نگاهی به انتخابات آمریکا

 بلافاصله این حمله از سوی بایدن و دموکرات‌ها محکوم شد؛ ولی این موجب نشد که آن‌ها از مظان اتهام خارج شوند. البته ترامپ به این موضوع اشاره‌ای نداشت و در اولین سخنرانی خود در شهر میلواکی گفت: «قرار نبود من اینجا باشم، ولی قول می‌دهم که بهترین در چهار سال آینده باشم.» «مایک کوینر» عضو جمهوری‌خواه مجلس نمایندگان آمریکا نیز گفت: «جو بایدن دستور حمله به ترامپ را صادر کرد.» ولی گروه دیگری از فعالان رسانه‌ای معتقدند، ترامپ و تیم تبلیغاتی او پشت ترور قرار داشته‌اند و برای حرف خود دلایلی هم دارند؛ ازجمله کوتاهی و تعلل تیم حفاظتی ترامپ و اینکه ضارب از فاصله کوتاه ۱۲۰ متری به ترامپ شلیک کرده است؛ ولی هرچه باشد این حادثه به‌شدت محبوبیت ترامپ را بالابرده و وی در بیشتر ایالت‌های خاکستری از بایدن جلو افتاده است. در کنار این اظهارات، گروه دیگری هم به دنبال گرفتن ماهی از آب گل‌آلود بودند و سعی کردند ترور ترامپ را به گردن جمهوری اسلامی بیندازند. رسانه‌هایی مانند ایران اینترنشنال، سی‌ان‌ان و سی‌بی‌اس، سردمدار این موضوع بودند؛ ولی آن مسئله خیلی زود از سوی کاخ سفید رد شد و آن‌ها اعلام کردند مدرکی مبنی بر دخالت ایران پیدا نکرده‌اند. همچنین «آقای باقری» سرپرست وزارت خارجه در گفت‌وگوی تلویزیونی با «فرید زکریا» ضمن اشاره به ترور ترامپ و رد نقش ایران، گفت: «جمهوری اسلامی از طریق رویه‌ها و چارچوب‌های قانونی و قضایی در سطح داخلی و بین‌المللی تلاش می‌کند عاملان و مشاوران نظامی ترور شهید سردار سلیمانی را به دست عدالت بسپارد.» درنهایت پرونده این ادعا را پسر ترامپ بست که ضمن تلاش برای استفاده تبلیغاتی از ترور پدر خود گفت: «توانایی‌های ایران بسیار بیشتر از یک بچه تفنگ به دست است.» در کنار این حادثه و به فاصله چند روز بعد کنوانسیون انتخاباتی حزب جمهوری‌خواه در شهر میلواکی برگزار شد و ترامپ به‌عنوان کاندیدای نهایی جمهوری‌خواهان برای انتخابات ۲۰۲۴ تعیین شد و طبق روال جاری ترامپ هم معاون خود را تعیین کرد و برخلاف تمام پیش‌بینی‌ها «جیمز دیوید ونس» چهل‌ساله را برای این پست معرفی کرد. جی‌دی‌ونس سناتور ایالت اوهایوست و هر فردی در آمریکا نام او را می‌شنود، یاد کتاب معروف او به نام «مرثیه هیل‌بیلی»  می‌افتد که در سال ۲۰۱۶ منتشر شد. در آن زمان او یکی از مخالفان شدید ترامپ بود و در این کتاب توضیح می‌دهد چگونه جریان‌های فرهنگی به ارتقای ترامپ منجر شدند و درجایی از کتاب می‌گوید: «ترامپ یک هرویین فرهنگی است. او محبوب می‌شود تا برخی احساس بهتری پیدا کنند، اما ترامپ نمی‌تواند مشکلات آن‌ها را برطرف نماید و روزی آن‌ها متوجه این موضوع می‌شوند.»

«جی‌دی‌ونس» دانش‌آموخته رشته حقوق از دانشگاه ییل است، خیلی‌ها او را نماینده سرمایه‌گذاران ریسک‌پذیر، مانند ایلان ماسک و پیتر تیل می‌دانند. گروهی در درون حزب جمهوری‌خواه او را رهبر بعدی حزب می‌دانند و می‌گویند آینده حزب جمهوری‌خواه شبیه اوست، پوپولیست، غیر لیبرال، نیمه انزوا گرا و قادر به ارتباط با طبقه کارگری است. در حوزه سیاست خارجی، دی‌جی‌ونس درباره رژیم صهیونیستی می‌گوید ما بزرگ‌ترین کشور مسیحی جهان هستیم و همه چون من فکر می‌کنند که ناجی ما مسیح در آنجا به دنیا آمده و در آنجا درگذشته است و دوباره در آنجا زنده می‌شود. پس ما باید از اسرائیل حمایت کنیم. وی همچنین معتقد است، بایدن با طولانی کردن جنگ کار را برای رژیم صهیونیستی در راستای پیروزی دشوارتر می‌کند. او معتقد است، باید گفت‌وگو‌های صلح بین عربستان و رژیم صهیونیستی برای برقراری روابط هرچه سریع‌تر آغاز شود، در مورد جمهوری اسلامی هم وی مخالف هرگونه درگیری نظامی با ایران است و می‌گوید باید از حرکت ایران به سمت تولید سلاح هسته‌ای جلوگیری شود. ونس در سال ۲۰۱۸ سعی کرد که در انتخابات ایالت اوهایو وارد سنا شود؛ ولی متوجه شد که از طریق مخالفت با ترامپ به‌جایی نمی‌رسد و به همین دلیل کم‌کم مواضع خود را به ترامپ نزدیک کرد که درنهایت در سال ۲۰۲۲ با حمایت ترامپ به پیروزی رسید. پیام انتخاب این شخص از جانب ترامپ به‌عنوان معاون اول خود این است که سیاست خارجه ترامپ در صورت پیروزی دچار تغییرات اساسی خواهد شد و وی مایل نیست از ظرفیت اونجلیست‌ها در این حوزه استفاده کند.

او از یک مایک پنس که یک اونجلیست متعصب بود و اعتقاد داشت باید جمهوری اسلامی ایران را از بین برد تا زمینه ظهور مسیح فراهم شود، به دی‌جی‌ ونسی رسیده است که اصولاً مخالف جنگ با جمهوری اسلامی است. در همین راستا ترامپ می‌گوید کاری که ما با تحریم‌ها انجام می‌دهیم، این است که همه را از خود دور می‌کنیم. بنابراین، من عاشق تحریم‌ها نیستم و اگر در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۰ تقلب نمی‌شد، با ایران در عرض یک هفته به توافقی می‌رسیدیم که سبب می‌شد که ایران سلاح هسته‌ای نداشته باشد. در آن‌سوی دیگر انتخابات آمریکا کماکان بحث کنار رفتن بایدن به سرانجام رسید و او بالاخره رضایت داد که برای دومین بار نامزد انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نباشد، اما ماجرا چرا یکسره شد؟  

 به دنبال ترور ترامپ و افزایش فاصله او با بایدن این مسئله شدت بیشتری به خود گرفت  و کم‌کم سران حزب دموکرات هم وارد این بحث شدند. ابتدا «نانسی پلوسی» رییس پیشین مجلس نمایندگان گفت، بایدن طبق نظرسنجی‌ها نمی‌تواند ترامپ را شکست دهد و حتی حضور وی می‌تواند سبب شود که در انتخابات مجلس نمایندگان هم دموکرات‌ها شکست بخورند. در ادامه «چاک شومر» رهبر اکثریت دموکرات سنا هم به بایدن توصیه کرد برای مصالح حزب و کشور کنار برود، اوباما هم همین موضوع را با ادبیات دیگری به بایدن یادآور شد. «نیویورک‌تایمز» هم نوشت حامیان مالی حزب اعلام کردند کمک‌های خود به مبلغ نود میلیون دلار را تا کنار رفتن بایدن متوقف می‌کنند. حزب دموکرات هم رأی‌گیری آنلاین برای نامزدی بایدن را که قرار بود هفته بعدی انجام گیرد، یک هفته به عقب انداخت و تقریباً همه اعلام کردند بایدن به این جمع‌بندی رسیده است که کنار برود. وی حتی در یک سخنرانی هم این موضوع را اعلام کرد. «کاملا هریس» می‌تواند یک رئیس‌جمهور باشد؛ ولی با اعلام نظر پزشک بایدن که گفته بود علائم حیاتی رئیس‌جمهور آمریکا طبیعی است و او طبق معمول به کار خود ادامه می‌دهد، بایدن بلافاصله در مصاحبه با شبکه خبری «ای‌بی‌سی» گفت: «من قادر به انجام هر کاری هستم و نه تنها در مبارزات انتخاباتی، بلکه جهان را هم اداره می‌کنم.» کارزار انتخاباتی بایدن هم اعلام کرد به هیچ سناریویی به‌جز نامزدی بایدن فکر نمی‌کند،  اما بالاخره بایدن کاری کرد که مایکل پنس ( معاون سابق ترامپ و یکی از شخصیت استخوان دار جمهوری‌خواه) او را برای تصمیم اش ستود. با کناره‌گیری بایدن محبوبیت خانم کامیلا هریس در نظرسنجی‌ها افزایش پیداکرده و ایشان با احتمالی قریب‌به‌یقین نامزد دمکرات‌ها در انتخاباتی خواهد بود که جی دی ونس، معاون انتخابی ترامپ،  نامزد رقیب را نماینده گربه دوست‌های بی‌فرزند خوانده است.( صحبتی که ونس آن را پس نگرفته و بر آن تاکید می‌کند)

تا اینجای کار گویا ترامپ و معاون اول پیشنهادی‌اش، تلاش خود را برای فعال کردن شکاف‌های فکری و سبک زندگی در ایالات‌متحده و دامن زدن به اختلاف نظرات پیرامون مسائلی همچون جنگ اوکراین، ناتو، کاهش هژمون ایالات‌متحده و مساله رژیم صهیونیستی به خرج داده‌اند.

حال باید دید چه کسی در این درگیری پیروز می‌شود؟ دمکرات‌ها  یا مخالفان قدرتمندشان؟ اگر هریس بتواند بر مسائلی همچون رشد اقتصادی آمریکا، مهاجران، تنوع فرهنگی و شاید ابراز نگرانی برای آینده فلسطین( با توجه به شکست اسرائیل در برابر افکار عمومی صلح‌طلبان آمریکایی) تکیه کند و گاف های جدیدی ندهد، شاید در روز‌های آینده شاهد پیشی گرفتن یا رقابتی معنی‌دار در این انتخابات باشیم.