مزرعه خورشیدی در شرق
فولاد مبارکه اصفهان؛ ستاره نمایشگاه بین المللی محیط زیست
احمدرضا لاهیجانزاده، سرپرست معاونت محیطزیست دریایی و تالابهای سازمان حفاظت محیطزیست: راهاندازی نیروگاه خورشیدی و اقدامات شایسته فولاد مبارکه در حوزه کنترل آلودگی هوا و صرفهجویی آب فولاد مبارکه، الگویی برای سایر صنایع بزرگ کشور.
از اینکه فولاد مبارکه در این نمایشگاه حضور فعال و جامعی داشت و دستاوردهای محیطزیستی خود را ارائه کرد بسیار خوشحالیم. راهاندازی و بهرهبرداری از نیروگاه خورشیدی ۶۰۰ مگاواتی یکی از اقدامات شاخص این شرکت است و اینکه در نظر دارند ظرفیت این نیروگاه خورشیدی را تا ۱۰۰۰ مگاوات افزایش دهند خبر بسیار خوبی است و میتواند الگویی برای سایر صنایع بزرگ کشور باشد. که اگر همه صنایع به همین شکل به حوزه انرژیهای پاک ورود کنند، شاید بتوانیم تا سه سال آینده ناترازی انرژی را برطرف کنیم. فولاد مبارکه در حوزه کنترل آلودگی هوا، صرفهجویی در مصرف آب و استفاده بهینه از منابع آبی اقدامات شایان توجهی انجام داده و توانسته با ایجاد شبکه و جمعآوری و انتقال پسابهای چندین شهر همجوار خود و بازچرخانی آن در چرخه صنعت گامهای ارزشمندی بردارد. علاوه بر این با اجرای پروژه انتقال آب دریا به استان با حمایت فولاد مبارکه، نیاز آبی این شرکت از رودخانه زایندهرود قطع میشود که همه این اقدامات از کارهای شاخص فولاد مبارکه در این زمینه است.
همزیستی صنعت و محیط زیست
بهنام کاویانی، رئیس محیطزیست شرکت فولاد مبارکه در پنل تخصصی پالایش آنلاین آلایندهها اسکادای گفت: محیطزیست زیستگاه سبز فولاد مبارکه مأمنی برای پرندگان مهاجر و نمونهای موفق از همزیستی صنعت و محیطزیست است.
فولاد مبارکه بیش از ۱۴۵۰ هکتار فضای سبز در پیرامون خود ایجاد کرده که زیستگاهی برای موجودات زنده فراهم آورده و نزدیک به ۱۴ تا ۱۸ هزار پرنده در سال به این محل مهاجرت میکنند و در آن آشیانه دارند. این نمونهای موفق از همزیستی صنعت و محیطزیست است. این موضوع نشان میدهد که فولاد مبارکه در پیرامون خود زیستگاه سالمی ایجاد کرده است. همچنین این شرکت برای توجه به محیطزیست پیرامون خود، ۳۶۰ پاسگاه محیطبانی در سراسر کشور را به سیستم برق خورشیدی مجهز ساخته و انبار علوفهای را در دشت موته برای زیست آهوها ایجاد کرده است. انواع پایشهای هوا در فولاد مبارکه بهصورت خوداظهاری، بهصورت مداوم و آنلاین انجام میشود. علاوه بر این، فولاد مبارکه برای بهینهسازی مصرف آب با تکیهبر اقتصاد چرخشی به بازچرخانی آب و پساب روی آورده و حدود ۴۰ درصد میزان آب برداشتی را کاهش داده است.
تنوع زیستی و حضور گونههای جانوری مختلف در محیط فولاد مبارکه یک شاخص طبیعی است
حمیدرضا عظیمی، کارشناس محیطزیست فولاد مبارکه گفت: فلسفه وجودی فولاد مبارکه خلق آیندهای بهتر است و در این مسیر بر اقدامات محیطزیستی اهتمام دارد و جلوگیری از آلودگی خاک یکی از ارکان اساسی آن به شمار میرود.
فولاد مبارکه بهعنوان صنعتی پیشرو اقدامات مهمی مانند راهاندازی واحدی مجزا در مدیریت پسماند در کارنامه خود دارد و در مبدأ برای جلوگیری از آلودگی خاک اقدام میکند. بهمنظور رفع این چالش، با همکاری دانشگاهها پروژههایی طراحی و سنجش و معیار آلایندگیها مشخص شده است. در واقع مهمترین فعالیتهای انجامشده در این زمینه پروژههای دانشمحور است. مدیریت پسابهای صنعتی نیز از دیگر اقدامات انجام شده در جهت جلوگیری از آلودگی خاک است که طراحی پیشرفتهترین سیستمهای تصفیه انجام شده و این امر عملکرد محیطزیستی فولاد مبارکه را نشان میدهد. تنوع زیستی و حضور حیوانات و گونههای مختلف و بعضاً نادر در محیط فولاد مبارکه یک شاخص طبیعی است. اگر محیط فولاد مبارکه آلایندگی داشته باشد، چنین موجودات حساسی نمیتوانستند پیرامون آن زندگی کنند.
فولاد مبارکه پیشرو در پایش خاک
بهنام کشاورزی، عضو هیئتعلمی و استاد زمینشناسی دانشگاه شیراز: محیط خاک بهطور مستقیم و غیرمستقیم بر سلامت انسان تأثیر دارد و طبیعتاً حساسیتها در اطراف مناطق صنعتی بیشتر است. از سال ۱۴۰۰ استانداردهایی برای آلایندگی خاک مطرح و پایش خاک در اطراف مناطق صنعتی و معدنی اجباری شد. از نظر پایش خاک، فولاد مبارکه پیشروتر از صنایع دیگر است و با فاصله در رتبههای بالا قرار دارد و بر اساس معیارها و شاخصهای دقیقی که وجود دارد خود را پایش میکند و به دنبال رفع آلایندگی است. آلودگیهای صنعتی در خاک بهوضوح قابلتشخیص نیست و میتواند مدتها بعد در سلامت انسانها بروز و ظهور داشته باشد.
بهبود کیفیت آسفالت با استفاده از محصول «سرباره» فولاد مبارکه
مجید دادجو، مدیر فراوری ضایعات فرایندی فولاد مبارکه هم در پنل «کاربری سرباره در مصالح عمرانی، بتن و آسفالت» گفت: سرباره یک محصول جنبی فولاد مبارکه است و سالانه ۲ میلیون تن سرباره تولید میشود. در دنیا این محصول بیشتر در فعالیتهای عمرانی بهویژه آسفالت کاربرد دارد و استفاده از آن باعث بهبود کیفیت آسفالت میگردد؛ بنابراین در اقتصاد چرخشی نقش مهمی دارد. همچنین این محصول در بتن، زیرسازی جاده، قطعات پیشساخته و رویههای بتن نیز کاربرد دارد.
در بسیاری از آسفالتهای جادهای اصفهان از سرباره استفاده شده و همکاری خوبی بین فولاد مبارکه و شهرداری اصفهان شکل گرفته و بهدنبال ارتباط با اداره راه و ترابری اصفهان نیز هستیم. البته باید در این راستا مشوقها و الزاماتی برای استفاده از سرباره در ساختوساز و فعالیتهای عمرانی لحاظ شود. البته ذهنیتی وجود دارد که استفاده از بازیافت باعث میشود آسفالت کیفیت خوبی نداشته باشد درصورتیکه استفاده از سرباره فولادی باعث بهبود کیفیت آسفالت میشود.
حمیده کلاهدوزان، مدیر واحد تحقیق و توسعه شرکت دانشبنیان فدک:
اعتماد صنایع به شرکتهای دانشبنیان
دانش، زمانی مفید است که بتواند مشکلی را حل کند و با اعتماد مسئولان به شرکتهای دانشبنیان این ارتباط با صنایع برای رفع مشکلات محقق شده است. در حال حاضر علم در کشور پیشرفت داشته، اما زیرساختها همچنان عقب است که چنین دستاوردهای علمی در کشور پیادهسازی شود. در خصوص همکاری شرکت دانشبنیان فدک با فولاد مبارکه باید گفت طرحی را با فولاد مبارکه برای بازیابی پسماندهای اکسیدی حاوی روغن انجام دادیم تا آلایندههای آن حذف و تبدیل به کنسانتره و در واحد آهنسازی فولاد مبارکه استفاده شود.
نتیجه مثبت آزمایش کاربری سرباره فولاد مبارکه
جعفر سبحانی، رئیس بخش بتن مرکز تحقیقات وزارت راه و مسکن شهرسازی:هم در پنلی تخصصی گفت: تحقیقات بسیاری در خصوص تأثیر استفاده از کاربری سرباره انجام شده که در زیرسازی راهها و راهآهن و روسازی آسفالتی و قطعات مختلف بتنی قابلاستفاده است.
باید مشوقهای را در قالب قانون وضع کرد تا شرکتها استفاده از مواد بازیافتی را جایگزین کنند و در این صورت بیشتر در مناقصات قرار گیرند و این اقدامات در روند فرهنگسازی نیز مؤثر است.