بازار داخلی

چهارمین روز سبز متوالی بورس

شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران روز دوشنبه را با رشد ۱.۲۹ درصدی به پایان رساند و روند مثبت آن برای چهارمین روز متوالی ادامه پیدا کرد. محدوده ۲ میلیون و ۷۹۹‌هزار واحدی شاخص کل در حالی به ثبت رسید که شاخص کل هم‌وزن نیز با رشد ۰.۶۲ درصدی همسو شد و مسیری هم‌جهت شاخص اصلی را طی کرد.

این در حالی است که این شاخص هفته جاری را با نوسان طی کرده بود اما با پایان روز معاملاتی گذشته، با ایستادن در ۸۴۵‌هزار و ۱۸۲ واحدی توانست بهبود نسبتا مطلوبی را تجربه کند. در این بین شاخص کل فرابورس نیز با افزایش ارتفاع ۰.۰۷ درصدی همراه شد و به ۲۵‌هزار و ۹۲۳ واحد رسید.

روز گذشته ارزش معاملات خرد بازار، شامل سهام و حق‌تقدم، با کاهش ۱۵ درصدی نسبت به‌روز قبل به ۸۰۴۲ میلیارد تومان رسید. این کاهش در حالی رخ داد که بازار سرمایه با ورود ۳۰۶ میلیارد تومان پول همراه بود. کاهش ارزش معاملات خرد می‌تواند نشان‌‌‌دهنده احتیاط بیشتر سرمایه‌گذاران یا تغییر جریان نقدینگی به سمت سهم‌‌‌های خاص باشد.

به عقیده بسیاری از کارشناسان، بازار برای حفظ ثبات و روند رو به رشد خود  به ورود پول جدید نیاز دارد. بازار سرمایه طی روزهای معاملاتی اخیر توانست پتانسیل رشد خود را نشان دهد و با ورود پول مناسب و افزایش شاخص کل و هم‌‌‌وزن، خوش‌بینی سرمایه‌گذاران را تقویت کند.

با این حال، کاهش ارزش معاملات و اختلالات فنی همچنان به‌‌‌عنوان موانع منفی مطرح هستند که باید مورد توجه قرار گیرند. از دیگرسو رشد نرخ دلار در بازار نیز می‌تواند بازار سرمایه را به شدت تحت‌تاثیر قرار دهد. برای ادامه این روند مثبت، تقویت زیرساخت‌‌‌های معاملاتی و ارتقای شفافیت بازار ضروری است. این اقدامات نه‌‌‌تنها باعث بهبود اعتماد سرمایه‌گذاران خواهد شد، بلکه زمینه را برای رشد پایدار بازار فراهم می‌کند و از چالش‌‌‌های پیش رو جلوگیری به عمل می‌‌‌آورد زیرا سرمایه‌گذاران در ایران همچنان با ریسک‌های سیاسی و اقتصادی دست و پنجه نرم می‌کنند.

بازار خارجی

دو تفاوت رشد اقتصادی آمریکا و اروپا

روز دوشنبه لاگارد، رئیس بانک مرکزی اروپا، مهم‌ترین سخنرانی خود را ایراد کرد. وی عنوان کرد که باید در مورد خدمات بسیار هوشیار باشیم. تفاوت مهم بین رشد اقتصادی آمریکا و اروپا عمدتا به دو چیز نسبت داده می‌شود؛ یکی از آنها انرژی است. دومین تفاوت مهم بین رشد اقتصادی آمریکا و اروپا به دلیل طرح‌‌‌های مرخصی در اروپاست. مطابق ابزار نظارت بر نرخ گروه CME، بازارها هم‌‌‌اکنون انتظار دارند که اولین کاهش در سال ۲۰۲۵ در ماه ژوئن انجام شود و به طور تقریبی دو کاهش در سال آینده را پیش‌بینی می‌کنند. آنچه مسلم است نرخ‌های بهره بالاتر، به آن دلیل که هزینه‌‌ فرصت نگهداری فلزات بدون بازده را افزایش می‌دهند و از جذابیت آنها نسبت به دارایی‌‌‌های با بهره مانند اوراق بهادار می‌‌‌کاهند، فشار نزولی بر قیمت این فلزات از جمله طلا وارد می‌کنند. در بخش گزارش‌‌‌های کلیدی، آمار و ارقام ایالات متحده که روز جمعه منتشر شد، نشان داد که داده‌‌‌های شاخص قیمت PCE معیار مورد علاقه فدرال رزرو برای اندازه‌‌‌گیری تورم در ماه نوامبر ۰.۱درصد افزایش یافت که نسبت به رشد ۰.۲درصد در ماه اکتبر کندتر است. این موضوع نرخ تورم سالانه PCE را به ۲.۴درصد رساند که کمی پایین‌‌‌تر از برآوردهای ۲.۵درصد است. با این حال، افزایش سالانه در تورم هسته، که مواد غذایی و انرژی نوسانی را در نظر نمی‌گیرد، در ۲.۸درصد باقی ماند که به‌‌‌طور قابل‌توجهی بالاتر از هدف ۲درصد بانک مرکزی است. با اینکه بازده‌‌‌های خزانه‌‌‌داری ایالات متحده همچنان بالاتر است و سیاستگذاران فدرال رزرو (Fed) از کاهش کمتر نرخ بهره در سال آینده حمایت می‌کنند، قیمت‌های نقره در روز دوشنبه افزایش یافتند. افزون بر آن، بازده‌‌‌ خزانه‌‌‌داری ۱۰ ساله ایالات متحده به نزدیکی ۴.۵۴درصد افزایش یافت. به طور کلی، بازده‌‌‌های بالاتر بر دارایی‌‌‌های بدون بازده مانند نقره، فشار می‌‌‌آورد، چرا که هزینه‌‌‌های فرصت نگهداری برای فلزات گرانبها از جمله نقره را افزایش می‌دهند و اما شاخص دلار ایالات متحده به نزدیکی ۱۰۸.۰۰ افزایش یافت. در واقع، شاخص دلار آمریکا در ساعات آسیایی روز دوشنبه ۰.۱درصد افزایش یافت و نزدیک به بالاترین سطح دو ساله‌ای که در روز جمعه به آن رسید، باقی ماند. تغییر موضع تند فدرال رزرو قدرت جدیدی به دلار داد و آن را نزدیک به بالاترین سطح دو ساله نگه داشت، زیرا نرخ‌های بهره بالاتر، دلار را به دلیل بازدهی بیشتر بر روی دارایی‌‌‌های دلاری جذاب‌‌‌تر می‌کنند.

7 copy

2 copy