چشمانداز روشن یک برند نامآشنای لوازمخانگی در ایران
«مادیران» هلدینگ میشود؟
این شرکت در ماههای آتی به «هلدینگ صنایع مادیران» تغییر نام داده و براساس NAV ارزشگذاری خواهد شد. هدف از تغییر ماهیت شرکت، گسترش دامنه فعالیت شرکتهای زیرمجموعه و سرمایهگذاری در شرکتهای مذکور و عرضه آنها در بازار سرمایه است. شرکت صنایع پلاستیک بهزودی به یکی از تولیدکنندگان لوازمخانگی کوچک تبدیل میشود. شرکت صنایع لوازمخانگی نیز یکی از بهروزترین خطوط تولید یخچال را راهاندازی کرده است. به نظر میرسد با توجه به اخبار مذاکرات شرکتهای خارجی برای همکاری مشترک پس از احیای احتمالی برجام و تغییرات داخلی شرکت، بهزودی بازار سرمایه شاهد تغییرات مثبت و گستردهای در صورتهای مالی مادیران و شرکتهای زیرمجموعه خواهد بود.
معرفی مادیران
شرکت صنایع مادیران بهصورت سهامی خاص و با نام شرکت پارسبرد تاسیس شد و در سال 1373 به شرکت صنایع ماشینهای اداری ایران تغییر نام یافت. پس از آن در سال 1400 نام شرکت به صنایع مادیران تغییر پیدا کرد. این شرکت از بدو تاسیس اقدام به تولید بردهای الکترونیک و پس از آن در سال 1373 خط تولید ساخت مانیتور را راهاندازی کرد.
در نهایت مادیران در سال 1374 اقدام به تولید و بهرهبرداری از مانیتور تحت لیسانس کارخانههای LG با همین مارک کرد. از سال 1386 نیز با معرفی برند X.VISIONبه صنعت تلویزیون راه پیدا کرد.
در حال حاضر مادیران موفق شده است با اخذ نمایندگی شرکت TCL کسبوکار خود را گسترش دهد. برند TCL یکی از موفقترین برندها در حوزه تولید تلویزیون در دنیاست که در رتبه دوم پس از SAMSUNG قرار دارد. این شرکت با تدبیر مدیران باسابقهای همچون محمود امیری و همچنین سابقه طولانی در تولید لوازمخانگی با بهترین کیفیت توانسته است به یکی از بهترین برندهای صنعت لوازمخانگی در ایران تبدیل شود.
نگاهی به روند تاریخی تولید محصولات در مادیران نشان میدهد که این شرکت در سال 1343 توسط محمود امیری تاسیس شد و در همان سال اقدام به فروش ماشینحساب مکانیکی کرد. در سال 1345 اولین ماشین الکترونیکی در بازار معرفی شد و پس از آن در سال 1353 نام تجاری شرکت به مرکز ماشینهای اداری ایران تغییر یافت. در سال 1355 نیز اولین ماشین تحریر فارسی رونمایی شد. مادیران، اولین کامپیوتر خانگی خود را در سال 1363 تولید کرد و در سال 1364 موفق شد با عرضه اولین ماشین فکس در ایران جایگاه خود را در این صنعت به ثبات نسبی برساند. در سال 1374 کارخانه الکترونیک تکمیل و تولید مانیتور در مادیران آغاز شد. مادیران در سال 1381 اولین مانیتور LCD را در ایران تولید و در سال 1385 اقدام به تولید اولین تلویزیون LCD کرد. در سال 1388 کارخانه پلاستیک تکمیل و در سال 1395 فعالیت فروش لوازمخانگی آغاز شد. بازار سرمایه از سال 1398 میزبان مادیران بوده است و سهام این شرکت با نماد «مادیرا» در بازار دوم فرابورس مورد دادوستد قرار میگیرد.
مادیران در مسیر هلدینگ شدن
شرکتهای تولیدی در بازار سرمایه از دیدگاه کارشناسان معمولا با نسبت P/ E ارزشگذاری میشوند و تحلیلگران بهطور مرسوم به شرکتهای با P/ E پایین در یک گروه اهمیت بیشتری میدهند و آنها را ارزنده میدانند. این نسبت در تابلوی معاملات شرکت مادیران اعداد بسیار بالایی به ثبت رسیده و این امر به یکی از سوالات سهامداران و فعالان بازار تبدیل شده است که چرا مادیران با P/ E حدود 49واحد مورد معامله قرار میگیرد؟ علاوه بر این، حواشی بسیاری در خصوص عدمشفافیت تولید و فروش در صورتهای مالی مادیران به وجود آمده است. شرکت مادیران بهعنوان یکی از تولیدکنندههای لوازمخانگی در ایران فعالیت دارد و جزو شرکتهای تولیدی در بازار شناخته میشود. این شرکت دارای چند شرکت زیرمجموعه است که شامل شرکت صنایع الکترونیک، شرکت صنایع لوازمخانگی و شرکت صنایع پلاستیک میشوند. علاوه بر این مادیران شرکتی تحت عنوان شرکت فروشگاههای زنجیرهای مادیران را هم در زیرمجموعه خود دارد. اکنون مادیران، به صورت مستقیم لوازمخانگی تولید نمیکند و در حال تبدیل شدن به هلدینگ بزرگ در صنعت لوازمخانگی است. فرآیند تبدیلشدن مادیران به هلدینگ در حال طیشدن است و این شرکت ظرف چند ماه آینده به «هلدینگ صنایع مادیران» تغییر نام خواهد داد. مادیران، احتمالا قصد دارد با عرضه سهام زیرمجموعههای خود در بورس، به هلدینگی بسیار بزرگ در صنعت لوازمخانگی تبدیل شود. به نظر میرسد فرآیند تحلیل و ارزشگذاری شرکت صنایع مادیران که بهزودی به هلدینگ صنایع مادیران تبدیل میشود، کمی متفاوت باشد؛ چرا که هلدینگها و شرکتهای سرمایهگذاری براساس نسبت P/ NAV ارزشگذاری میشوند و داراییها و سرمایهگذاری آنها در شرکتهای زیرمجموعه برای بازار اهمیت بیشتری دارد. با توجه به ارزش ذاتی شرکتهای زیرمجموعه مادیران، احتمالا این نسبت در شرکت بسیار پایین بوده و با توجه به شرایط فعلی بازار سرمایه ارزندگی لازم را به لحاظ قیمتی خواهد داشت. شاید بتوان گفت عدمارائه گزارشهای ماهانه تولید و فروش به این دلیل است که این شرکت از شکل تولیدی بودن بیرون آمده و بهزودی به هلدینگ تبدیل خواهد شد. علاوه بر این، نمودار ارزش بازار دلاری و ریالی مادیران نشان میدهد که ارزش ریالی مادیران بسیار کمتر از ارزش دلاری بوده و سهام شرکت ارزندگی لازم را دارد.
شرکت صنایع لوازمخانگی مادیران
این شرکت، با ظرفیت تولید سالانه 200هزار دستگاه ماشین لباسشویی، 100هزار دستگاه کولرگازی و 200هزار دستگاه یخچال و فریزر در حال فعالیت است. خطوط تولید یخچال در این شرکت به همت متخصصان ایرانی، راهاندازی و تولید یخچال به طور آزمایشی آغاز شده است. خطوط تولید مذکور از مدرنترین خطوط ایران است و از مرحله تست با موفقیت عبور کرده است. به نظر میرسد، امسال این کارخانه بتواند به اهداف خود برسد و سهم قابلتوجهی از بازار کسب کند. هرچند اکنون، شرکت لوازمخانگی مادیران یکی از بهروزترین کارخانههای ایران در صنعت لوازمخانگی است، تحقیقات نشان میدهد که مادیران با راهاندازی خط تولید یخچال قصد دارد تغییراتی در طرح و مدل محصولات ایجاد کرده و آن را با کیفیت بالا و قیمت مناسب عرضه کند. علاوه بر این، محصولات صنایع لوازمخانگی مادیران، به لحاظ شاخصهای کیفیت، دارای امتیازات بالایی است.
شرکت صنایع الکترونیک مادیران
شرکت صنایع الکترونیک یکی دیگر از شرکتهای زیرمجموعه مادیران است که با حدود 533پرسنل و با ظرفیت تولید یکمیلیون و 500هزار واحد بردهای SMT، 700هزار واحد تلویزیون، 600هزار واحد مانیتور و 400هزار واحد از سایر محصولات مشغول فعالیت است. این شرکت در حال حاضر به تکنولوژی روز دنیا دسترسی دارد و طی دوسال گذشته خط تولید ماژول آن افتتاح شده و عمق تولید بهخوبی افزایش یافته است. درصورتی که رقبای خارجی وارد ایران شوند، قطعا مادیران این قابلیت را دارد که با شرکتهای خارجی وارد مذاکره شود. روند سودآوری این شرکت و سایر شرکتهای زیرمجموعه صعودی است و این روند صعودی ادامهدار خواهد بود.
شرکت صنایع پلاستیک مادیران
مادیران دارای چهار شرکت زیرمجموعه است که هریک به تولید لوازمخانگی متنوع در این هلدینگ کمک کرده و نقش مهمی در این زمینه ایفا میکنند. دامنه فعالیت مادیران با وجود رقبای داخلی و خارجی، در حال گسترش بوده و این امر بهوضوح در شرکتهای زیرمجموعه قابل لمس است. یکی از شرکتهای زیرمجموعه مادیران، صنایع پلاستیک مادیران نام دارد که اقدام به تولید پلاستیک برگشتپذیر کرده است که در تولید پلاستیک یخچال و ماشین لباسشویی از آن استفاده میشود. در حال حاضر این شرکت با همت مدیران مجموعه به یکی از تولیدکنندگان لوازمخانگی کوچک تبدیل و موفق شده است به حوزه تولید جاروبرقی، اسپرسوساز و بخارپز با برند X.VISION وارد شود.
شرکت خدمات مادیران
این شرکت خدمات پس از فروش مادیران را برعهده دارد. شرکت خدمات مادیران دارای 173پرسنل و 2هزار و 700تکنسین متخصص است که وظیفه نصب و خدمات پس از فروش را بر عهده دارند. این شرکت حدود 800مرکز خدمات تلویزیون و لوازمخانگی در همه شهرهای کشور دارد و یکی از مهمترین مزیتهای رقابتی مادیران است. شرکت خدمات مادیران خدمات و گارانتی محصولات X.VISION و TCL را عهدهدار است.
شرکت فروشگاههای زنجیرهای مادیران
این شرکت از سال 1398 شروع به فعالیت کرده و عملیات تجاری خرید و فروش، تهیه و توزیع و پخش محصولات لوازمخانگی، صوتی و تصویری، تلفن همراه، لپتاپ و محصولات سرمایشی-گرمایشی را برعهده دارد. این شرکت با داشتن مجموعهای از فروشگاههای زنجیرهای در سراسر کشور سعی دارد محصولات را بدون واسطه به دست مصرفکننده نهایی برساند. این فروشگاه اکنون 50شعبه در سراسر کشور دارد و طبق برنامهریزیهای صورتگرفته، تعداد شعب خود را تا پایان سال به 100فروشگاه مرکزی افزایش میدهد.
آیا رقبای خارجی حذف شدهاند؟
با وجود حمایت دولت از صنعت لوازمخانگی و گسترش تولیدات این صنعت، عموم مردم تصور میکنند که رقبای خارجی به طور کامل حذف شده و صرفا شرکتهای ایرانی در حال رقابت با یکدیگر هستند. اما آمارها نشان میدهد که رقبای خارجی همچنان در بازار تلویزیون سهم قابلتوجهی را به خود اختصاص دادهاند و شرکتهای ایرانی با حضور رقبای قدر مشغول فعالیت هستند؛ چرا که حدود 40درصد از بازار تلویزیون ایران را اجناس قاچاق خارجی تشکیل دادهاند. با این حال، مادیران موفق شده است در شرایط تقریبا عادلانه سهم بازار تلویزیون خود را به 21درصد افزایش دهد و بهعنوان یکی از موفقترین برندها در کنار رقبای ایرانی و خارجی شناخته شود. این در حالی است که در سال 2016 سهم تلویزیون این شرکت، حدود 7/ 5درصد بوده است. اعداد و ارقام مذکور، با توجه به تحریمهای ایران در نظر گرفته شده و اندازه واقعی بازار در شرایط عادی اقتصادی 35درصد بیشتر خواهد بود. علاوه بر این مادیران موفق شده است در تولید مانیتور سهم 15درصدی از بازار را به خود اختصاص دهد.
برجام؛ فرصت یا تهدید؟
گشایشهای سیاسی همواره فرصتی خوب برای صنایع کشور محسوب میشود و شرکتهای داخلی همواره سعی کردهاند از گشایشهای سیاسی بهره ببرند. یکی از صنایعی که از برجام و ثمرههای آن میتواند بهره کافی ببرد، صنعت لوازمخانگی است؛ چرا که این صنعت از دو جهت میتواند از گشایشهای سیاسی و به تبع آن گشایشهای اقصادی استفاده کند. از طرفی به دلیل وارداتی بودن برخی از مواد اولیه، صنعت لوازمخانگی میتواند مواد اولیه مطلوبتری را تهیه کرده و ارتباط خوبی با زنجیره تامین ایجاد کند. از سوی دیگر، با گشایشهای سیاسی و ورود شرکتهای خارجی به ایران شرکتها و برندهای داخلی این صنعت فرصت مناسب را خواهند داشت تا نماینده انحصاری فروش شرکتهای خارجی باشند. مادیران در حال حاضر یکی از برندهای قدرتمند حاضر در ایران است که با گشایشهای احتمالی در آینده میتواند با برندهای معتبر دنیا وارد مذاکره شود و از فرصت نمایندگی و فروش آنها بهخوبی استفاده کند. در واقع مذاکرات سیاسی موسوم به برجام با ایجاد هرنوع گشایش سیاسی نهتنها یک تهدید برای مادیران به حساب نمیآید، بلکه میتواند فرصت بسیار خوبی برای مادیران بهعنوان برندی معتبر باشد؛ چرا که در حال حاضر نیز با وجود حمایت از صنعت لوازمخانگی داخلی و ممنوعیت واردات، همچنان برخی از رقبای خارجی در ایران حضور دارند. بررسیهای تحلیلگر «دنیایاقتصاد» نشان میدهد که به احتمال زیاد مادیران در حال مذاکره با شرکتهای خارجی است تا با احیای احتمالی برجام، بتواند از فرصت طلایی ایجادشده به نفع خود استفاده کند.
TCL در انحصار مادیران
یکی از نقاط عطف مادیران در صنعت لوازمخانگی، نمایندگی انحصاری برندTCL است. این برند در حال حاضر بهعنوان یکی از بهترین برندهای دنیا در تولید لوازمخانگی شناخته میشود. آمارها نشان میدهد که برند TCL موفق شده است در سال 2022 بعد از سامسونگ سهم 7/ 11درصدی از بازار تلویزیون جهان را به خود اختصاص دهد و همرتبه برند LG شود. پیشبینیها حاکی از آن است که در سال 2023 برند TCL از رقیب قدرتمند خود، یعنی LG فاصله گرفته و به رتبه دوم برند تلویزیون در دنیا تبدیل شود. همچنین در زمینه تولید کولر گازی، برند TCL جزو برندهای اول دنیا بوده و شرکت مادیران موفق شده است کولرگازی با برند TCL را در کارخانه صنایع لوازمخانگی مادیران تولید کند.
نگاهی به صورتهای مالی
شرکت مادیران از جمله شرکتهایی است که فعالیت عملیاتی خود را به شرکتهای زیرمجموعه منتقل کرده و خود به صورت هلدینگ به فعالیت ادامه خواهد داد. از این رو در ادامه این گزارش به بررسی گزارش تلفیقی این شرکت پرداخته شده است.
نگاهی به فعالیت شرکت اصلی و زیرمجموعهها نشان میدهد که مادیران در سال مالی منتهی به 29اسفند 1400، حدود 3هزار و 300میلیارد تومان درآمد عملیاتی داشته که نسبت به سال قبل از آن رشد 37درصدی را تجربه کرده است. در همین مدت، به دلیل نوسان نرخ ارز و کاهش قدرت خرید مردم، بهای تمامشده شرکت حدود 82درصد افزایش یافته که در نهایت سود ناخالص شرکت به میزان 25درصد افت کرده است. با این حال، شرکت موفق شده است در 9ماه منتهی به 30 آذر 1401 حدود 3هزار و 200 میلیارد تومان درآمد عملیاتی را به ثبت برساند که نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن، رشد 36درصدی را تجربه کرده است. با این حال رشد بهای تمامشده شرکت حدود 34درصد بوده که در نهایت موجبات رشد 40درصدی سود ناخالص را فراهم آورده است. انتظار میرود با توجه به رشد نرخ دلار در کشور، به تبع آن بهای تمامشده نیز افزایش قابلتوجهی را تجربه کند. در این صورت نرخ فروش نیز به اندازه رشد قیمت دلار یا اندکی کمتر تعدیل خواهد شد. با توجه به حمایت قابلتوجه از این صنعت، احتمالا رشد میزان تولید نیز بر درآمدهای عملیاتی تاثیرگذار است. با توجه به روند حاشیه سود در چند سال اخیر انتظار میرود، حاشیه سود ناخالص شرکتهای زیرمجموعه با توجه به رشد نرخ فروش و افزایش شدید بهای تمامشده در محدوده فعلی حفظ شده و شرکت با رشد سودآوری خوبی مواجه شود.
سهام مادیران ارزنده است؟
بررسی بازدهی شاخص کل و عبور این نماگر از سقف تاریخی خود نشان میدهد که با وجود رشد خوب شاخص کل در چند ماه اخیر، سهام شرکت مادیران از سقف تاریخی خود فاصله قابلتوجهی داشته و احتمال رشد قیمت سهم بسیار بالاست. علاوه بر این، در صورت هلدینگ شدن مادیران، ارزش ذاتی داراییها و زیرمجموعههای شرکت بالاتر از قیمت فعلی سهام شرکت است. همچنین بررسی ارزش دلاری و ریالی مادیران نشان میدهد که با وجود همبستگی ارزش بازار ریالی و دلاری طی سهسال اخیر، در حال حاضر ارزش دلاری بازار مادیران از ارزش ریالی آن بسیار پایینتر بوده و گپ میان آنها افزایش یافته است. رشد تجمعی ارزش دلاری بازار سهام و مقایسه آن با رشد تجمعی ارزش بازار دلاری سهام مادیران نشان میدهد که مادیران به لحاظ دلاری نیز از بازار جامانده و پتانسیل زیادی برای رشد دارد.