دنیای اقتصاد: صنعت خودرو در جهان سال ۲۰۱۷ را در حالی شروع میکند که برنامه منتشر شده از سوی خودروسازان بزرگ جهان نشان میدهد که یک چرخش معنیدار در شیوه سرمایهگذاری آنها رخ میدهد. در این سال شاهد سرمایهگذاری بیشتر روی فناوری به ویژه خودروهای خودران خواهیم بود. این تغییر شیوه سرمایهگذاری تبعاتی در عرضه خودرو خواهد داشت که الزاما هم مثبت نیستند. با این همه چشمانداز کلی تولید خودرو در جهان مثبت بوده و گمان میرود که برای نخستین بار تولید خودروها شخصی در جهان از مرز ۱۰۰ میلیون دستگاه عبور کند.
دنیای اقتصاد: نسل جدید کراساوورهای میدسایز در راه است. دیگر باید فاتحه آن قانونی را که میگفت بهترین شاسیبلندهای سایز متوسط ساخت آلمان هستند، خواند. حالا شاهد ظهور محصولات موفقی از آمریکا، ژاپن و حتی کرهجنوبی هستیم. فورد به نمایندگی از یانکیها، ویرایش جدیدی از «اِج» خود را راهی میدان کرده است. نیسان کهنهکار از کشور آفتاب تابان مورانوی فیسلیفت را آورده است و در اوج تعجب میبینیم که هیوندای آسیایی بهقدری قدرتمند شده است که سانتافه خود را برای رویارویی با بزرگان تدارک دیده است.
امنیت و حفظ جان افراد سرشناس باعث شده است تا خودروسازان محصولاتی را برای ضدگلوله شدن طراحی کنند یا شرایط را برای این کار فراهم کنند. خودروهایی که ضدگلوله میشوند براساس دستورالعملهای خاصی بهصورت کاملا حرفهای تغییر داده میشوند و مواد و آلیاژهای مستحکمی به درون اسکلت این خودروها تزریق میشود تا بتوانند در برابر انفجارها و مینهای ضدخودرو مقاومت کرده و حفاظت لازم را از سرنشینان خودرو بهجا آورند. تمام بخشهای خودرو مخصوصا بخشهایی که حیاتی هستند بازنگری میشوند و تغییراتی در آنها داده میشود تا بتوانند در برابر حملات شهری و حتی در برخی موارد سنگین از جان سرنشینان حفاظت کنند.
بنز بهتر است یا بامو؟ احتمالا بارها به این سوال فکر کردهاید و حتی سعی کردهاید به آن پاسخ دهید. فارغ از اینکه واقعا کدام یک خودروی برتر هستند باید کمی در روند ساخت این دو برند دقت کنید و به دنبال بررسی محصول به محصول باشید تا یک جواب کلی برای این سوال سخت پیدا کنید. اما فضایی که در ذهن علاقهمندان به خودرو در مورد این دو برند وجود دارد حاکی از این است که BMW خودروی جوانپسندتری است. انگار ذات اسپرت این خودرو کار خودش را کرده و حتی در ایران هم انتخاب اول آنهایی که دستی در بازار تیونینگ و تقویت خودروها دارند به سمت بامو گرایش دارد.
هنوز هم تصور میشود که اسطورههای فولسایز دنیای لوکسها همان آلمانهای سنتی هستند. یعنی مرسدسبنز Sکلاس، بامو سری ۷ و آئودی A۸. البته تا همین سال جاری میلادی که روزهای آخرش را سپری میکنیم نیز، این سه به تنهایی در دنیای خود ساختهشان پادشاهی میکردند. ژاپنیها که اساسا جرات حضور در این میدان را ندارند. طبیعی است که آبی هم از کرهایها گرم نمیشود. انگلیسیها نیز ترجیح میدهند سیاست محافظهکاریشان را حفظ کنند. تنها خودروسازان آمریکایی باقی میمانند. تازه اینطور به نظر میآمد که آنها بعد از کادیلاک فلیتوود دیگر میلی به حضور در این حوزه را نداشته باشند.
پسر مرسدس بنز با قهرمانی خود در فصل ۲۰۱۶ مسابقات فرمول یک انگار به همه آرزوهای خود رسید. آنجا که بعد از پایین آمدن از سکوی قهرمانی خبر خداحافظیاش را هم اعلام کرد. این شوکآورترین خداحافظی یک راننده فرمول یک بود. در آخرین فصل از این مسابقات ۲۰۱۶ که در ابوظبی انجام شد ۲۲ ماشین حضور داشتند که شامل تیم جدید Haas هم میشده است. رنو هم بعد از چهار سال غیبت به این رقابتها بازگشت تا بتواند جایگاه خود را در میان تیمهای حاضر پیدا کند. در آخرین دوره از این فصل نیکو رزبرگ توانست با پیشی گرفتن از هم تیمی معروفش لوئیس همیلتون در تیم مرسدس بنز به مقام قهرمانی برسد.
دنیای اقتصاد: انتخاب یک خودرو از میان گزینههای موجود در بازار شاید یکی از دشوارترین خریدهای ممکن باشد؛ چراکه اغلب باید بانگاهی بلندمدت به ماجرا نگریست. در این میان برخی هم هستند که با سرعت بیشتری خودروی خود را عوض میکنند. آنها نیز همیشه دوست دارند بدانند که خودروهای جدید کدام هستند و تفاوتها و شباهتهای آنها با خودروی کنونیشان چیست. در بازار روبه رشد خودرو ایران چه از نظر تنوع مدل و چه از نظر افزایش خریدار مساله انتخاب خودرو، روز به روز اهمیت بیشتری پیدا میکند.
پرسیدن این سوال که در سال ۲۰۱۷ صنعت خودرو چه تغییری میکند موضوعی است که ممکن است کمتر به آن توجه شود، چرا که معمولا کارشناسان دوست دارند به افقهای دورتر نگاه کنند و در بازههای ۵ یا ۱۰ ساله پیشبینیهای خود را از تحرکات خودروسازان اعلام کنند. خودروسازی از جمله صنایعی که همه چیز را در خود میبلعد و جای میدهد. دنیای مد و رنگها، علوم کامپیوتری، ارتباطات، مهندسی مکانیک، زیبایی شناختی و هنرهای زیبا، هوا و فضا، فیزیک و بسیاری از علوم دیگر در خودروسازی نقش فعال و پویایی دارند. پیشرفت سریع این علوم روی این صنعت هم اثرات خود را میگذارد.
چشمانداز تولید خودرو در سال ۲۰۱۷ مثبت است. تا آنجا که انتظار میرود برای نخستین بار تولید خودروهای شخصی از مرز ۱۰۰ میلیون دستگاه عبور کند. این یک اتفاق بسیار خوب برای صنعت خودرو جهان خواهد بود. چراکه نشان میدهد بازارهای جدید در حال تبدیل شدن به بازارهای پایدار برای خودرو هستند.
چند عامل در ارائه این پیشبینی از رونق گرفتن خودروسازی در سال آینده دخیل هستند. یکی از مهمترین عوامل تغییر استراتژیهایی است که در سه سال اخیر در رفتار خودروسازان ایجاد شده است و اکنون اثر خود را بر تولید و فروش خودروها گذاشته است.
سال ۲۰۱۷ در حالی برای صنعت خودرو جهان از راه میرسد که در این سال شاهد یک چرخش در نوع سرمایهگذاری شرکتهای بزرگ هستیم. برنامه منتشر شده از سوی چند شرکت بزرگ همچون مرسدس بنز، آئودی، فولکس واگن و جنرالموتورز نشان میدهد که آنها سرمایهگذاری خود را روی پروژههای فناورانه در این سال افزایش خواهند داد. سال ۲۰۱۷ اولین سال از سه سال توفانی برای صنعت خودرو خواهد بود. چرا که آنها باید تلاشهایی که از دو سال قبل بهطور جدی آغاز شد را در این سه سال به ثمر رسانده و آماده عرضه خودروهای خودران در سال ۲۰۲۰ شوند.
فناوریهای جدید این امکان را به افراد دارای معلولیت داده است که بتوانند با معلولیتهای شدید جسمی حرکتی هم رانندگی کنند. این افراد به دلیل محدودیتهایی که دارند نیاز به استفاده از خودروهایی با امکانات خاص دارند. برای حفظ استقلال حرکتی، آنها عموما به سراغ مینی ونهایی میروند که به سطح شیبدار (رمپ) مجهز هستند که به صورت برقی یا هیدرولیکی فعال میشوند و اختلاف سطح خودرو و جاده را بر طرف میکنند. داشتن ارتفاع مناسب در سقف خودرو و داشتن رمپ تنها یکی از امکانات حیاتی و اولیه در خودروهایی است که مورد استفاده معلولین قرار میگیرد.
فناوری در خودروهای برقی حرف اول را میزند و خودروسازانی که توانستهاند وارد این بخش شوند زیرساختهای فنی بالایی دارند. رسیدن به تولید انبوه تنها ملاکی است که میتوان گفت یک محصول تجاریسازی شده است و در حالحاضر خودروهای محدودی از نظر تنوع در بازار خودروهای سبز در تردد هستند و معروفترین آنها ساختههای شرکت تسلا موتورز است. رسیدن به سرعتهای بالا در دستور کار برخی شرکتها قرار گرفته است که به برقیسازی روی آوردهاند. محصولات این شرکتها قرار است ابر خودروهایی دوستدار محیط زیست باشند اما سوالی که همواره مطرح میشود این است که آیا سوپراسپرتهای برقی یک نیاز است؟ و این خودروها تا چه حد میتوانند در این بخش جذاب به نظر برسند.
یکی از دلایلی که در کشورهای توسعه یافته خودروهای برقی در حال رشد فروش هستند، امکان ایجاد سریع زیرساختهای موردنیاز است. منظور از زیرساختها وجود مراکز شارژ سریع است و این در حالی است که امکان شارژ معمولی در هر جایی امکانپذیر است و میتوان خودروی برقی خود را در پارکینگ منزل هم شارژ کرد، هر چند این نوع شارژ شدن مدت زمان زیادی را نیاز دارد اما در شارژ سریع در مدت ۳۰ دقیقه باتری خودروها تا ۸۰ درصد شارژ میشوند که به اندازه یک استراحت و صرف چای است. خودروهای برقی موجود بین ۳۰ تا ۱۰۰ کیلووات برق را در خود ذخیره میکنند که این مقدار برق واقعا زیادی است.
چراغهای لیزری این روزها بهتدریج در حال افزایش هستند و بعد از بامو و آئودی، مرسدس بنز به سراغ منبع تولید نور جدیدی رفته است که رقیبی برای چراغهای لیزری خواهد بود و گفته میشود مزایای زیادی نسبت به نورهای الایدی و لیزری دارد و بهعنوان نور دیجیتال معرفی شده است. یکی از مزیتهای چراغهای لیزری مصرف انرژی کمتر نسبت به الایدی است و نور یکدست و سفیدی که برای دید شب مناسب است از این چراغهای مدرن تولید میشود که برای رانندههای روبهرویی و حیات وحش خطری ندارد.
نوری که از چراغهای لیزری تولید میشود روشنتر از الایدی است و این موضوع باعث افزایش دید راننده و در نتیجه افزایش ایمنی میشود.
از گوشه و کنار خبرهایی به گوش میرسد که باواریاییها در حال کار روی جدیدترین شاسیبلند خود یعنی X۲ هستند. خودرویی که طبق برنامهها باید تا پیش از آغاز سال ۲۰۱۸ میلادی وارد بازار شود. در همین راستا، یکی از طراحان مشهور اقدام به انتشار تصاویری کرده که گفته میشود چهره نهایی ایکس۲ را فاش کرده است. نسخه جدید بامو به احتمال زیاد با یک تغییر اساسی در زبان گرافیکیاش تولید میشود. این را میتوان از تغییر در فرم جلوپنجره، سپرها، هواکشها و مهمتر از همه چراغها نیز مشاهده کرد. خودروی فوق نمیتواند چندان دور از واقعیت باشد، چراکه پیشتر نسخه کانسپت آن در نمایشگاه پاریس رونمایی شده بود و همین ساختار را نمایش داده بود.
کمپانی ایتالیایی-آمریکایی فیات-کرایسلر بهصورت رسمی طی بیانیهای اعلام کرد که قصد دارد تولید سواری سدان Chrysler ۲۰۰ را متوقف کند. باید اعتراف کرد که این یکی از ناموفقترین پروژههای طرف آمریکایی بوده است. چراکه تولید آن حتی به ۷ سال نیز نرسید. این اقدام به دلیل کاهش هزینهها صورت گرفته است. درضمن مسوولیت پر کردن فضای خالی ناشی از حذف این خودرو را دوج دارت (از زیرمجموعههای کرایسلر) به عهده میگیرد. کرایسلر ۲۰۰ در سال ۲۰۱۰ رونمایی شد و نسل اول آن با عنوان مدل ۲۰۱۱ به بازار آمد. این خودرو قرار بود با تویوتا کمری، نیسان آلتیما، هوندا آکورد، مزدا۶، فولکسواگن پاسات، شورولت مالیبو و فورد فیوژن رقابت کند.
تویوتا قول داده است که فیسلیفت جدید سدان محبوب خود Camry را در نمایشگاه دیترویت رونمایی میکند. یعنی قرار است که ژاپنیها در نخستین نمایشگاه سال آینده خودرویی را معرفی کنند که فقط چهرهاش تغییر کرده و خبری از دستکاری پیشرانه، سیستم تعلیق، جعبهدنده و انتقال قدرت آن نیست. تویوتا به سبک و سیاق همیشگیاش تا پیش از رونمایی رسمی، اقدام به انتشار تصاویر ناقص از قسمتهای اصلی خودرو میکند. آخرین تیزر منتشر شده، نمایی است از قسمت عقب خودرو که چراغهایی فضایی با زوایای تند و تیز بدنه را نشان میدهند.
کوچکترین هاچبک فورد، با یکی از قویترین پیشرانههایش خواهد آمد. فیستای جدید با تغییراتی معقول در ظاهرش بازگشته است. بهویژه چراغهایی که حالا کمی دوستانهتر شدهاند. فیستای جدید علاوه بر رنگبندیهایی که پیشتر ندیده بودیم، این خودرو مجهز به یک پیشرانه قدرتمندتر ۱ لیتری سه سیلندر توربوشارژ به قدرت ۲۰۰ اسببخار است. این یعنی بالاترین میزان نیرویی که فورد توانسته از یک بلوک ۱۰۰۰ سیسی بیرون بکشد. پیش از این شاهد خروجی ۱۳۸ اسببخاری از این موتور بودیم. این هاچبک ریزاندام میتواند با همین خروجی صفر تا صد را در ۵/ ۶ ثانیه بپیماید.
پلیس سوئد اگرچه سابقه طولانی در استفاده از خودروهای ولوو در ناوگان خود دارد ولی برای اولینبار سراغ مدل ۲۰۱۷ استیشن V۹۰ رفته است. به گفته پلیس، این محصول بالاترین امتیاز را از نظر کارآیی در مانورها به دست آورده است. به نظر میرسد در صورت اتمام آزمایشهای جادهای، V۹۰ جانشین شاسیبلند فعلی پلیس یعنی XC۷۰ شود. دپارتمان مهندسی پلیس سوئد در حال حاضر ۹ امتیاز از ۱۰ امتیاز را به وی۹۰ اعطا کرده است. اصلیترین دلیل موفقیت این استیشن، پلتفرم حرفهای آن است که روی سواری اسپرت S۹۰ اجرا شده است.
تنها دو هفته بعد از قهرمانی راننده تیم بامو در مسابقات «بهترین توررهای آلمان» موسوم به DTM، شرکت، ویرایش شهری خودروی برنده را نیز به تیراژی محدود برای رانندههای حرفهای آماده کرد. این خودرو همان M۴ DTM CE (ویرایش قهرمانان) است که با رنگبندی منحصر به فرد بامو امپاور راهی خیابان شده است. ام۴ فوق برای حضور در خیابان مجبور بوده بخشهای عمدهای از مباحث ایمنی خود را نسبت به خودروی مسابقهای تغییر دهد تا مجوزهای لازم را اخذ کند. دلیل اصلی شرکت برای عرضه زودهنگام خودروی فوق، فروش فوقالعاده نسخه جیتیاس این خودرو بوده است.
درست بعد از رونمایی از آخرین ویرایش «مشکیپوش» رولزرویس Wraith، جدیترین رقیب هموطنش یعنی بنتلی نیز دست به کار شد و یک نسخه استثنایی را روی سدان مولسان خود اجرا کرد. این خودرو که ویرایش بامفورد نام دارد به افتخار طراح مشهور زیورآلات و ساعتهای لوکس «جورج بامفورد» تولید شده است. رنگ مشکی منحصر به فردی که روی بدنه آن پاشیده شده، یکی از پیچیدهترین ترکیبهای شیمیایی را دارد. به همین خاطر است که در هر ساعت از شبانه روز بر حسب نوع تابش آفتاب، یک نوع بازتاب خاص را دارد. تریم مشکی را میتوان به خوبی در داخل کابین و روی صندلیها، داشبورد، کنسول و حتی شیشهها نیز مشاهده کرد.
بخش موتور اسپرت خودروساز نامدار کرهای، شرکتکننده خود در مسابقات سال آینده WRC (قهرمانی رالی دنیا) را معرفی کرد. مانند سالهای گذشته هاچبک آی۲۰ بهعنوان خودروی اصلی هیوندای انتخاب شده است. خودرویی که برای رقابت با تیمهای قدرتمندی مانند تویوتا، فورد، بامو و سیتروئن اظهار آمادگی کرده است. گفته میشود این قویترین ویرایش تمام تاریخ تولید این هاچبک است. بدون اشاره به حجم موتور تنها میدانیم که توان خروجیاش از ۳۰۰ به ۳۸۰ اسببخار افزایش پیدا کرده است. اضافه شدن هواکشهای پرتعداد در کاپوت و حتی سقف، نشان از افزایش توان حرارتی پیشرانه میدهد.
هنوز حتی یک ماه از رونمایی ویرایش ۲۰۱۷ جیپ رنگلر روبیکان نمیگذرد که این استاد آفرودسازی یک ویرایش ویژه را روی تیپ JK همین خودرو اجرا کرد. این پرکاریهای جیپ به دلیل نزدیک شدن به پایان تولید رنگلر عنوان شده است. نسخه جدید با تغییراتی چشمگیر در بدنه و کابین وارد بازی خواهد شد. استفاده از ضربهگیرهای سنتی در چهار طرف خودرو، سپرهای فولادی، جلوپنجره مات و چراغهای زنون و البته مهمتر از همه رنگهای ساختارشکنانه قرمز، آبی و سبز تحول خوبی در ظاهر سنتی آن دادهاند. گفته میشود قیمت پایه جیپ رنگلر فوق ۳۷ هزار دلار و قیمت نسخه نهایی آن ۴۱ هزار دلار است.
تیونر آرامی که تخصص اصلیاش کار روی محصولات مرسدسبنز است، بعد از یک خواب طولانیمدت زمستانی، پروژه جدید خود را به ویرایش جدید Eکلاس اختصاص داد. این یک اقدام بسیار ریسکی از سوی تیونر فوق بود، چراکه سدان جدید آلمانها با ظاهری کاملا سنگین و باوقار، سنخیتی با دنیای جوانها ندارد، البته لورینسر نیز با هوشیاری تمام با بهرهگیری از یک رنگ فیلی مات و رینگهای بسیار زیبا، از این تضاد حداکثر بهره را برده است. شاید در ظاهر آنقدرها به چشم نیاید ولی این خودرو به طرز گستردهای از فیبر کربن استفاده کرده است.
سوپراسپرت تمامنشدنی فورد، باز هم به صدر اخبار بازگشت. ماستنگ جدید آمریکاییها با ویرایش بلو ادیشن بار دیگر برای کاماروی رقیب خطرساز شده است. این یکی از معدود دفعاتی است که فورد از یک تریم رنگی برای نامگذاری خودروهایش استفاده میکند. پیش از این آلمانها در استفاده از اسم مشکی پیشتاز بودهاند. یکی از زیباترین جلوههای بصری این عضلانی زیبا، محو شدن تدریجی دو خط اسپرت روی بدنه آن است. ریزهکاریهای جذابی را میتوان داخل کابین مشاهده کرد که درون آنها از رنگ آبی استفاده شده است. با بهرهگیری از هواکشهای شرکت K&N محصول جدید توانسته از همان پیشرانه ۵ لیتری هشت سیلندر خود ۴۴۸ اسببخار نیرو بیرون بکشد.
اینطور به نظر میرسد که مکلارن به سقف قدرت کوپه ۵۷۰S خود رسیده است، اما این به این معنی نیست که این خودرو به سقف تواناییاش دست پیدا کرده باشد. شرکت با معرفی نسخه «ترک پک» که در حقیقت ویرایش شهری با پکیج مخصوص پیست است، بار دیگرسوپراسپرت مدرن انگلیسیها را برای دیگران معنی کرد. استفاده جنونآمیز از فیبر کربن کاری کرده است که چیزی حدود ۲۵ کیلوگرم از وزن آن کاسته شود. حالا ۵۷۰ اس را با وزن تنها ۳/ ۱ تنی میبینیم. این یعنی پیمودن شتاب صفر تا ۲۰۰ در۴/ ۹ ثانیه و رسیدن به سرعت نهایی ۳۲۸ کیلومتر در ساعتی.
چهارمین راند از سری مسابقات دریفت قهرمانی کشور در پیست اتومبیلرانی تهران برگزار شد. این مسابقه در شرایطی برگزار شد که تهران هوای بسیار سردی را تجربه میکرد. شرکتکنندگان در این دور از مسابقات بهرغم هوای زیر صفر پیست آزادی تهران، در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه به گرمی تمرین کردند تا تنور مسابقه در روز جمعه گرم شود. جالب آنکه در شرایطی که هوای تهران در روز جمعه صبح حتی به منفی ۶ درجه هم رسیده بود، باز هم تماشاگران و علاقهمندان مسابقات دریفت هیجان مسابقه را به تختخواب گرم و نرم ترجیح دادند و به پیست آزادی آمدند.
کامیونها نقش مهمی در حمل کالا و اقتصاد دارند. این خودروهای بزرگ و قدرتمند با استفاده از جدیدترین فناوریهای موجود، امنیت در رانندگی وعبور و مرور را افزایش دادهاند اما در میان شرکتهای کامیونساز نیکولا نامی کاملا تازهوارد و نوظهور است که بسیاری از کارشناسان ادعاهای این شرکت را بیاساس خوانده بودند چراکه بسیار دور از ذهن بودند. این شرکت بالاخره بعد از یک سال انتشار تصاویر کامپیوتری، خودرو واقعی خود را رونمایی کرد.
این کامیون تریلر هیبریدی با جذب سرمایه و معرفی محصولی به شکل گرافیکی پا به عرصه کامیونهای کشنده گذاشته است که در خبرهای اولیه گفته شده است که ۲ هزار اسببخار قدرت دارد.
کادیلاک با معرفی خودرویی مسابقهای با نامی عجیب خبرساز شده است، چراکه این خودروساز عادت به چنین کاری ندارد. نامی که برای این خودرو انتخاب شده DPI-V. R است اما موضوعی که اهمیت بیشتری دارد قدرت موتور ۸ سیلندر آن است که به ۶۰۰ اسب بخار میرسد. در حالی این خودرو با موتور ۲/ ۶ لیتری معرفی شده که مزدا از موتور ۲ لیتری و چهار سیلندر با قدرت ۶۰۰ اسب بخار رونمایی کرده است. این کار کادیلاک در ادامه همان سنت قبلی خود بوده که موتورهای تنفس طبیعی با حجم بالا را به زیر کاپوت خودروهایش آورده است. در حالی که مزدا مانند بسیاری دیگر از خودروسازان این روزها به سراغ استفاده از توربوشارژر رفته است.