انتشارات «دنیای اقتصاد» در گذر نمایشگاه کتاب
در همزمانی با این رویداد مهم حوزه نشر و نخستین نمایشگاه کتاب حضوری و مجازی، شرکت در سیوسومین نمایشگاه بینالمللی کتاب نخستین فعالیت انتشارات دنیایاقتصاد در دوره جدید و دهه دوم فعالیت این انتشارات بود. تلاش کردیم با سازماندهی مناسب، امکان دسترسی به تولیدات ما توامان و بهصورت حضوری و مجازی برای مخاطبان فراهم باشد، به همین منظور و برای بهرهمندی بیشتر از این فرصت، نشستهای نقد و بررسی کتابهای انتشارات دنیایاقتصاد را در غرفه نشر برگزار کردیم و با توجه به اینکه این نمایشگاه میتواند بستر مناسبی برای گفتوگو و همافزایی در حوزه اقتصاد فرهنگ باشد، با تعریف موضوعات مرتبط و دعوت از فعالان و صاحبنظران در این حوزهها برای به اشتراکگذاری تجارب زیسته فعالان فرهنگی پیرامون کسبوکارهای این حوزه در همراهی گروه رسانهای دنیایاقتصاد و با برگزاری گفتوگوهای مختلف تولید محتوا کردیم و بسترهای نشر این محتوا روزنامه دنیای اقتصاد، هفتهنامه تجارت فردا و وبسایتهای اکوایران، اقتصادنیوز و دنیایاقتصاد در نظر گرفته شد و این محتواها بهصورت روزانه در غرفه انتشارات دنیایاقتصاد تولید و در روزنامه و بسترهای فضای مجازی گروه رسانهای دنیای اقتصاد و همچنین در اپلیکیشن پیامرسان روبیکا بارگزاری و منتشر شد.
هدفگذاری کردهایم که دسترسیپذیرتر، چابکتر و پویاتر از گذشته برای توسعه نقش این نشر، با بهرهگیری از نوآوری و شبکههای اطلاعاتی و ارتباطی و برنامهریزی برای تجربههای جدید، تولید محتوای تعاملی را مدنظر قرار دهیم و به سوی وادیهای کشفناشده قدم برداریم و برای توسعه دانش و آموزش در جایگاه مهمترین جنبه رقابتی، هم مجموعه دنیای اقتصاد را بهرهورتر سازیم و هم بیش از گذشته با رویکردی نو تلاش کنیم تا همسو با سایر اجزای این گروه از خلاقانهترین روشهای ممکن با رعایت اصول حرفهای و اخلاقی بر مبنای اصول فکری دنیایاقتصاد که منشعب از نگاه علمی به مقولههای اقتصاد، توسعه دانش و روزنامهنگاری و مخاطبشناسی است، حرکت کنیم؛ بنابراین با این نگاه در نمایشگاه بینالمللی کتاب که بزرگترین گردهمایی سالانه فعالان فرهنگ، بهویژه حوزه نشر در ایران است، حضور یافتیم و سعیمان بر این بود تا در نمایشگاه بینالمللی کتاب به عنوان یکی از مهمترین رویدادهای فرهنگی کشور و مهمترین رویداد حوزه نشر، فرصت ارزشمندی را برای ناشر، پدیدآورنده اثر و مخاطب فراهم کنیم تا با یکدیگر از نزدیک تعامل داشته و در این مراوده فرهنگی بهتر و بیشتر گفتوگو کنند و با شرایط، دغدغهها و ضرورتهای روز این حوزه آشناتر شوند تا همه با هم بیش از گذشته گفتوگو و تعامل کنیم و بهره ببریم.
امسال تعدادی از ناشران در نمایشگاه حضور نیافتند. دلیل اصلی عدم حضور آنها بیشتر به همزمانی برگزاری نمایشگاه حضوری و مجازی برمیگشت و عدم امکان پشتیبانی و مدیریت هر دو بخش با توجه به سرمایه انسانی و پشتیبانی ناشران. حال آنکه برخی مساله را در حمایت از کتابفروشان جلوه دادند! شبکه معیوب توزیع پخش، تنگنای اقتصاد نشر، توسعه نامتوازن فرهنگی کشور، کاهش ویترین کتاب و افزایش بیرویه مجوزهای نشر تا بیش از ۲۰ هزار ناشر در برابر تعداد هزار کتابفروش در سراسر کشور، وضعیت کتابفروشیها در شهرستانها، جایگاه ناشران کوچک و بسیاری از دغدغههای اینچنینی نمیتواند دلیل منطقی برای نادیده گرفتن رویدادی چون نمایشگاه کتاب باشد. اگر نمایشگاه کتاب نداشتهباشیم و رسانهها آن را پوشش ندهند و اهالی کتاب در آن گرد نیایند و خانوادهها مجبور و راغب نشوند که به شکل جمعی در آن شرکت کنند، آیا اینگونه خوشحالتریم و وضع کتاب بهتر است؟ «بازار» و «نمایش» ارتباط عمیقی با هم دارند و این رویداد فرهنگی میتواند محلی برای همفکری، توانافزایی، تعامل و افق گشایی در عرصه نشر و یافتن راهکار و پیگیری مطالبات تمامی نقشآفرینان این عرصه باشد؛ مشروط بر آنکه نمایشگاه فضایی برای تعامل و همافزایی فعالان این حوزه برای بررسی ظرفیتها و چالشها و ارائه راهکار و پیشنهادهای قابل اجرا و پیگیری آن باشد. برای نمونه باید پذیرفت آنچه عامل تهدید و کاهش رونق کار کتابفروشیهای کوچک است، شیوههای جدید سفارش و خرید کتاب و گسترش دسترسیپذیری کتاب در بستر پلتفرمهایی است که اصولا پدیدهای جهانی و رو به تزایدند. سایتهایی مانند «آمازون» و مالها و فروشگاههای بزرگ کتاب در همه جای جهان فعالیت کتابفروشیها را کمرنگ کردهاند و البته در چرخه اقتصاد جهانی مانعی هم بر سر راه آنها نیست و این روند در ایران هم اتفاق خواهد افتاد، از اینرو نمایشگاه میتواند بستری برای به اشتراک گذاشتن این تحولات و تغییرات جهانی و تدبیر برای نقشآفرینی در این حوزه و ارائه راهکار برای روزآمد کردن و نقشآفرینی بخشهای مختلف زنجیره نشر خاصه کتابفروشان در این تحولات با اصلاح روندها و همراهی با تغییرات برای رونق و جبران عقبافتادگیها باشد. همچنین انتظار میرود سیاستگذاران و متولیان امر با تدوین نظام ارزیابی ناشران و تدوین سیاستهای حمایتی از کل زنجیره نشر و آموزش (خاصه کتابفروشان که در شرایط تنگنای اقتصاد نشر، تحت تاثیر این رویداد آسیبپذیرتر هستند) راه را برای فعالان این حوزه هموارتر کنند و با بررسی و آسیبشناسی تجربه برگزاری دورههای پیشین، برای برگزاری بهتر و اثربخشتر این رویداد فرهنگی و یاریگر اقتصاد نشر برنامهریزی کنند. ما هم به سهم خود تلاش خواهیم کرد که در انتشارات دنیای اقتصاد با بهرهگیری از ظرفیتهای مجموعه دنیای اقتصاد و بررسی و رصد خلأهای موجود در این مسیر به قدر وسع و توانمان گام برداریم.