راهکاری برای نجات درختان و محیطزیست
به هر حال زمین در معرض تخریب قرار دارد. ما باید با همکاری هم، اقداماتی را در زمینه حفظ محیطزیست برای خود و نسلهای آینده انجام دهیم. در این راستا حفظ و گسترش پوشش سبز زمین امری حیاتی است. درختان، بزرگترین گیاهان موجود بر روی زمین هستند و به عنوان یک نوع بافر زیستمحیطی برای اکوسیستم عمل میکنند. آنها به بهبود شرایط اقلیمی مانند گرما، سرما، باد و ایجاد محیطی که انسانها، پستانداران، حشرات، پرندگان و... بتوانند در آن راحت زندگی کنند، کمک میکنند. درختان مکمل حیوانات در محیطزیست جهان هستند. بنابراین، قطع درختان باعث بروز خطراتی برای سلامت و رفاه انسانها میشود.
اما یکی از دلایل قطع درختان، تولید کاغذ است. کاغذ، اهمیت زیادی در توسعه فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی جوامع دارد و به همین دلیل در دنیا توجه ویژهای به فرآیند کاغذسازی وجود دارد. در این خصوص، آمادهسازی و تامین مواد اولیه کاغذ که عمدتا از چوب و بافتهای گیاهی تولید میشود، جزو موارد مهم در توسعه فرآیندهای کاغذسازی است. به دلیل نگرانیهای عمدهای که در خصوص از بین رفتن درختان و منابع طبیعی و آسیب دیدن محیطزیست به وجود آمده، استفاده از تکنولوژی جوهرزدایی از اهمیت خاصی برخوردار شده است.
تکنولوژی جوهرزدایی توسعه شگرفی یافته و تاکنون مقادیر زیادی از کاغذهای ضایعاتی بازیافت شدهاند. این موضوع، بهویژه در صنعت تولید تیشو و صنایع سلولزی، در صورت اعمال مدیریت صحیح و بهرهبرداری مناسب از منابع داخلی میتواند فرصتهای اقتصادی و زیستمحیطی قابلتوجهی محسوب شده و بازارهای جدیدی را برای این صنایع راهبردی فراهم کند. صرفهجویی ارزی نیز از دیگر پیامدها و مزیتهای مثبت بازیافت کاغذ و جوهرزدایی است. در واقع برای تولید محصولات کاغذی، کارخانههای مختلف هزینههای ارزی بسیار زیادی را صرف واردات میکنند. این در شرایطی است که میتوان با تکیه بر فرآیند بازیافت تا حد زیادی از خروج بیش از حد ارز از کشور جلوگیری کرد. همچنین به واسطه بازیافت کاغذ و جوهرزدایی، طبیعتا کارخانههای بیشتری به این منظور افتتاح خواهد شد و در این راستا اشتغالزایی صورت میگیرد.
در حال حاضر بحث اشتغالزایی از مهمترین دغدغههای کشور است که با استفاده از جوهرزدایی و به نوعی بازیافت کاغذ، میتوانیم به نوعی این مشکلات را کاهش دهیم. گفتنی است؛ جوهرزدایی یک گام تکمیلی در فرآیند بازیافت کاغذ به شمار میرود، زیرا منجر به تولید الیافی با ویژگیهای مناسب برای استفاده مجدد در ساخت کاغذ میشود در عین حال؛ الیاف دست دوم به دست آمده از فرآیند جوهرزدایی، قابلیت استفاده در تولید کاغذهای مرغوبتر را دارند و توسعه و بهبود روشهای جوهرزدایی بهخصوص شناورسازی یکی از عوامل مهم افزایش مصرف کاغذهای بازیافتی در سطح دنیاست.