سایه مسائل مالیاتی بر تشکل‌های بخش خصوصی

دولت باید از صنایع پایین‌دست حمایت کند

 اکبر لباف، رئیس انجمن صنایع پلیمر استان اصفهان در این نشست گفت: وجود شورای گفتگو در شرایط کنونی بسیار ضروری و به‌موقع است. برای ارتقای کیفیت کار، لازم است که دوستان در کمیسیون‌ها و کمیته‌های کارشناسی فعالیت بیشتری داشته باشند. دعوت از افراد مختلف از انجمن‌های گوناگون برای مشارکت در بحث‌ها و ارائه نظرات درباره مسائل مختلف می‌تواند به غنای گفتگوها کمک کند.

 وی ادامه داد: در حال حاضر، با چالش‌های اساسی مواجه هستیم، ازجمله وجود واحدهای کوچک و متوسط و کمبود نیروی انسانی. به‌عنوان‌مثال، به‌تازگی اعلام شد که حداقل حقوق در ترکیه ۶۳۰ دلار است. در چنین شرایطی، پیدا کردن جوشکار یا نیروی کار ماهر دشوار است و این موضوع بر روند تولید و کیفیت خدمات تأثیر می‌گذارد.

 لباف تصریح کرد: سیاست‌های کلی حاکمیت باید به‌گونه‌ای باشد که از واحدهای صنعتی حمایت کند و به تعادل در بازار توجه داشته باشد. هرچند شرایط اقتصادی و سیاسی کشور خارج از کنترل ماست، اما باید تلاش کنیم که واحدهای کوچک و متوسط در بخش اقتصادی پایدار بمانند. انتظار می‌رود که جلسات کارشناسی بیشتری برگزار شود و مسائل به‌طور کامل موردبررسی قرار گیرد تا بتوانیم راهکارهای مؤثری ارائه دهیم.

 وی تأکید کرد: به نظر می‌رسد که در حال حاضر چندین موضوع مهم در صنعت و اقتصاد کشور وجود دارد که باید به آن‌ها توجه کنیم. واقعیت این است که ما باید شرایط فعلی را بپذیریم و باهم در این محیط تنگنا زندگی کنیم. واحدهای صنعتی که تحت پوشش تشکل‌ها هستند، باید در این شرایط به سمت یک هدف مشترک حرکت کنند. ما نمی‌توانیم برنامه‌های بلندمدت ۵ یا ۱۰ ساله داشته باشیم و در عوض باید تلاش کنیم که در دو یا سه ماه آینده زنده بمانیم.

مردم دیگر توان خرید ندارند

محمدعلی ستاری، رئیس انجمن صنایع لوازم‌خانگی استان اصفهان هم عنوان کرد: به نظر می‌رسد که مشکلات تولیدکنندگان تقریباً مشابه است و حدود ۹۹ درصد آن‌ها با یکدیگر هم‌راستا هستند. هرچقدر که در اینجا تلاش کنیم و پیشنهاد‌هایی ارائه دهیم، بالادستی‌ها به فکر عملیاتی کردن قوانین هستند، درحالی‌که کارکنان دولتی به‌طور واقعی به رفع مشکلات صنعتگران نمی‌پردازند. واقعاً کسی در این جمع هست که موافق افزایش نرخ دلار باشد؟

 وی اضافه کرد: نکته‌ای که در بحث تولید برای همه ما مشهود است، کمبود تقاضا است. به نظرم این کمبود تقاضا در حداقل ۱۰ تا ۱۵ سال اخیر بی‌سابقه بوده و ناترازی که وجود دارد، در این سمت به‌وضوح احساس می‌شود. بازار هیچ توجهی به این موضوع ندارد و ترغیبی برای خرید وجود ندارد. وضعیت بازار به‌شدت افت کرده و تقاضا تقریباوجود ندارد. مشکلاتی مانند عدم تأمین مواد اولیه و عدم امکان تولید نیز به این زنجیره بحران دامن می‌زند.

 ستاری گفت: مردم دیگر توان خرید ندارند و این امربر مصرف و سرمایه‌گذاری تأثیر منفی گذاشته است. در جلسه‌ای که با استاندار قبلی داشتیم، بحث‌های مالیاتی و مشکلاتی نظیر کمبود برق و بنزین مطرح شد. ما از شما خواهش می‌کنیم که حداقل در هزینه‌های بانک‌ها و مسائل مختلفی که وجود دارد، بازنگری‌هایی انجام دهید تا بتوانید به ما کمک کنید؛ اما متأسفانه درگذشته تأثیری از این مکاتبات مشاهده نکرده‌ایم.

 وی ادامه داد: مسئله اصلی ما واقعاً افزایش تقاضا است. تغییر و افزایش تقاضای مشتری در بازار مسئله‌ای پیچیده است، اما واقعیت این است که مشکل اصلی اکنون کمبود تقاضا است. در حوزه لوازم‌خانگی نیز هرکدام از ما با چالش‌هایی روبرو هستیم. بودجه سال آینده برای هر شرکت به‌طور جداگانه برنامه‌ریزی می‌شود و این مسائل باید موردتوجه قرار گیرد تا بتوانیم به راه‌حل‌هایی دست‌یابیم.

وضعیت صنعت برق بحرانی است

 احمدرضا صافی، رئیس سندیکای صنعت برق استان اصفهان در ادامه این نشست اظهار کرد: در جلسه‌ای که اخیراً برگزار شد، مصوبه‌ای مطرح گردید که به‌وضوح نشان می‌دهد برخی صنایع و شورای امنیت ملی کشور در مدیریت وضعیت برق نقش دارند. در این شرایط، وقتی‌که مجبور به قطع برق می‌شوند، این تصمیم شامل تمام صنایع خواهد بود. البته باید اشاره کرد که این موضوع مزیت‌هایی نیز دارد؛ چراکه ما در حال حاضر با کمبود برق مواجه نیستیم و هم‌اکنون حدود ۱۲ هزار مگاوات نیرو در دسترس داریم.

 وی گفت: بخش قابل‌توجهی از صنایع غذایی در خانه‌ها فعالیت می‌کنند و اگر استانداری یا شورای انرژی مصوبه‌ای داشته باشند، باید به آن توجه شود. معاون حقوقی ریاست‌جمهوری نیز در این زمینه فعال بوده و از وزارت نفت و نیرو و همچنین وزارت کشور و اتاق‌های بازرگانی نیز در این جلسه حضور داشتند. جلسه به‌خوبی برگزار شد و این بخشنامه توسط هر سه قوه تأیید گردید.

 صافی افزود: شورای گفتگو و شورای انرژی مصوبات خود را داشتند و نامه استاندار نیز جمع‌بندی شد. نتیجه این جلسات این بود که بخش خصوصی توانست صدای خود را به حاکمیت و دولت برساند. وضعیت صنعت در استان اصفهان به‌شدت نگران‌کننده است. اگر سال گذشته ۵۰۰ پیمانکار در این استان فعالیت داشتند، اکنون این تعداد به کمتر از ۱۰ درصد رسیده است. بسیاری از پروژه‌ها که پارسال به پایان رسیده‌اند، امسال با مشکلات زیادی مواجه شده‌اند و پیمانکاران نگران هستند که چگونه می‌توانند هزینه‌های خود را جبران کنند. باوجود شرایط فعلی، دو درصد سود بانکی هم نمی‌تواند پاسخگوی نیازهای آن‌ها باشد. وضعیت صنعت برق به‌شدت بحرانی است.

صنایع‌دستی در وضعیت مناسبی قرار ندارند

 محمد ناطق پور، رئیس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنایع‌دستی استان اصفهان هم گفت: صنایع‌دستی در وضعیت مناسبی قرار ندارند و پشتیبانی اتاق، چه به‌صورت معنوی و چه به‌صورت مادی، باید افزایش یابد. همچنین، نمایشگاه بین‌المللی که برگزارشده نتوانسته است به‌خوبی از صنایع‌دستی حمایت کند. متأسفانه به درخواست‌ها توجه نشده است. وضعیت ما به‌گونه‌ای است که بدون آب و برق زندگی می‌کنیم و این حقیقتاً فاجعه‌آمیز است. از دوستان بزرگوار و رؤسای انجمن‌ها خواهش می‌کنم که برای هدایای خود سفارش‌های لازم را ثبت کنند. باهمت و همکاری می‌توانیم وضعیت صنایع‌دستی را بهبود ببخشیم.

مشکل اساسی نساجی بحث قاچاق است

 حبیب‌الله شاه کرمی، رئیس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان محصولات نساجی استان اصفهان نیز بیان کرد: صنایع نساجی، ۲۴ درصد صنایع استان را تشکیل می‌دهند و ۱۱۷ هزار نفر در حاضر در صنایع نساجی استان مشغول کار هستند. مشکل اساسی نساجی بحث قاچاق است، دولت چین برای حفظ اشتغال نساجی به صادرکنندگان ۱۸ درصد یارانه اعطا می‌کند؛ بنابراین اگر محصولات چینی ۸ تا ۱۰ درصد زیر قیمت هم عرضه شود بازهم به سود صادرکننده چینی است و تولیدکننده ایرانی توان رقابت با آن‌ها را ندارد.

اهمیت حضور نمایندگان تشکل‌ها در فرایند تصمیم‌گیری

 حمیدرضا همتی، نماینده اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان محصولات کشاورزی استان اصفهان نیز عنوان کرد: اتفاقاتی در حال وقوع است که مطمئناً نیازمند دو خروجی مشخص بر اساس منطق و تحلیل‌های ما خواهد بود. گفتگوهایی که در استان اصفهان انجام‌شده، نشان‌دهنده اهمیت حضور نمایندگان تشکل‌ها در فرایند تصمیم‌گیری و تصمیم‌سازی است. این موضوع چندان پیچیده نیست و واقعاً باید به دنبال ۲۰ کاربرد مشخص از این رویکرد باشیم تا اطمینان حاصل کنیم که نمایندگان تشکل‌ها در تصمیم‌گیری‌ها نقش داشته باشند. درصورتی‌که تصمیمی گرفته شود، حداقل باید به این سمت حرکت کنیم که مشکلی پیش نیاید.  وی افزود: مسئله دوم مربوط به قوانین است. اگرچه ممکن است برخی قوانین به نظر ناجی بیایند، اما ما نمی‌توانیم این شرایط را تحمل‌کنیم. آیین‌نامه‌ها و مقرراتی که شبانه به تصویب می‌رسند، باید موردتوجه قرار گیرند. ما تابع قانون هستیم، اما نباید فراموش کنیم که قانون وحی منزل نیست و شورای گفتگو می‌تواند در سطح ملی نیز قوانین را اصلاح کند. ما باید در سطح کشور دورهم جمع‌شویم تا بتوانیم تصمیم‌گیرندگان را قانع کنیم؛ چراکه تاکنون موفق به قانع کردن آن‌ها نشده‌ایم. شرایط کنونی به‌گونه‌ای است که کارها به‌درستی پیش نمی‌روند و وضعیت موجود همچنان پابرجاست. به‌عنوان‌مثال، در فرانسه رئیس اتحادیه کامیون‌ها به‌عنوان یک مقام تأثیرگذار، از وزیر راه جلوتر است؛ اما متأسفانه در اینجا رئیس اتحادیه باید وقت بگیرد تا با مسئولین صحبت کند. ما باید از زاویه مناسب به مسائل نگاه کنیم و انرژی خود را صرف موارد اصلی کنیم. درنهایت، همان‌طور که اشاره کردم، شورای گفتگو در حال حاضر به‌خوبی فعالیت می‌کند و اگر بخواهیم به این حجم مسائل بپردازیم، فرصت کافی نخواهیم داشت؛ اما این به معنای نادیده گرفتن نیاز به حضور نمایندگان در فرایند تصمیم‌سازی نیست. باید تلاش کنیم تا آیین‌نامه‌ها به‌گونه‌ای طراحی شوند که مانع از تصمیم‌گیری‌های مؤثر نشوند.

قطعی برق ضایعات صنایع غذایی را افزایش می‌دهد

 مسعود امینی، نماینده انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنایع غذایی استان اصفهان گفت: بحث قطعی برق یکی از معضلات جدی است. اگرچه ممکن است در برخی موارد قطعی برق تأثیر زیادی بر تولید نگذارد، اما فسادپذیری مواد غذایی بسیار بالاست و این موضوع می‌تواند به ضایعات و خرابی محصولات منجر شود. وزارت بهداشت نیز باید به این مسائل توجه کند، زیرا درنهایت تأثیرات منفی آن بر روی بیمارستان‌ها و نظام سلامت کشور مشهود خواهد بود. با توجه به مشکلاتی که در سال گذشته با قطع برق داشتیم، لازم است که اقدامات جدی‌تری در این زمینه انجام شود. صنعت غذا نه‌تنها برای ما بلکه برای تمام خانواده‌ها اهمیت دارد و باید به آن رسیدگی شود تا امنیت غذایی جامعه حفظ گردد.

پیگیری مشکلات صنعت و تولید توسط اتاق بازرگانی

 غلامحسین کریمیان، دبیر کمیسیون بهبود محیط کسب‌وکار اتاق بازرگانی اصفهان نیز بیان کرد: شاخص‌های کلان اقتصادی اصفهان، هم ازلحاظ شاخص‌های کمی و هم شاخص‌های کلیدی، در مقایسه با استان‌های دیگر، در رده‌بندی‌ها در انتهای جدول قرار دارند. شاخص‌هایی مثل نرخ تورم و بیکاری، اصفهان را در رتبه‌های آخر قرار داده است. وضعیت کلی استان، هم نشان می‌دهد که محدودیت‌هایی که در اصفهان هست، به‌ویژه قطعی برق که شاید در این استان بیشتر از بقیه استان‌ها باشد، اثرات خود را نشان داده و مشخص‌شده که وضعیت اقتصادی خوب نیست.

برخوردهای سلیقه‌ای باعث ایجاد ناپایداری و عدم قطعیت است

محمود صلصالی، رئیس انجمن سنگ استان اصفهان اظهار کرد: مشکلات مختلف از طریق شورای گفت‌وگو قابل‌حل است. یکی دیگر از نکاتی که در استان اصفهان مشاهده می‌شود، برخوردهای سلیقه‌ای در بخش‌های مختلف است. این نوع برخوردها باعث ایجاد ناپایداری و عدم قطعیت در تصمیم‌گیری‌ها می‌شود. وی اضافه کرد: متأسفانه، تصمیمات و آیین‌نامه‌های مختلف به‌راحتی با یک نامه قابل لغو شدن هستند. به‌عنوان‌مثال، در بخش صنایع، تعداد ۶۰۰۰ واحد معدنی داشتیم که این تعداد به‌طور قابل‌توجهی کاهش‌یافته است. این موضوع نشان‌دهنده نیاز به ثبات و شفافیت بیشتر در سیاست‌گذاری‌ها و تصمیم‌گیری‌هاست.