شاخص‌کل با افزایش ۲.۷۶درصدی بیشترین رشد هفتگی را طی ۱۱هفته اخیر رقم زد

بورس پاییز، آرایش بهاری گرفت

شماره روزنامه: ۶۱۱۱ تاریخ چاپ: شماره خبر: ۴۱۰۷۸۳۱ بورس

دنیای اقتصاد : شاخص کل بورس هفته آغازین پاییز را با بازدهی ۲.۷۶درصد به‌پایان رساند که در یازده هفته اخیر رکورد محسوب می‌شود. زمزمه احیای برجام و عضویت در FATF، سهامداران را به‌سوی صنایع ریالی و عمدتا خدمات‌محور سوق داد.

Untitled-4 copy

علی قاسمی: شاخص‌کل بورس تهران طی یک هفته اخیر با رشد۲.۷۶درصدی در کانال۲.۱میلیون‌واحدی باقی‌ماند. این میزان از رشد هفتگی طی ۱۱هفته اخیر بی‌سابقه بوده‌است. با توجه به اینکه نماگر اصلی در محدوده مقاومت داینامیک ۲میلیون و ۱۵۰هزار واحد هفته گذشته را به پایان رساند، روزهای آینده می‌تواند برای بورس سرنوشت‌‌‌‌‌‌‌ساز باشد. شاخص‌کل هموزن نیز با افزایش ارتفاع۲.۸۲درصدی در هفته به یک مقاومت قیمتی برخورد کرده‌است. ارزش معاملات خرد ۲روز متوالی بالای ۴همت باقی‌ماند و ۳۶۰میلیارد‌تومان سرمایه حقیقی به بورس وارد شد. با وجود آنکه این ارقام در کنار رشد حجم معاملات می‌تواند محرک عبور نماگرها از مقاومت‌‌‌‌‌‌‌های خویش باشد، اما عوامل بنیادی نیز باید به کمک بورس بیایند. کاهش فاصله دلار آزاد و نیما یکی از مهم‌ترین موتورهای محرک بازار است که به همت سیاستگذار برای حمایت از اقتصاد، صنعت و بورس نیاز خواهدداشت. گزارش‌های ماهانه نیز عملکرد قابل‌قبولی را از شرکت‌ها نشان می‌دهد. علاوه‌بر این، کاهش نرخ بهره در آمریکا و حمایت‌های اقتصادی چین، قیمت کامودیتی‌‌‌‌‌‌‌ها به‌خصوص فلزات گرانبها را با رشد قیمتی خوبی همراه کرده‌است.

رکوردزنی ارزش معاملات در هفته اول مهر

شاخص‌کل بورس در حالی به استقبال ماه مهر رفت که در همان هفته اول، ارزش معاملات به بالای ۴همت رسید. این درحالی است که با افزودن دادوستدهای صندوق‌ها در بازار، ارزش معاملات تا بالای ۵همت نیز پیشروی کرده‌است، به‌طوری‌که در روز سه‌شنبه این شاخص بااهمیت در بازار سهام ایران، حدود ۹۰میلیون دلار بود. احتمالا برای آنکه بازار از فاز‌تعادل به رونق برسد، باید ارزش معاملات یک هفته متوالی بالای ۱۰۰میلیون دلار تثبیت شود. رکوردزنی ارزش معاملات درحالی به‌وقوع پیوست که نماگر اصلی بازار با محدودیت نوسان ۳درصدی به مقاومت داینامیک ۲میلیون و ۱۵۰هزار واحد برخورد کرده‌است. بورس تهران بدون‌توجه به تحولات منطقه و افزایش تنش‌ها و صرفا با حمایت‌های لفظی سیاستگذار روند صعودی را از اواخر مرداد آغاز کرده‌است. سیاستگذاری که وعده تک‌‌‌‌‌‌‌نرخی‌کردن ارز، کاهش نرخ بهره و حذف قیمت‌گذاری دستوری را داده‌است. اگر حرف‌‌‌‌‌‌‌های بی‌‌‌‌‌‌‌عمل ادامه داشته‌باشد، احتمالا بازار محرکی برای رشد نخواهد داشت. بازاری که موتور محرک نداشته‌باشد، محکوم به افت قیمتی است و دوباره فعالان بازار از فضای تعادل فعلی دور خواهند ماند.

Untitled-5 copy

چرا وعده‌‌‌‌‌‌‌ها عملی نمی‌شود؟

هرچند مدت زیادی از تشکیل دولت چهاردهم نمی‌گذرد و زمان برای تحقق وعده‌‌‌‌‌‌‌ها وجود دارد، اما فعالان بازار سرمایه آنقدر نسبت به این بازار بی‌‌‌‌‌‌‌اعتماد هستند که دوباره با قرارگرفتن در صف فروش، قیمت‌ها را در بازار کاهش دهند، بنابراین سیاستگذار باید به عواقب عملیاتی‌‌‌‌‌‌‌نشدن وعده‌‌‌‌‌‌‌های خود پی برده باشد. به‌نظر می‌رسد علاوه‌بر وعده‌‌‌‌‌‌‌های تیم اقتصادی دولت، یک مانع مهم دیگر نیز در‌برابر بازار باشد که احتمالا به نوسانات بازارها منجر خواهد شد. انتخابات آمریکا و نتیجه آن می‌تواند روند همه بازارها را در جهان و ایران تغییر دهد. علاوه‌بر این، متغیرهای اقتصادی در ایران نیز از نتیجه این انتخابات تاثیر می‌‌‌‌‌‌‌پذیرد. احتمالا تحقق وعده‌‌‌‌‌‌‌های تیم اقتصادی دولت نیز همزمان با این رویداد مهم جهانی باشد، بنابراین احتمال آن وجود دارد که بازار سهام تا اواسط آبان‌‌‌‌‌‌‌ماه در وضعیت متعادل و در اغلب در کانال۲.۱ یا ۲.۲میلیون‌واحدی مورد معامله قرارگیرد. با این‌حال، انتظار می‌رود به‌زودی اختلاف دلار آزاد و نیما به زیر ۱۰درصد برسد و با توجه به افزایش هزینه‌ها در شرکت‌ها، ۲۰ تا ۳۰درصد در سود شرکت‌ها اثرگذار خواهد بود، اما باید این نکته را مدنظر قرارداد که تحقق حداقل یکی از وعده‌‌‌‌‌‌‌های دولت می‌تواند به رشد P/E آینده‌نگر بازار به محدوده ۸واحد منجر شده و تاثیر بسزایی در رشد ارزش بازار و شاخص‌کل بورس داشته‌باشد.

رکوردزنی بازارهای جهانی

بازارهای جهانی پس از کاهش نرخ بهره ۰.۵واحد‌درصدی در هفته گذشته این‌بار با محرک اقتصادی چین درحال رکوردزنی هستند. کاهش نرخ بهره و نرخ ذخیره قانونی در چین در کنار محرک‌های اقتصادی این کشور در کنار کاهش نرخ بهره به پرواز قیمت‌های جهانی منجر شده‌است. قیمت مس از ۱۰هزار دلار عبور کرد و فلز روی تا ۳هزار و ۱۰۰دلار به ازای هر‌تن مورد معامله قرارگرفت. آلومینیوم نیز از ۲هزار و ۶۰۰دلار عبور کرده‌است. هرچند رشد فلزات اساسی در جهان می‌تواند منجر به بهبود صنعت فلزات گرانبها در بورس ایران شود، اما بورس ایران عمدتا از قیمت نفت و فولاد تاثیر می‌‌‌‌‌‌‌پذیرد. متاسفانه هنوز قیمت فولاد ایران تغییر خاصی نداشته و عمدتا بین ۴۶۰ تا ۴۸۰دلار موردمعامله قرار گرفته‌است. نفت نیز به سطح ۷۰دلار نزدیک شده‌است که سطوح بالایی به‌شمار نمی‌‌‌‌‌‌‌رود، بنابراین بخشی از صنایع بازار از قیمت‌های جهانی تاثیر می‌‌‌‌‌‌‌پذیرد، اما همچنان شاخص‌کل و شرکت‌های شاخص‌‌‌‌‌‌‌ساز به واسطه پایین ماندن قیمت فولاد و نفت، محرک قیمت‌های جهانی نخواهند بود.

اقبال بورس‌بازان به خدماتی‌‌‌ها

۴ دست‌انداز رشد بورس

 

ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید
دنیای اقتصاد را بعنوان منبع مورد اعتماد خود به گوگل معرفی کنید افزودن