منطق نمایشگاهها
چرا برگزاری نمایشگاههای تجاری مهم است؟
تعریفهای زیادی در مورد نمایشگاهها و فواید حضور در نمایشگاهها وجود دارد که تمام آنها بحق و البته درست و منطقی هستند. در گزارشی تعبیر جالبی میخواندم که در عصر حاضر این نمایشگاهها هستند که ویترین نهایی یک صنعت را به نمایش درمیآورند و اقتصاد صنعتهای برگزارشده در خود را به دلیل حضور در نمایشگاه رونق میبخشند. این نمایشگاهها هستند که سبب ارتقای سطح صادرات و واردات کشورها میشوند. این نمایشگاهها هستند که تقاضا و درخواستهای ملتهای مختلف را در سطوح بینالمللی، تشخیص میدهند و برای رفع مشکلات آنان جمعی از کارشناسان و متخصصان پرآوازه را در کنار هم جمع میکنند. تمام این موارد و مواردی که شاید از قلم نیز افتاده باشند، تنها یک دلیل لازم دارند، و آن حضور در نمایشگاههاست. شاید اگر هیچ وقت انسان به نمایشگاههای مختلفی که از قدیم برپا بودهاند و با گذشت زمان رشد و توسعه پیدا کردند و به شکل و شمایل کنونی در آمدند، نمیرفتند، اکنون نمایشگاهها نیز معنا و مفهومی پیدا نمیکردند و مثل یک مرحله ساده تبلیغاتی به آنها نگاه میشد. اما جریان اینگونه پیش نرفت. اشتیاق برای رسیدن هرچه سریعتر به هدف، سبب جمع شدن انسانها در کنار هم شد. حضور برجسته آنان و تعاملی که در این مسیر با یکدیگر نشان دادند، نماینگر آینده روشنی بود که میتوان گفت با وجود اهمیت زیادی که نمایشگاهها در بخشها و صنایع مختلف امروزه پیدا کردهاند، شده است.
حضور صاحبان کسبوکار در نمایشگاههای تخصصی، بینالمللی و خارجی نیز یکی و شاید بهترین ارتباطات تجاری در دنیای امروز است. هنگام برگزار شدن نمایشگاه تمام ابزارهای ارتباطات تجاری در جهت توسعه ارتباطات، بهبود بخشیدن به روابط تجاری و توسعه کسبوکار در کنار هم قرار میگیرند تا در سطح بالاتر معنای دقیق ارتباطات تجاری و شبکهسازیهای اقتصادی را محقق کنند. نمایشگاه حقیقت ارتباطات تجاری را بهصورت کامل به نمایش میگذارد. نمایشگاه رسانه، تبلیغات، چیدمان مهندسی غرفهها، شرایط ایدهآل رفاهی و خدماتی و در کل فضایی را خلق میکند که با استانداردهای تجاری دنیای امروز هماهنگ است؛ آنچه با عبارت ارتباطات تجاری از سوی کارشناسان تکرار میشود به معنای واقعی کلمه در هنگام برگزاری نمایشگاهها به بهترین شکل ممکن برای فعالان اقتصادی نمایان میشود.
در جهان امروز، برگزاری هرکدام از نمایشگاهها با هدف معرفی محصولات جدید، دانشبنیان، ارائه توانمندیهای صنایع و به نمایش گذاشتن رویکردهای نوین در مدیریت صنعت تحقق مییابد. کنار هم قرار گرفتن این مورد میتواند به توسعه صادرات و کشف بازارهای هدف منجر شود. بنابراین توسعه اقتصادی و تجاری در دنیای امروز بدون در نظر گرفتن صنعت نمایشگاهی و برگزاری رویدادهای بینالمللی امکانپذیر نیست. بدون تردید هرکدام از پتانسیلهای فوق امکان به نمایش گذاشتن و عرضه خود به مشتریان را میتوانند در نمایشگاه محقق کند. نمایشگاههای تخصصی و بینالمللی را میتوان بهعنوان یکی از بهترین پیوستهای تجاری برای شرکتها در نظر داشت. پیوستی که به مانایی و حضور پرقدرت شرکتها جلوهای متفاوت از سایر رقبا ارائه میکند. چند مورد از کارکردهای اصلی نمایشگاه در ادامه میآید. بازاریابی برای کالاهای شرکتکنندگان در نمایشگاه؛ فروش مستقیم کالا به خریداران عمده یا مصرفکنندگان؛ معرفی کالاها و تکنولوژیهای نوین که در نتیجه تجاریسازی یافتههای تحقیقاتی تولید شدهاند، برقرار کردن کانالهای جدید توزیع کالا در کشورهایی که نمایشگاه در آن برگزار شده است؛ شناسایی رقبای تجاری و آگاهی از ویژگیهای کالاها و خدمات آنها، شرایط صدور، قیمتهای پیشنهادی، مقایسه با سایر کالاها، مقایسه تکنولوژیها؛ آگاهی از دیدگاههای مشتریان بالقوه در مورد نقاط ضعف کالاهای عرضهشده و اقداماتی که برای برطرف کردن آنها باید انجام گیرد. بنابراین مقایسه دستاوردهایی که نمایشگاه برای سایر فعالان اقتصادی به همراه آورده، با هیچکدام از فعالیتهای تجاریسازی قابل مقایسه نیست. چراکه نمایشگاه مکانی است که تبلیغات، رسانه، ارتباطات تجاری، گفتوگــو، تبادل دیدگاههای اقتصادی و تمام اهرمهای مرتبط با دنیای تجارت را زیر یک مکان گرد هم میآورد.