در نشست کمیته انرژی انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران مطرح شد
بومیسازی قطعات و تجهیزات نیروگاه خورشیدی؛ اولویت نیروگاه ۶۰۰ مگاواتی فولاد مبارکه
محمدکاظم صباغی هرندی، در این نشست با بیان اینکه فولاد مبارکه بهمنظور تأمین سبد انرژی خود نیروگاههای سیکل ترکیبی، خورشیدی و بادی را در دستور کار قرار داده است اظهار کرد: نیروگاه خورشیدی این شرکت با ظرفیت ۶۰۰ مگاوات بزرگترین نیروگاه متمرکز کشور است. برای بهرهبرداری از این پروژه دانش فنی و تجربه بسیار خوبی کسب شده و همه شرکتها میتوانند از آن استفاده کنند.
وی با بیان اینکه ما در فولاد مبارکه در خصوص تأمین اسناد موردنیاز راهاندازی نیروگاه خورشیدی، نحوه انتخاب مکان بهرهبرداری از پروژه، نحوه انتخاب پیمانکار و... تجارب خوبی داریم، تصریح کرد: حدود ۶ ماه بر روی اسناد این پروژه کار شد و از بین ۴۰ پیمانکار، مپنا را بهعنوان همکار و نه پیمانکار اصلی در این پروژه انتخاب کردیم.
مدیر ارشد خدمات فنی و پشتیبانی فولاد مبارکه با بیان اینکه هدف اصلی ما در بهرهبرداری از نیروگاه خورشیدی استفاده از توان و دانش داخلی بود، گفت: برای تحقق این امر شرکت صناپ را راهاندازی کردیم و فعالیت این شرکت برای ما تجربه خوبی بود.
رئیس کمیته انرژی انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران تصریح کرد: روش برگزاری مناقصه، تدوین اسناد و حتی انتخاب سازنده پنلها در سطح بینالمللی انجام شد و در بخش دوم نیز به سمت سازندگان داخلی رفتیم.
صباغی هرندی گفت: ما در فولاد مبارکه مسئولیت نانوشتهای داریم که تا حد ممکن، تجهیزات موردنیاز را بومیسازی کنیم. در پروژه نیروگاه ۶۰۰ مگاواتی، در زمینه سیستم کنترل نیز که مهمترین بخش است، از ظرفیت داخلی و شرکت ایریسا استفاده کردیم تا هم از حملات سایبری مصون بمانیم و هم در صورت نیاز، اپراتورهای شرکت در دسترسمان باشند.
نیروگاه ۶۰۰ مگاواتی فولاد مبارکه، تابوشکنی برای تجدید پذیرها
مدیر انرژی و سیالات شرکت فولاد مبارکه نیز در حاشیه بازدید کمیته انرژی انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران از نیروگاه ۶۰۰ مگاواتی خورشیدی آفتاب شرق این شرکت گفت: از حدود سه سال گذشته، عملیات احداث نیروگاه خورشیدی در دستور کار فولاد مبارکه قرار گرفت و در ادامه، فرایند ارزیابی توانمندیها و ظرفیتهای شرکتکنندگان در اجرای این طرح بررسی شد. از سال ۱۴۰۲ نیز فرایند اجرای طرح شروع شده است.
سیدامیر طباطباییان با اشاره به اینکه در حال حاضر پنلها و سایر تجهیزات موردنیاز برای ۱۲۰ مگاوات انرژی خورشیدی فاز اول تهیه شده و ۲۰ مگاوات این نیروگاه با شبکه سراسری سنکرون شده است، گفت: برای اجرای بزرگترین نیروگاه متمرکز خورشیدی کشور با چالشهای عدیدهای مواجه بودهایم. برخی از مشکلات از قبیل تحویل زمین موردنیاز برای اجرای پروژه، اخذ مجوزهای قانونی از ارگانهای ذیربط و نبود دانش کافی در این زمینه بخشی از این مشکلات و چالشها بودهاند؛ بااینحال ما تلاش کردیم در این زمینه خطشکن باشیم، تاجاییکه امروز دستاوردهای ما میتواند بهعنوان چراغ راه و الگو برای اجرای سایر پروژههای مشابه و بزرگمقیاس خورشیدی استفاده شود.
وی در ادامه گفت: برخی در ابتدا عملیاتی شدن و به بهرهبرداری رسیدن این پروژه را غیرممکن میدانستند؛ اما خوشبختانه با توفیقات حاصلشده میبینیم که امروز در بسیاری از نقاط کشور، اجرای چنین پروژههایی و حتی بزرگتر مطرح است.
مدیر انرژی و سیالات شرکت فولاد مبارکه با بیان اینکه سایر تجهیزات موردنیاز تکمیل این پروژه نیز آمادهسازی شده است، گفت: انشاءالله ۲۰ مگاوات بعدی طی هفتههای آینده به شبکه اضافه میشود.
به گفته طباطباییان یکی از محسنات نیروگاههای خورشیدی این است که میتوان بهصورت هفتگی و ماهانه به ظرفیت این نیروگاه اضافه و برق بیشتری از آن استحصال کرد.
طباطباییان در تشریح چگونگی بهرهبرداری فولاد مبارکه از برق این نیروگاه گفت: مقرر است به همان میزان که در این نیروگاه برق تولید و به شبکه اضافه میکنیم به شرکت فولاد مبارکه و سایر شرکتهای این گروه برق تحویل داده شود. نکته مهم این است که به همین اندازه به ظرفیت نیروگاههای کشور اضافه میشود و نکته مهم دیگر اینکه این اقدام حرکت بزرگی از سوی فولاد مبارکه برای تولید فولاد سبز و استفاده حداکثری از نیروهای تجدیدپذیر است.
وی با تأکید بر اینکه این نیروگاه بزرگترین نیروگاه خورشیدی متمرکز در کشور است گفت: هر فرد یا ارگانی که بهصورت خطشکن کاری را انجام میدهد، بهنوعی تابوشکنی کرده و سدها و مقاومتها را در برابر انجام آن کار شکسته است؛ بنابراین با این حرکت، فولاد مبارکه کشور را به سمت ایجاد نیروگاههای بزرگمقیاس رهنمون کرده و از این جهت چشم فولاد مبارکه روشن است. مدیر انرژی و سیالات شرکت فولاد مبارکه در بخش پایانی سخنان خود تصریح کرد: فولاد مبارکه همواره استفاده از تکنولوژیهای روز را یکی از مهمترین راهبردهای خود میداند و این جهتگیری امروز به فرهنگسازمانی مبدل شده است.
از فولاد مبارکه الگو بگیرید
بهروز اسماعیلی، عضو انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران نیز در این نشست گفت: یکی از رسالتهای انجمن تولیدکنندگان فولاد به اشتراک گذاشتن دانش بین شرکتهای عضو انجمن است. فولاد مبارکه بهعنوان یک شرکت متعالی در کشور، طی سالهای اخیر، به اشتراکگذاشتن دانش را در حوزههای مختلف بهخوبی انجام داده است و امیدواریم در بخش انرژیهای تجدیدپذیر بادی و خورشیدی نیز اعضای انجمن از فعالیتهای این شرکت الگوبرداری کنند.
عضو انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران با بیان اینکه شرکتهای بزرگ فولادی کشور ویژگیهای خاص خود را دارند، افزود: اغلب این شرکتها ازجمله فولاد مبارکه، فولاد خوزستان، فولاد خراسان و در گذشته ذوبآهن اصفهان در چند اقلیم فعالیت دارند و میتوانند از این ظرفیتهای اقلیمی بنابر استراتژیهایشان استفاده کنند.
وی گفت: در این راستا فولاد مبارکه در حوزه انرژی که مقولهای بسیار مهم و ضروری است راهاندازی نیروگاه بادی را در فولاد سنگان، واقع در منطقه خواف که منطقهای بادخیز است، در دستور کار قرار داده است. فولاد خوزستان نیز در این زمینه در خراسان فعالیت دارد.