«دنیایاقتصاد» بازارها را بررسی میکند
نوسانات بورس آمریکا پس از کاهش نرخ بهره
بازار داخلی
بورس در مسیر صعود مجدد؟
آخرین هفته آذر در حالی به پایان رسید که شاخص اصلی بازار سهام رشد بیشتری را نسبت به سایر شاخصهای اصلی بازار به ثبت رساند. به طوری که شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران هفته گذشته را با رشد ۵.۴درصدی هفتگی پشتسر گذاشت و روز چهارشنبه که آخرین روز معاملاتی بود را با سبزپوشی به پایان رساند و در نهایت در ارتفاع ۲ میلیون و ۶۸۰ هزار واحدی قرار گرفت. ایستادن شاخص کل در محدوده ۲میلیون و ۶۸۰هزار واحدی در حالی ثبت شد که شاخص کل هموزن با رشد هفتگی ۱.۴۲درصدی همسو با روند شاخص کل گام برداشت و در نهایت به ۸۲۷هزار و ۲۷۱واحدی رسید. همچنین، شاخص کل فرابورس نیز با صعود ۲.۲۲درصدی همراه شد و به ۲۵هزار و ۶۶۴واحد رسید.
از دیگر سو اما میانگین ارزش روزانه معاملات خرد (سهام+ حقتقدم) هفته گذشته با رشد ۱۴درصدی مواجه بود و به رقم ۱۰ هزار و ۷۳میلیارد تومان رسید. با پایان معاملات هفته گذشته بازار سهام خروج هفتگی ۶۱۴میلیارد تومانی در بازار ثبت شد.
در روزهای گذشته اقدامات موثری در خصوص حذف دلار نیما و جایگزینی آن با سامانه توافقی انجام شده است. در این خصوص بسیاری از کارشناسان حذف ارز نیمایی را پایان راه فساد و رانت بیان میکنند و سامانه ارز تجاری را گامی مهم در جهت یکپارچگی بازار ارز میدانند. در این خصوص سعید عسکرزاده، دبیر انجمن سنگآهن ایران اظهار کرد: حذف ارز نیمایی باعث افزایش نرخ ارز نخواهد شد بلکه این ساختار در طولانیمدت به سمت یک ارز واحد پیش خواهد رفت و از رانت و فساد جلوگیری خواهد کرد. واقعیت این است که آنچه در ایران در ارتباط با بحث بازگشت ارز رخ میدهد، تقریبا در دنیا بینظیر است. هیچ کجای دنیا، صادرکننده ملزم به بازگرداندن ارز حاصل از صادرات به قیمت پایین نیست.
به نظر میرسد راهاندازی سامانه ارز تجاری باعث افزایش نرخ ارز نخواهد شد بلکه این ساختار کم کم به سمت یک ارز واحد پیش خواهد رفت. در حال حاضر نباید به بازار مبادلهای به عنوان یک ایدهآل نگاه کرد بلکه میتوان آن را به عنوان گام مناسب در جهت بهبود وضعیت ارز برشمرد. این موضوع میتواند به پایداری بیش از پیش بازار سرمایه منجر شود و صنایع دلاری بازار، که میتوان آنها را موتورهای پیشران بازار دانست، وضعیت مساعدتری را تجربه خواهند کرد. از دیگر سو تک نرخی شدن دلار میتواند پیش بینیپذیری اقتصاد را افزایش دهد.
بازار خارجی
واکنش سهام آمریکا پس از کاهش نرخ بهره فدرال رزرو
بازار سهام آمریکا روز پنجشنبه با افزایش ۰.۷درصدی شاخص S&P ۵۰۰ پس از افت شدید ۳درصدی روز قبل، به پایان رسید. این کندل سبز نشاندهنده اعتماد سرمایهگذاران به فرصتهای خرید پس از سقوط شدید بازار است. استیو سوزنیک، استراتژیست ارشد جهانی در Interactive Brokers، در این خصوص اظهار کرد که معاملهگران کاملا با برنامهریزی در نزولها خرید میکنند.
علاوه بر این شاخص ترکیبی نزدک نیز با افزایش ۰.۷ درصدی پس از کاهش ۳.۶درصدی اخیر خود، مواجه شد. همچنین تمامی هفت سهم بزرگ فعال در حوزه فناوری که بخش عمدهای از رشد ۲۴ درصدی سالانه شاخص را شکل داده بودند نیز در معاملات اولیه با رشد چشمگیری همراه شدند.
در مقابل، در بازارهای اروپا و آسیا همچنان شاهد روند نزولی شاخصها بودیم. شاخص Stoxx ۶۰۰ اروپا ۱.۶درصد و FTSE ۱۰۰بریتانیا ۱.۳درصد افت داشتند. بازارهای هند، ژاپن، کرهجنوبی و هنگکنگ نیز در روز پنجشنبه جامه قرمز به تن کردند. اما در روز جمعه بورسهای جهانی یکدست قرمزرنگ شدند. در روز چهارشنبه، فدرال رزرو آمریکا نرخ بهره را ۰.۲۵واحد درصد کاهش داد که این تصمیم باعث نوسانات شدید در اکثر بازارهای جهانی شد. به نقل از فایننشال تایمز دلار آمریکا پس از رسیدن به بالاترین سطح خود از نوامبر ۲۰۲۲، در روز پنجشنبه ثابت ماند. این درحالی است که ارز بسیاری از کشورهای درحال توسعه تحتتاثیر این رویداد با کاهش ارزش مواجه شد. نگرانیها درباره تورم پایدار بالای ۲درصد باعث شده تا مسوولان فدرال رزرو پیشبینیهای کاهش نرخ بهره در سال ۲۰۲۵ را به نیمدرصد کاهش دهند. در بازار اوراق قرضه، بازده اوراق خزانهداری ۱۰ساله به میزان ۰.۰۷ واحد درصد افزایش یافته و به ۴.۵۷درصد رسیده است. این رقم بیشترین مقدار ثبتشده در بازه زمانی ۶ ماهه است. کریس ترنر، سرپرست بازارهای جهانی در ING، افزود که نگرش فدرال رزرو نسبت به اقتصاد بهبود یافته و نیازی به کاهش بیشتر نرخ بهره نیست.