01(2) copy

پیش‌فرض‌های ارائه‌شده بیشتر می‌کوشند با نقد مدیریت محلی در سطحی پایین‌تر، عطش جامعه مدنی را سیراب کنند. سیاست‌‌زدگی بیش‌ازحد در همه امور باعث شده است صرفا به‌ نقد عوامل سطحی پرداخته شود و از بُعد کلانِ اتفاقات اخیر غافل بمانیم. آنچه به‌وضوح مشاهده می‌شود تغییرات ساختار اقلیم است.

طی چندین سال اخیر، به سبب روند گرمایش کره زمین و تغییر اقلیم، در نوع ریزش‌های جوی تغییراتی ایجاد شده است.

مواردی مانند تغییر در الگوهای بارندگی، فراوانی و شدت بارندگی‌ها، ذوب گسترده برف و یخ، افزایش بخارآب اتمسفر، افزایش تبخیر و تغییر رطوبت خاک و روان‌آب‌ها از جمله این تغییرات است. در مقیاس بزرگ‌تر، فرسایش زمین، سیل، طوفان و آسیب به زیرساخت‌ها از ‌عواقب ناشی از تغییرات آب‌و‌هوایی در مقیاس جهانی است. این پیامدها در کشورهای در حال‌ توسعه شدت بیشتری دارد.تغییرات آب‌و‌هوایی تأثیری جدی بر جنبه‌های مختلف زندگی مردم همچون مسائل اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و امرار معاش آنها خواهد گذاشت. تغییرات آب‌و‌هوایی سبب تشدید بحران‌هایی مانند ورودی سیستم آب و مسائل مربوط به جاری شدن سیل در مناطق شهری و نیمه‌شهری در بسیاری از کشورهای جهان می‌شود. سیلاب‌های ویران‌کننده از متداول‌ترین پیامدهای منفی ناشی از تغییرات اقلیم است. شهرسازی، مکان‌یابی‌های غیراصولی و بی‌توجهی به زیرساخت‌ها با مسدود کردن مسیل‌ها و رودخانه‌ها سبب افزایش آسیب‌ها شده است، اما به‌تنهایی پایان ماجرا نیست. در اقلیم پیش‌رو، بارش‌ها عمدتا به‌ صورت رگباری است و در مدت‌زمانی کوتاه، به دلیل نوع بارش و میزان آن، موجب جاری شدن روان ‌آب و سیلاب می‌شود. حجم تغییرات شرایط اقلیمی به‌ گونه‌ای است که اتخاذ سیاست‌های اجرایی در سطح ملی را می‌طلبد. سازگاری با تغییرات اقلیمی می‌تواند از شدت آسیب‌ها بکاهد. بهبود مدیریت و حفاظت از سیستم‌های آب موجود، راهکارهای حفاظت از آب مناطق حوزه آبریز، توسعه کنترل سیلاب‌ها و استفاده بهینه از آب‌های بازیافتی از اقدامات موثر در این زمینه است.

تغییر سبک زندگی، تامین زیرساخت‌های رفاهی و -از همه مهم‌تر- مجهز شدن به ابزار فنی جدید و علم روز بهترین شیوه برای کاهش آسیب‌های احتمالی است.

افزایش احساس مسئولیت در قبال تغییر اقلیم و ایجاد فضای امن برای نسل بعدی نقش عمده‌ای در توسعه فرهنگ اجتماعی افراد  دارد. در این بین با برگزاری نمایشگاه‌ها و رویدادهای مرتبط با محیط زیست می‌توان در راستای آگاهی‌بخشی عمومی گام برداشت تا بتوان با حساس کردن جامعه نسبت به مسائل و چالش‌های زیست محیطی شاهد کاهش سرعت آسیب‌ها بود.