روایت خودمانی از  تدکس ۲۰۲۴ در نقش‌جهان ؛  رویدادی که از یک رویا آغاز شد

در حالی که این رویداد ۱۵ سالگی خود را در جهان جشن می‌گیرد، در اصفهان از سال ۱۳۹۳ برگزارشده است و در این مدت بیش از ۶۰ سخنران به بیان نظرات و ایده‌های ارزشمند خود پرداخته‌اند. تنوع موضوع در رویدادهای تدکس بسیار گسترده است ( بیش از ۳۵۰ موضوع) ولی سخنرانی‌ها نباید مذهبی، سیاسی و یا دارای نفع اقتصادی برای سخنران باشند.

چه جوانانی!چه جوانانی!

نخستین رویداد TEDX نقش‌جهان به میزبانی جهاد دانشگاهی اصفهان ظهرروز جمعه ۳ بهمن‌ماه سال۱۳۹۳،یعنی حدود ده سال پیش در تالار شریعتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با معرفی ایده‌های نو ایده پردازان و با حضور جوانانی پرشور و با رویاپردازی آن‌ها برای امروز اصفهان برگزار شد.

خبرنگاران آن زمان ایسنا درباره این تدکس و این رویداد نوپا نوشتند:« جهان امروز هرروز تغییر می‌کند؛تو یا من، فرقی ندارد تحصیلاتت چقدر باشد؟ یا از کدام طبقه و قشر جامعه باشی؟ همین‌که ایده‌ای نو طراحی کرده و اجرایی موفق داشته باشی می‌توانی یکی از سخنرانان تدکس شوی.تدکس، یک جامعه سازمان‌یافته غیرانتفاعی است که سعی دارد ایده‌های نو جهانیان را با یکدیگر به اشتراک بگذارد و این کار را در دو بعد جهانی و محلی انجام می‌دهد.یک موکت قرمز در وسط سن؛ این آغاز یک رویداد است رویدادی که هزاران دستورالعمل برای برگزاری دارد و همه چشم‌ها به سخنران روی آن موکت قرمز دوخته می‌شود، موکتی که هر انسانی دوست دارد روزی بر روی آن قرار گیرد و حرفی نو برای گفتن داشته باشد»

پس از ده سال جوانانی که آن تدکس را برگزار کردند هرکدام امروز گوشه ای از این شهر را گرفته‌اند و اصفهان را سرپا نگه داشتند.روح‌الله صفری یکی از آن جوانان است که امروز درگیر کودکان  و کتاب رسانی به سیستان است.زاهدی،آن‌یکی دیگری است که ادامه و به ثمر نشستن بارتدکس ده سال پیش تا امروز قطعا مدیون اوست.

از بعد مادی از آن تدکس؛ یک ماگ رنگ و رو رفته در خانه‌یکی از برگزارکنندگان باقی‌مانده اما از بعد معنوی  تدکس سال ۱۳۹۳ اصفهان واقعا تحقق یک رویا بود.

محسن رنانی، عضو هیات علمی دانشگاه اصفهان یکی از سخنرانان آن زمان این تدکس بود که چه به‌جا گفت: «جوک بسازید تا توسعه نیابید.جوک‌ها مخصوصا جوک‌های سیاه مثل یک گلوله شلیک‌شده هستند که توسعه‌یافتگی هر جامعه‌ای را هدف قرار می‌دهند.جوک‌ها دودسته‌اند سفید و سیاه و طیف بزرگ‌تری از جوک‌ها نیز از لطیفه تا شایعه و برچسب‌زنی را شامل می‌شوند. جوک‌های سیاه شخصیت‌ها را ترور می‌کنند برای مثال در کشور ما محبوب‌ترین شخصیت فوتبالی کشور یعنی علی دایی ترور شخصیتی می‌شود، اما در انگلستان دیوید بکام به‌عنوان محبوب‌ترین بازیکن فوتبال آن کشور تکریم می‌شود و از او پول‌های هنگفتی به جیب می‌زنند.»

 اما مدیرعامل انجمن یوزپلنگ ایرانی، مرتضی اسلامی دهکردی نیز یکی دیگر از سخنرانان این رویداد در اصفهان بود. او سخنرانی خود را با شمارش اعداد ۱۰۱، ۱۰۲، ۱۰۳آغاز کرد و گفت: این تعداد ثانیه لازم است تا سرعت یک یوزپلنگ از صفرتا صد برسد، سرعتی که بی‌شک باور انسان نمی‌شود و طی تحقیقات به‌عمل‌آمده نشان داده که سرعت یوزپلنگ دودهم ثانیه از خودروی فراری انزو بیشتر است.

تدکس اصفهان نیز با همین سرعت یوزپلنگ ایرانی شروع کرد اما امروز این رویداد در اصفهان توانسته با دریافت بالاترین رده کیفی از سازمان جهانی TED و به‌صورت مستقل افراد متخصص و باتجربه در موضوعات متنوع را به‌عنوان سخنرانان جذب کند و در راستای اهداف و رسالت جهانی و محلی TED قدم بردارد و یوزپلنگ اصفهان در زمره فِراری‌های انزوی جهانی قرارگرفته است.

خلاصه تدکس ۲۰۲۴اصفهان

رویداد تدکس ۲۰۲۴ اصفهان در صبح جمعه دوم آذر ۱۴۰۳ با حمایت کمسیون سرمایه‌گذاری و واحد توسعه  کسب‌وکار اتاق بازرگانی استان اصفهان برگزار شد و در آن ۸ سخنران نظرات و ایده‌های خود را با حدود ۳۰۰شرکت‌کننده‌ای که از استاد دانشگاه تا کارمندان گروه صنعتی انتخاب و کارمندان فولاد و خبرنگاران و پیر و جوانان در میان گذاشتند.

کوچک‌ترین شرکت‌کننده این رویداد، سلمای ۳ساله بود که در رویداد قبلی نیز با مادرش حضور داشت اما قطعا آینده این تدکس و این اصفهان را همین سلما و حلما خواهرش می‌سازند که تا آخرین لحظه با جدیت به سخنران‌ها و آدم‌ها نگاه می‌کردند و همه‌چیز را زیر نظر داشتند.

نقطه اشتراک تمام سخنرانی‌های رویداد تدکس امسال اصفهان«ماندن» بود.

سمانه نظیف در ابتدای این تدکس  از نقش زنان در طول تاریخ گفت و مشکات اسدی به مقایسه موانع توسعه در انقلاب مشروطه و انقلاب اینترنت پرداخت.

رویا اطهری یکی از جوانان موفق و صاحب ۸جایگاه سوخت در کشور در مورد اینکه شغل‌ها جنسیت ندارند سخنرانی کرد.

شهره ناصری تجربه‌های خود از سقف و صخره‌های شیشه‌ای برای زنان را به اشتراک گذاشت.

هاشم کیانی دیدگاه خود در مورد ایستادن به سبک پهلوانی را بیان کرد ، عباس کاظمی، جامعه‌شناس در ابتدا درباره دهه پنجاه و نسل واکمن و پس‌ازآن در مورد نسل Z و درک نسلی  صحبت کرد که از دور سر درگوشی دارد اما زمانش که برسد زودتر از همه پیش‌قدم کنش در جامعه و آبادی ایران است .

صادق الحسینی،اقتصاددان در مورد اینکه آیا ایران جای ماندن است؟ سخنرانی کرد.او در این تدکس گفت: «وقتی از ایران به امریکا می‌رفتم کسی نپرسید چرا می‌روی؛ اما زمان بازگشت همه از بازگشتنم تعجب کردند.

خود من هم به کسانی که عشق رفتن دارند می‌گویم سمیه برو!اما؛اما؛یک جای پا برای بازگشتت بگذار چون هنوز قهرمانانی در ایران داریم که با قدم‌های کوچک در حال اعتلای جامعه‌اند و فرهنگ ایرانی آن‌قدر قدمت دارد که سرپا بمانیم و ادامه دهیم. »

 و در پایان تدکس نیز مریم جوانمرد از تجربه‌های شخصی خود و نقش خانواده معلولان برای بالابردن کیفیت زندگی معلولان صحبت کرد.

از دیگر نکات قابل توجه در این رویداد دعوت از ناشنوایان و حضور مترجم هم‌زمان زبان اشاره برای آن‌ها بود که مورد استقبال این عزیزان قرار گرفت. ویدیو سخنرانی‌های این تدکس برای دیگر علاقه‌مندان  از طریق آپارات و سایت tedxesfahan.com منتشر می‌شود.