ترامپ از امروز به میدان رقابتهای انتخاباتی بازمیگردد
مناظره دو رقیب با پرنسیب
در این راستا دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکا روز چهارشنبه برای نخستین بار از زمانی که دوشنبه عصر بعد از بستری شدن در بیمارستان والتر رید از بابت ابتلا به ویروس کرونا به کاخ سفید بازگشته بود، به دفتر بیضیشکل برگشت. دونالد ترامپ روز پنجشنبه در اولین مصاحبه زنده خود از زمان بازگشتش به کاخ سفید عنوان کرد مصرف داروی او کاهش پیدا کرده و در حال مصرف داروی استروئیدی است که سنگین نیست. ترامپ در مصاحبه با شان هانیتی، مجری فاکس نیوز گفت: «احساس میکند حالش واقعا خوب است و برای برپایی تجمعی در روز شنبه برنامهریزی کرده است.» او در این مصاحبه که بهصورت تلفنی انجام داد تصریح کرد: «من فکر میکنم میخواهم برای برپایی تجمعی طی شنبه شب تلاش کنم اگر که بتوانیم آن را برگزار کنیم و برایش زمان کافی داشته باشیم.» وی ادامه داد: «اما ما میخواهیم تجمعمان را احتمالا در فلوریدا طی شنبه شب برپا کنیم. ممکن است برگردم و شب بعد از آن هم تجمعی را در پنسیلوانیا برپا کنم.» شان کانلی، پزشک ترامپ روز پنجشنبه در یادداشتی که از سوی کاخ سفید انتشار یافت گفت، رئیسجمهور آمریکا احتمالا میتواند از شنبه رخدادهای عمومی را از سر بگیرد. شان کانلی عنوان کرد ترامپ احتمالا میتواند با ایمنی از روز شنبه به تعاملات عمومی بازگردد. او در یادداشتش نوشت، ترامپ روند درمان ابتلای به کووید-۱۹ را تکمیل کرده و به درمان به شدت خوب پاسخ داده است. در این راستا هفته قبل پس از آزمایش از ترامپ اعلام شد که پادتن این بیماری در خون ترامپ دیده شده است. همچنین شان کانلی خاطرنشان کرد، معاینه نشان داد ترامپ حالش باثبات مانده و عاری از هر گونه نشانهای از پیشرفت بیماری است. کانلی در ادامه گفت که شنبه دهمین روز از زمان مشخص شدن ابتلای ترامپ به کووید-۱۹ بوده و بر پایه مسیر معاینات پیشرفته او باید بتواند از آن روز رخدادهای عمومی را از سر بگیرد. با این حال هنوز بین دموکراتها و جمهوریخواهان بر سر مناظره دوم جدال وجود دارد. در حالی که زمزمههای مناظره به شکل مجازی مطرح شده، کارزار انتخاباتی ترامپ با آن مخالفت کرده است. هنوز تکلیف مناظره دوم مشخص نشده است.
جدال نفرات دوم کارزارهای انتخاباتی
روز چهارشنبه مناظره معاونان دو نامزد ریاستجمهوری ایالات متحده برگزار شد و بهعکس دو نامزد ریاستجمهوری کمتر در حرف یکدیگر پریدند و بیشتر به سخنان طرف مقابل گوش دادند. به نظر میرسد معاونان دو نامزد رفتار متمدنانهتری در مناظرات از خود نشان داد ند. در این روز مایک پنس و کامالا هریس، معاونان دو نامزد ریاستجمهوری آمریکا به مناظره با یکدیگر پرداختند و این مناظره ۹۰ دقیقه طول کشید. به نوشته روزنامه نیویورکتایمز، مایک پنس، معاون رئیس فعلی ایالات متحده و سناتور کامالا هریس که روز چهارشنبه به مناظره با یکدیگر پرداختند، برای مقابله با کرونای احتمالی با فاصله بیشتری از یکدیگر نشستند و از طریق جدارههای پلاستیکی از یکدیگر جدا شده بودند. البته به گفته ناظران این مناظره بعید است بر روند مبارزه اصلی انتخابات تاثیر خاصی بگذارد. هریس در این مناظره قصد داشت در مورد ترامپ صحبت کند و پنس نیز متقابلا تمایل داشت درخصوص بایدن حرف بزند و گفتنی است که تقریبا با این روند هیچ کدام پاسخ سوالات اصلی را که از سوی مجری مطرح میشد، نمیدادند. با این حال مناظره این دو متمدنانه و مناسب بود و تقریبا موجب شد تا مناظره دو نامزد ریاستجمهوری که به شدت آزاردهنده بود فراموش شود. اما یک نکته همچنان در این مناظره مغفول ماند و آن اینکه ترامپ به بیمارستان رفت و بهسرعت به کاخ سفید بازگشت اما هیچ حرفی از اینکه روند درمانی وی چه بود و چگونه ادامه خواهد یافت، نشد. در انتهای شب نیز پس از پایان این مناظره برخی نظرسنجیهای آنلاین حکایت از این داشت که کامالا هریس پیروز این مناظره بوده است اما برخی میگویند پیروز واقعی این مناظره آرام، مگسی بود که به مدت ۱۰ دقیقه روی سر مایک پنس نشسته بود و تکان نمیخورد. به گفته ناظران ستاره مناظره معاونان این مگس روی سرش بود که برای او یک حساب کاربری باز شد و در ساعت اولیه ۹۳ هزار دنبالکننده پیدا کرد. در عین حال دموکراتها با انتقاد از کامالا هریس میگویند او مانند مناظرات درونگروهی انتخابات ریاستجمهوری پر شور و حال ظاهر نشد و در مقابل مایک پنس، مفیدتر، وظیفهشناستر و خود را نماینده تمام عیار محافظهکاری نشان داد. مت گورمن، استراتژیست جمهوریخواهان میگوید: «مواردی در این مناظره دیده شد که جمهوریخواهان میتوانند از آن استفاده کنند اما گویا در ۲۴ ساعت گذشته مسیرها به همان جایگاه پیشین بازگشتند. در مقابل جس اوکانل، استراتژیست دموکراتها میگوید: «مایک پنس میانوعدههای غذایی را برای پایگاه محافظهکاران فراهم کرد اما هیچکدام جای وعده اصلی غذایی را نمیگیرد.» این مناظره تنها از این جهت اهمیت داشت که میتواند سیمای انتخابات ریاستجمهوری در سال ۲۰۲۴ باشد. با در نظر گرفتن بایدن ۷۷ ساله و ترامپ ۷۴ ساله میتوان مناظره روز چهارشنبه را تمرینی برای مناظرات ریاستجمهوری در سال ۲۰۲۴ دانست. هریس در این مناظره سعی داشت انتخابات سال جاری را تا حد یک رفراندوم علیه دونالد ترامپ بالا ببرد و به همین منظور در مناظره گفت: «مردم آمریکا شاهد هستند که چه شکست بزرگی در کل تاریخ ریاستجمهوری ماه رخ داده است.» او از ویروس کرونا گفت و تصریح کرد که با مدیریت ترامپ افزون بر ۲۱۰ هزار نفر در این کشور فوت کرده و بیش از ۷ میلیون نفر نیز دچار این بیماری شدهاند. همچنین او گفت که بهدلیل مشکلات ناشی از مدیریت ترامپ ۳۰ میلیون نفر در سامانه ثبتنام برای دریافت حقوق بیکاری ثبتنام کردهاند. هریس در این مناظره تلاش کرد تا حملات را به دولت ترامپ متوجه کند تا شخص وی و برخی از این موضوع بهعنوان برگ برنده مناظره روز چهارشنبه وی یاد کردهاند.
برنده مناظره چه کسی بود؟
مناظره روز چهارشنبه بین معاونان ریاستجمهوری از نظر رکورد تعداد تماشاچی در رده دوم قرار میگیرد. در حالی که در این روز نزدیک به ۵۸ میلیون نفر به تماشای این مناظره نشستند، اما نتوانستند رکورد ۷۰ میلیونی بایدن و سارا پیلین در سال ۲۰۰۸ را بشکنند.
کارشناسان میگویند، هر چند مناظره روز چهارشنبه نمیتواند تاثیر چندانی در مبارزات انتخاباتی بگذارد اما افزایش تماشاچیان نسبت به سال ۲۰۱۶ که بین پنس و کین با رقم ۲/ ۳۷ میلیون نفر بود، نشان میدهد این مناظره میتواند منعکسکننده حساسیت انتخابات این دوره باشد.
سوای نظرسنجیهای آنلاین که از اعتبار چندانی برخوردار نیست، روزنامه نیویورکتایمز از کارشناسان و روزنامهنگاران این سوال را مطرح کرده که چه کسی پیروز مناظره روز چهارشنبه بوده است. جمل بویی، روزنامهنگار و ستوننویس نیویورکتایمز، در پاسخ به این سوال میگوید: نتیجه بسیار نزدیک بود. برنده قطعی نداشت. هر دو به یوتا آمده بودند تا به نحو احسن وظیفه خود را انجام دهند. پنس دنبال این بود که عملکرد ترامپ را موثر نشان دهد و در این زمینه موفق بود و هریس نیز قصد داشت تا بگوید بایدن مدیر بحرانها و شرایطی مانند کرونا است و او نیز در این زمینه موفق عمل کرده است. میشله کلوت، یکی دیگر از کارشناسان اما بر این نظر است که هریس موفقتر از پنس ظاهر شد و لحظات به یاد ماندنی خلق کرد. او گفت که هریس میداند چگونه به حریف حمله کند، بدون آنکه کثافتکاری شود. او در این مناظره حمله کرد و پنس را در حالت تدافعی قرار داد. راس دوتات، دیگر کارشناس روزنامه نیویورکتایمز نظری مخالف میشله کلوت دارد و بر این باور است که پنس برنده این مناظره بوده است. به گفته وی پنس توانست در عادی جلوه دادن ریاستجمهوری ترامپ موفق ظاهر شود. گلدبرگ اما میگوید اگرچه هریس لحظاتی ضعیف ظاهر شد اما پنس هم نتوانست آنگونه که باید از دولت ترامپ دفاع کند. این در شرایطی است که نیکلاس کریستف، کارشناس و ستوننویس سرشناس نیویورکتایمز هریس را برنده مطلق مناظره میداند چرا که وی با ارائه مدارک مستند درباره ضعف دولت ترامپ در مهار بیماری کرونا، اجازه دفاع خوب را به پنس نداد.
نظرسنجیها از برتری بایدن حکایت دارد
در نظرسنجیهای صورتگرفته توسط نیویورکتایمز و سیهنا، بایدن بهطور متوسط با برتری ۱۰ امتیازی از دونالد ترامپ پیش است. در حالی که روز چهارشنبه نظرسنجیها بهدلیل مناظره پنس و هریس متوقف شده بود، از فردای مناظره نظرسنجیها کار خود را شروع کردند. در این راستا موسسه نظرسنجی لاتینو دسیشنز، در تازهترین نظرسنجیاش در ایالت آریزونا اعلام کرد که بایدن از برتری ۳ امتیازی نسبت به ترامپ برخوردار است. در این نظرسنجی ۴۸ درصد گفتهاند به بایدن و ۴۵ درصد نیز گفتهاند که به ترامپ در انتخابات رای خواهند داد. در یک نظرسنجی دیگر توسط «آپینین سوی- اینسایدر ادونتج که در فلوریدا برگزار شده، اوضاع ترامپ از بایدن بهتر بوده است. در این نظرسنجی از مردم سوال شده است که اگر امروز انتخابات برگزار شود، به چه کسی رای خواهند داد: ۴۶ درصد گفتهاند به ترامپ و ۴۳ درصد نیز به بایدن رای خواهند داد. ۱۰ درصد نیز گفتهاند که هنوز تصمیم نگرفتهاند. در نظرسنجی دیگری که توسط کالج «Saint Anslem» صورت گرفته است، مردم نیوهمپشایر برتری را به بایدن با اختلاف ۱۲ درصد اعطا کردهاند. در نظرسنجی راسمسون که یک موسسه راستگرا و نزدیک به دونالد ترامپ است، برتری ۷ امتیازی در تگزاس با ترامپ است اما در نظرسنجی «P.P.P» که یک موسسه دموکرات است، در همین ایالت بایدن برتری یک امتیازی دارد. در این نظرسنجی ۴۷ درصد عملکرد ترامپ را تایید کرده و ۴۸ درصد آن را تایید نکردهاند. اما درباره این سوال که اگر انتخابات امروز برگزار شود، رای هر دو نامزد در عدد ۴۸ درصد مانده و ۴ درصد نیز گفتهاند هنوز تصمیمی نگرفتهاند.
طرح ربایش فرماندار میشیگان
در هیاهوی خبرهای انتخاباتی، روز گذشته خبری منتشر شد که راستگراها قصد داشتهاند تا فرماندار میشیگان را بربایند. در این راستا ماموران پلیس فدرال آمریکا ۶ طراح ربایش فرماندار میشگان را دستگیر کردند. افبیآی میگوید توطئه سرنگونی خشونتآمیز فرمانداری و ربودن گریچن ویتمر فرماندار میشیگان را خنثی کرده است. بر اساس اظهارات منتشر شده در روز پنجشنبه، توطئه ادعایی از سوی برخی شبهنظامیان میشیگان طراحی شده بود. در پرونده قضایی دادگاه توطئهگران ۲ بار منزل شخصی ویتمر که در تعطیلات به آن میرفته است را تحت نظارت داشتند و در مورد آدمربایی به مکانی امن در ویسکانسین بحث کردند. گفته شده است دادگاه این افراد پیش از انتخابات سوم نوامبر برگزار خواهد شد. یکی از عوامل افبیآی اظهار کرده است: چند عضو این گروه درباره قتل مستبدان یا گرفتن فرماندار مستقر با یکدیگر صحبت کردهاند. این گروه به این نتیجه رسیدند که باید تعداد خود را افزایش دهند و یکدیگر را به گفتوگو با همسایگان و پخش پیام خود تشویق کنند. آمریکا در سالهای اخیر دچار شکاف اجتماعی بسیار شدیدی شده است و علاوه بر اعتراضها به نابرابری نژادی، سیاست اختلاف افکنانه دونالد ترامپ و حمایت از برتریطلبهای سفیدپوست و همچنین حمله لفظی به فرمانداران دموکرات، این کشور را به آستانه یک جنگ داخلی کشانده است.