سال ۲۰۱۷ در حالی برای صنعت خودرو جهان از راه می‌رسد که در این سال شاهد یک چرخش در نوع سرمایه‌گذاری شرکت‌های بزرگ هستیم. برنامه منتشر شده از سوی چند شرکت بزرگ همچون مرسدس بنز، آئودی، فولکس واگن و جنرال‌موتورز نشان می‌دهد که آنها سرمایه‌گذاری خود را روی پروژه‌های فناورانه در این سال افزایش خواهند داد. سال ۲۰۱۷ اولین سال از سه سال توفانی برای صنعت خودرو خواهد بود. چرا که آنها باید تلاش‌هایی که از دو سال قبل به‌طور جدی آغاز شد را در این سه سال به ثمر رسانده و آماده عرضه خودروهای خودران در سال ۲۰۲۰ شوند. مرسدس بنز بودجه بخش خودران خود را ۲۴ درصد نسبت به سال ۲۰۱۶ اضافه کرده است و جنرال موتورز از سال آینده میلادی بخش تحقیقات خودروهای خودران و ارتباط دیجیتال بین خودروها را به‌صورت یک واحد مستقل در‌خواهد آورد.

اینها نشانگر آن است که شرکت‌ها اهمیت فناوری‌های جدید را در خودرو متوجه شده‌اند و دیگر به چشم یک آپشن به آن نگاه نمی‌کنند بلکه آن را لازمه حفاظت از کسب و کارشان در دهه آینده می‌دانند. پایگاه اینترنتی اتوموتیو نیوز با بررسی برنامه ۱۲ شرکت بزرگ تولید‌کننده خودرو در سه قاره جهان به این نتیجه رسیده است که چرخش سرمایه‌گذاری از خودروهای سوخت فسیلی به سوی خودروهای الکتریکی در سال ۲۰۱۷ شتاب بیشتری خواهد گرفت و این می‌تواند تبعاتی برای صنعت خودرو داشته باشد. مهم‌ترین‌ اثر این چرخش سرمایه‌گذاری روی تولیدات جدید و ارائه کانسپت‌ها دیده خواهد شد. در دو سال آینده انتظار می‌رود که روند طراحی کانسپت‌های جنجالی کاهش پیدا کرده و خودروسازان هزینه آن را در بخش فناوری صرف کنند. این اتفاقی است که همواره با وقوع بحران‌های اقتصادی و کاهش درآمد خودروسازان در سال‌های مختلف آن را مشاهده کرده‌ایم. کانسپت‌ها اولین خط آسیب پذیر در صنعت خودرو هستند و خودروسازان به مجرد کاهش بودجه طراحی آنها را متوقف می‌کنند. حال اگر چه با بحران رو‌به‌رو نشده‌اند، اما انتقال منابع مالی به بخش فناوری می‌تواند همین وضعیت را برای خودران‌ها رقم بزند. اتفاق دیگری که انتظار آن می‌رود کاسته شدن از سرعت تحقیق و توسعه خودروهای سوخت فسیلی است.

این اتفاق می‌تواند کمی نیز نگران‌کننده باشد. اغلب خودروسازان بزرگ جهان در برنامه ۲۰۱۷ خود سرفصل مهمی را به موتورهای سوخت فسیلی اختصاص نداده‌اند و تمرکز آنها روی خودروهای خودران و موتورهای الکتریکی است. نگرانی در این زمینه به این دلیل است که موتورهای سوخت فسیلی دست‌کم در دو دهه آینده همچنان نقش جدی در بازار خودرو ایفا خواهند کرد و عقب افتادن توسعه آنها روند کاهش آلایندگی این موتورها را با وقفه مواجه می‌کند. سومین تغییری که این چرخش سرمایه‌گذاری در صنعت خودرو ایجاد می‌کند این است که روند عرضه مدل‌های جدید به بازار کند می‌شود. همچنین این مساله در مورد عرضه نسل جدید خودروها نیز صدق می‌کند. چرا که برای طراحی نسل جدید خودرو نیاز به ایجاد تغییر و اصلاح در پلت‌فرم نیز معمولا وجود دارد و طراحی پلت‌فرم یکی از هزینه برترین مراحل ساخت یک خودرو است. در این شرایط خودروسازان ترجیح می‌دهند به جای طراحی پلت‌فرم جدید، در بخش فناوری سرمایه‌گذاری کنند تا از رقابت در دهه آینده عقب نمانند.