سرعت‌سنجی توریسم 2023

بلومبرگ در گزارش جدیدی از سوی شرکت تحقیقات بازار مونیتور اروپا به عملکرد گردشگری شهرهای جهانی پرداخته که به رشد مداوم در هزینه‌‌‌های ورودی با وجود افزایش قیمت‌ها اشاره می‌کند. طبق فهرست ۱۰۰ مقصد برتر شهری ۲۰۲۲، گزارشی که در ۱۳ دسامبر از سوی شرکت مستقل تحقیقات بازار مونیتور اروپا منتشر شد، بازدیدکنندگان بین‌المللی در سال گذشته، هزینه‌‌‌ها را در پربازدیدترین شهرهای جهان افزایش دادند که این امر یکی از عوامل کلیدی در پیشبرد بهبود آنها بودند.

شرکت مونیتور اروپا که شاخص هزینه‌‌‌ها را سالانه منتشر می‌کند به عملکرد ۱۰۰ شهر برتر جهان در۶ دسته کلیدی عملکرد اقتصادی و تجاری، عملکرد گردشگری، زیرساخت‌‌‌های گردشگری، سیاست‌‌‌های گردشگری، سلامت و ایمنی و پایداری می‌پردازد. این گزارش نشان می‌دهد که در سال ۲۰۲۲، مسافران برای بازدید از مقاصد هزینه بیشتری پرداخت کردند. هزینه‌‌‌های گردشگری داخلی از بازدیدکنندگان بین قاره‌‌‌ای و بین منطقه‌‌‌ای به‌رغم تورم، نسبت به سال ۲۰۲۱ در حدود ۱۲۱‌درصد افزایش یافته است. در سطح جهانی نیز، هزینه گردشگران در سال ۲۰۲۲ به ازای هر سفر با قیمت‌های کنونی، ۱۳درصد افزایش با میانگین هزینه ۱۳۳۱ دلار برای هر سفر در جهان را نشان می‌دهد. بلومبرگ گزارش می‌دهد که پیش‌بینی‌‌‌ها حاکی از این است که برای سال ۲۰۲۳، کل هزینه‌‌‌های گردشگری در سطح جهان از ۴/ ۱ تریلیون دلار فراتر رود.

به عقیده نادژدا پوپووا، مدیر ارشد پروژه شرکت بین‌المللی مونیتور، علاوه بر رونق گردشگری بین‌المللی، افزایش علاقه به سمت گردشگری ارزش محور و ترجیحات مصرف‌کننده برای سفرهای داخلی و پروازهای کوتاه‌مدت، حرکت پویایی را در رتبه‌‌‌بندی در سال ۲۰۲۲ نشان داده است. گردشگری ارزش محور به اهمیت افزایش گردشگری پایدار، حمایت از جوامع محلی و شیوه‌‌‌های گردشگری مسوولانه اشاره دارد، زیرا مسافران همچنان به سفرهای تجربی ادامه می‌دهند. در سطح جهانی، «پاریس» رتبه برترین شهر را به خود اختصاص داد. شهر نورها (پاریس) همچنین بیشترین ورود گردشگری را در سال ۲۰۲۲ از سوی مسافران داخلی و خارجی داشته است. «دبی» در رتبه دوم بهترین عملکرد کلی مقصد شهری قرار دارد و نیویورک رتبه دهم را کسب کرد.

این دو شهر، تنها مقاصد غیر‌اروپایی در ۱۰ مقصد برتر هستند. آمستردام، مادرید، رم، لندن، مونیخ، برلین و بارسلون دیگر شهرهای برتر در این فهرست هستند. نگاهی دقیق به عملکرد گردشگری به عنوان یک مقوله مستقل، بازگشت محکمی را برای شهرهای ایالات متحده نشان می‌دهد. در فهرست ۱۰ عملکرد برتر گردشگری شهری جهانی بر اساس رشد ورودی‌‌‌های بین‌المللی در سال ۲۰۲۲، پس از پاریس، نیویورک و اورلاندو از دبی پیشی گرفتند و به ترتیب در مکان‌‌‌های سوم و چهارم قرار گرفتند. لس‌آنجلس بالاتر از رم و آمستردام در جایگاه پنجم قرار دارد. قطر که به تلاش برای برنامه توسعه گردشگری بلندپروازانه ادامه می‌دهد و امیدوار است تا سال ۲۰۳۰ هفت میلیون گردشگر را جذب کند، در فهرست مقاصد شهری امسال در رتبه ۵۸ قرار گرفت.

این گزارش همچنین نشان می‌دهد که در سطح جهانی، سفر در مسیر بهبودی قوی خود ادامه خواهد داد و سفرهای بین‌المللی و داخلی در سال ۲۰۲۳ رشد خواهند کرد. انتظار می‌رود سفرهای بین‌المللی در سال ۲۰۲۳ در حدود ۴۰‌درصد رشد کند. سرعت رشد در سال ۲۰۲۲ حدود ۸۰‌درصد بوده، اما این به‌‌‌معنای کاهش سفرها در سال ۲۰۲۳ نیست بلکه، صرفا یک تفاوت در میزان رشد است. تورم ممکن است بر سرعت بهبود سفرهای بین‌المللی در پایان سال‌جاری تاثیر گذاشته باشد، اما هنوز از بازگشت مجدد آن جلوگیری نکرده است. البته پوپووا معتقد است اگر روند تورم و بحران اقتصادی طولانی شود، عدم‌قطعیت اقتصادی و افزایش هزینه زندگی می‌تواند به شدت به بهبود صنعت و ترجیحات مسافران آسیب برساند.

تاثیر اقتصادی شهرها در ۲۰۲۲

شورای جهانی سفر و گردشگری نیز در گزارشی دیگر با بررسی اقتصاد گردشگری ۸۲ شهر در سال ۲۰۲۲، بهبود سهم گردشگری در تولید ناخالص داخلی در این مقاصد را نشان می‌دهد. بر اساس این گزارش میزان تولید ناخالص داخلی گردشگری در این ۸۲ شهر در سال ۲۰۲۲ حدود ۵۸۲ میلیارد دلار را به خود اختصاص داد، اگرچه این رقم در سال پیش از کرونا ۷۳۴ میلیارد دلار بود. چشم‌‌‌انداز این شورا برای سهم گردشگری در تولید ناخالص داخلی این ۸۲ شهر در سال ۲۰۳۲ رسیدن به عدد ۱/ ۱ تریلیون دلار است. برای شهرهای جهان، سال ۲۰۲۲ سال احیا بود، زیرا با ادامه کاهش محدودیت‌های همه‌گیر، بهبود گردشگری جهانی به خوبی در حال انجام است و مسافران برای زندگی، کار و کشف به شهرها می‌‌‌روند.

به گزارش شورای جهانی، در سال ۲۰۲۲، پاریس (۳۶ میلیارد دلار)، پکن (۳۳ میلیارد دلار) و اورلاندو (۳۱ میلیارد دلار) شهرهایی با بیشترین سهم مستقیم سفر و گردشگری در تولید ناخالص داخلی ارزیابی شدند. پیش‌بینی می‌شود که ۱۰ شهر از ۸۲ شهر مورد تجزیه و تحلیل در این گزارش تا سال ۲۰۲۲ از سطح درآمد مستقیم تولید ناخالص داخلی سفر و گردشگری در سال ۲۰۱۹ فراتر رود. دوحه با رشد ۲۱درصد و ورشو با افزایش ۱۴‌درصدی دارای برترین عملکرد هستند. همچنین انتظار می‌رود در سال ۲۰۲۲، اشتغال مستقیم در سفر و گردشگری در ۱۱ شهر از جمله ریودوژانیرو (۱۸درصد)، ژوهانسبورگ (۱۳درصد) و شیکاگو (۱۳درصد) به سطح سال ۲۰۱۹ بازگردد. این گزارش در چشم‌‌‌انداز خود تا سال ۲۰۳۲ آینده روشنی را برای اقتصاد گردشگری شهرها برآورد می‌کند.

ارزیابی‌‌‌ها نشان می‌دهد در دهه آینده، سفر و گردشگری جهانی بار دیگر به یک محرک حیاتی برای رشد اقتصادی تبدیل خواهد شد و سهم کلی آن در تولید ناخالص داخلی سریع‌تر از سایر بخش‌‌‌ها رشد کرده و ۱۲۶ میلیون شغل جدید خالص تا سال ۲۰۳۲ در سطح جهان ایجاد می‌شود. البته این را باید در نظر داشت که، این رشد به دنبال یک دوره از دست دادن‌‌‌های ویرانگر است. درسال ۲۰۲۰ شاهد کاهش شدید تقاضا برای سفرهای بین‌المللی و داخلی همراه با زیان تولید ناخالص داخلی و اشتغال بودیم.

سهم اقتصادی این بخش در سطح جهان با ۴/ ۵۰‌درصد کاهش به ۳/ ۵‌درصد از تولید ناخالص داخلی رسید. در حالی که تا قبل از همه‌گیری کرونا ۳/ ۱۰‌درصد از تولید ناخالص داخلی را به خود اختصاص داده بود. قبل از همه‌گیری، شهرهای بزرگ تقریبا نیمی از بازدیدهای بین‌المللی را تشکیل می‌‌‌دادند. بنابراین پس از همه‌گیری، سفر به شهرهای بزرگ به دلیل وابستگی زیاد آنها به سفرهای بین‌المللی و تجاری و تغییر تقاضاها به سمت مقاصد روستایی یا ساحلی خلوت‌‌‌تر کاهش یافت.

هزینه بازدیدکنندگان بین‌المللی ۲۰۲۲

همه بخش‌‌‌های سفر و گردشگری با سرعت یکسانی در حال بهبود نیستند. شورای جهانی سفر و گردشگری در گزارش خود تفاوت بین سفرهای کاری در مقابل اوقات فراغت، مناطق شهری در مقابل روستایی و هزینه‌‌‌های داخلی در مقابل بین‌المللی را توضیح می‌دهد. این گزارش شهرهایی را که بیشترین بازیابی را از نظر هزینه بازدیدکنندگان بین‌المللی نسبت به سطوح ۲۰۱۹ داشته‌‌‌اند، مورد بررسی قرار داد که بر اساس آن، انتظار می‌رود دوحه (با رشد ۲۱درصد) و اورلاندو (با رشد ۱۹درصد)، بیشترین میزان بهبود شهرها در سال ۲۰۲۲ نسبت به سال ۲۰۱۹ را به‌‌‌دست آورند. درکنار رشد سفرهای بین‌المللی به شهرهای بزرگ، بهبود قابل‌توجهی در سفرهای داخلی در سال ۲۰۲۱ رخ داد که می‌توان آن را در بهبودی اولیه برای شهرهایی با بازارهای تفریحی داخلی بزرگ و بهبودهای قابل‌توجهی برای آمریکا و چین مشاهده کرد.

اگرچه نگرانی‌هایی درباره تغییر سبک سفرها به سمت محیط‌‌‌های روستایی و طبیعت‌‌‌گردی به‌‌‌وجود آمده است، اما طبق داده‌‌‌های شورای جهانی سفر و گردشگری، احتمال تغییر دائمی به سمت مقاصد روستایی بسیار کم به نظر می‌‌‌رسد، زیرا بسیاری از شهرهای بزرگ همچنان مقاصد نمادینی هستند که جاذبه‌‌‌های کلیدی بازدیدکنندگان را در خود جای داده‌‌‌اند. بالاتر از همه، این تحقیق نقش حیاتی گردشگری شهری را در پیشبرد رشد اقتصادی برجسته می‌کند. انتظار می‌رود طی ۱۰سال آینده، این بخش سهم بیشتری از فعالیت اقتصادی در ۸۲ شهر بزرگ ایجاد کند و ۸‌درصد از کل مشاغل در این شهرها به صنعت توریسم اختصاص یابد.

این در حالی است که در سال ۲۰۱۹، این رقم معادل ۶/ ۶‌درصد بوده است و کمترین میزان آن در سال ۲۰۲۰ بوده که به ۱/ ۵‌درصد رسیده بود. همچنین برآوردها نشان می‌دهد که بین سال‌های ۲۰۲۲ و ۲۰۳۲، انتظار می‌رود قوی‌‌‌ترین رشد متوسط سالانه در تولید ناخالص داخلی مستقیم سفر و گردشگری در آسیا و اقیانوسیه متمرکز شود که هنگ‌کنگ (۱۵درصد)، بانکوک (۱/ ۱۳درصد) و جاکارتا (۸/ ۱۲درصد) بالاترین میزان رشد را تجربه کنند و شهرهای ریاض و جده عربستان سعودی نیز شاهد رشد قوی باشند.