؛ آمریکا با خاورمیانه جدید چه میکند؟» بخوانید.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.