بازار داخلی

تعادل در آخرین روز هفته

بورس تهران توانست روز چهارشنبه را با نوسان محدود پشت سر بگذارد. شاخص کل درحالی در میانه‌های کانال ۲ میلیون و ۸۰۰‌هزار واحدی ایستاده است که جنگ و جدال میان خریداران و فروشندگان در بازار به خوبی احساس می‌شود. این نوسانات روز چهارشنبه شاخص اصلی بورس را با افزایش ارتفاع ۰.۰۶ درصدی روبه‌رو کرد. به طوری که شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران با رشد حدود۱۷۰۰ واحدی در نهایت به سطح ۲ میلیون و ۸۴۸‌هزار واحد رسید. پس از پشت سر گذاشتن یک سال پر‌نوسان برای بورس بازدهی شاخص کل از ۵ دی ماه سال گذشته تاکنون حدود ۳۰.۷۶‌درصد بوده است.  در این میان شاخص کل هم‌وزن با افت ۰.۵ درصدی در ارتفاع ۸۴۹‌هزار و ۴۴۶ واحدی قرار گرفت و بازدهی ۱۲.۴۷ درصدی را از تاریخ مشابه در سال گذشته نسبت به سال‌جاری داشته است.  در این میان شاخص کل فرابورس که از هفته‌های گذشته رشد مستمر داشته روز چهارشنبه با افزایش حجم عرضه‌ها روبه‌رو شد. به طوری که فروشندگان تصمیم به فروش سهام خود در آخرین روز معاملات هفته گرفتند و این شاخص حدود ۰.۵۷‌درصد کاهش ارتفاع پیدا کرد و با قرارگرفتن در ارتفاع ۲۵‌هزار و ۹۴۹واحدی کار خود را به پایان رساند.  در بررسی‌های «دنیای‌اقتصاد» ارزش معاملات سهام و حق‌تقدم نسبت به‌روز سه‌شنبه حدود ۳۲‌درصد رشد داشته و به رقم ۱۲۸۸۱ میلیارد تومان رسیده است. همچنین با ورود ۲۸۹ میلیارد تومانی سرمایه معاملات بورس در روز چهارشنبه شدت هیجان مطلوبی را تجربه کرده است. رشد ارزش معاملات بازار را می‌توان به فال نیک گرفت. با وجود این در این محدوده شاخص‌های اصلی بازار حضور خریداران و فروشندگان به خوبی احساس می‌شود. روز گذشته زهره عالی‌‌‌پور رئیس سازمان خصوصی‌‌‌سازی اظهار کرد: ارزش‌‌‌گذاری بلوک‌‌‌های سهام خودروسازان در جریان است اما هنوز قیمت مشخص نشده است. سازمان خصوصی‌سازی در حال بررسی نحوه واگذاری مانده سهام دولت در ایران‌‌‌خودرو و سایپاست. زهره عالی‌‌‌پور با تاکید بر پایان نیافتن روند ارزش‌‌‌گذاری بلوک‌‌‌های سهام دو شرکت «ایران‌‌‌خودرو و سایپا» گفت: هنوز قیمت‌گذاری بلوک‌‌‌های سهام خودروسازها نهایی نشده است. سازمان خصوصی‌‌‌سازی در حال بررسی نحوه واگذاری مانده سهام دولت در دو شرکت خودروسازی «ایران‌‌‌خودرو و سایپا» است، اما هنوز تصمیم نهایی در این زمینه اتخاذ نشده است.

بازار خارجی

نگرانی وزیر از حرکت یک‌‌‌طرفه ارز

دلار آمریکا همچنان قدرت خود را حفظ کرده است و این امر به‌‌‌واسطه انتظاراتی مبنی بر این موضع است که فدرال رزرو در سال آینده سرعت کمتری در کاهش نرخ‌‌‌ها خواهد داشت. مقامات فدرال اعلام کرده‌‌‌اند که کاهش‌‌‌های کمتری نسبت به آنچه قبلا پیش‌بینی شده بود، محتمل است و انتظار می‌رود که نرخ بهره فدرال تا پایان سال ۲۰۲۵ به ۳.۹درصد برسد. گفتنی است این تغییر در رویکرد، در بحبوحه‌‌‌ فرآیند کاهش تدریجی تورم و عدم‌قطعیت در مورد سیاست‌‌‌های دونالد ترامپ، رئیس‌‌‌جمهور منتخب، در زمینه‌‌‌ مهاجرت، تجارت و مالیات‌‌‌ها رخ می‌دهد. خلاصه جدیدی از حفاظت‌‌‌های اقتصادی  (SEP) باعث افزایش بازدهی خزانه‌‌‌داری ایالات‌متحده شد که به‌‌‌عنوان هزینه‌‌‌ فرصت نگهداری طلا شناخته می‌شود و این یکی دیگر از توضیحات و دلایل کاهش اخیر فلز گرانبهاست.

در حالی که فعالان بازار به این تحولات توجه می‌کنند، داده‌‌‌های اولیه درخواست‌‌‌های بیکاری که قرار است این پنج‌‌‌شنبه منتشر شود، می‌تواند نوساناتی برای دلار آمریکا ایجاد کند. علاوه بر این، آمار اشتغال غیرکشاورزی برای دسامبر که در هفته‌‌‌ اول ژانویه مورد انتظار است، به دقت مورد بررسی قرار خواهد گرفت و بازارکار نقش کلیدی در شکل‌‌‌گیری تصمیمات فدرال خواهد داشت. علاوه بر این، تنش مثبت ریسک به محدودکردن افزایش‌‌‌های فلز گرانبها کمک می‌کند.

با این حال، خطرات ژئوپلیتیک ناشی از جنگ طولانی‌‌‌مدت روسیه و اوکراین و تنش‌‌‌ها در خاورمیانه، همراه با نگرانی‌های جنگ تجاری، همچنان نقش حمایتی خود را از قیمت طلا به عنوان پناهگاه امن حفظ خواهد کرد. بازار طلا در شرایط کنونی تحت‌تاثیر ترکیبی از عوامل بنیادی و تکنیکال قرار دارد. از یکسو، فشارهای دلار قوی و فضای مثبت ریسک‌‌‌پذیری مانع رشد طلا می‌شود.

از سوی دیگر، تنش‌‌‌های خاورمیانه و کاهش بازده اوراق خزانه‌‌‌داری همچنان از این فلز ارزشمند حمایت می‌کنند. از منظر تکنیکال، قیمت در محدوده‌‌‌ای حساس قرار دارد که هرگونه شکست حمایت یا مقاومت می‌تواند جهت بازار را تعیین کند. معامله‌‌‌گران باید به دقت رفتار قیمت در نزدیکی سطوح کلیدی ۲۶۰۰ دلار در سمت نزولی و ۲۶۳۴ دلار در سمت صعودی را زیر‌نظر داشته باشند تا بتوانند تصمیمات دقیق‌‌‌تری اتخاذ کنند. 

10 copy

11 copy