بازار داخلی

نخستین روز مثبت هفته

شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته پس از سه روز سرخ‌پوشی متوالی در هفته جاری، توانست روز سه‌شنبه مثبت شود و تا محدوده ۲ میلیون و ۷۵۹‌هزار واحدی افزایش ارتفاع بگیرد.

در این میان رشد ۰.۹ درصدی شاخص کل بورس در حالی به ثمر رسید که در ساعات اولیه بازار با تلاطم خریداران و فروشندگان روبه‌رو بود. این در حالی بود که شاخص کل هم‌وزن که در روزهای گذشته پا به پای سایر شاخص‌های بازار نوسان کرده بود روز سه‌شنبه نوسان خاصی نداشت و در نهایت در محدوده  ۸۴۷‌هزار و ۸۴ واحدی قرار گرفت. به بیان دیگر شاخص یادشده تنها ۹واحد کاهش یافت.

از طرفی شاخص کل فرابورس نیز برخلاف روند شاخص کل بورس حرکت کرد و حدود ۰.۰۹‌درصد افت کرد و در ۲۵‌هزار و ۸۱۹واحد قرار گرفت. بررسی‌ها نشان می‌دهد ارزش معاملات بازار سهام شامل سهام، حق تقدم و صندوق‌های سهامی حدود ۱۵۰۹۰میلیارد تومان بوده است. این در حالی است که روز سه‌شنبه خروج ۳۶ میلیارد تومانی از بازار رخ داده که نشان‌دهنده نوسان بسیار محدود بازار است. بازار روز گذشته  ارزش معاملات بالایی را به ثبت رساند که می‌توان آن را نشانه‌ای از امید به بهبود بازار دانست. در کشاکش اخبار روز گذشته بازار در ابتدا منفی بود. با این وجود اخبار مثبتی که توسط وزیر اقتصاد منتشر شد باعث شد بازار وضعیت خوبی بگیرد و برخی نمادها با موج تقاضا روبه رو شوند.

محمدجعفر قائم‌‌‌‌‌پناه، معاون اجرایی رئیس‌‌‌‌‌جمهور، با تاکید بر تداوم فعالیت بازار ارز مبادله‌‌‌‌‌ای، اخبار مربوط به توقف یا ضعف این بازار را رد کرد.

وی اظهار کرد که بازار ارز مبادله‌‌‌‌‌ای برای تسهیل مبادلات قانونی بین صادرکنندگان و واردکنندگان طراحی شده و نقش مهمی در حذف رانت‌‌‌‌‌های ارزی دارد. او با اشاره به موفقیت‌‌‌‌‌های این بازار، اعلام کرد که از طریق این سازوکار شفاف، از رانت‌‌‌‌‌های ۱۰۰۰ میلیارد تومانی ارز ارزان جلوگیری شده است.

دکتر قائم‌‌‌‌‌پناه همچنین نرخ توافقی ارز در بازار مبادله‌‌‌‌‌ای را حدود ۶۵ تا ۶۶‌هزار تومان عنوان و تاکید کرد که این بازار به فعالیت خود با قدرت ادامه خواهد داد. این اظهارات می‌تواند چشم‌انداز نماد‌های صادرات‌محور در آینده را تغییر دهد.

بازار خارجی

انتظارات صعودی از  بیت‌کوین

سال ۲۰۲۴ در تاریخ به‌‌عنوان سالی که بیت‌کوین (BTC) از یک سرمایه‌گذاری خاص به یک دارایی جریان اصلی تبدیل شد، به‌یاد خواهد ماند. با عبور نرخ مبادله دلاری آن از مرز نمادین ۱۰۰هزاردلار و پذیرش استراتژی بیت‌کوین توسط بزرگ‌ترین شرکت‌های مالی جهان، دیگر نمی‌توان این ارز دیجیتال را نادیده گرفت. سال جدید نویددهنده اتفاقات مهمی از جمله پذیرش بیت‌کوین در بالاترین سطوح دولتی، گسترش استفاده از آن به‌‌عنوان دارایی خزانه‌‌داری نهادی، اصلاح مقررات برای سازگاری بیشتر آمریکا با نوآوری مالی و تغییرات ژئوپلیتیکی  است که بیت‌کوین را وارد عصر جدیدی می‌کند. در ژانویه، کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا (SEC) با تایید ۱۱ صندوق قابل معامله (ETF) مبتنی بر بیت‌‌کوین، نقطه عطفی در تاریخ مالی رقم زد. سال‌ها، SEC به‌‌دلیل نگرانی از دستکاری بازار و محافظت از سرمایه‌گذاران، با بیت‌کوین ETF مخالفت می‌‌کرد. این تایید، تغییری اساسی در رویکرد این نهاد نشان داد و میلیاردها دلار نقدینگی وارد بازار کرد، همچنین اعتماد به بیت‌کوین به‌‌عنوان یک کلاس دارایی قانونی را افزایش داد. این صندوق‌ها موفق‌‌ترین راه‌‌اندازی در تاریخ ETFها را داشتند و اکنون ارزش دارایی‌‌های آنها از ETFهای طلا نیز فراتر رفته است. در پایان سال ۲۰۲۴، ارزش بازار بیت‌کوین از نقره و حتی شرکت سعودی آرامکو، یکی از ارزشمندترین شرکت‌های جهان، پیشی گرفته است. با عبور موقت از آستانه نمادین ۱۰۰هزار دلار، این سوال پیش می‌‌آید که قیمت آن در یک سال آینده چقدر خواهد بود؟ رویدادهای سال ۲۰۲۴ نشان می‌دهند که این روند صعودی هنوز به پایان نرسیده است. با وجود این‌‌همه متغیر تاثیرگذار بر قیمت، تعیین انتظارات دقیق دشوار است. نرخ رشد مرکب سالانه (CAGR) بیت‌کوین در دوره‌‌های پنج‌‌ساله بین ۲۵ تا ۴۰درصد است. این به آن معناست که تغییرات قیمتی در بازه دو یا سه‌‌ساله نیز باید کوتاه‌‌مدت تلقی شوند. رویدادهای خارق‌‌العاده سال ۲۰۲۴ یک نکته را به ‌‌وضوح روشن کرده‌‌اند: بیت‌کوین اکنون نامی آشناست که برای ماندن آمده است.

1 copy

2 copy