اضطرار در اورژانس
این شغل، شغل پراسترس کار در اورژانس است. کاری که با مهاجرت فعالان این بخش و کمبود نیروی انسانی و آمبولانس و حتی ترافیک باعث ایجاد مخاطرات حتی جانی برای کارمندان شده است،تهدید و حمله به مامور اورژانس با سگ خانگی بیمار و حمله همراهان بیمار به دلیل اجازه ندادن به بیش از یک نفر برای سوارشدن به آمبولانس یا پنچر کردن آمبولانس از مواردی بوده که در سال اخیر نیز شاهد آن بودهایم.
جالب است بدانید که کارمندان پای تلفن اورژانس نیز از فحاشی و مزاحمت و برخوردهای نامناسب در امان نیستند. برخوردهایی که گاهی ناشی از اضطرار همراهان بیمار و در اکثر موارد کمبود فرهنگسازی در این زمینه ناشی میشود.
کارشناس شیفت شب اورژانس اصفهان در رابطه با وضعیت نامطلوب کارشناسان اورژانس به خبرنگار دنیای اقتصاد گفت:مشکل برخورد مردم با کارشناسان اورژانس موضوع تازهای نیست. ما در هر شیفت حدود ۲۰۰ تماس تلفنی داریم که از بین اینها حدود ۵ تلفن شاید تماس اورژانسی باشد و متاسفانه فرهنگ استفاده از اورژانس در بین عامه مردم ضعیف است.
وی ادامه داد:برای هر چیزی حتی دعوای خانوادگی یا تب ساده یا حتی پرسیدن اینکه مورچه در آب بوده و متوجه نشدهاند و آن را نوشیدهاند با ما تماس میگیرند.سالهاست که بهعنوان مامور اورژانس مزاحمت و فحاشی از پای تلفن تا برخوردهای بد و دعوا تا چاقو و قداره کشی برای ماموران پس از حضور در محل را شاهد بودهام.این در حالی است که در کشورهای پیشرفته ایجاد مزاحمت برای اورژانس و یا تماس غیر اورژانسی با جریمههای بالا همراه است. اگر در ایران نیز فرهنگسازی درستی در این زمینه بشود و یا حتی جریمه برای این تماسها داشته باشیم این موارد کمتر خواهد شد.
وی درباره افزایش این برخوردها نیز گفت :متاسفانه به خاطر کمبود تعداد نیروی انسانی نیز ما با مشکلاتی روبرو هستیم و وقتی نیرو برای انتقال بیمار نداریم کارشناس دیر به محل حادثه میرسد و با فحاشی و برخوردهای زننده و گاه برخورد فیزیکی از سمت همراهان بیمار روبرو میشود.
او در رابطه با ارتباط این وضعیت با آلودگی هوا نیز گفت:وضعیت بیماران قلبی خوب مسلما با آلودگی هوا وخیم میشود اما مساله برخوردهای نامناسب با اورژانس چیز تازهای نیست که با آلودگی هوا تشدید شود و نیاز به فرهنگسازی ریشهای دارد. باور میکنید ما حتی وقت شکایت کردن از تماسهای بد و نامناسب را نداریم.چه بشود که ماموران مراجعه حضوری پس از برخورد فیزیکی و ایجاد ضربوجرح شکایت کنند و وضعیت ماموران ما واقعا نامطلوب است.
همچنین کمبود تجهیزات و بهروز نشدن آمبولانسها از دیگر مشکلات این قشر خدوم جامعه است، در حالی استاندارد رسیدن آمبولانس به محل حادثه یا بالین بیمار اورژانسی، کمتر از دهدقیقه است و روزگاری در اصفهان هم رعایت میشد، با فرسودهشدن و عدم تخصیص منابع لازم برای واردات آمبولانس به تعداد کافی، شاهد افت این استاندارد در شهرِ مرکز استان هستیم.
مساله کمبود تجهیزات و ماشین در کنار بهبود اندک فرهنگ ترافیکی باعث شده تا علیرغم تلاش نیروها و کارکنان اورژانس، آنها با مشکل بزرگی برای تقسیم وظایف و رسیدگی به درخواستهای شهروندان مواجه باشند که گاهی انتخابهای بسیار دشواری در برابرشان قرار میدهد.
اما فارغ از چالش تجهیزات و کمبود ماشین، در مورد برخوردهای نامناسب با کادر اورژانس، نباید فراموش کرد، این برخوردها علاوه بر غیراخلاقی بودن، دارای مجازات مشخصی در قوانین مدنی و قانون مجازات اسلامی هم هستند.
برخورد نامناسب با ماموران اورژانس اگر مصداق توهین و ایراد ضرب و جرح باشد مشمول عناوین مجرمانه و قابل پیگرد قضایی است
محمد شریف شاهی،حقوقدان درباره مبحث توهین به کارکنان اورژانس به دنیای اقتصاد گفت:توهین به کارکنان اورژانس میتواند مشمول ماده ۶۰۸ (اصلاحی ۲۳/۰۲/۱۳۹۹) قانون اساسی باشد. - توهین به افراد از قبیل فحاشی و استعمال الفاظ رکیک چنانچه موجب حد قذف نباشد شامل جزای نقدی درجه شش خواهد بود.
همچنین درصورتیکه پرسنل اورژانس یا کادر درمانی مورد ضرب و شتم قرار گیرند مرتکب حسب مورد ممکن است مشمول مجازات قصاص و دیه نیز بشود.
وی ادامه داد: بهعنوان حقوقدان معتقدم باید رسانههای ارتباطجمعی مانند صداوسیما فرهنگسازی لازم برای استفاده درست از خدمات عمومی را به کودکان و والدین آموزش دهند، جامعه زمین دیم نیست که در آن بدون تلاش و زمینهسازی محصول ارگانیک رشد کند. آموزش مدارا و مدیریت بحران باعث میشود تا شاهد بیفرهنگی و ایجاد مزاحمت و حتی تهدید و ضرب و شتم کارکنان شریف اورژانس نباشیم .