بهنام کاویانی، رئیس محیط‌زیست فولاد مبارکه در پنل «برنامه پنج‌ساله ارتقای محیط‌زیست» با گفتمان «مسیر سبز» فولاد مبارکه در بیست‌ویکمین نمایشگاه بین‌المللی ایران‌متافو ۱۴۰۳ اظهار کرد: مدیریت نظام‌مند منابع آبی و میزان کاهش کربن در فولاد مبارکه با اهداف سازمان ملل متحد سازگار است و این امر نشان می‌دهد که این مجموعه در حوزه محیط‌زیست مسیر درستی را انتخاب کرده و می‌پیماید؛ به‌عبارت‌دیگر، فولاد مبارکه با رعایت الزامات زیست‌محیطی، آینده بهتری را برای مردم خلق می‌کند.

1

 وی افزود: نوع نگاه فولاد مبارکه به مسائل زیست‌محیطی باعث شده این مجموعه میان صنایع مختلف کشور، به‌ویژه صنایع فولادی، حرف‌های زیادی برای گفتن داشته باشد. فولاد مبارکه با تدوین یک سند زیست‌محیطی، الگوی خوبی برای دست‌یابی به فولاد سبز مطرح کرده و شرکتی نیست که صرفاً بخواهد حداقل‌های مسائل محیط‌زیستی را رعایت کند؛ این در حالی است که در چرخه عمر محصول فولادی اقدامات مؤثری انجام داده است. رئیس محیط‌زیست فولاد مبارکه ابراز کرد: فولاد مبارکه با ایجاد نیروگاه خورشیدی ۶۰۰ مگاواتی، سهم خود در تولید انرژی تجدیدپذیر را افزایش داده و اقتصاد چرخشی را پیاده‌سازی کرده است، به‌گونه‌ای که استفاده حداکثری از قراضه در فرایندهای تولید را در دستور کار خود قرار داده است.

 همچنین محمد رحمتی، کارشناس محیط‌زیست فولاد مبارکه نیز در این پنل با بیان اینکه امروزه انتخاب مسیر و پرداختن به مسائل محیط‌زیستی بیش از گذشته اهمیت دارد و دغدغه بسیاری از شرکت‌های فولادی است، گفت: در این میان الگوی فولاد مبارکه، الگوی تعالی محیط‌زیست و پایداری محیط‌زیست است؛ چراکه یکی از ارکان پایداری و توسعه پایدار کشورها، جوامع و سازمان‌ها، پایداری محیط‌زیست است.

وی افزود: فولاد مبارکه با استفاده از مدل‌های تعالی، از سال ۱۴۰۱ برنامه پنج‌ساله‌ای تدوین کرد که در قالب آن، اهداف پایداری و شاخص‌های پایداری محیط‌زیست، براساس بنچ‌مارک و بهینه‌کاوی از شرکت‌های فولادی برتر دنیا، براساس زیرساخت‌ها و توانمندی‌های سرمایه انسانی خبره‌، تدوین و از سال قبل تمام این شاخص‌ها در برنامه استراتژیک سازمان گنجانده شود و تمام فعالیت‌های تولیدی، بهره‌برداری و حتی توسعه تکنولوژی‌ها دارای پیوست زیست‌محیطی باشد.

کارشناس محیط‌زیست فولاد مبارکه مطرح کرد:

پیاده‌سازی استانداردهای انتشار کربن برای اولین بار در کشور

1

فولاد مبارکه هم‌زمان با توسعه تکنولوژی فولاد سبز در دنیا، در راستای دست‌یابی به فولادهایی با انتشار کربن و آلایندگی کم در حال توسعه است و در این خصوص قدم‌های بسیار خوبی برداشته است. طی دو سه سال گذشته تلاش شده براساس مطالعات کارشناسیِ انجام‌شده در هفتاد کشور فولادساز دنیا، نقشه راهی برای دست‌یابی به فولاد سبز تدوین شود تا در نهایت به یک برنامه میان‌مدت و بلندمدت تا سال 2050 دست یابیم و در مسیر آن، استراتژی‌های خود را به مرحله اجرا و پیاده‌سازی برسانیم. محمد رحمتی، کارشناس محیط‌زیست فولاد مبارکه، در حاشیه بیست‌ویکمین نمایشگاه بین‌المللی متالورژی (ایران‌متافو) در خصوص روند تولید فولاد سبز افزود: ما در زمینه تولید فولاد سبز سه بخش را مورد بررسی قرار می‌دهیم؛ اول اینکه زنجیره تأمین ما هم باید سبز باشد، دوم اینکه پروسس و تکنولوژی‌های فرایند تولید باید در همین راستا باشد و سوم اینکه محصولات تولیدی ما باید دوستدار محیط‌زیست باشد. وی درخصوص اقدامات فولاد مبارکه در زمینه زنجیره تامین گفت: انرژی سبز و نیروگاه‌های خورشیدی 600 مگاواتی در شرق استان و منابع آبی پایداری که فولاد به دنبال آن است و همچنین استفاده از آب‌های جنوب کشور و انتقال آن به مرکز استان و کشور ازجمله این اقدامات است. در حوزه گاز هم سرمایه‌گذاری‌های کلانی صورت گرفته است. در حوزه مواد اولیه نیز با تشکیل شرکت MSTID به‌عنوان بزرگ‌ترین شرکت سرمایه‌گذاری خطرپذیر در کشور، موضوع تأمین مواد اولیه، بومی‌سازی و سرمایه‌گذاری برای شرکت‌های دانش‌بنیان مورد بررسی قرار گرفته است؛ این موارد همگی در زنجیره تأمین فولاد سبز نقش اساسی دارند. رحمتی ضمن اشاره به آنچه امروز با عنوان فولاد هیدروژنی در دنیا مطرح است گفت: ما در فولاد مبارکه علاوه‌بر ارتقای بهره‌وری و راندمان انرژی به‌سمت احیای هیدروژنی و پایلوت سبز حرکت کرده‌ایم. در پایین‌دست هم فولاد مبارکه سعی کرده به سمت محصولاتی برود که دوستدار محیط‌زیست باشد و وزن کم و استحکام زیادی داشته باشند. کارشناس محیط‌زیست فولاد مبارکه درباره میزان بهره‌مندی فولاد از شرکت‌های دانش‌بنیان گفت: با سرمایه‌گذاری‌های فولاد مبارکه در شرکت‌های دانش‌بنیان و بررسی‌ها و کارشناسی‌های دقیقی که به همت کارشناسان و سرمایه انسانی توانمند فولاد مبارکه انجام شده، این شرکت از تجربیات شرکت‌های صاحب تکنولوژی دنیا استفاده می‌کند تا در کمترین زمان بیشترین بهره را ببرد.

وی افزود: فولاد مبارکه اولین شرکتی است که استانداردهای مربوط به انتشار کربن در راستای دست‌یابی به فولاد سبز را پیاده‌سازی می‌کند. استانداردهای ISO 14064 و ISO 14067 دو استاندارد بین‌المللی است که در تلاشیم با ممیزی‌های خارجی ، آن‌ها را به دست آوریم و بتوانیم با برترین کشورهای دنیا در این زمینه رقابت کنیم.

خطوط اصلیِ مسیر ماندگار

پنج گفتمان تعریف‌شده برای روایتگری استراتژی‌های فولاد مبارکه

1

رئیس سیستم‌های مدیریت و کیفیت سرآمدی شرکت فولاد مبارکه  در پنل تخصصی «مسیر ماندگار» به بررسی تصویرسازی برند فولاد مبارکه و تأثیر آن بر ذهن مخاطبان پرداخت و گفت: در ابتدا، از افراد خواسته می‌شود که فولاد مبارکه را به‌عنوان یک انسان با صفات خاص تصویر کنند. این صفات شامل ویژگی‌هایی چون انرژی، سخاوت و دانایی است. سپس به اهمیت واقعی بودن این تصاویر و نزدیکی آن‌ها به واقعیت پرداخته می‌شود. هر چه تصویر ساخته‌شده به واقعیت نزدیک‌تر باشد، ارزش بیشتری دارد.

علی کیانی ادامه داد: مدیریت برند شامل دو بخش است: اول، ایجاد و تقویت ویژگی‌ها و صفات در ذهن مخاطبان و دوم، مدیریت روایت‌ها و داستان‌هایی که در مورد برند وجود دارد. به‌عنوان مثال، اگر فولاد مبارکه به‌عنوان یک شرکت دوست‌دار محیط‌زیست معرفی شود، این ویژگی باید با داستان‌ها و اقدامات واقعی مانند راه‌اندازی نیروگاه‌های خورشیدی و استفاده از پساب‌های شهری تقویت شود.

وی در ادامه، به استراتژی‌های مختلف فولاد مبارکه اشاره کرد و گفت: این استراتژی‌ها شامل بهره‌برداری حداکثری، توسعه، فناوری و نوآوری و توسعه پایدار است. پنج گفتمان برای روایتگری این استراتژی‌ها تعریف شده که شامل مسیر متعالی، پیشران، سبز، نوآورانه و مسئولانه است. این گفتمان‌ها باید به‌گونه‌ای طراحی شوند که صفات و ویژگی‌های مدنظر را در ذهن ذی‌نفعان ایجاد کنند.

رئیس سیستم‌های مدیریت و کیفیت سرآمدی شرکت فولاد مبارکه اظهار کرد: چالش‌های روایتگری شامل ایجاد یک روایت منسجم و الهام‌بخش است که تاریخچه، موفقیت‌ها و ارزش‌های برند را منعکس کند. همچنین، هویت بصری برند شامل رنگ، شعار و لوگو نیز باید به‌درستی طراحی شود و برای ذی‌نفعان مختلف در نقاط تماس، روایت‌های متناسب با شعار «مسیری ماندگار برای خلق آینده بهتر» بیان شود. در نهایت، موفقیت این روایت‌ها با استفاده از الگویی به نام BAV اندازه‌گیری می‌شود.

کیانی در پایان افزود: برند برای هر شرکتی، اعم از B2B یا B2C، یک عامل راهبردی است که اعتماد، تمایز و ارتباط پایدار در زنجیره تأمین را به ارمغان می‌آورد و به موفقیت در فضای رقابتی کمک می‌کند.

فولاد مبارکه از خروج ارز جلوگیری کرد

بومی‌سازی و تجاری‌سازی دستگاه «ضخامت‌سنج اشعه ایکس»

رئیس واحد ابزار دقیق و کالیبراسیون شرکت فولاد مبارکه گفت: فولاد مبارکه با بومی‌سازی و تجاری‌سازی دستگاه «ضخامت‌سنج اشعه ایکس» باعث جلوگیری خروج ارز از کشور شد.

پنل «طراحی و ساخت ضخامت‌سنج اشعه ایکس» در اولین روز بیست‌ویکمین نمایشگاه متافو به همت فولاد مبارکه با حضور محمدعلی اسدالله‌زاده کارشناس نگهداری و تعمیرات سیستم‌های پرتوزا و کامران کلوشانی رئیس واحد ابزار دقیق و کالیبراسیون شرکت فولاد مبارکه برگزار شد.

کامران کلوشانی، رئیس واحد ابزار دقیق و کالیبراسیون شرکت فولاد مبارکه در این پنل تخصصی اظهار کرد: یکی از مسائل مهم فولاد مبارکه بحث کنترل کیفی است. نگهداری سیستم‌ها، تأمین و تعمیرات آن‌ها با مجوز سازمان انرژی اتمی و مشاوره دادن به شرکت‌ها بر عهده ماست و امیدوارم در این زمینه موفق باشیم.

 وی ادامه داد: برای اینکه ارز از کشور خارج نشود و نخواهیم از کارشناس خارجی استفاده کنیم، از پنج سال پیش کارشناسان در فولاد مبارکه تلاش کردند تا موفق به طراحی و ساخت ضخامت‌سنج اشعه ایکس شدند و امروز این دستگاه را تجاری‌سازی کرده و در اختیار دیگر شرکت‌ها نیز قرار داده‌اند.

کلوشانی اضافه کرد: وجود فرهنگ بومی‌سازی در فولاد مبارکه یکی از دلایل موفقیت در زمینه ساخت داخل است. این فرهنگ فولاد مبارکه است که هر توانمندی را که به دست می‌آورد با دیگران نیز به اشتراک می‌گذارد.

رئیس واحد ابزار دقیق و کالیبراسیون شرکت فولاد مبارکه در ادامه افزود: اگر شرکت خارجی بخواهد دستگاه ضخامت‌سنج به ما بفروشد، به ازای هر دستگاه هزینه چند دستگاه را از ما دریافت می‌کند؛ علاوه بر این مشخص نیست چه مشکلاتی در خرید قطعات یدکی و زمان تحویل آن پیش آید. مبلغی که خارجی‌ها فقط برای یک قطعه کوچک درخواست می‌کردند یک‌میلیون تومان بود؛ اما ما با ۳۸ هزار تومان قطعه را بومی‌سازی و تولید کردیم.

وی تأکید کرد: سازمان انرژی اتمی تأییدیه دستگاه ضخامت‌سنج را صادره کرد و ما در حال دریافت مجوز هستیم. من طراحی این دستگاه را ابرپروژه می‌دانم و معتقدم ارزش تجاری‌سازی این کار اگر بیشتر از بومی‌سازی نباشد، کمتر نیست.

ضخامت ورق‌های فولادی  برخط تعیین می شود

1

محمدعلی اسدالله‌زاده، کارشناس نگهداری و تعمیرات سیستم‌های پرتوزا هم در ادامه این پنل گفت: در حال حاضر بیش از ۲۰ دستگاه ضخامت‌سنج داریم که تعمیر و نگهداری آن‌ها را انجام می‌دهیم. ماهیت ضخامت‌سنج به این صورت است که ضخامت ورق‌های فولادی را به‌صورت برخط مشخص می‌کند.

وی ادامه داد: طراحی و ساخت ضخامت‌سنج اشعه ایکس از سال ۱۳۹۸ آغاز شد. بزرگ‌ترین چالش ما در این مسیر عدم اطمینان به تجهیز بود. اولین صحبت این بود که تضمینی وجود ندارد که در کنار این دستگاه بتوان کار کرد. اما تلاش زیادی کردیم، توضیح دادیم، اعتمادها را به دست آوردیم و دستگاه مستقر شد.

کارشناس نگهداری و تعمیرات سیستم‌های پرتوزا ابراز امیدواری کرد شرکت‌ها به‌جای خرید خارجی، از این محصول فولاد مبارکه استفاده کنند.

سرپرست گزینش ایمیدرو در بازدید از فولاد مبارکه:

انتخاب جوانان توانمند و فراهم‌کردن زمینۀ فعالیت آن‌ها در فولاد مبارکه از ویژگی‌های بارز این شرکت است

1

مدیر هسته گزینش سازمان گسترش و سرپرست گزینش ایمیدرو در جریان بازدید از فولاد مبارکه و دیدار با معاون سرمایه‌های انسانی و مدیر گزینش این شرکت از فولاد مبارکه به‌عنوان شرکتی جهان‌تراز نام برد و گفت: این مجتمع بزرگ تولیدی سهم قابل‌توجهی از تولید فولاد کشور، تولید ناخالص ملی و اشتغال جوانان را به خود اختصاص داده است.

محمد پورعباسیان در ادامه افزود: برای اینکه این مجموعه بزرگ بتواند اهداف خود در حوزه‌های تولید، توسعه و تکنولوژی را محقق کند، باید از نیروی انسانی با دانش، قوی و توانمند در سطوح جهانی برخوردار باشد که بحمدالله تابه‌حال این‌چنین بوده و کارکنان این مجتمع عظیم توانسته‌اند به‌خوبی شرکت را در مسیر ارتقا و تعالی همراهی کنند و ان‌شاءالله همین مسیر را ادامه خواهند داد.

وی با اشاره به برگزاری آزمون استخدامی اخیر فولاد مبارکه گفت: سال گذشته حدود ۱۱۰۰ نفر از جوانان مستعد از بین بیش از 26 هزار نفر در این شرکت پذیرفته شدند که حقیقتاً اقدامی بسیار بزرگ و با کیفیت بالا در معاونت سرمایه‌های انسانی و مدیریت گزینش این شرکت بوده است؛ ازاین‌رو لازم است مراتب تشکر و قدردانی خود را از این اقدام بزرگ و جهادی ابراز نماییم. سرپرست گزینش ایمیدرو با اشاره به بازدید خود از خطوط تولید فولاد مبارکه نیز گفت: انتخاب جوانان با دانش، خوب، سالم و توانمند این کشور و فراهم‌کردن زمینه فعالیت آن‌ها در این مجتمع بزرگ از ویژگی‌های بارز فولاد مبارکه است. در بازدید از فولاد مبارکه به‌وضوح قابل مشاهده است که کارکنان متعهد این شرکت علی‌رغم وجود سختی‌های زیاد چگونه کارها را بادقت، حساسیت و کیفیت بالا انجام می‌دهند. مدیر هسته گزینش سازمان گسترش در ادامه سخنان خود از اقدامات انجام شده در فولاد مبارکه در زمینه حفظ و افزایش ظرفیت تولید فولاد کشور، خودکفایی و تأمین نیاز صنایع داخلی به‌عنوان دستاوردهای استراتژیک نام برد و از این دستاوردها قدردانی کرد. وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: علاوه بر موارد یاد شده فولاد مبارکه اقدامات شاخص و بسیار خوبی هم در راستای مسئولیت‌های اجتماعی و محیط‌زیست انجام داده است که نتیجه آن در منطقه و کشور مشهود است.

پورعباسیان در ادامه به اهمیت حفظ و استفاده بهینه از منابع آبی کشور اشاره کرد و گفت: جمع‌آوری پساب‌های شهری و صنعتی و تصفیه و بازچرخانی این پساب‌های تصفیه شده در چرخه تولید فولاد مبارکه و مشارکت و سرمایه‌گذاری این شرکت در پروژه‌های انتقال آب خلیج‌فارس گام‌های ارزشمند دیگری از این شرکت است که به برداشت هرچه کمتر از آب زاینده‌رود می‌انجامد. علاوه بر موارد یادشده، استقرار سیستم‌های تصفیه غبار و پایش آلاینده‌های هوا به‌منظور جلوگیری از آلودگی هوا و احترام به حقوق شهروندان همجوار که در راستای مسئولیت‌های اجتماعی شرکت انجام شده نیز شایسته قدردانی است.