نمایشگاه بینالمللی گردشگری اصفهان
فرصتی درمیانه تحریم ها
نمایشگاه بینالمللی گردشگری اصفهان در چندسال اخیر در مهرماه برگزار میشد اما امسال این رویداد از هشتم آذر، کار خود را آغاز کرد و تا یازدهم آذر ادامه داشت.
روز جهانی گردشگری هر سال ۲۷ سپتامبر مصادف با پنج مهر است، این روز بطور رسمی از سال ۱۹۸۰ از سوی سازمان جهانی گردشگری سازمان ملل متحد (UNWTO) بعنوان «روز گردشگری و جهانگردی» انتخاب شده است. با توجه به ضرورت توسعه گردشگری راه های زیادی برای توسعه این صنعت جهانی وجود دارد که برگزاری نمایشگاه های بین المللی گردشگری یکی از این راه ها است.
نمایشگاه های گردشگری فرصت مناسبی را برای جاذبه های گردشگری منطقه ای ایجاد می کند و هر غرفه این نمایشگاه ها به یک شهر یا منطقه اختصاص داده می شود، در این غرفه ها هر مسئولی فرصت این را پیدا می کند که به معرفی جاذبه های طبیعی فرهنگی، تاریخی، مدرن ویا مذهبی منطقه مورد نظر خود بپردازد علاوه بر این ها این در نمایشگاه گردشگری غرفه هایی برای معرفی لباس های سنتی استانها و شهر ها وجود دارد. سوغات نیز یکی از لذت بخش ترین بخش ها در گردشگری است که غرفه هایی در نمایشگاه گردشگری را به خود اختصاص داده است،غرفه سوغاتی هاست که شامل انواع خوراکی های محلی و مخصوص به یک منطقه و یا لباس ها و وسایل سنتی یک استان،شهر و یا روستا باشد.
نخستین نمایشگاه بینالمللی گردشگری و صنایع دستی در اصفهان با شعار «ایران را در اصفهان ببینیم»آذرماه سال ۱۳۸۴ با حضور کشورهای ترکیه، مالزی، اندونزی، سوریه، عربستان، هند و مالدیو در محل قبلی نمایشگاههای بینالمللی اصفهان برگزار شد.
پس از گذشت حدودبیست سال این نمایشگاه این بار درمحل جدید اما با توجه به شرایط با حضور کمرنگتر کشورهای همسایه به شانزدهمین رویداد خود پایان داد.
نمایشگاه گردشگری و صنایعدستی اصفهان با هدف توسعه اقتصادی، فرهنگی و معرفی توانمندیهای ایران و اصفهان، با حضور مهدی جمالی نژاد استاندار اصفهان وخیری عمر، سفیر مالزی در ایران آغاز به کار کرد.
مدیراجرایی این نمایشگاه؛ حسین سیدمعلمی درباره روند نمایشگاه به خبرنگاردنیای اقتصاد گفت: ۲۹۰غرفه از ۸استان کشور دراین رویداد بزرگ مشارکت داشتند که شامل ۵بخش صنایع دستی،گردشگری،طبیعت گردی،مزیت های گردشگری و سوغات بودند.
او ادامه داد:استقبال از این نمایشگاه دربین مردم بی نظیر بود وآمار بازدید ازاین نمایشگاه آمار تمامی نمایشگاه های قبلی را شکانده است.۲۰ سیاه چادر در فضای بازاین نمایشگاه حضورداشتند که از استان های مختلف کشور آمده بودند. اند.
سیدمعلمی درباره حضور کشورهای خارجی در این نمایشگاه افزود:۴خواهرخوانده شهر اصفهان؛ کازان روسیه،سنت پترزبورگ، کویت و ایروان ارمنستان و سه غرفه مستقیم سفارت های مالزی،اندونزی ووزارت گردشگری سند ودوهیات ازکشور عراق وترکمنستان داشتیم که جلسات خوبی با فعالان گردشگری داشتند .دانشگاه علوم پزشکی نیز با حضور ۱۶ بیمارستان دربخش گردشگری سلامت حضورداشت.همچنین آژانس های مسافربری وهتل ها و شرکت های وابسته نیز حضورداشتند و شهر یزد نیز به عنوان یکی از مثلث های گردشگی نیز در نمایشگاه حضورداشتند و همزمان با این حضور و در روز دوم نمایشگاه توافقنامه مثلث طلایی گردشگری اصفهان،یزد وفارس نیزدر استانداری امضا شد و قرار بر این شد که هر چند ماه یکبار نتیجه این توفقنامه اعلام شود.
سیدمعلمی گفت: محورهای این رویداد بینالمللی توسعه گردشگری سلامت، آفرود و طبیعتگردی، معرفی خوراکها و سوغات محلی و نمایش صنایعدستی و هنری بود که پتانسیلی برای معرفی ظرفیتهای گردشگری استان اصفهان ودیگر شهرهای ایران است.بخش ویژه این نمایشگاه نیز هتلداری، گردشگری سلامت،سفر،آفرود و کمپینگ بود.
وی ادامه داد:در این نمایشگاه حضور نمایندگانی از کشورهای خارجی نیز برنامهریزی شده بود که در صورت بالفعل بودن میتواند به تقویت تعاملات بینالمللی و معرفی پتانسیلهای ایران در حوزه گردشگری و صنایعدستی کمک شایانی کند.
دراین نمایشگاه، از غرفه گردشگری نجومی تا کانون جهانگردی اصفهان حضور داشتند و دارقالی بانوان هنرمند و بافندگی آنها ودهل زنی و غرفه های مردم عشایر،اصغرآباد، نایین ونطنز،دست سازه های چرمی بانوان وماکت سازی های چمگردان برای عموم به نمایش درآمده بود.
کارگاههای آموزشی در حوزه بازاریابی گردشگری از برنامه های پرقوت نمایشگاه گردشگری امسال بود.از حاشیه های این نمایشگاه نیز می توان به نمایش زنده تولید صنایعدستی و برنامههای فرهنگی ای چون اجرای موسیقی محلی نواحی مختلف و نمایش آئینهای سنتی اشاره کرد.همچنین غرفههایی نیز به معرفی غذاهای سنتی و عرضه سوغات بومی استانها می پرداخت که باتوجه به بحث پرمخاطب بودن گردشگری غذا طبیعتا بیشترین مخاطب را داشتند.
از مزیت های برگزاری این گونه نمایشگاه ها ایجاد فرصتی برای گردآمدن و معرفی ظرفیت های گردشگری در شهرهای کوچک اصفهان است تا بتوانند از این فرصت از یک سو جایگاه گردشگری آن منطقه را ارتقا و توسعه بدهند و از سوی دیگر اقتصاد ناشی از این صنعت را رونق بدهند.
اصفهان نیز باید جایگاه خود را در حوزه گردشگری پیدا کند و برای این منظورباید در سالهای آینده با پرهیز از سیاست زدگی بر رویکرد بینالمللی شدن این نمایشگاه تاکید بیشتری بشود.
از اهداف نمایشگاه شانزدهم ایجاد بستری برای تعامل سازنده میان فعالان حوزه گردشگری، صنایعدستی و هتلداری عنوان شده بود با این حال باید منتظر ماند و دید بازخورد نمایشگاه پس از به اصطلاح شوآفهای اولیه چه خواهد بود.