«دنیایاقتصاد» بازارها را بررسی میکند؛
بازار در مسیر سبز
در این میان شاخص کل بورس اوراق بهادار در ادامه رکوردشکنیهای خود پس از پشت سر گذاشتن یک هفته نوسانی، با رشد هفتگی حدود ۶.۲۸ درصدی روبهرو شد و در پایان معاملات روز چهارشنبه به سطح ۲ میلیون و ۸۴۸هزار واحد رسید. شاخص کل هموزن نیز که همسو اما کمجانتر از شاخص کل روند رو به مثبتی را پشت سر میگذاشت هفته گذشته با رشد هفتگی حدودی ۲.۶۸ درصدی روبهرو بوده و آخرین روز معاملاتی هفته گذشته در محدوده ۸۴۹هزار و ۴۴۹ واحدی کار خود را به اتمام رساند. شاخص کل فرابورس نیز پس از افت و خیزهای متوالی و پی در پی در نهایت با ثبت بازدهی ۱.۱۱ درصدی در هفته گذشته روبهرو بوده است. در مجموع هفته گذشته ۲۱۱۶میلیارد تومان نقدینگی حقیقی به بازار وارد شده است. این در حالی است که میانگین هفتگی ارزش معاملات به ۹۲۸۴میلیارد تومان رسید که افت ۸ درصدی را به طور متوسط نسبت به هفته قبل از آن تجربه کرده است. بازار سهام همچنان با اقبال سهامداران و سرمایهگذاران توانست جایگاه خود را در کانال ۲.۸میلیونی تثبیت کند. بورس در روزهای ابتدایی هفته تحتتاثیر اخبار رشد پرقدرتی داشت و توانست از سد ۲میلیون و ۸۰۰هزار واحدی عبور کند. با وجود این در روزهای میانی هفته نوسان و دست به دست شدن سهام میان خریداران و فروشندگان به وضوح قابل مشاهده بود. بازار همچنان میتواند تحتتاثیر اخبار مثبت روند مثبت خود را دنبال کند. نرخ بهره یکی از مولفههای کلیدی در تعیین جهتگیری بورس است. افزایش نرخ بهره به طور معمول در سالهای گذشته به ضرر بازار سهام بوده، در حالی که کاهش آن به رشد بازار منجر شده است. روند تغییرات این متغیر در هفتههای گذشته نوسان چندانی نداشته و حتی به صورت محدود رشد داشته است. با وجود کاهش نرخ بهره که بهعنوان سیگنالی برای حمایت از رشد اقتصادی در نظر گرفته میشود و انگیزه خرید سهام را تقویت میکند و وعدههای سیاستگذاران در این باره، همچنان اقدام جدی عملی دیده نمیشود.
بازار خارجی
ایست شاخص دلار در مقاومت 2ساله
مقامات چینی که در تلاشند تا بتوانند اقتصاد نامطلوب خود را تحریک کنند، تصمیم گرفتهاند سال آینده ۳ تریلیون یوآن (۴۱۱ میلیارد دلار) اوراق قرضه خزانهداری ویژه صادر کنند. علاوه بر این، چین به منظور استفاده بهتر از تامین مالی عمومی برای رشد اقتصادی، به مقامات محلی اجازه میدهد تا سرمایهگذاریها را با اوراق قرضه کلیدی دولت گسترش دهند و تاییدیهها را سادهتر کنند. بهگفته یک سند دولتی که روز چهارشنبه منتشر شد، این کشور همچنین، پروژهها را در صورتی که توسط فهرست منتشرشده ازسوی کابینه محدود نشده باشد، مجاز میداند. از آنجا که چین به عنوان بزرگترین واردکننده نفت شناخته میشود، رشد اقتصادی چین عامل کلیدی تاثیرگذار بر قیمتهای جهانی نفت است. زمانی که اقتصاد چین رونق میگیرد، تقاضای آن برای نفت خام افزایش مییابد تا صنایع، حملونقل و سایر فعالیتهای انرژیبر را تامین کند و اغلب باعث افزایش قیمتهای نفت میشود. شاخص دلار آمریکا در معاملات روز پنجشنبه در نزدیکی بالاترین سطح 2ساله خود ثابت ماند و روپیه هند به پایینترین سطح تاریخی خود سقوط کرد. در حالی که قراردادهای آتی شاخص دلار آمریکا در معاملات آسیایی روز پنجشنبه کاهش یافت. دلار آمریکا در ماههای اخیر قدرت قابلتوجهی نشان داده است که ناشی از ترکیبی از عوامل داخلی و جهانی است.
یکی از عوامل کلیدی، موضع سیاست پولی فدرال رزرو بوده است که با وجود کاهشهای قبلی نرخ، به حفظ نرخهای بالاتر برای سال 2025 تغییر کرده و پیشبینیهایی از تنها دو کاهش دارد. علاوه بر این، انتظارات از تعرفههای بالقوه تحت دولت آینده
دونالد ترامپ منجر به پیشبینیهای تورم بالاتر و عملکرد اقتصادی قویتر شده است که همین موضوع جذابیت دلار را بیشتر کرده است. همراه با انتظاراتی مبنی بر اینکه دلار قوی باقی بماند، چشمانداز ارزهای آسیایی در بحبوحه عدمقطعیتهای جهانی، بیشتر مبهم شده است.